18.11.2022 | 11:26
Mislim da smo se svi mi (osim eto Davora) malo preracunali kad smo pisali o zilavosti Ukrajinske energetske mreze. Ja sam, isto tako, bio siguran da se to ne moze u tolikoj mjeri polupati tako brzo, ali neovisna izvjesca sa terena kazu da 20 milijuna ljudu u Ukrajini nema struju. Pola drzave ima probleme sa opskrbom, a izvedeno je svega par udara po energetskoj mrezi. Ako ponove udare jos par puta, moglo bi se desiti da CIJELA drzava ima problem. Tada i sve ostalo upada u velike probleme.
E sad moje naglas razmisljanje. Rusi opale 100 raketa. Ukrajinci kazu skinuli 80 komada.
Opcija 1: Lazu da su ih oborili toliko, radi same propagande. Skacu sebi u stomak, jer onda Rusi naredni ispale puno vise nego sto realno treba, racunajuci na to da ce znatan dio biti oboren.
Opcija 2: Ako i jesu oborili 80%, onda zamislite kakav bi rusvaj napravilo svih 100 raketa da su pogodile planirane ciljeve. Prvi dan bi ostali bez struje totalno.
Osim elektricne energetske mreze, sada im gadjaju i centre za grijanje, vodovod, gas.
Rusija je svjesna da gube na bojnom na polju, nista ne ide kako je planirano pa zele pregovore. Zele zacementirati postojece pozicije i legalizirati osvojeno, dok se jos moze.
Kherson i Kharkiv, da su ih idioti znali sacuvati, su mogli biti odlicne joker karte. Ustupak koji daju Ukrajini kao znak dobre volje, u zamjenu za neki teritorij u Donbasu. Ukrajinci (uz pritisak sa Zapada) bi to vjerojatno i prihvatili.
Pisao sam prije 6 mjeseci, mislim to i danas, da ce ovaj rat zavrsiti tako da ce Rusija uzeti Donbas i sacuvati Krim. Ostale 2 aneksirane regije ce se vratiti Ukrajini. Ukrajina ostaje vojno neutralna i pokrece (desetljeca duge) EU pregovore, jer tako razorena ne treba ni Europi na grbacu. To je moje nekakvo predvidjanje.
Rusija ovaj rat ne moze vojnicki pobijediti, ali ne moze ni Ukrajina. Osnovni razlog je da 80% ucinkovitog oruzja kojim danas raspolazu dolazi sa Zapada. Znaci zapadni partneri ce odluciti kada ovaj rat treba stati, onemogucivsi ukrajinu da se dalje bori i natjera ih za pregovaracki sto.
To i nije nuzno lose rjesenje. Tisuce ljudi dnevno ginu na obje strane, a na koncu ce se opet sve morati rijesiti nekakvim sporazumom i dogovorom.