18.03.2020 | 23:08
Vidi Dado, nije bitan uzrok katastrofe, nego način kako se neke zemlje s kojima dijelimo prošlost (a i mi sami) odnose s građanima tijekom istih. Vučić je protiv virusa na ulicu stavio duge cijevi.
Ajde sada ti meni (i sebi) objasni koja je fukcija vojske u glavnom gradu jedne države, ako je neprijatelj (njegovim riječima) "nevidljiv i podmukao". Hoće li taj vojnik prije zastrašiti civile ili upucati česticu virusa?
Što se tvog, po meni nepromišljenog pitanja tiče, mislim da bi bolje glasilo "kako je bilo 1972., kada je bila Variola Vera" - kako se zove i film.
No, kako sam spomenuo Fukushimu, ti si se ulovio za to, pa to shvaćam.
Ono što ne shvaćam je što se nisi uhvatio za dio pri kraju posta?
Sve su to katastrofe i nepredviđena stanja u kojima mi ljudi reagiramo nagonski i kada ono iskonsko izlazi na površinu svih nas.
I za vrijeme Vere i za vrijeme Černobila, nije bilo takve panike, takvog straha, a pogotovo takvog maničnog kupovanja - kao što ga sada u "regiji" ima. Da ne govorimo kako nije bilo te (nazovimo je) "agresije" s vrha države (ovaj se dio ne odnosi se na Hrvatsku).
Shvaćaš li sada koliko si fulao poantu?
Kada već moram crtati, jer ja se stignem natezati sa svakim, kako ispada - u aftermathu Fukushime kao još jedne nepredviđene katastrofe (to je veza - get it? Sve su to nepredviđene katasftrofe (i tsunami i nuklearne nesreće i zemljotresi i pandemije)) ljudi su uzimali koliko im je bitno za idućih x dana koliko im je rečeno sa državnog vrha, kako bi bilo zaliha i za ljude koji će kupovati nakon njih.
Znači, sve sam te nedaće povezao kao izvanredne situacije.
Nadam se da sam ti objasnio sada.
A možemo se maknuti sa katastrofa, imaš i dokumentarac kako se ponaša prosječna skupina majmuna kada im ostaviš gajbu banana. Svaki od njih - vidiš - uzme po jednu, maksimalno tri (ovisno koliko je gladan i star, bebi ne treba nego jedna i to mu uzme majka); nijednom majmunu ne pada na pamet uzeti više. Samo mi ljudi, pogotovo na razvijenom zapadu, ulazimo u dućane kao stado ovaca (uzmimo Crni petak, još jedan primjer), rušimo sve pred sobom i mislimo izričito na svoja dupeta te nas boli ona boli ona stvar za čovjeka poslije nas. Jbg, potrošačka ekonomija koja svoje najodvratnije lice pkazuje u ovakvim, nepredvidivim, situacijama.
To je poanta posta, ne katastrofe, nego ljudska potreba da prvo zaštitimo svoje dupe.
Što se Černobila tiče, isto kao i za Variolu, bilo je sve to malo (puno) bolje organizirano s vrha prema dolje, ali to nije tema.
Izgleda da ja pišem nekim čudnim pismom pa uvijek trebam "ispadati pametan", objašnjavati postove - a onda me se za to isto proziva.
Možda je najbolje da više ne pišem ništa.
PS. Primjerice, kako nisam kompjuterski fanatik nego se bavim nekim drugim stvarima u životu, nemam pojma šta ti znači "wb".
Pa mi nekako mi ne pada na pamet da te prozivam zbog toga jer te očito u tom dijelu nisam shvatio...
A koji su tvoji argumenti bini za pobijanje mojih?
Mislim, sada kada si valjda shvatio poantu mojih postova.
Napiši kada stigneš u svom zauzetom životu.
Moji su bili - u četiri riječi - ljudska pohlepa i ljudska paranoja.
Ali ti to u svoj svojoj zauzetosti - nisi shvatio...