22.09.2021 | 23:49
Air kaže:
Daddo kaže:
@Air - Sve 5, ali primjer s Amišima ti baš i nije ono što se zove reprezentativni uzorak.
Može objašnjenje zašto Amiši nisu reprezentativni primjer, odnosno koji bi primjer bio reprezentativan.
Naravno. Postoji razlika između reprezentativan primjer i reprezentativan uzorak.
Ja ne sporim da ti je primjer reprezentativan i svakako pozitivan, odnosno činjenično stanje ide u prilog tvojoj tvrdnji da Amiši žive zdravije od ostatka populacije. U tom smislu u pravu si.
Ono što tvoju tvrdnju "potkopava" sa znanstvenog stajališta je činjenica da su amiške zajednice izrazito homogene (u njima nema neAmiša, genski bazen je ograničen) i izolirane od ostatka populacije (vlastitim izborom). Samim tim Amiši nisu reprezentativan uzorak na temelju kojeg bi mogao donijeti opći zaključak o tome da su u ukupnoj populaciji baš Amiši ti i takvi najzdraviji i da bi ako svi napustimo dosadašnje zajednice i počnemo živjet amiški - najednom ozdravili.
Air kaže:
Kao roditelji koji koji nešto znaju i paze na svoje dijete vidiš i znaš.
Kako to roditelj ili onaj tko gleda i poznaje sebe ili svoje dijete zna ne bih ti pokušavao objasniti.
Linkao sam prethodno link na dr. Almu Demirović koja je tu temu (između ostalog kako roditelj zna) obrazložila i dokumentirala .
Onaj koga je to zanimalo je pogledao i spoznao neke činjenice oko dokazivanja da li je ili nije nešto posljedica od cjepiva ili farmaceutsko lijeka.
Znam da se gotovo ništa od toga ne može klinički dokazati, ako to misliš.
I ne da mi se više trošiti vrijeme za te retoričke dubioze, u stilu ako se ne može klinički nešto dokazati kako onda možeš biti 100 posto siguran.
Ne tražim te klinički dokaz o tome da je to što se dogodilo posljedica cijepljenja niti ti pokušavam promijeniti stav o cijepljenju. Ne sumnjam da je ijednom drugom čovjeku stalo više do tvog djeteta nego je tebi i supruzi. Ali upravo ta činjenica da se radi o baš vašem djetetu a ne nekom nepoznatom i tuđem za koje nisi emocionalno vezan, čini te pristranim i svaku tvrdnju koju izneseš u startu će "nepoznati ljudi" doživjeti sa skepsom. A nije baš da slučajeva kao što je vaš ima milijarde pa da možeš napraviti nezavisni peer review u istim uvjetima i "na istom djetetu" (reprezentativni uzorak).
Air kaže:
Tebi nije diskriminacija to što onaj tko je nije cijepljen ne može na koncert, a onaj tko je cijepljen može, iako i jedni i drugi mogu biti zaraženi?
Može pojašnjenje ovog, odnosno konkretan primjer na koji koncert u RH misliš? Jer ja cijelo vrijeme pričam o situaciji i mjerama i uvjetima i pravilima koji se primjenjuju u RH. Trenutno nema ograničenja za događanja za necijepljene.
I moja pitanja (tebi, ali može bilo kome tko je voljan sudjelovati) koja se nastavljaju s neke od uvodnih stranica a koja su još uvijek bez odgovora:
1. Tvrdiš da PCR testove ne bi trebalo koristiti... koja je alternativa koju "si ponudio"?
2. Tvrdiš da brojke ne odgovaraju stvarnom stanju... kojom metodom bi utvrdio stvarno stanje / koja je tvoja procjena brojki?
3. Tvrdiš da je cijela stvar prenapuhana... koji bi bio prihvatljiv omjer zaraženi/hospitalizirani/umrli da stvar odgovara "tvom modelu", odnosno kad bi ti se upalio alarm i rekao bi da nešto treba poduzeti?