22.09.2021 | 20:29
@Kloba - ne vidiš subliminalnu poruku koja veli “eto ti razlog više da nabaviš iPad”
(divan je kao čitač knjiga, a Clancy nije sve prevedeno no skupio sam ePubove u originalu).
Što se pak moje komunikacije na Jabučnjaku tiče, nastojim što je više moguće i jasnije odvojiti upise “ja mislim/smatram” (sve što je subjektivno) od onog što je objektivno i provjerljivo u praksi ( “ja znam”). Zato i napišem IMHO i YMMV kod onog za što smatram da može biti drugačije. Ne mislim da mi fali emocija u upisima, naprotiv, ne jednom sam napisao “plahtu”, samo rekao naaah, i ne poslao je u temu.
Za racionalni pristup krivo je druženje s ekipom koja je znala organizirati debate u kojima bi kad bi im falilo ljudi krpao rupu kao “najmanje bitan član”. Zanimljivo iskustvo jer dobiješ još jednog ili dva čovjeka (koja ne znaš unaprijed) u svoj tim i neku random temu oko koje se debatira (ni to ne znaš unaprijed). I onda sudac baca novčić da vidi koji tim će biti afirmacijski a koji negacijski. Priprema od 15 minuta da timovi razrade strategiju i argumente te podijele uloge među članovima, gdje redom 1A iznosi prvu afirmaciju, 3N kao zadnji član negacije glumi mučkog provokatora s ciljem razbijanja argumenata, pa 1N šiba argumente negacije, 3A ga pobija… 2A dodatno argumentira afirmaciju, 2N pobija… i nakraju opet 1A i 1N zaključuju, a sudac presuđuje u korist one ekipe s boljim argumentima. Cijela stvar je vremenski ograničena i nije subjektivna, odnosno nije nužno da se osobno slažeš s time što kao dio tima zagovaraš.
U ovoj konkretnoj temi o COV-19 “ja nemam problem” s ljudima zastupaju stav koji je drugačiji od mog osobnog niti ih zbog te različitosti smatram “idiotima”.
Skroz mi je ok da netko PCR test smatra neprikladnim i da to argumentira kao što je to napravio Air. No istovremeno, taj argument ne nudi nikakvu drugu metodu kao zamjenu za “općeprihvaćeni” PCR i nema dokaz da je ta druga metoda usporediva i učinkovitija. Ne branim ja pritom PCR kao svetu kravu i nepogrešivu metodu, nego pitam - koja je “druga opcija”?
Slična stvar je i sa stavom onih koji su skeptični prema nuspojavama mRNA cjepiva, ali njima i sama znanost nudi alternativu u obliku vektorskih, adenovirusnih ili nekih drugih cjepiva.
Razumijem da ima onih koji se ne žele cijepiti jer vjeruju u vlastiti imunitet. I ne mislim da ikog možemo prisiliti na cijepljenje. Naprotiv, to može biti samo kontraproduktivno. No istovremeno se pitam koliko dugo možemo “ne raditi ništa” i pustiti cijelu stvar da se odvija bez da pokušamo “uzvratiti udarac”?
Sve je fino i krasno dok je situacija takva da nemamo prekrcane bolnice i nedostatak resursa, no tko nam garantira da već sutra neće biti drugačije (a konkretno je pitanje što ako klinci počnu masovno na respiratore stizat jer nisu cijepljeni, cjepivo nije testirano, a ništa bolje nitko smislio nije, nebitno kojem taboru pripada)?