15.01.2023 | 02:30
dpasaric kaže:
Moraš biti vrlo naivan misliti da je ovo rat koji su Rusi željeli. Njima je bilo super, mirno su prodavali plin i naftu, a njihova elita se šetala po Europi i svijetu, uživali su, njima je zadnja stvar bila da započinju rat. .
Ne vidim smisao ove rečenice: Rusi nisu željeli rat (pretpostavljam da misliš na Rusko političko vodstvo)
Razlog je jednostavan, oni su mislili da će umarširati u prvom danu u Kijev i da rata neće niti biti. Pa to je svima jasno.
I Putin je godinama javno govorio što će se dogoditi ako budu dalje to gurali, pogledaj snimku godinu dana prije invazije sa Sky Newsa, sve im je rekao, jednostavno, jasno i razumljivo. Korporativni lobi je želio ovaj rat i jedva su ga dočekali..
Ne šalje zapad te tenkove u iskrenoj namjeri, šalju ih da vide kako se ponašaju u stvarnim uvjetima, a da ne moraju žrtvovati svoje ljude. Ovdje su ukrajinske posade potrošna roba. A tema za sebe je koliko vremena treba za dobro uvježbati posadu za takav stroj.
Mislim da nitko ovdje niti tvrdio da zapad iz plemenitih pobuda pomaže Ukrajini, isto tako vjerujem da je većini jasno kako mnogim političkim i gospodarskim (korporativnim) moćnicima odgovara ovaj rat te ga svatko iz svojih razloga nastoje održavati dok im odgovara.
Ali vrati se mislima u Ukrajinu i shvati da u toj situaciji (igara svjetskih političkih i korporativnih moćnika) Ukrajinci (oni obični ljudi koji drže puške u svojim rukama, i oni koji odbijaju napustiti svoje domove) pokušavaju ostvariti ono što oni misle i u što vjeruju da im predstvalja svjetliju / bolju budućnost.
Oni nisu započeli ovaj rat zato što im je zapad obećao pomoć (pod tim mislim na njihovo suprostvavljanje agresoru, jer da se nisu suprostavili ne bi niti bilo rata, nego bi se to zvala "mirna" okupacija).
Shvati da oni pokušavaju ostvariti svoju slobodu u ovom surovom svijetu i da su spremni poginutu za nju.
Pokušaj zamisli sebe da odeš u Ukrajinu i da im pokušavaš pomoći tako što ćeš ih uvjeravati da prestanu ovaj besmisleni rat ili da pregovaraju sa svojim mučiteljima i ubicama, koji ih žele pokoriti ili izbrisati sa lica zemlje, jer nemaju šanse za uspjeh zbog:
- starcrafta, koji to matematički potvrđuje
- zbog snage utjecaja potičkih i korporativnih moćnika koji žele u Ukrajini ili preko Ukrajine ostvariti svoje ciljeve i interese.
Putin je to morao napraviti inače bi Rusija postala nitko i ništa,
Ha, ha, kako se ovo misao razbila Putinu o glavu. Sreća da nisi na njegovom mjestu jer bi se i tebi razbila o glavu.
Tek sada kad je to napravio cijeli Svijet kristalno jasno zna da je Rusija nitko i ništa u gotovo svim pogledima osim što posjeduju nuklearno oružje.
Do sada si mogao zaključiti da je nuklearno oružje isključivo argument odvraćanja od upotrebe istog te kao takvo u ovakvim ratovima bezvrijedno.
Koliko si puta bio u Kijevu? Moj prijatelj je bio sedam puta u zadnjih par godina i to kao novinar. Bolje da ti ne pričam što je sve doživio i kako je on vidio situaciju tamo. I od tuda dobar dio mog "biasa" od samog početka jer sam u startu znao da je sve to tamo trulo, gore od našeg HDZ-a.
Vjerujem da je tvoj prijatelj doživio tamo oprečne događaje, ali iz toga bi moglo biti pogrešno izvući zaključak kako su Ukrajinci (ne mislim na političare) zasluženo u ovoj današnjoj situaciji. To bi objasnio paralelom sa Hrvatskom devedesetih. Vjerujem da je i tada bilo novinara, koji su na osnovu ustaštva i četništva, koje je tada isplivalo na površinu zbog ratnih i političkih sukoba, prenosili informacije svijetu kako je u HR isto tako siva / trula situacija u pogledu pokušaja HR da ostvari svoju samostalnost.