Coronavirus / COVID-19
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Coronavirus / COVID-19

• Daddo
  • Posjetitelj
22.09.2021 | 23:49
Air kaže:
Daddo kaže:
@Air - Sve 5, ali primjer s Amišima ti baš i nije ono što se zove reprezentativni uzorak.

Može objašnjenje zašto Amiši nisu reprezentativni primjer, odnosno koji bi primjer bio reprezentativan.

Naravno. Postoji razlika između reprezentativan primjer i reprezentativan uzorak.

Ja ne sporim da ti je primjer reprezentativan i svakako pozitivan, odnosno činjenično stanje ide u prilog tvojoj tvrdnji da Amiši žive zdravije od ostatka populacije. U tom smislu u pravu si.

Ono što tvoju tvrdnju "potkopava" sa znanstvenog stajališta je činjenica da su amiške zajednice izrazito homogene (u njima nema neAmiša, genski bazen je ograničen) i izolirane od ostatka populacije (vlastitim izborom). Samim tim Amiši nisu reprezentativan uzorak na temelju kojeg bi mogao donijeti opći zaključak o tome da su u ukupnoj populaciji baš Amiši ti i takvi najzdraviji i da bi ako svi napustimo dosadašnje zajednice i počnemo živjet amiški - najednom ozdravili.

Air kaže:

Kao roditelji koji koji nešto znaju i paze na svoje dijete vidiš i znaš.
Kako to roditelj ili onaj tko gleda i poznaje sebe ili svoje dijete zna ne bih ti pokušavao objasniti.
Linkao sam prethodno link na dr. Almu Demirović koja je tu temu (između ostalog kako roditelj zna) obrazložila i dokumentirala .
Onaj koga je to zanimalo je pogledao i spoznao neke činjenice oko dokazivanja da li je ili nije nešto posljedica od cjepiva ili farmaceutsko lijeka.

Znam da se gotovo ništa od toga ne može klinički dokazati, ako to misliš.
I ne da mi se više trošiti vrijeme za te retoričke dubioze, u stilu ako se ne može klinički nešto dokazati kako onda možeš biti 100 posto siguran.

Ne tražim te klinički dokaz o tome da je to što se dogodilo posljedica cijepljenja niti ti pokušavam promijeniti stav o cijepljenju. Ne sumnjam da je ijednom drugom čovjeku stalo više do tvog djeteta nego je tebi i supruzi. Ali upravo ta činjenica da se radi o baš vašem djetetu a ne nekom nepoznatom i tuđem za koje nisi emocionalno vezan, čini te pristranim i svaku tvrdnju koju izneseš u startu će "nepoznati ljudi" doživjeti sa skepsom. A nije baš da slučajeva kao što je vaš ima milijarde pa da možeš napraviti nezavisni peer review u istim uvjetima i "na istom djetetu" (reprezentativni uzorak).

Air kaže:
Tebi nije diskriminacija to što onaj tko je nije cijepljen ne može na koncert, a onaj tko je cijepljen može, iako i jedni i drugi mogu biti zaraženi?

Može pojašnjenje ovog, odnosno konkretan primjer na koji koncert u RH misliš? Jer ja cijelo vrijeme pričam o situaciji i mjerama i uvjetima i pravilima koji se primjenjuju u RH. Trenutno nema ograničenja za događanja za necijepljene.

I moja pitanja (tebi, ali može bilo kome tko je voljan sudjelovati) koja se nastavljaju s neke od uvodnih stranica a koja su još uvijek bez odgovora:

1. Tvrdiš da PCR testove ne bi trebalo koristiti... koja je alternativa koju "si ponudio"?
2. Tvrdiš da brojke ne odgovaraju stvarnom stanju... kojom metodom bi utvrdio stvarno stanje / koja je tvoja procjena brojki?
3. Tvrdiš da je cijela stvar prenapuhana... koji bi bio prihvatljiv omjer zaraženi/hospitalizirani/umrli da stvar odgovara "tvom modelu", odnosno kad bi ti se upalio alarm i rekao bi da nešto treba poduzeti?
22.09.2021 | 23:53
Bertone kaže:
drlovric kaže:

Moj Glock 19 je svuda samnom. Ne zelim vise nikada da sebe dovedem u situaciju da neko puca na mene a da ja nemam cime da mu vratim. Zasto je to tako tesko za shvatiti?

Ako stalno cukaš pištolj sa sobom, jesi li razmišljao o nabavci HS H11?

Ja sam prije xy vremena mogao birati između Glocka 19 i HS-9 i odabrao sam HS-9 (bolje mi leži u ruci i precizniji sam bio s njime) no u zadnje vrijeme razmišljam za back up oružje nabaviti H11, meni je odličan

Dečki, iznajmite si novu sobu, pa si tamo ...khm.. uspoređujte pištolje
22.09.2021 | 23:59
Gjuroo kaže:

Kaj te brine? Da se netko ne naljuti pa počne cijepiti Glockom naokolo
23.09.2021 | 00:00
Daddo kaže:
Smayoo, da si nismo dobri sad bi ti rekao da si mučki provokator.

Naravno da možeš izabrati:

www.stampar.hr/hr/novosti/obavijest-o-lo...bez-prethodne-najave

Aha, to? Ne. Ja ne mogu izabrati. To može izabrati povlaštena četvrtina stanovnika Hrvatske koja živi u Zagrebu. Mi ostali smo građani drugog reda pa dobijemo što se taj dan dijeli.

Sputnik i Sinovac? Da si rekao vjerujem da bi te drlovric povezao u francuskoj limuzini na cijepljenje i do 3 šešira na karađorđevu šniclu da obnovite zalihe proteina.

Ne znam kako je sad, ali proljetos je bilo next-to-impossible hrvatskom državljanu ući u Srbiju čak ni da je već cijepljen, a kamoli da nije. Drlovric je ušao iz BiH, s BiH putovnicom, pretpostavljam, kao i moji prijatelji iz Banja luke.

No, čak i da nije, zar mi zaozbiljno kažeš da je "mogućnost izbora" put od 600 km u susjednu zemlju? Ajde...
  • Daddo
  • Posjetitelj
23.09.2021 | 00:14
@smayoo - naravno da možeš izabrati. A iz Ri do Zg si za 2 sata. Nije ti ovo rezervirano samo za one koji plaćaju prirez 18%. Inače imaš punkt za masovno cijepljenje i u Rijeci... doduše ne znam s čim tamo cijepe ali vjerujem da jedan mail ti može odgovoriti na to pitanje - www.zzjzpgz.hr

stari link www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/evo...m-kolovoza-u-rijeci/ veli da se cijepi svim raspoloživim cjepivima.

Da li su sva svaki dan... ne znam... u ZG znam da nisu sva svakodnevno...

Za proljetos ne znam... proljetos je cjepiva bilo na kapaljku svuda u RH plus je bio show sa odobravanjem, zato i je bila gužva u Srbiji. Ne znam zašto si "zapeo" za Sinovac i Sputnik (pretpostavljam, ali ne želim tvrditi), ali da si zaista ozbiljno htio baš ta cjepiva vjerujem da bi našao načina za doći do Srbije i cijepiti se.
23.09.2021 | 00:23
Bertone kaže:
Gjuroo kaže:

Kaj te brine? Da se netko ne naljuti pa počne cijepiti Glockom naokolo

Meni je baš super da smo otkrili da imamo dva "Prljava Harrya" u forumu.
Poznavajući ih ovako online, imaju ok frame of mind i ukoliko žele imati oružje - njihov je izbor.
Pa nisu oni libetarijanci kao u SAD-u koji čitav gerila pokret naprave oko oružja.
23.09.2021 | 00:37
Moj popis je dugačak. Malokalibarska puška s optikom, samostrel sa optikom, neka nožina, lov na divljač, ribička oprema, šator, otok, šuma uz obalu i bar 10 dana se isključit iz svega....posvetit se sebi, lovu, ribolovu i ronjenju
23.09.2021 | 00:45
JOHN kaže:
Moj popis je dugačak. Malokalibarska puška s optikom, samostrel sa optikom, neka nožina, lov na divljač, ribička oprema, šator, otok, šuma uz obalu i bar 10 dana se isključit iz svega....posvetit se sebi, lovu, ribolovu i ronjenju

Jesi li ikad otišao u neko lovište sa samostrelom ili compound lukom i probao ishoditi odobrene za odstrel divljeg krmića?

EDIT: Možeš i ovdje odgovoriti da nam se Gjuroo ne živcira
23.09.2021 | 00:59
Daddo kaže:
Ne znam zašto si "zapeo" za Sinovac i Sputnik (pretpostavljam, ali ne želim tvrditi), ali da si zaista ozbiljno htio baš ta cjepiva vjerujem da bi našao načina za doći do Srbije i cijepiti se.

Evo ti ga opet.
Nisam ja zapeo ni za što. Cijepili su me onim što je bilo na redu taj dan kad sam došao na cijepljenje. Pfizerom. TI si napisao da, tko ne želi mRNA cjepivo može birati vektorsko, adenovirusno ili klasično. Koliko sam ja pratio, klasično je kinesko, a adenovirusno je rusko.
23.09.2021 | 01:02
Bajdvej, što misliš kako bi točno išla (i prošla) procedura da sam se stvarno cijepio u Srbiji pa onda došao ovamo s potvrdom da sam cijepljen npr. Sinovacom i tražio EU Covid potvrdu? Dobio bi je q..., zar ne? A cijepio sam se s razlogom da dobijem jbn potvrdu. I jedino s tim razlogom (jer znamo da moje cjepivo ne štiti druge, a štiti li mene, to ćemo tek vidjeti, isto kao i hoće li me sje...).

Tako da, ne serkenjaj da sam imao nekog stvarnog izbora.
23.09.2021 | 01:09
Jel se netko uspješno samopopisao, a da nije cjepljen?
Ja pokušavam i pokušavam i kad trebam priječi na slijedići set pitanja dobijem:

Slikazaslona2021-09-2223-40-18.png
23.09.2021 | 01:09
23.09.2021 | 01:10
Bertone kaže:
Jel se netko uspješno samopopisao, a da nije cjepljen?
Ja pokušavam i pokušavam i kad trebam priječi na slijedići set pitanja dobijem:

Slikazaslona2021-09-2223-40-18.png

Ja sam se popisao ali jesam cijepljen. Zaboravio sam već, pitaju i to?
  • Daddo
  • Posjetitelj
23.09.2021 | 01:13
@smayoo: Pa naravno da si imao stvarnog izbora. Mogao si i necijepiti se dok ne odobre u EU ono što tebi odgovara. Jedino bi onda morao u izolacije kod prelaska granica i plaćati PCR testove. Obzirom da ti je ionako bilo bitno samo i jedino dobit potvrdu mogli su ti dat i placebo, šteta utrošene doze. Potvrdu bi ti dali svakako, a ima ih dovoljno i lažnih koje cirkuliraju da bi i bez prave se snašao. Mislim nije da je jedini način za putovat imat potvrdu. Javiš se u bolnicu na pretragu, naprave ti PRC budeš pozitivan odradiš izolaciju, preboliš. I 180 dana (čini mi se) si miran.
23.09.2021 | 01:14
@Bertone, znaš da je kod popisivanja set od četiri rubrike pitanja.
Tako su podijelili.
I za jedno kućanstvo jedna osoba popisuje sve.
To vjerujem da si isto shvatio bez beda.
Samo znam da me kada nešto nisam kliknuo kako spada vraćalo i crvenilo pitanja na koja ili nisam odgovorio ili nisam odgovorio kako spada.
23.09.2021 | 02:08
Ma ježilo me na popisu članova kućanstva, unesem podatke za sebe i kad potvrdim on prebaci na radove u tijeku, onda se ponovno ulogiram, ponovno popunim podatke i prebaci me na drugog člana kućanstva i tako ponovno sve isto sa drugim, pa sa trećim članom i tu sam onda lupio screenshot,... sa četvrtim i petim članom kućanstva nisam više imao radova u tijeku

EDIT: Ne pitaju za vakcinu
23.09.2021 | 02:51
Iznenadila ih je navala...
23.09.2021 | 03:04
Ja sam se nadao da su riješili to s vremenom.
No, sve u svemu - meni je online popis skroz dobra opcija i nemam loše mišljenje kako su ovo sredili, tko god im je radio stranicu sa upitnicima.
Volim takva pitanja u kojima imaš opciju da klikneš na jedan od ponuđenih odgovora i to je to.
Jako malo opisivanja i odgovora koje moraš sam pisati, plus dodatna (neobavezna) napomena na dnu svake stranice ako želiš nešto sam dodati.
Meni je sve skupa za naše standarde sasvim OK napravljeno.
23.09.2021 | 07:54
smayoo kaže:
Iznenadila ih je navala...

Makar tu su imali prilično točne brojke korisnika cca 5 miliona. Kakva navala?
23.09.2021 | 07:57
tino1 kaže:

@tino1, prvi dan im je zaista pao server i sami su rekli na novinarski upit za centralne dnevnike svih nacionalnih televizija da ih je iznenadila navala. Možda to nisi ulovio.
EDIT:
Zato sam ja svoj prijašnji post i započeo s rečenicom da sam se nadao kako su to popravili s vremenom.
23.09.2021 | 08:01
Inače, ne mogu ti opisati koliko me zanima pravi broj stanovnika Hrvatske.
Sa primanjem u EU, već osmom godinom kako se ljudi iseljavaju radi boljih prilika u inozemstvo "na vratima" - bojim se da nas "doma" nema niti četiri miliona više.
Možda se varam.
23.09.2021 | 08:05
ja mislim da nas je manje, puno manje. Ali što kažu Dudeci: "bumo videli".
23.09.2021 | 08:14
Kloba kaže:
tino1 kaže:

@tino1, prvi dan im je zaista pao server i sami su rekli na novinarski upit za centralne dnevnike svih nacionalnih televizija da ih je iznenadila navala. Možda to nisi ulovio.
EDIT:
Zato sam ja svoj prijašnji post i započeo s rečenicom da sam se nadao kako su to popravili s vremenom.

To da ih je iznenadili nešto, što će sa sigurnošću biti, nije ništa novo. Ali brate! Daj kad imaš pregledivi broj klikanja. Niko, koga ja znam, ne surfa nešto po stranicama popisivanja.
23.09.2021 | 08:17
smayoo kaže:
Bajdvej, što misliš kako bi točno išla (i prošla) procedura da sam se stvarno cijepio u Srbiji pa onda došao ovamo s potvrdom da sam cijepljen npr. Sinovacom i tražio EU Covid potvrdu? Dobio bi je q..., zar ne? A cijepio sam se s razlogom da dobijem jbn potvrdu. I jedino s tim razlogom (jer znamo da moje cjepivo ne štiti druge, a štiti li mene, to ćemo tek vidjeti, isto kao i hoće li me sje...).

Tako da, ne serkenjaj da sam imao nekog stvarnog izbora.

Nekad su se u USA i Njemačkoj ljudi ženili da dobiju dozvolu boravka i radnu dozvolu.
23.09.2021 | 08:29
tino1 kaže:
To da ih je iznenadili nešto, što će sa sigurnošću biti, nije ništa novo. Ali brate! Daj kad imaš pregledivi broj klikanja. Niko, koga ja znam, ne surfa nešto po stranicama popisivanja.

Slažem se.
Čuj, ti si ipak živio u puno uređenijoj državi pa imaš iskustva šta je zapravo normalno.
Nama "običnim smrtnicima" (u nedostatku boljeg izraza upotrijebit ću tu otrcanu frazu) "normalno" je upravo ovo.
23.09.2021 | 08:32
Što se SAD-a tiče mislim da to traje i danas.
Melanija Trump?
Ovako s početka misli, bez da sam puno promišljao.
A držim kako ima i država u Europi, pa i kontinenata tipa Australija - gdje siromašni Europljani to i dalje rade.
EDIT:
Sorry, vidim da si i sam napisao Njemačku.
Eto.
Ja i čitanje.
23.09.2021 | 08:49
Kloba kaže:
tino1 kaže:

Slažem se.
Čuj, ti si ipak živio u puno uređenijoj državi pa imaš iskustva šta je zapravo normalno.
Nama "običnim smrtnicima" (u nedostatku boljeg izraza upotrijebit ću tu otrcanu frazu) "normalno" je upravo ovo.

Što se tiče "uređenih država" to ti je precijenjeno. Kod nas su stvari po pitanju digitalizacije zdravstva puno naprednije od npr. Njemačke. Možda je to zbog toga što se tamo pazi na povjerljivost podataka i njihovo širenje. Ali sve jedno što je razlog kod njih, nema skoro pa ništa digitalno. Pa i kovid putovnica je internacionalna žuta knjižica cijepljenja.
23.09.2021 | 11:39
JOHN kaže:

Ti se isto možeš pridružiti Bertoneu i Drlovricu u njihovoj sobi. Slobodno im se obrati sa "Moj p***s je dugačak..."

Bertone kaže:

Svem' se čini da ću i ja uskoro postati vlasnik oružja
23.09.2021 | 11:50
Gjuroo kaže:
JOHN kaže:

Ti se isto možeš pridružiti Bertoneu i Drlovricu u njihovoj sobi. Slobodno im se obrati sa "Moj p***s je dugačak..."

Bertone kaže:

Svem' se čini da ću i ja uskoro postati vlasnik oružja

Pa nebum valjda divljač lovio rukama?!?!
A za mjerenje pimpeka nisam zainteresiran. Ne naginjem na tu stranu
23.09.2021 | 11:52
Da li je ovo trenutno najkomentiranija tema od kada je jabučnjaka? Još malo pa 70 stranica.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 46 minuta
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO