01.11.2021 | 12:16
dpasaric kaže:
Eto, pa što ne bilo jeftinije i lakše za cijelo društvo da:
1) cjepljenje za većinu bude obavezno, ali postoji fond osiguranja za one malobrojne koji mogu imati ozbiljne nuspojave, i to ne tipa "evo ti 1.000 kn jer si skoro umro", nego nešto konkretno, da ljudi ne zaziru od svega i da se pokaže da znanost i medicina vjeruju cjepivu jer su iza toga stali novcem, a ne golom propagandom,
Ne možeš cijepljenje učiniti obaveznim za cijelu populaciju dok ga nisi testirao i vidio rezultate u cijeloj populaciji. Pogotovo ga ne možeš učiniti obaveznim ako nije na svjetskoj razini postignut konsenzus (a nije, Kina i Rusija nisu dale uvid u istraživanja niti rezultate svojih testiranja). Priča da iza toga treba stati novcem je bezvezna, jer ova cjepiva ni istraživanja ni razvoj nisu besplatni.
2) tko se ipak ne želi cijepiti, može to odbiti, ali potpisuje da u slučaju da završi u bolnici od covida u tom slučaju svi troškovi liječenja idu na njegov trošak, znači ljudi moraju odabrati - ili će se cijepiti ili će potpisati da država ne snosi trošak ako stradaš od covida jer su tvoje predrasude bile krive,
Uopće nije stvar "cijene" liječenja. Nego resursa koji su raspoloživi. Respiratora ima ograničena količina i ljudi koji s njima znaju rukovati također ograničen broj. Sve što može doprinijeti tome da ti se broj ljudi na respiratorima smanji je dobro. Ako svjesno odbijaš pomoći onda za to moraju postojati neke posljedice. Dovoljno je da se za pristup javnim uslugama trebaju testirati o svom trošku PCR-om/BAT-om. Lova od toga ide za troškove respiratora i kisika onima kojima treba.
Ako na 100 respiratora imaš 70 ljudi koji su necijepljeni a njih 40 je moglo cijepit se... to znači da ti je 40% kapaciteta bukirano a da nije moralo bit. A to za sobom povlači 20 pogreba.
Ekvivalent toga bi bio da ja tebi dođem sa milijun dolara i velim daj mi isporuči jedan BTO/CTO Macbook Pro 16 ali za 2 sata. Nema šanse da to možeš izvest za ne znam koje novce ako ga - nema. Na istu foru nema ni ljudi koji opslužuju jbne respiratore i znaju rukovat s njima. A to ne možeš naučit u 2 ili 3 tjedna. Niti možeš uzet čovjeka s ceste koji će to radit.
3) liječnici mogu za specifične slučajeve bolesnika odrediti da se ne cijepe iz bilo kojeg zdravstvenog razloga i takvi ljudi nisu diskriminirani ni na koji način.
Čini mi se kada bi to tako funkcioniralo na razini EU da bi sve bilo lakše.
Liječnici ovo već jesu odredili. Postoje ljudi koji se NE SMIJU cijepiti, čak i obveznim cjepivima. Upravo zato onaj slogan "misli na druge, cijepi se". (koliko god debilan bio)