31.10.2021 | 10:12
smayoo kaže:
Daddo kaže:
@Kloba - u pravu si... stavit ću Rijeci u navodnike. Smayoo barata brojkom od 3 ozbiljne nuspojave koje nisu dovedene u vezu s cijepljenjem (a dogodile su se kod cijepljenih nakon cijepljenja) na 300 000 ljudi. Kako je on iz Rijeke (iako nije, ali to je za ovu priču nevažno) onda ja pišem Rijeka misleći na njegov uzorak od 300 000 ljudi. Nažalost podatak o tome čime su te tri osobe cijepljene smayoo nije iznio.
300.000 je stanovništvo Primorsko-goranske županije, koje gravitira Rijeci kad se radi o bilo kakvom težem medicinskom slučaju.
Te tri osobe su cijepljene Pfizerovim cjepivom, a problem se ispoljio u sva tri slučaja nakon prve doze.
Ok... i to sad već ima nekog smisla. Ti znaš da su na području PG županije u kojoj živi 300 000 ljudi nakon cijepljenja 3 osobe završile kao biljke.
Postotak cijepljenih u HR je 56%, cijepe se samo oni stariji od 18. Oni preko 65 su cijepljeni u prvoj turi kod svojih liječnika ili u domovima i to AstraZenecom jer je prva stigla i bili su u rizičnoj skupini.
Neka je 15% od tih 300 000 iz PG - mlađe od 18. Neka je 25% onih preko 65. Ostaje ti 60% onih koji "mogu primit Pfizera" ili brojkom 180 000.
Obzirom na 56% cijepljenih, ispada da se od 180 000 cijepilo njih 100 800. Radi lakše računice nek to bude 100 000.
Dakle ta 3 koja ti znaš nisu na onih 300 000, nego na 100 000. I to je strašno. Jer ako imaš oko sebe još 5 ljudi koji znaju za 3 slučaja (sve i da vam se po 1 preklapa, pa da svaki zna za 2 nova) to je 13 na 100 000.
Ono što ti tvrdiš je da lažu o nuspojavama. A ja to ne sporim (dapače ako si čitao moje postove i sam smatram čudnim da na 3.8 milijuna doza u RH imamo samo 5000 nuspojava). Nego se pitam... ako je u Portugalu cijepljeno 8 milijuna ljudi od čega neka je opet 60% Pfizerom, pričamo o 5 milijuna ljudi. Na tih 5 milijuna ako je ovo što pričaš "točno" (a ja nemam razloga sumnjati da bi ti lagao) to je 150 slučajeva koje zna samo "neki tamo smayoo portugalski" a ako tih smayoota ima još 5, pričamo o 650 slučajeva. U Danskoj neka ih je još 150. U Njemačkoj 300.... ono, izaberi zemlju, sam izračunaj incidenciju na račun svoje teze i doći ćeš do toga da bi začas "jedna Rijeka" (u ovom slučaju stvarno 100+ tisuća a ne 300 000) imala nuspojave koje navodiš. I to samo od Pfizera.
Misliš da bi to moglo proći "ispod radara"?
Ja sam sklon vjerovati da ne bi. Pogotovo ne u ovom kaosu. Netko bi vrištao i procurilo bi.
Misliš da bi moglo biti ne briga proizvođača za to?
Ovo je moguće. I vrlo vjerojatno. Ali meni nije strašna pomisao da ih nije briga jer im to donosi lovu (postoje lakši i jeftiniji načini da zarade lovu), nego jer je alternativa dovoljno strašna da "svjesno i namjerno" pristaju na te brojke.
Ja točno znam trenutak u kojem je meni ovo sranje postalo "opasno i strašno i stvarno". Ne toliko zbog tog jednog događaja, koliko zbog reakcije sustava na isti.