17.02.2023 | 23:50
[quote="dpasaric" post=212442]
Air kaže:
Na temu da li je Rusija vele sila ili nije evo dva slova da nije.
Prvo
slovo: Oni nemaju industriju koja je na današnjoj tehnološkoj razini. Više nemaju sposobnost sami proizvesti oružje potrebno za današnju razinu konvencionalnog ratovanja. Nemaju više niti ljudi sa potrebnim znanjem niti imaju potrebnu tehnologiju.
Drugo
slovo: Neka opća razina društvenog stanja u Rusiji se može spoznati iz činjenice da su Rusi u pljačkaškom pohodu krali od rabljenog ženskog veša do rabljenih wc školjki. Svatko za sebe neka pokuša procijeniti koja je to razina znanja / svijesti / sustava vrijednosti i životnih uvjeta iz kojih dolaze.
Nebitno, jedno i drugo. Jedino što se broji je količina nuklearnih bojevih glava i donekle je važno imaju li način da ih isporuče. A imaju oboje + hipersonične projektile koje se ne može presresti i koji mogu gađati štogod i gdjegod.
To još jedino ti brojiš. Nuklearnog rata neće biti, a, ako ga i bude, onda nas boli briga.
A što se tiče konvencionalnog ratovanja, upravo smo na najneugodniji mogući način saznali da NATO nema šanse protiv Rusije u sirovoj borbi na terenu. Prošlo je godinu dana i umjesto da su Rusi istjerani, svaki dan uzimaju sve više teritorija. Ali to smo znali i na početku, čisti Starcraft.
Kao prvo, prošlo je godinu dana otkako je Ruzzija obećala da će okupirati Ukrajinu u 4 dana. To je ta snaga i moć da u godinu dana nisu uspjeli ostvariti ciljeve koje su si zacrtali u par dana?
Kao drugo, na terenu se ne bori NATO i Rusija već Ukrajina i Rusija (bez obzira što svi znamo da se preko Ukrajine sada vodi proxy rat). Prije nego li se zapadni svijet odlučio poslati oružja u Ukrajinu, tamo su se dobrim dijelom koristili oružjem iz SSSR-a, pa čak i iz Ruskog carstva. Wikipedija bilježi da su u Ukrajinskom naoružanju čak i Maximi poznati po lupanju po diviziji.
NATO i Europa svakako pomažu Ukrajini, ali daleko je ovo od toga da možemo reći da je ovo
full frontal NATO-a i Rusije.
Samo zamisli što bi od okupacije Ukrajine bilo da su Ukrajinci u startu imali Abramse, Leoparde II, F-16, F... ne znam koji više.
Nisam baš neki stručnjak i mislim da bi Djuro i Lovrić svakako bolje elaborirali što bi se dogodilo Rusima da su zbilja napali zemlju naoružanu i obučenu po NATO standardima. Mislim da bi se Ruje lagano okrenuli na petama i otišli doma igrati Starcraft.
Čitate propagandu i ono što želite pročitati, a onda vas gruba stvarnost demantira. Kasnije će biti "denial" faza i tišina. Već vidim naslove: "Rusi izgubili uz strahovite gubitke, dokaz za njihov poputni poraz je i to što je teritorij koji kontroliraju bezvrijedan, još jednom smo im pokazali snagu!" - a pogledaš mapu i vidiš da 1/4 Ukrajine nedostaje.
Tko god danas prati medije, čita propagandu. Osim ak gleda sise Nives Celzijus, a, ruku na srce, i to je propaganda.
Jesi li i ti bio u
denial fazi i tišini kada si shvatio da Ukrajina neće biti osvojena u tjedan dana? Iskreno, ne vjerujem da si u početku rata mislio da će se to toliko odužiti i da će prijeći u ovo mrcvarenje koje je trenutno "na terenu". I ja sam tada mislio da će Ukrajina (i ne samo oni) šaptom pasti jer, jebga, Rusija je svjetska i nuklearna velesila. Ispalo je da nisu baš tolika sila. Od one bruke sa konvojem prema Kijevu, pa nadalje...
I evo... Nakon godinu dana ratovanja Rusija je osvojila 1/4 Ukrajine jer je u međuvremenu izgubila dio osvojenog teritorija.
Još uvijek se pitam (a pitam i bilo koga tko mi može dati bilo kakav odgovor)... Koji je bio krajnji cilj Rusije početkom rata? 1/4 Ukrajine? 1/2 Ukrajine i tri frtalj Moldavije? Cijela Ukrajina, Moldavija + griz Poljske? Kazahstana? Rumunjske? Bugarske?
Ako je Rusiji bila bitna samo "denacifikacija" Ukrajine, zašto se svako malo povlači pitanje napada na Moldaviju, Poljsku, Kazahstan..? Tko je sljedeći?