17.11.2022 | 14:02
Ja cu samo reci da mi je cijela ta situacija sumnjiva
Napisao sam 10 min nakon incidenta da Poljska ceka da im iz USA jave kako da se ocituju. Tako je i bilo.
Rakete za S-300 su dizajnirane na nacin da, ako ne pogode cilj, uniste se u zraku. To na kraju rade i zrna protuavionskih topova. Znatno im poskupljuje izradu ali to je safety mehanizam da to zrno ne padne nekome neduznom na glavu.
E sad, kako Ukrajinci nemaju neku mocnu avijaciju ni rakete, a Rusi imali bezbroj S-300 raketa, oni su ih softverski modificirali da budu zemlja-zemlja.
Istina, nisu nesto precizne, jer nisu pravljene za tu svrhu ali ako je meta cijeli grad, koga briga. Raketa kao raketa, njoj svejedno gdje ce eksplodirati.
I sad neko zvanican kaze da su Ukrajinci ispalili dvije rakete. Moguce, obicno se tako i puca radi vece vjerojatnoce pogodka. Obje odletjele u smjeru Poljske (suprotnom od mete koju presrecu!!!). I na obje rakete zakazao taj mehanizam da detoniraju u zraku, pa zavrsile na Poljskoj farmi. Meni je sve to, blago receno, smijesno.
Ali eto, ko smo mi da sudimo. Ja nisam strucnjak za to. Naravno da je bolje da se izbjegne potencijalni nuklearni rat, ali ne mogu se oteti dojmu da NATO nije znao sta da radi u ovoj situaciji, pa su isli linijom manjeg otpora. Sat nakon incidenta, nista nisu znali o tome, ali su znali da "most likely" nije Ruska. Nemoj me zajebavati
Najmanje sto je NATO morao uraditi je da zauzmu stav. Ova raketa je ubila dva nasa covjeka. Bila ruska, ukrajinska, eskimska, to se vise nece ponoviti. Na istocno krilo NATO saveza, u Rumunjsku, Poljsku, Slovacku postavljamo najmocnije protuavionske sustave koje imamo. Branimo svoj teritorij od nadolaziecih projektila iz tog pravca. Samim tim bi stitili i svu logistiku koja ide iz Poljske.
Ali zato ipak treba odredjena kolicina muda, koju NATO trenutacno ocigledno nema. Taj stit ce se na kraju desiti, ali tek nakon novih incidenata, koji ce odnijeti jos neduznih zivota.
Razocaran sam...