07.02.2021 | 23:46
m@xym kaže:
Ako ti nije jasno da je mišljenje stručnjaka mjerodavno, za razliku od mišljenja nestručnjaka, koje ne vrijedi ni pišljivog boba, onda nemamo o čemu raspravljati.
Ja nigdje nisam spominjao nikakve diplome, nego stručnost i nestručnost, ako ti želiš propravjati zube kod svog automehaničara koji je gledao na YouTube-u filmove kako zubari rade svoj posao, OK, samo nemoj misliti da je to nešto normalno i poželjno.
Evo jedan relalan životni slučaj.
I meni je bilo mišljenje moje zubarice mjerodavno. Za 12.000 kuna me je nagovorila da mi uništi 3 moja zdrava zuba kako bi na njih stavila navlaku kako bi mi "popravila"zagriz. Na kraju je brušenjem novih navlaka/krunica pretjerala i nije htjela ih skidati i stavljati nove nego mi je prebrusila (smanjila zagriz) ona dva zuba kod kojih je zagriz bio problematičan. To je mogla napraviti i na početku bez ijedne krunice. Ali ne htjela je uzeti 12.000 kuna i meni namjerno uništiti 3 zdrava zuba.
Mogu ti reći da je bila jedna od boljih u Zagrebu. Imao sam jedan problem sa zubima i obišao sam nekolio zubara uključujući profesore na stomatološkom nitko nije znao rješenje. Ona ga je znala.
A ja budala sam joj vjerovao.
Što hoću reći?
Nije dobro upoćavati. To i ja imam sklonost iz potrebe naglašavanja nekih situacija a ne zato što tako mislim (primjerice "svi političari su loši"), ali borim se protiv toga
.
Sve je uredu propitivati i nitko ne bi trebao za nikoga biti apsolutna "sveta krava."
Naravno da oni stručni ljudi u svojoj struci znaju u 99.99 posto slučajeva više od velike većine laika.
Ali hvala Bogu danas znanje (u nekim slučajevima) nije rezervirano samo za pojedince.
Treba shvatiti, ono što si napisao već, da i drugi ljudi koji nisu završili neke škole mogu naučiti i znati neka znanja bolje nego neki koji jesu završili škole. Te da ona tvoja prvotna izjava kako svi laici nisu mjerodavni, takva kakva je, nije točna jer upoćava. Nedostaje joj poneki amandman.
Ta iz Hrvatske si - to bi trebao znati.
Ako je netko dovoljno uporan i potrudi se naučiti sve o nečemu što ga interesira, svakako će (zahvaljujući stečenom znanju) postati jedanko stručan (pa i stručniji u određenim slučajevima) kao i netko tko je završo formalno školovanje, ali tada ne govoimo o neznalici i nestručnjaku..
Druga element iz priče o Covidu je iz područja općeg znanja. Samo jedan primjer (neda mi se vaditi sve nelogičnosti): kako to da je do sada trebalo više godina da se pusti neko cjepivo u opticaj a sada samo 8 mjeseci?
To je iz doemene zdravog razuma i trebamo "svi" učestvovati u tom propitivanju. "svi" nemoj ovo shvatiti doslovno
Kako to da su stručnjaci sami sebe pobili? Naravno imaju oni opravdanje. Samo treba imati i znanja za "progutati" to opravdanje.