07.11.2022 | 08:21
dpasaric kaže:
Air kaže:
Polazište ovog je ustavni zakon Ukrajine i međunarodni zakon. Iako ih ne znam u potpunosti mislim da sam upoznat sa temeljnim njihovim elementima bitnim za ovo što si napisao. Ispravi me ako griješim.
Po tom ustavu Ukrajina je cjelovita država koja se ne sastoji od jedinica koje imaju zakonsko pravo na odcjepljenje - ona je nedjeljiva u svakom pogledu. To znači da nikakav referendum neke manjine ne daje joj pravo na odcjepljenje. Točka. Tu Muskov prijedlog pada nepovratno u vodu.
Međunarodni zakon zabranjuje bilo kakav napad na neku suverenu državu. Ne postoji pravno opravdanje za napad Rusije na Ukrajinu.
Tu se apsolutno slažem s tobom - polazište tih odnosa jest međunarodni zakon i po takvom zakonu niti jedna zemlja nema pravo miješati se u unutarnje stvari druge države i dovoditi u pitanje njenu suverenost.
I što se onda dogodi? Buuuum - Ameri izmisle "oružje za masovno uništenje" i ispeglaju Irak. Znači čak da njihova optužba nije bila lažna, ne bi to smjeli napraviti, ali oni jesu - jer Irak je bio "prijetnja". I nitko tada od moralista iz Europe nije ništa rekao, a kamo li uvodio sankcije Americi. Znači međunarodni zakoni ne vrijede ni 5 centi.
I o kojim međunarodnim zakonima govorimo dok je Velika Britanija po nalogu SAD-a izvršila čin međunarodnog terorizma i sabotirala plinovod? Gdje je sada frka oko toga, javno izvješće švedskih i njemačkih forenzičara, sankcije prema Velikoj Britaniji, odšteta Rusiji za štetu?
I sada Rusi koriste apsolutno istu logiku - Ukrajina je njima prijetnja, a međunarodni ugovor su prvi pregazili Ameri tako što su u Ukrajinu instalirali vojne bio-laboratorije. I to čak nije bila lažna optužba kao kod Iraka, nego stvarna, dokazana u američkom Kongresu, u ukrajinskim dokumentima s dozvolama za te laboratorije, a i na samom terenu kada su Rusi upali unutra. I onda su rekli "Ajd' ti bok s tim međunarodnim zakonom ako ga se Ameri ne drže".
Dakle, samo se loptica opet vratila na Amerikance. I na što se onda stvar u praksi svodi? Na to da nuklearne velesile rade što hoće i da se na njih međunarodni zakoni ne odnose.
I po toj lošoj uzanci Rusi mogu raditi ovo što rade jer su se Ameri debelo potrudili da daju dovoljno presedana za takvo ponašanje. I zato će na kraju Rusija dobiti to što želi - jer je međunarodno pravo davno pogaženo. Ako se pak Ameri upru svom silom da Rusi to ne dobiju, onda ćemo imati nuklearni rat. I sada ovisi koliko je tu tko lud. Scenario u kojem Rusi odustaju je vjerojatan isto koliko bi bio da Amerikanci ne reagiraju na kinesko postavljanje raketa u Meksiko.
I zato je svaki dan ovog rata samo isprika za još koji $ više zapadnoj vojnoj industriji, ali nažalost znači i stotine uzaludno izgubljenih života svaki dan. :(
Slažemo se oko ovoga.
Kao što sam već naveo gotovo da ne postoji jedna vlada na svijetu koja je u svojim temeljnim filterima pozitivna prema čovječanstvu, pravdi i poštenju. Svi se "brane" da su to političke igre i igrice. Svaka ima putra na glavi jer npr. špijunirati je normalno. Razlika u stupnju negativnosti samo pokazuje vojnu, gospodarsku moć neke zemlje.
UN od svog začetka utemeljen na nejednakosti i nepravdi (Ameri i Rusi i još neko, mislim Francuzi ili Englezi imaju ekskluzivno pravo veta na svaku odluku).
Ali ništa od ovog nije novo.
Da li ti svojim stavom da se vojno ne pomogne Ukrajinskom narodu ispravljaš nepravdu (a sada primarno i isključivo trebaju vojnu pomoć)?
Pokušaj razumjeti Ukrajinski narod.
Rusi su im nakon raspada SSSR-a u nekom trenutku instalirali svog čovjeka.
Svako iole normalan zna što znači Ruski utjecaj i bježat će glavom bez obzira od tog zla. A Ukrajinski narod ima bogato to iskustvo.
Na osnovu toga ih ne krivim što su se okrenuli zapadu.
Između ostalog i ti bi radije gravitirao zapadu a ne istoku, zar ne?
Ukrjinski narod se po svojim dokazanim djelovanjima pokazao vrlo pozitivan (samo dobronamjeran bi prodao nuklearno naoružanje) i vrijedan (jedan su od najvećih svj. proizvođača žita, pokazali su se u ovom ratu kao domišljati, vrijedni i puni znanja)
Između ostalog kao suverena država imaju pravo sa svojom zemljom raditi što žele. Opet točka.
Da su htjeli ostati prijetnja Rusiji zadržali bi nuklearno naoružanje, zar ne?
Meni su i Rusi i Ameri (vlade) isključivi negativci. Stoga priča o tome tko ima više putra na glavi ili tko je (više) upravu u nekoj situaciji nepotrebno gubljenje vremena.
U situaciji oko Ukrajine jedine misli mogu usmjeriti ka Ukrajinskom narodu i interesu čovječanstva.
Moj stav je da Ukrajinskom narodu treba pomoći (u ovom trenutku je to primarno vojna pomoć).
A iz perspektive interesa čovječanstva primarno treba zaustaviti zlo koje djeluje kao što je u ovom trenutku Ruska vlada.
Da su Amerikaci ti koji ubijaju nedužne ljude rekao bi da trebamo primarno zaustaviti njih.
Do sada nitko nije potegnuo priču o Amerima pa nije niti bilo prilike. Ali zato ne treba biti ljutnje u smislu mi smo dvolični jer "prihvaćamo vojnu pomoć SAD.a" kako bi bilo što manje Buča.