26.01.2023 | 22:09
Air kaže:
Čekaj malo, Rusi su prihvatili igru pa prvi povukli okidač i prvi ispalili metak, i sravnili nekoliko gradova sa zemljom zajedno sa civilima u njima? A prije toga također silom oteli toj istoj državi dio teritorija, a kako to opravdavaš? Krivo te pogledam, kažem ti nešto što ti ne odgovara i ti ispališ metak u mene? Kakva je to igra? Ruski rulet?
Nije mi jasna tvoja logika jer ide mi u smjeru opravdanja silovatelja u stilu "obukla je minicu" i to ti je opravdanje da tu osobu siluješ?
Evo sada direktna pitanja:
Da li bi to napravio (rekao u Rusiji nešto protiv Putina ili rata u Ukrajin)? I što misliš što bi ti se desilo da to napraviš?
Nastavno za Putina ekstremisu.
Po tebi Putin nije ekstremist?
Po tebi Putin nije diktator?
Po tebi Putin ne ubija svoje protivnike (novinari, političari, Ruski tajkuni, i svi koji su mu na neki način prijetnja, u proteklih nekoliko godina desetke njih)? Tko to u svijetu još radi tako očito i transparentno kao Putin?
Po tebi nije zvjerstvo ispaliti tisuće granata u jednom danu na gradove?
Evo da budem korektan, pa da odgovorim na razumno postavljena pitanja.
Paralela "silovatelj i minica" je zapravo izvrsna, samo što u tom sinopsisu postoji više likova: Ukrajna je taj Komad u minici. SAD su najveći siledžija u gradu, trgovac oružujem i nasilnik, malo je onih koje nije posjetio ili im barem im dao šamar, zovu ga Kauboj. Rusija pak drugi siledžija, ali je malo lijen jer mu je dobro, prodaje svoju drogu po kvartu i dobro živi od toga, zovu ga Medžed. Jednog dana Komad dođe do ograde s Medžedom i kaže mu kroz cinični smijeh: "Mežedeeeee imam novog prijatelja, znaš ga sigurno, zovu ga Kauboj, on će biti moj gost i znaš što - zapalit ćemo ti kuću! On će me primiti pod svoje i nećeš mi moći ništa! Još ćemo ti uz ogradu postaviti biolaboratorije s dozvolom da proizvode vojne otrove i antraks! I Medžed gleda onako ispod oka, pa malo priupita Kaubojevu submisivnu curu Helgu (Njemačka) je li ga lagala oko onog dogovora koji su imali... i kada skuži da mu svi rade iza leđa, krene rokati po kvartu po uzoru na Kauboja u drugim dijelovima grada.
1) Naravno da u Rusiji ne bih govorio protiv Putina, to si već pitao, oni se ne diče slobodom govora kao "demokratski zapad".
2) U kontekstu Rusije Putin sigurno nije ekstremist, umjerna je srednja struja, zazire od ekstremista i utišava njihove ispade. Njihovi ekstremisti bi odavno već roknuli nuklearnu na Kijev, vidim da nisi gledao koliko ga pljuje njihova ekstremna opozicija, zovu ga mekušcem i štreberom.
3) Putin je dikator, nikada nisam rekao da nije. I nigdje ja ne branim Putina, ja vam samo pokušavam otvoriti oči da je to diktator s nukelarnim okidačem i da se ne može o njemu i njegovim akcijama govoriti kao da se radi o nekom "običnom građaninu svijeta". Ne može, a vi biste da nekako čarobno može jer "ovo je nepravedno". Dobro jutro da je nepravedno.
4) Da, ubija sebi nepoželjne. Amerika je samo malo mekša, pa bi takvima dala doživotni zatvor (Snowden, Assange), a ne znam jesi li pratio aferu koja je isplivala nakon xy godina (onaj neki odmak koji imaju državni dokumenti, ali na kraju bivaju objavljeni) gdje ispada da je CIA maknula Kennedyija.
Dakle, kod Putina je to samo malo brutalnije.
5) Zvjerstvo je, ali ništa ih moralno ne obavezuje da budu kreposne časne sestre dok susjed Kauboj može raditi to isto gdje se sjeti. Pravila su postavljena davno i oni sada igraju po njima.
Vi svi ste romantični utopisti i tražite pravdu gdje pravde ne može i neće biti.
A da je sve to pitanje stvarne pravde, znači pravde za narod koji tamo živi, za te male ljude, onda bi se napravilo ono što je Elon Musk predložio: ponoviti referendum tih ljudi uz nadzor cjelokupne svjetske zajednice i kako oni odluče tako neka bude.