30.01.2023 | 01:36
dpasaric kaže:
Air kaže:
A koje su to po tebi opcije mirnog rješenja u okupiranoj i vojno napadnutoj Ukrajini, koje bi Ukrajinski narod trebao prihvatiti?
To treba pitati Ruse!
No, ono što je i meni očigledno jest to da Ukrajina ne smije biti NATO zemlja niti imati njihove vojne baze na svojem teritoriju. Ne smiju imati bio-laboratorije za razvoj bolesti i vojnih otrova.
Znaš i sam da sve ovo nije bitno već je bitno da se pare vrte.
I Ameri i Kinezi su već stavili šapu na Ukrajinu. Ameri "malo više" nego Kinezi.
Možda je Putin obećao Xiju da će mu za podršku omogućiti veći dio kolača nego što su uzeli do sada, da će Rusija time sebi omogućiti neki dio kolača i da će sa svim time Ameri dobiti ipak manji dio kolača nego što su mislili.
Vjerojatno bi tražili sva prava i neki oblik autonomije za rusku manjinu u Ukrajini, znači isto ono što je zapad dozvolio na Kosovu. Vjerojatno bi tražili i zaštitu od fašista i ekstremista, što bi bilo posebno gadno nakon ovoliko mrtvih, možda bi BiH tu mogla biti neki koliko-toliko uspješni primjer da se posloži država i nakon međusobnih sukoba raznih nacija, a koje žive isprepleteno.
Znaš i sam da Rusiju boli dupe za njihove manjine. Bitan im je samo udio kolača.
Cijelo vrijeme povlačim paralele sa ratom kojeg smo i mi proživjeli. Ok, Juga nije bila "nuklearna velesila", ali u to doba se pričalo da je JNA 4. vojna sila na svijetu. Milošević je prodavao priču da je Srbija tamo gdje žive Srvi. Što onda nije jednako tako napao Australiju, Kanadu ili bilo koji drugu zemlju gdje žive Srbi? Ili je te zemlje ostavio "za kasnije" kad pokori ovaj dio u susjedstvu?
Miloševićeva propaganda je u to doba slala poruku Srbima u Hrvatskoj "da će ih ustaše sve skupa poklati". Hrvati su se u čudu međusobno gledali. Ustaše? WTF?!
Je li tada nastala djelomična "ustašifikacija Hrvatske"? Jest. Dio Hrvata je opet sve skupa promatrao na nacionalnoj razini, a većina Hrvata je otišla u rat samo da obrani svoju obitelj, kuće i njive. Vjerujem da većina KOS-ovaca nije bila u tim postrojbama je mrzi Srbe kao takve već su to bili ljudi koji su samo htjeli pokazati više odlučnosti u obrani svoje zemlje.Ne mogu se sad ni sjetiti da je neka postrojba ili pojedinac KOS-a bio optužen za ratne zločine. Većinu ratnih zločina s naše strane je počinila regularna hrvatska vojska.
Elem... Malo sam zabrazdio... Boli Rusiju dupe i za fašiste i ekstremiste jer trenutno oni predstavljaju najveći nacizam od WWII.
Ako ćemo se dotaknuti onog članka sa portala Novosti o "Ustašizaciji Ukrajine" (uopće, takva složenica je potpuno izvan pameti), opet mi ne ostaje drugo nego da se pozovem na početak '90ih...
Ma ne da mi se... Istu sjebanu i zastarjelu vojnu doktrinu je Putin povukao u Ukrajini i istu sjebanu i prevaziđenu doktrinu je Vučić opet povukao s Kosovom. I jednog i drugog boli dupe za narod. Što Srba na sjeveru Kosova boli dupe za išta ako ima pristojan posao i pristojnu plaću da može može prehraniti svoju obitelj? Ista stvar kao i sa Srbima u Hrvatskoj početkom '90ih... Jesmo li mi Hrvati zbilja samo ustaše koji su čekali svoju državu samo zato da bi mogli ubijati Srbe koji tu žive? Evo, ja nisam taj. Meni je u to vrijeme jedan od najboljih prijatelja bio Srbin i svakog vikenda smo zajedno išli van. Prva cura u koju sam bio zaljubljen je bila Srpkinja.
Nisam ni znao koliko je to "krivo" dok mi Draškovići, Raškovići i Šešelji nisu rekli da to nije ok i da se Hrvati i Srbi ne bi trebali voljeti već mrziti.
Ok... Opet sam zabrazdio...
Sad, ako se još dotaknem i BiH, zabrazdit ću i treći put po svetom pismu
Sigurno bi tražili i da im se ne uništavaju plinovodi aktima međunarodnog terorizma, inače i oni mogu vratiti istom mjerom. Možda bi tražili i neki uvjerljiviji način da se potpisani sporazumi poštuju, a ne na "majke mi", a s figom u džepu. Vjerujem da imaju cijelu listu toga što bi iz njihove perspektive bilo potrebno za mir.
Dok dvije strane ne sjednu i usporede te dvije liste, američku i rusku, pa nađu neki kompromis, mira neće biti.
A ta neka ideja, ala razmišljanje one naivne i neiskusne finske premijerke, da će zapad Ruse istjerati silom iz Ukrajine je potpuno smiješna i govori u kakvim neralnim deluzijama žive ti ljudi. Da se čovjek zapita kako li su isplivali na takve pozicije? To pokazuje i koliko ta žena ne poznaje niti osnove nenasilne komunikacije, pa da je u stanju barem mentalno, na tren, biti na drugoj strani i vidjeti kako sve to izgleda iz ruske perspektive. Takvi ljudi ne mogu biti dobri političari i uspješni mirotvorci. Rat je uvijek lakši put.
Nemoj mi u finsku premijerku. Dobra je mala
Vjerujem da se slažeš da u cijeloj ovoj gunguli Rusi samo žele dio svog kolača. Krim je nešto što predstavlja njihova muda i vjerujem da bi se kroz pregovore došlo do toga da je Krim "večno rusko zemljište" i da imaju pravo na njega. Ostalo su nijanse. Autonomija, ljudska / manjinska prava... Manje bitno, ali pravit će se da je to najbitnije.
Ako Rusija u svemu ovome izgubi i Krim, onda su zbilja otišli u quratz. Mislim da bi se i nakon toga cijeli svijet potrudio da Rusiji vrati neko dostojanstvo i da ostane kao relevantna sila na svjetskoj karti.
Na kraju krajeva, jebeš svijet bez Rusije.