Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

01.11.2022 | 13:34
Ali netko je sabotirao plinovod, a Ameri su na direktno pitanje rekli "Nismo mi!". Istovremeno Švedska i Njemačka su rekle da ne mogu objaviti rezultate forenzike jer bi to ugrozilo nacionalnu sigurnost (hoho!). A to znači samo jednu stvar - da to sasvim sigurno nisu učinili Rusi sami sebi - jer to bi odmah bilo objavljeno sa svim dokazima!

Tako, da ovo s Liz Truss sasvim ima smisla, pogotovo brzina kojom je izletjela s mjesta premijerke. Baš me zanima ima li tko neku bolju teoriju koja bi to zemlja mogla biti saboter?
01.11.2022 | 13:44
dpasaric kaže:
Ne možeš nuklearnu velesilu "poslati doma". Meni je nevjerojatno da pola foruma i dalje u to vjeruje nakon svega što se odvilo sve ove mjesece, a to je bilo tako jasno na samom početku. Moraš biti jako naivan u to vjerovati.

Pa ta puno jaca nuklearna sila (SSSR) je vec jednom izgubila rat u Afganistanu. Nakon toga su se izblamirali u Ceceniji. Izgubili sve sto su poslali tamo. I dan danas ne znaju broj mrtvih.

Ne vidim da su im nuklearke nekako pomogle, vec su se povukli doma podvijenog repa.

Ukrajina je puno jaca vojna sila nego te spomenute vojne avanture u kojima su izgubili, a temeljni razlozi radi kojih su Rusi gubili tada nisu se mijenjali do dan danas:

kradja i korupcija,
katastrofalna logistika,
losa obucenost,
los docasnicki kadar (zato ginu generali na prvoj crti)
slaba opremljenost vojske,
lose odrzavana oprema,
nepostojeca koordinacija rodova vojske,
zastarjele doktrine ratovanja,
nepostojeca komunikacija i koordinacija trupa na terenu,
nizak postotak profesionalno obucenih vojnika,
jako nizak udio modernog naoruzanja u operativnoj uporabi

Moglo bi se tu nabrajiti jos puno toga, ali bice dovoljno

Iz gore navedenih razloga ce Rusija izgubiti i ovaj rat. NATO ce odluciti kada. Zivi bili pa vidjeli
  • Air
  • Korisnik
  • 72
01.11.2022 | 13:48
tino1 kaže:
Zato dajte Ukrajini oružja da ih sataru i pošalju doma, ako oni imaju dom.

dpasaric kaže:
Krivo. Već smo u ovoliko mjeseci mogli naučiti da svaka eskalacija Ukrajinu dovede u sve lošiju i lošiju poziciju. Ne možeš nuklearnu velesilu "poslati doma". Meni je nevjerojatno da pola foruma i dalje u to vjeruje nakon svega što se odvilo sve ove mjesece, a to je bilo tako jasno na samom početku. Moraš biti jako naivan u to vjerovati.

Ako računamo samo upise tada si ti Davore u manjini, možda čak i jedini sa tom svojom / Milanovićevom teorijom. Pratio sam cijelu temu, sjećam se primjerice da je JOHN bio protiv sankcija Rusiji jer svi snosimo posljedice tih sankcija, ali se ne sjećam ijednog upisa koji zastupa tvoju teoriju da se Ukrajinski narod treba naguziti jer je Rusija nuklearna sila a svi drugi se ne trebaju miješati i trebaju zaboraviti priču o pomoći slabijem koji je ujedno zakonski upravu. Slabo mi je sjećanje pa možda i griješim, pa vas sa istim mišljenjem možda ima dvoje ili troje? Zbog ovoga me zanima kako si došao do brojke da nas je pola naivnih? Ja vidim veliku većinu naivnih.

Ako računamo cijeli forum (i one koji samo čitaju) tada ne znam kako ti znaš da je pola foruma naivno da vjeruje u mogućnost ostvarenja slobode Ukrajinaca na njenom cijelom teritoriju? Nisam vidio da je Musk proveo referendum ovdje. Nešto sam propustio? Imaš li neki link sa plavom kvačicom na ovo?

p.s. mala šala, nemoj se ljutiti na ovo.

Da li postoji mogućnosti da ti nisi upravu i da si ti naivan?
01.11.2022 | 13:53
tino1 kaže:
Sarajevo je godinama zime provodilo bez hrane i grijanja pa su izdržali.

Upoznam u pustinji jednu curu iz SA i tako dodjemo u razgovor. Kaze ona da niti jednu fotografiju niti igracku iz djetinjstva nema. Nista.

U nekim malim improviziranim pecima su u stanovima lozili knjige, slike, djecije igracke, fotografije, sve sto sto je uopce moglo goriti. Cisto da se malo ugriju ili naprave nesto za jelo.

Hodas po stanu i gledas sta bi mogao zapaliti u toj maloj peci jer je -15C vani.

warmuseumsarajevo1992.com
  • Air
  • Korisnik
  • 72
01.11.2022 | 13:59
dpasaric kaže:
Komentiram koliko su im prozirni planovi i kako sve čine da eskaliraju sukob, umjesto da ga smire. A dalja eskalacija je sve gora i gora za Ukrajinu i to je valjda jasno svima koji nisu indoktrirnirani propagandom skupine koja želi ovaj rat.

Vidim da ne možeš odgovoriti na neka j moja jednostavna pitanja, a da li mi možeš odgovoriti kako ti vidiš da je loše to što je Ukrajina obranila Kijev, vratila pod svoju kontrolu nekoliko gradova i više od 500 km2?
01.11.2022 | 14:08
drlovric kaže:
Iz gore navedenih razloga ce Rusija izgubiti i ovaj rat. NATO ce odluciti kada. Zivi bili pa vidjeli

Moje predviđanje je da će NATO iskoristiti Ukrajinu za svoje interese, ali neće slati svoje vojnike da ginu tamo, a to bi onda bio i otvoren rat s Rusijom, što bi teško prošlo kod većine Amerikanaca. To je i inače američka taktika, iskoristiti tuđe za svoj interes, a onda se povući iz igre.

Rusa ima više nego Ukrajinaca i to je jednostavna Starcraft logika, onaj s više jedinica će na kraju dobiti partiju. Što je najgore za Ukrajinu, Rusi niti ne moraju slati svoju vojsku u nove bitke dok su u ovom dron/rakete načinu ratovanja. Mogu ovako mjesecima igrati igru iscrpljivanja koju će Ukrajina sasvim sigurno izgubiti.

Vrijeme će pokazati. Ja ostajem pri onome što sam rekao na samom početku, u veljači. I sve što se do sada događalo je bilo na liniji toga...
01.11.2022 | 14:15
Air kaže:
dpasaric kaže:
Komentiram koliko su im prozirni planovi i kako sve čine da eskaliraju sukob, umjesto da ga smire. A dalja eskalacija je sve gora i gora za Ukrajinu i to je valjda jasno svima koji nisu indoktrirnirani propagandom skupine koja želi ovaj rat.

Vidim da ne možeš odgovoriti na neka j moja ednostavna pitanja, a da li mi možeš odgovoriti kako ti vidiš da je loše to što je Ukrajina obranila Kijev, vratila pod svoju kontrolu nekoliko gradova i više od 500 km2?

Na sve sam ti odgovorio; na jednostavna pitanja jednostavno, na komplicirana kompleksno. "Obranila Kijev"? Kada je Kijev napadnut i zašto bi i bio napadnut? Rusi to nikada nisu stavili kao svoj cilj. Ovo drugo je nebitno za ovu igru sada, vidjet ćeš i sam.

Mnogima ovdje nedostaju godine igranja Starcrafta, onda biste oko mnogo taktičkih i strateških pitanja različito razmišljali. To sada baš govorim u kontekstu ovih 500 km2 koje spominješ, koliko je to zapravo nebtino za konačni ishod.
  • Air
  • Korisnik
  • 72
01.11.2022 | 14:32
dpasaric kaže:
dpasaric kaže:

Mnogima ovdje nedostaju godine igranja Starcrafta, onda biste oko mnogo taktičkih i strateških pitanja različito razmišljali. To sada baš govorim u kontekstu ovih 500 km2 koje spominješ, koliko je to zapravo nebtino za konačni ishod.

Ok, nisam igrao Starcraft. Ti si igrao i ukazuješ nam kako ova eskalacija sukoba (eskalacija u ovom slučaju znači ofanzivu Ukrajinaca u kojoj su vrlo uspješni) znači gubitak za Ukrajinu kojeg ne bi bilo da su ostali na linijama koje su prije bile.

Sad te pitam samo da objasniš kako i zbog čega znači gubitak za Ukrajinu to što su na terenu bolji od Rusa?

"Obranila Kijev"? Kada je Kijev napadnut i zašto bi i bio napadnut?

Zaboravio si da je Ruska vojska trebala zauzeti Kijev u jednom danu i tamo napraviti proslavu svoje pobjede?
01.11.2022 | 15:06
dpasaric kaže:
Rusa ima više nego Ukrajinaca i to je jednostavna Starcraft logika, onaj s više jedinica će na kraju dobiti partiju.

Opet pogresno. Ajmo mi onda Kinezima ili Indijcima preventivno skinuti svoje gace. Nek ljudi nam trpaju, da se ne zamaraju da dolaze Jer jbg vise ih ima

Ono sto ti tvoj Starcraft ne moze reci, al ja mogu, se sastoji u slijedecem:

USA ne treba porazenu i do koljena potucenu Rusiju. Ona treba da ostane velika vojna sila i kao takva predstavlja stalnu prijetnju za Europu.

Sve te NATO clanice, na celu sa Poljskom i Baltickim zemljama su ispraznile svoje vojne magacine. Sve poslali u Ukrajinu. U sklopu NATO standardizacije sada ce logicno kupiti americko oruzje i opremu. Kupljeni Abramsi i Apachi vec stizu u Poljsku jako skoro.

Smijesna i porazena Rusija nije prijetnja nikome i USA nema nikakve ekonomske koristi od njene propasti.

Bitno je da igre traju, da se donirano oruzje (istocno i zapadno) unisti i pohaba u borbama. Trebat ce i Ukrajinu naoruzati do zuba radi sigurnosti u buducnosti. Nece rusko kupovati

O tome se ovdje radi. Zato vojna pomoc stize na kapaljku. Cim Rusi preuzmu inicijativu, zapadna vojna pomoc to izbalansira. Da su sve ovo donirano oruzje poslali odmah u prva 3 mjeseca, tvoja mocna Rusija bi do sada bila portucena do koljena i istjerana na svoj teritorij. Imali bi najvecu grobnicu i 40km dugu vojnu sramotu kod Kijeva, kakvu svijet nije vidio u modernom ratovanju.

Na koncu, da se Rusije iko boji, na nacin kako ti to predstavljas, poslusali bi Putinove prijetnje prvi dan kada je pricao da ce se osvetiti SVAKOME ko se na bilo koji nacin umjesa u ovaj rat. Pa sad cuti ko djevojcica, jer zna da ne moze uraditi nista.

Sve na svijetu on bi dao da ima izlaz iz svega ovoga u sta se uvalio, pa iz nemoci puca po civilnoj infrastrukturi. Isto cu cetnici radili i sa brda granatirali opkoljene gradove u koje nisu mogli uci.
01.11.2022 | 17:03
dpasaric kaže:
Ali netko je sabotirao plinovod, a Ameri su na direktno pitanje rekli "Nismo mi!". Istovremeno Švedska i Njemačka su rekle da ne mogu objaviti rezultate forenzike jer bi to ugrozilo nacionalnu sigurnost (hoho!). A to znači samo jednu stvar - da to sasvim sigurno nisu učinili Rusi sami sebi - jer to bi odmah bilo objavljeno sa svim dokazima!

Potpuno krivo rezoniranje. Objava toga bi Rusima dala do znanja da Švedska (koja je odradila sa svoje strane forenziku) ima tehnologiju i sposobnost odraditi to i može odrediti tko je to napravio. To je, posebno u ova vremena, IMHO obavještajna informacija od STRATEŠKOG značaja (Švedska može na koliko, 300 metara dubine) ustanoviti tko je sabotirao pinovod. A ta se tehnologija onda može koristiti i za ovo i za ono (onaj tko se bavi time, znat će odmah kako ti znaš na koji MacPro ide koji MacOS i na koji način) i slijedom toga Švedi mogu to i to. Budući da oni to mogu, onda se mi moramo postaviti ovako tj. smijemo to, a ne smijemo ono. Ovako, dok to Švedi nisu objavili, Rusija može kovati kojekakve planove, ali ako push comes to shove, onda ih Švedi možda mogu neutralizirati prije nego naprave neko nje-sra. Ja to neotkrivanje tako vidim, temeljem svojeg prizemnog praćenja F1 30-ak godina pa u testiranjima u pravilu nitko nikad ne otkriva karte do kraja, nego se čeka prva utrka kad se vidi tko je gdje...
01.11.2022 | 17:11
dpasaric kaže:
"Obranila Kijev"? Kada je Kijev napadnut i zašto bi i bio napadnut? Rusi to nikada nisu stavili kao svoj cilj..

Jel ovo sad skrivena kamera? Izhakirao si nam svima kamere na laptopima, postavio si ovo pitanje i sad gledaš naše zblenute face dok čitamo ova pitanja?!
Pa počelo je helikopterskim desantom na kijevski aerodrom Hostomel, a onda su tenkovske postrojbe pokušale okružiti Kijev. Pa smo imali onaj čuveni konvoj dug 64 km koji je trebao opskrbiti te snage KOJE SU NAPADALE KIJEV.
Evo, ja priznajem da su mi kognitivne mogućnosti skučene (narodski rečeno, naglup sam) pa očito drugačije tumačim ova pitanja i u njima vidim negaciju povijesti od prije cca 250 dana. Ili se svega krivo sjećam...?
01.11.2022 | 17:48
Djuro genijalac kaže:
Objava toga bi Rusima dala do znanja da Švedska (koja je odradila sa svoje strane forenziku) ima tehnologiju i sposobnost odraditi to i može odrediti tko je to napravio. To je, posebno u ova vremena, IMHO obavještajna informacija od STRATEŠKOG značaja (Švedska može na koliko, 300 metara dubine) ustanoviti tko je sabotirao pinovod.

Razumijem što argumentiraš, ali meni je to ista fora kao kad mafijaš pred sudom u USA kaže "pozivam se na peti amandman". Svima je jasno da to znači da je kriv, ali formalno pravno, nitko mu ništa ne može. Tako i s ovim - "nećemo reći što smo našli, da ne ugrozimo vlastitu nacionalnu sigurnost". Što znači da - znaju i mogu, ali neće to reći naglas. A kakva korist od toga ako je svima jasno da znaju i mogu?
01.11.2022 | 17:49
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:
"Obranila Kijev"? Kada je Kijev napadnut i zašto bi i bio napadnut? Rusi to nikada nisu stavili kao svoj cilj..

Jel ovo sad skrivena kamera? Izhakirao si nam svima kamere na laptopima, postavio si ovo pitanje i sad gledaš naše zblenute face dok čitamo ova pitanja?!

Mda, to sam otprilike i ja htio reći. Davore, zbilja...? Zaboravio si? Pa to je bilo prije samo 8 mjeseci, jbmu...
01.11.2022 | 18:19
dpasaric kaže:

Tako, da ovo s Liz Truss sasvim ima smisla, pogotovo brzina kojom je izletjela s mjesta premijerke. Baš me zanima ima li tko neku bolju teoriju koja bi to zemlja mogla biti saboter?

Istraga oko toga ko je sabotirao plinovod je stroga vojna tajna, jer u ratu su takve stvari uvijek stroge tajne. Ili misliš da će NATO, Ukrajina, USA ili Rusi davati bilo koje informacije? Ako da, onda nisi baš neki strateg.

A Liz je jedan obični diletant koji je sebi zacrtao da će biti premjer VB i to ti je to.
Njeni pokušaji reformi su bili takvo sranje kroz gusto granje da su u trenu oka sve burze popizdile i kamata je narasla u neizdrživo. To s njom je jedna očajnička kočnica, koja se dobro zagrijala i daj bože da uspiju zakočiti.
Brexitovci su u kurcu ko niko. Njihovo kolektivno pucanje u koljeno dolazi sad na naplatu.
Pogotovo što oni imaju jako velik talenat da sve insceniraju do te mjere da postaje groteskno, samo njihove ceremonije razvodne realne probleme do osobne razine. Time je neizbježan kult ličnosti. A gdje je ličnost to nema realnosti a ni stručnosti.

Kad samo zamislim da Englezi već preko 3 godine nisu ni minute proveli u normalnom vladajućem modusu u kojem se bave realno političkim pitanjima nego samo iz krize u krizu onda im stvarno ni malo ne zavidim. Nadam se samo da će uspjeti doći u malo bolje stanje. Englezi nisu to sve tako zaslužili.
01.11.2022 | 18:24
smayoo kaže:
Što znači da - znaju i mogu, ali neće to reći naglas. A kakva korist od toga ako je svima jasno da znaju i mogu?

To je vječita obavještajna dvojba. Želiš saznati, a kad saznaš, što s tom informacijom da ne ugroziš njezin izvor? Sjeti se kad je Turing s ekipom krekirao enigmu, a onda je bio problem kako iskoristiti te informacije da Njemačka ne shvati da je enigma probijena i ne promijene način kodiranja...
01.11.2022 | 21:42
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:

Pa počelo je helikopterskim desantom na kijevski aerodrom Hostomel, a onda su tenkovske postrojbe pokušale okružiti Kijev. Pa smo imali onaj čuveni konvoj dug 64 km koji je trebao opskrbiti te snage KOJE SU NAPADALE KIJEV.

Ma nikakva skrivena kamera, nego preuveličavate što se tada zbilo.

Ne sjećam nikakve "Bitke za Kijev"! Pričate kao da je došlo do nekog napada na grad i nekih ozbiljnih borbi. Ono čega se ja sjećam je da su Rusi tada imali naum oprkužiti širi krug te oblasti i iz te pozicije imati vagu u svoju korist u pregovorima, što bi za njih svakako bilo vrlo pogodno, ali plan im nije uspio, shvatili su na vrijeme da to neće biti izvedivo i brzo su se povukli.

Napad na aerodrom ne bih računao kao napad na grad, normalna je taktička procedura onesposobiti aerodom radi u svakom ratu - što radi bijega nečasnih političara, što iz vojnih razloga.

Kakva "Bitka za Kijev" kada se Rusi nisu ozbiljno niti približli gradu. Uostalom, čisto zdravorazumski, tko bi bio lud samoubilački ući pješadijom u urbanu sredinu i pristati na takvu borbu s braniocima u vlastitom gradu?
01.11.2022 | 21:44
tino1 kaže:
Istraga oko toga ko je sabotirao plinovod je stroga vojna tajna, jer u ratu su takve stvari uvijek stroge tajne. Ili misliš da će NATO, Ukrajina, USA ili Rusi davati bilo koje informacije? Ako da, onda nisi baš neki strateg.

Postoji i drugi naziv za sabotažu međunarodnog plinovoda, a to je "državni terorizam". To što su izveli je čak jednu stepenicu ispod objave rata i sličnih ružnih stvari.
01.11.2022 | 22:25
dpasaric kaže:
Kakva "Bitka za Kijev" kada se Rusi nisu ozbiljno niti približli gradu. Uostalom, čisto zdravorazumski, tko bi bio lud samoubilački ući pješadijom u urbanu sredinu i pristati na takvu borbu s braniocima u vlastitom gradu?

Pod pretpostavkom da sve napisano na Wikipediji nije laz, tamo opisano meni zvuci kao bitka.

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kyiv_(2022)

Vjrojatno se i poginuli na obje strane ne bi slozili da se nije radilo o borbi.
01.11.2022 | 22:27
[quote="dpasaric" post=209229]Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:

Ne sjećam nikakve "Bitke za Kijev"! Pričate kao da je došlo do nekog napada na grad i nekih ozbiljnih borbi. Ono čega se ja sjećam je da su Rusi tada imali naum oprkužiti širi krug te oblasti i iz te pozicije imati vagu u svoju korist u pregovorima, što bi za njih svakako bilo vrlo pogodno, ali plan im nije uspio, shvatili su na vrijeme da to neće biti izvedivo i brzo su se povukli.

Napad na aerodrom ne bih računao kao napad na grad, normalna je taktička procedura onesposobiti aerodom radi u svakom ratu - što radi bijega nečasnih političara, što iz vojnih razloga.

Ovo što radiš Davore je jako ružno, ružno je ako čak radiš i za novac.
Znači po tebi je trebalo osvojiti aerodrom, da ne pobjegnu nečasni političari i da umjesto njih dođu časni iz Rusije !!!
U tom napadu na vojni aerodrom, gdje su velikom večinom ubijeni Ruski specijalci, u njihovim uputama je bio raspored...petak je napad, a u nedelju je trebalo biti svečano postrojavanje na glavnom trgu u Kijevu. To je nađeno kod tih ubijenih jadnika, ali za tebe ti dokumenti su vjerovatno zapadna propaganda
01.11.2022 | 22:30
dpasaric kaže:
ali plan im nije uspio, shvatili su na vrijeme da to neće biti izvedivo i brzo su se povukli.

Daklem, StarCraft strategija ipak nije tako svemoćna kakvom je želiš prikazati?!
Kako to? Kako to?!

Napad na aerodrom ne bih računao kao napad na grad.

E, da, vjerojatno su napadom na Kijevski aerodrom zapravo htjeli napasti Odesu, a ne Kijev...

"što radi bijega nečasnih političara, što iz vojnih razloga"

A koji su to "nečasni političari", i koji bi onda bili "časni političari"?!

Kakva "Bitka za Kijev" kada se Rusi nisu ozbiljno niti približli gradu.

Znači, po tvom shvaćanju, bitka za Sarajevo nije počela izradom planova napada i dovlačenjem srpske artiljerije na okolna brda, nego prvim ispaljenim plotunom na samo Sarajevo?!

Jadna bi bila država koja bi se u svojoj obrani vodila takvom logikom. Rat bi završio prije nego bi takva država shvatila da je zapravo napadnuta.
01.11.2022 | 22:46
cariblanco kaže:

U tom napadu na vojni aerodrom, gdje su velikom večinom ubijeni Ruski specijalci, u njihovim uputama je bio raspored...petak je napad, a u nedelju je trebalo biti svečano postrojavanje na glavnom trgu u Kijevu.

Sjetio sam se da su dan prije napada nazivali Kijevske restorane i rezervirali stolove za svečane ručkove:

www.reddit.com/r/UkraineWarVideoReport/c...ilitary_called_kyiv/

Arestovych: The Russian military called Kyiv restaurants and made reservations days before the invasion. They were so sure of the two-day war that they even introduced themselves as military men and asked for large tables. The irony is that everyone who booked the tables is already dead

A za VDV koji je išao na aerodrom sam čitao kako su samo zapovjednici znali što se dešava, ostali su tek u helikopterima saznali da ne idu na vojnu vježbu nego u rat. Naravno da od tada uvijek vjerujem Ruskim izvorima jer:

1) vlastitoj vojsci nisu rekli do zadnjeg časa da idu u rat
2) cijelom svijetu su tvrdili da ne napadaju Ukrajinu već Ameri nepotrebno izazivaju paniku
02.11.2022 | 00:54
cariblanco kaže:
Ovo što radiš Davore je jako ružno, ružno je ako čak radiš i za novac.
Znači po tebi je trebalo osvojiti aerodrom, da ne pobjegnu nečasni političari i da umjesto njih dođu časni iz Rusije !

Da, naravno, da to nije moje kritičko razmišljanje, nego radim za prljavi novac, stari sam Putinov plaćenik, isto kako je to izjavio Stern u "Nedjeljom u 2". Na toj listi plaćenika je čudo nas koji se ne slažemo sa "službenim narativom", počevši od Rogera Watersa, agenta Kremlja koji je prodao Pink Floyd za šaku rubalja, preko američkih vojnih patriota i veleposlanika koji su protiv ovog ludila, pa do nepismenih ljudi poput Noama Chomskog koji "više vole ćirilicu nego latinicu". A lista je zaista opširna, ali što je to za ruske zlatne rezerve!

Ako si američka marioneta onda si nečasni političar. Ako se naslikavaš za jedan Vogue(!) dok tvoji ljudi ginu, onda si nečasni političar. Ako si za pregovore (tako kažu, da je Zelenski bio za pregovore), a onda kao poslušan pas ipak se pokoriš svojim mecenama koji ti narede "Don't you dare!" i uvučeš svoj narod u ovakvu tragediju, onda za moj pojam nisi častan.

Putin je sam kriv što ga se ljudi toliko boje da su mu vlastiti šefovi tajnih službi lagali o pravom stanju stvari i obećavali mu "lako rješenje" i "pokoravanje vojne hunte u par dana" - kako se govorili. I zato su svima letjele glave. Gledano iz perspektive običnog čovjeka, kojem ne igra mnogo tko je na vlasti, država bi bolje prošla da su Rusi u ranoj fazi uklonili Zelenskog, isto onako kako to Ameri rade s državnicima koji im ne odgovaraju.

Ja ću ovdje i dalje biti crna ovca, a vi bijele vjerujte u pobjedu Ukrajine. Vrijeme će pokazati tko je više vremena proveo u real-time strategy simulacijama.

Za kraj, mislim da je Assad dao jednu zanimljivu poslovicu:

"Biti neprijatelj Amerike jako je opasno. Biti prijatelj Amerike je - smrtonosno."

Čini se da upravo taj scenario gledamo još jednom.
02.11.2022 | 02:30
Biden jučer:

"Inflation is a worldwide problem right now because of a war in Iraq... excuse me, the war in Ukraine. I'm thinking about Iraq because that's where my son died."

Inače, sin mu je umro od tumora 2015. godine u Walter Reedu. Kakvo je ovo kazalište postalo?
02.11.2022 | 05:25
dpasaric kaže:
tino1 kaže:

Postoji i drugi naziv za sabotažu međunarodnog plinovoda, a to je "državni terorizam". To što su izveli je čak jednu stepenicu ispod objave rata i sličnih ružnih stvari.

Postoji, to je isto kao rokanje po infrastrukturi jedne suverene zemlje.

Ako rusi tvrde da su Britanci roknuli NS 1i2 neka podastru dokaze.
  • Air
  • Korisnik
  • 72
02.11.2022 | 08:34
dpasaric kaže:
Da, naravno, da to nije moje kritičko razmišljanje, nego radim za prljavi novac, stari sam Putinov plaćenik, isto kako je to izjavio Stern u "Nedjeljom u 2". Na toj listi plaćenika je čudo nas koji se ne slažemo sa "službenim narativom", počevši od Rogera Watersa, agenta Kremlja koji je prodao Pink Floyd za šaku rubalja, preko američkih vojnih patriota i veleposlanika koji su protiv ovog ludila, pa do nepismenih ljudi poput Noama Chomskog koji "više vole ćirilicu nego latinicu". A lista je zaista opširna, ali što je to za ruske zlatne rezerve!
.

Razumijem neslaganje oko toga što je ispravno napraviti.

Ne razumijemo izjavu da Kijev nije bio napadnut iako činjenice dokazuju suprotno.
Ne razumijem izjavu da Kijev nije obranjen iako je agresor / neprijetelj najavio osvajanje Kijeva i to pokušao sa granatama i vojskom i ako činjenice to dokazuju.

Kada povežem to neslaganje i nerazumijevanje neslaganje mi dobiva neku novu težinu.
02.11.2022 | 09:08
Air kaže:
dpasaric kaže:
.

Razumijem neslaganje oko toga što je ispravno napraviti.

Ne razumijemo izjavu da Kijev nije bio napadnut iako činjenice dokazuju suprotno.
Ne razumijem izjavu da Kijev nije obranjen iako je agresor / neprijetelj najavio osvajanje Kijeva i to pokušao sa granatama i vojskom i ako činjenice to dokazuju.

Kada povežem to neslaganje i nerazumijevanje neslaganje mi dobiva neku novu težinu.

Uvijek tako zaobilazi konkretne odgovore i onda nakon par dana ponavlja tvrdnju kao da je to opće prihvaćeno. Uspjeva u tri rečenice staviti bar četiri neistinite tvrdnje, već se tolko u svemu uvježbao da mu se ponekad i divim iako mi diže tlak.

Tako je i sad ubacio Bidena, ova storija koja se možda dogodila a možda ne, objašnjava sve - Amerika je odgovorna za ovaj rat, Roger Waters je u pravu, Noam Chomski je Bog. Putin nikad nije išao na Kijev.
02.11.2022 | 09:59
U međuvremenu, AFU su posve odbacile ruske snage koje mjesecima napadaju Bahmut. U proteklih tjedan dana Rusija je izgubila oko 5000 ljudi u suludim WW1 style frontalnim napadima koji idu val za valom bez ikakva učinka. To su, da ne bude zabune, informacije koje dolaze od strane Ukrajine, ali dosadašnji tijek rata u Ukrajini je pokazao i dokazao da je Ukrajina kod ovih brojki o gubicima bla vrlo realna, pa čak i konzervativna.
Dolaze vijesti o planskom raseljavanju domicilnog stanovništva na lijevoj obali Dnipra (preko puta Hersona) gdje Rusi odvode ljude iz njihovih kuća u zasad nepoznatim pravcima. Ideja ruske strane je ova: tamo dovode mobilizirane snage iz svojih zabiti središnje Azije i Sibira od kojih većina nije nikad imala struju i tekuću vodu u kućama, a da ne spominjemo toplu vodu, tuš i WC u kući. Na ovaj način su ti ljudi sad u bitno boljim životnim uvjetima, nego kod kuće pa se računa da neće odbijati borbu i htjeti povarat kući, jer im ovo dođe kao neko ljetovanje. Drugi razlog je taj što je ruska logistika u tako očajnom stanju da ih ni nemaju gdje smjestiti pa nek se radije usele u kuće ljudi koje protjeraju van. Tako bi trebali lakše prezimiti (okupacijske snage), na tuđi račun.
AFU trenutno imaju problem s nedostatkom streljiva koje ih koči u napretku i oslobađanju okupiranih područja.

Za kraj prikaz efikasnosti HIMARS sustava kao kiruruški precizno uništava ruske samohodne haubice na području Luhanska.
twitter.com/Blue_Sauron/status/158697204...f4jtjDh7FZjeKMlXe-3w
02.11.2022 | 10:28
Ne znam jeste ukebali ovu vijest oko sankcija koje su sve samo ne sankcije Rusima.
www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/zapad-tru...je-do-sad-a-15269769
Malo ranije, u nekom videu sam gledao kako njihovi mallovi imaju i dalje Levis, Uggs, (i neke poljske robne marke također, zaoravih im ime) te sve ine zapadne proizvode samo su sada vlasnici licenci iste prodali posrednicima pa se Levis dućan više ne zove Levis nego L, Uggs se zove U, ali unutra sve isto - roba original i košta kao original.
Oćeš parfeme - može.
Boss obleku - nema frke.
Šifra - B.
Glavno da je svijet Rusima uveo "sankcije".
Prestrašno...
02.11.2022 | 10:37
Air kaže:

Dajte mi šansu da objasnim svoj stav i izjavu, prije nego li me neki ovdje vežu za banderu!

Kao prvo - jeste li vi koji kažete da je Kijev u toj ranoj fazi rata napadnut u pravu?

Jeste, pravno, formalno i ljudski ste u pravu!

Ako sam vas ovim uznemirio, a vidim da jesam, imate moju ispriku!

No, je li sam grad zaista tada bio napadnut u tvrdom vojnom kontekstu - nije. I u tome i dalje stojim iza moje izjave. I to je ono na što sam ja referirao jer ja sam cijelo vrijeme u kontekstu "ratne mape" kao u Starcraftu.

Kijev nije napadnut kao Bagdad, Vukovar - ili da ostanemo u kontekstu ukrajinskog rata, kao Mariupolj. Ta samo unatrag mjesec dana smo mogli gledati TikTok video snimke gdje se u Kijevu održavaju disco partiji, omladina se zabavlja, život "as usual". Mjesecima su Kijevom defilirali razni zapadni predsjednici i uglednici, cijela kijevska medijska mašinerija je podupirala percepciju "Kijev je neslomljiv, sve je u redu, ovdje se normalno živi i radi". Tako ne izgleda i ne živi vojno napadnut grad, tako ne izgleda jedan grad nakon "Bitke za Kijev" u kojoj se vode ulične borbe kvart za kvart. To je bio moj kontekst.

Čak sada, kada je grad bez struje i vode to nije "napadnuto" po mojim kriterijima, to je "zaobilazna uskrata resursa" kako bi se uz što manje žrtava prisililo drugu stranu na pregovore. Da se zaista napada sam grad, znate i sami kako bi izgledala ta noćna mora. Američki vojna opozicija i pukovnik koji je vodio slične napade u Iraku je komentirao da mora priznati visoku razinu profesionalnosti ruske vojske i da jasno prepoznaje da se ciljano pazi na to da se minimizira civilna šteta. Ako to kaže američki pukovnik koji je vodio sličan rat, valjda čovjek zna nešto, osim ako je i on ruski plaćenik kao ja.

Očigledno sam neprikladno koristio moju RTS (real-time strategy) terminologiju u kontekstu koji vi sagledavate različito, i tu priznajem vašu poziciju, ali ono što vam pokušavam reći je da to u ovoj "RTS simulaciji", u kojoj često ovdje na forumu ispitujem razne hipoteze, ne pravi nikakvu bitnu razliku.
  • Air
  • Korisnik
  • 72
02.11.2022 | 11:24
dpasaric kaže:
Air kaže:

Dajte mi šansu da objasnim svoj stav i izjavu, prije nego li me neki ovdje vežu za banderu!

Kao prvo - jeste li vi koji kažete da je Kijev u toj ranoj fazi rata napadnut u pravu?

Jeste, pravno, formalno i ljudski ste u pravu!

Ako sam vas ovim uznemirio, a vidim da jesam, imate moju ispriku!

No, je li sam grad zaista tada bio napadnut u tvrdom vojnom kontekstu - nije. I u tome i dalje stojim iza moje izjave. I to je ono na što sam ja referirao jer ja sam cijelo vrijeme u kontekstu "ratne mape" kao u Starcraftu.

Kijev nije napadnut kao Bagdad, Vukovar - ili da ostanemo u kontekstu ukrajinskog rata, kao Mariupolj. Ta samo unatrag mjesec dana smo mogli gledati TikTok video snimke gdje se u Kijevu održavaju disco partiji, omladina se zabavlja, život "as usual". Mjesecima su Kijevom defilirali razni zapadni predsjednici i uglednici, cijela kijevska medijska mašinerija je podupirala percepciju "Kijev je neslomljiv, sve je u redu, ovdje se normalno živi i radi". Tako ne izgleda i ne živi vojno napadnut grad, tako ne izgleda jedan grad nakon "Bitke za Kijev" u kojoj se vode ulične borbe kvart za kvart. To je bio moj kontekst.

Čak sada, kada je grad bez struje i vode to nije "napadnuto" po mojim kriterijima, to je "zaobilazna uskrata resursa"

Ne znam da li imaš još nešto za dodat pa da ne ispadne da sam uletio a da ti nisam dao "šansu".

Moram priznati da su ti čudni kriteriji.

Po tvojima kriterijima niti Zagreb nije bio napadnut, jer to su samo "zvončići".

Po tvojim kriterijima niti Sl. Brod nije napadnut, jer to su samo "krmače" od 225 kg.

Sjećam se jedne noći u Sl. Brodu. Bilo je jako nevrijeme koje je poprilično dugo trajalo. Grmilo je i ekstremno puno je bilo udara gromova u blizini.
Srbi su tu noć intenzivnije obasuli grad sa granatama. "Spavao" sam zajedno sa obitelji u obiteljskoj kući jer skloništa nije bilo.
Interesantno je bilo to što po silni zvučnog udara i vibracijama nismo mogli razabrati da li je granata ili grom a imali smo već prilično puno iskustava sa granatama.
Po tvom to nije napad jer Srbi nikad nisu bili blizu grada.

Možda da malo staviš taj Stracraft po strani pa tek nakon nekog vremena distanciranja od njega pokušaš razgledati situaciju pa ćeš shvatiti zašto smo reagirali.

U tvojim mnogim postovima pozivaš na ispravnost, humanost, pravdu i poštenje a u situaciji oko Ukrajine te vrijednosti stavljaš sa strane kao nebitne. To ne razumijem.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 32 minuta
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.46 Seconds

Provided by iJoomla SEO