29.01.2023 | 15:37
dpasaric kaže:
Gjuroo kaže:
Ha gle... Ako ćemo o kokošima i jajima, ajmo onda dozvoliti Švedskoj da jednom za svagda okonča ovaj rat na način da kaže da su i Ukrajima i Rusija njihovo povijesno nasljedstvo i da je vrijeme da se taj teritorij i ljudi ujedine sa maticom Švedskom. Ono... Švedska do Kamčatke, pa i do onih otoka u Beringovom prolazu. Ok, što se mene tiče, mogu se s Mongolima i Kinezima dogovarati čije je što iza Urala.
Rusi su iz ovog rata za sada mogli samo naučiti da imaju zastarjele metode ratovanja i da je "2. svjetska vojna sila" bila samo mit. Umjesto "tigra od papira", danas imamo "medvjeda od papira".
Gle - slažem se! Idemo svuda u svijetu organizirati referendume i neka ljudi koji tamo zaista žive i odaberu gdje će živjeti i tko će im biti vlast.
Problem je što si ti, kao i dobar dio foruma, opet zaboravio da je Švedska mala i slaba, a Rusija nuklearna velesila i da uopće nisu u poziciji da o tome raspravljaju. Kao što nitko ne raspravlja s Amerikom kada oni idu istjerivati svoju pravdu.
Nisam zaboravio ni da je Rusija nuklearna sila ni da je Švedska mala. Samo sam htio istaknuti koliko je apsurdno pozivati se na "kokoš ili jaje". Po meni ta sintagma ima smisla samo ako se "Big Bang" uzima kao početak priče. Svijet nije nastao u trenutku kada je Rusija postala nuklearna sila.
Kad je Amerika napala Irak, ja sam raspravljao, prosvjedovao i bojkotirao američke proizvode. Jesam li trebao napraviti više od toga? Prijaviti se kao dobrovoljac i otići braniti Irak? Bio sam tada protiv tog rata bez obzira što je Amerika nuklearna sila. Što meni kao običnoj osobi uopće znači što je netko nuklearna sila? To jako malo utječe na moje osobno razmišljanje i stavove.
"Medvjed od papira" koji će uskoro godinu dana držati pod kontrolom teritorij sveukupno veći od nekih manjih EU država, a sve to pod najvećim sankcijama ikada viđenim i dok Ukrajina ima pomoć u oružju, špijunaži, satelitskom navođenju i stručnom strateškom i taktičkom savjetovanju uz milijarde $ upumpane u taj rat.
Godinu dana je oko 91x podbačaj Rusije s obzirom na planirano 4-dnevno zauzimanje Ukrajine. Za jednu "svjetsku nuklearnu vojnu velesilu" to je ogroman podbačaj i sramota u svijetu sila i velesila. Ono,
cringe i
facepalm. Ne bih se čudio da je Xi u međuvremenu krenuo pregovarati s Amerima oko Tajvana i kako će tu situaciju najelegantnije riješiti.
U ovih godinu dana rata poginulo je preko 100.000 Rusa. Do sad je vjerojatno već preko milijun Rusa otišlo iz Rusije kako bi izbjegli mobilizaciju...
Analogno tome, u 10ak godina rata i prisustva u Iraku, Ameri su izgubili cca 4500 vojnika (+ je jednako toliko poginulo saveznika). Osim toga, Ameri su cijelu svoju skalameriju, vojnike, vozila, letjelice, logistiku... morali odvesti na drugi kraj svijeta da bi tamo radili pičvajz i u tome su uspjeli. Rusi imaju sve u susjedstvu, pod nosom i opet su podbacili i odveli rat u mrcvarenje. Sun Tzu se okreće u grobu.
Zaista je "od papira". Od čega je onda druga strana?
Ona druga strana je u 10ak godina uspjela uvježbati svoju vojsku da se bez respekta prema "nuklearnoj velesili" može s njima nositi barem godinu dana na terenu.
I zanima me kako ćete komentirati kraj sukoba, kada do njega konačno dođe i kada se vratimo na Day One ovdje i zaključak da sukob s nuklearnom velesilom nema nikakvog smisla niti zdravorazumske logike. Od prvog dana je trebalo sjesti i pregovarati, kada su već zeznuli i izigrali sve do tada...
Kraj sukoba ću komentirati kada do toga dođe. Moja predviđanja su bila da će Rusija u 4 dana riješiti Ukrajinu, pa dalje širiti svoj utjecaj prema zapadu, držeći prst na crvenoj tipki. Očigledno su mi predviđanja bila kriva.
Tako sada neću više ništa predviđati da sam sebi opet ne ispadnem glup. Neka bude kako će biti.