02.11.2021 | 09:23
Koliko ovdje itko prati što Brand zaista zagovara, u široj priči?
Jer ovo mi je novo kao i Lennonov posljednji intervju, gdje ubijeni objašnjava kako se skinuo s droge, antiratni pokret (bed-in), i da nije mislio kako je "Veći od Isusa".
Samo popularniji kod mladeži UK-a u to vrijeme.
Znači, Big Pharma i profit mi je novost kao da je 1981.-a., kada je tri i pol sata tih intervjua objavljeno.
Da se razumijemo, i ja držim da je Russel Brand izuzetno pametan lik.
I da mi se čovjek "sviđa", da - jako mi je dobar.
Nekada mi je malo prebrz jer u pola priče ubaci foru koja prevedena ne znači apsolutno ništa - no to je moj problem, nije njegov.
Kada već spominjemo narkomane, pa ajmo biti otvoreni i reći da se taj čovjek skinuo s horsa tek kada mu se dobra prijateljica, Amy Winehouse - predozirala.
Očito na vrijeme jer mu je u glavi ostalo dovoljno sivih stanica da riječima zamlati bilo kojeg oponenta.
Ne osuđujem ga niti malo, ali ima ljudi koji su tu crnili sve oblike ovisnosti, iako je danas ovisnost i igranje igara, binganje serija, sati provedeni na netu - pretjerivanje općenito.
Tko ne vjeruje, može si pogledati koliko odjeljenja unutar Odjela za ovisnosti ima Vinogradska bolnica.
Nebitno.
Uglavnom, niti Brand, inteligentan i dovitljiv kakav jest, se ne opredjeljuje javno da li je za ili protiv cijepljenja.
Možda bitan znak?
Ali da trebam Branda da mi objasni kako Big Pharma postoji radi profita, stvarno ne trebam...
Znam to i sam.
A koja korporacija u kojoj niši na planeti zvanoj Zemlja zarađuje da stvoreni profit da "nama, ljudima"?
Apple?
Ista stvar - samo ne ubojita, a komuniciramo na stranici posvećenoj toj kompaniji.
Ili ideji?
No sve da je ideja u pitanju, ta kompanija ju je - definitivno - patentirala.
Tako da ono - ajmo se prvo dogovoriti kako sve postoji radi profita.
A onda idemo vidjeti što ne valja konkretno u slučaju profita na COVID-u.
I zašto nas baš to žulja, ali nas profit u vlastitoj državi, u ratu, u privatizaciji, nakon nje - nikada nije zanimao niti jednu desetinu kao ovo.
Možda zato što je zdravlje u pitanju?
OK.
A što konkretno ne valja?
To bi nakon 100 stranica valjda morali dokučiti?
Prvo smo se bunili kako nema cjepiva.
Pa smo se bunili da cjepivo koje je stiglo ne valja.
Sada se izgleda bunimo zašto to (cjepivo koje ne valja i koje bi po nekima trebalo baciti) ne damo najsiromašnijim nacijama koje si ga (ni tako šugavog) ne mogu priuštiti?
Ono, čovjek dobi osjećaj da i kada bi se cjepivo zaista dalo siromašnim državama; netko bi napisao: "evo, rokaju i najsiromašnije."
I ne sumnjam da stvarno netko i bi.
No opet - OK.
Malo me vuče na "grat, grat" po glavi, no to sam samo ja.
Inače, Brand bi htio revoluciju u UK.
Ukidanje monarhije.
To mu je finalni cilj.
Koliko je realan taj cilj, kao i koliko je realno da se sada sav biznis diljem planete okrene naglavačke pa da sve kompanije svijeta počnu raditi za "nas, ljude" i da ne gledaju na profit?
Ajmo iskreno - pričamo o utopiji.
Otkada je bio na protestu 2003. protiv rata u Iraku, osobno se i Brand uvjerio kako ni milijun ljudi u Londonu ne može Blaira odgovoriti da pokrene potragu za nepostojećim oružjem za masovno uništenje pa je od tada čvrsti zagovornik da je demokracija laž.
A zapravo mu je u praksi demonstrirano ono što je jedan malo mudriji UK premijer ostavio u teoriji desetljećima ranije.
Još je Churchill za demokraciju napisao sljedeće:
"Demokracija je najgori oblik vladanja državom, nakon svih ostalih koje smo isprobali."
Tako da zaista, o čemu mi stvarno ovdje pričamo?
Radi "nas, ljudi" u ovom ili onom obliku (da ljudi imaju ista prava, da ne idu u uzaludni rat i ne ginu) još 1960-ih ubijeni su predsjednik SAD-a, njegov brat, Martin Luther King, Malcom X, Medgar Evers...
A to je samo nekih petnaest godina u jednoj državi ovog svijeta.
I mi se danas, 60 godina nakon toga - nadamo da ta ideja pali?
Ajmo ozbiljno.
Tko zaista to vjeruje?
Opet, da se razumijemo: ideja je izvrsna.
Ali malo puno out of date te potpuno neostvariva.
EDIT:
Oprostite, ovo je bilo "skejtanje" po vlastitom umu izliveno na ove stranice.
Trudit ću se ne raditi to više.
Samo sam htio ogoliti što ljudi zapravo žele, jer svakom stranom to postaje manje jasno.