22.09.2021 | 15:10
@Kloba:
Zasto te dotice sta pricaju?
Osobe koje nemaju nikakva osobna iskustva i ne unose zdrave argumente u dijalog, a nesto bi kao podjebavali i provocirali, samo ignoriras.
Ja sam bio gladno dijete u ratu, otvoris frizider on prazan. I ugasen, jer nemamo ni struju. Sjedis u mraku a vidis termoelektranu drugu najvecu u bivsoj Jugi. Nemamo vode. Citas neke knjige uz svijece. U skolu ides 5-6-7km pjesice, pocnu granate padati na grad, prekine se nastava i trcis u podrum. Kasnije se snalazi kako da dodjes doma. Prijevoza i automobila naravno nema. Ides pjesice, neko na tebe puca a ti gladan.
Granatiranje grada dva puta tjedno sigurno. Fasada na zgradi mojih roditelja je i dan danas sva izbusena od gelera i posljedica rata.
Zasvira uzbuna za opasnost, trcis u skoloniste/podrum/zaklon. Kada prestane pucanje svira onaj jednolicni tocan za prestanak opasnosti. Cetnici to na brdu cuju, narod izadje vani, oni raspale opet znajuci da su svi van zaklona. Onda su kasnije i prestali svirati kraj opasnosti.
I tu postoji jezivi dio. U gradu se zadesis, pocnu padati granate, utrcis u tudju zgradu u neki podrum. Najblizi zaklon. Unutra skuceno, mrak, vlaga, ti nikog ne znas. Da li tu ostati 5 min ili 5 sati. Na tebi je da procijenis kada ces napustiti zaklon i krenuti u pravcu doma, gdje si eto kao navodno siguran.
Ne pricam ja to da mene neko zali. Ili da se po meni snima film, kako neki veliki mozak ovdje napisa. Sva djeca u mom kvartu su zivjela tako. Nama je to bilo normalno. Ljudi u Sarajevu su prosli jos gore. Trajao je rat 3 godine, ali nama je 1993. bila najgora, radi sukoba sa HVO koji su zatvorili sve puteve prema mom gradu.
Kada je USA sporazumom i Splitu natjerala Aliju Izetbegovica i Tudjmana da se pomire, tada se i nama zivot normalizirao. Pucalo jeste i dalje ali barem nisi gladan i zedan. I ne sjedis u mraku...
Meni je danas drago sto sam sve to prosao kao tinejdzer, jer svi zivotni problemi koje sam kasnije imao su za mene bili smijesni. Te okolnosti su me natjerale da postanem jaca osoba.
Kada gledam ovu sadasnju TikTok generaciju, blaga me jeza hvata kako ce se oni nositi sa problemima koje ce im zivot neminovno donijeti