18.02.2023 | 13:40
dpasaric kaže:
Kao prvo, prošlo je godinu dana otkako je Ruzzija obećala da će okupirati Ukrajinu u 4 dana. To je ta snaga i moć da u godinu dana nisu uspjeli ostvariti ciljeve koje su si zacrtali u par dana?
Jesi li i ti bio u denial fazi i tišini kada si shvatio da Ukrajina neće biti osvojena u tjedan dana? Iskreno, ne vjerujem da si u početku rata mislio da će se to toliko odužiti i da će prijeći u ovo mrcvarenje koje je trenutno "na terenu".
Ne, nisam, jer uopće to nisam vidio kao neki mogući scenario! Istom mojom Starcraft logikom kojom analiziram ovo sada, sam analizirao i to - i nije bilo načina da se osvoji tolika mapa s toliko jedinica i resursa u kratkom vremenu!
To je protivno RTS (real-time strategy) pravilima. To bi bio tzv. "zerg rush", ali to je neizvedivo na imalo većim mapama. Koliko sam ja pratio, Rusi to nikada nisu tako izjavili, to je od početka bio spin zapadne propagande, pa tkogod je bio u vojsci ili barem na vojnoj vježbi, zna da se u 4 dana ne može ništa osim izvesti državni udar i uništiti nekakvu predsjedničku palaču. A Ukrajina je ogromna zemlja.
To nije protivno RTS-u već je sukladno sa RLS-om (real-life-strategy). U RTS-u ti se npr. ne može dogoditi da ti konvoj zapne zbog dotrajalih guma na vozilima.
U prvih tjedan dana rata Rusi su opkolili skoro cijeli Kijev. Da su u sljedećih 10 dana osvojili Kijev, to bi vjerujem imalo jako veliki utjecaj na daljnji tijek rata.
Rusija jeu tim prvim danima pokazivala i snagu i stratešku sposobnost. Daleko od toga da je to bio
zerg rush jer je sve rađeno po planu i programu. Kako je Rusija krenula, Ukrajina je komotno mogla "pasti" u prva dva tjedna rata.
Međutim, gume... Nema toga u StarCraftu.
Rusi igraju šahovski i trude se čuvati svoje ljude i civilnu infrastrukturu (makar zapad, naravno, priča suprotno) jer to su resursi i infrastrukura koju koristi ruska manjina na tim prostorima i logično je da im ne treba uništena ledina, nego upotrebljiv teritorij koji se brzo može vratiti normalnom životu, a to će se neminovno dogoditi ako stvar ne eskalira do nuklearne granice. Nerazumno uništenje svega općenito je rijetko i više svojstveno religioznim ratovima, a ovo nije takav rat.
Ovo je davno prestala biti šahovska partija s ruske strane. Trenutno je to teško divljanje. Jesi vidio na što liče Bakhmut, Soledar i sva ona mjesta u toj regiji? Kakva infrastruktura? Sve je sravnjeno sa zemljom.
Tamo sada doslovno rade
zerg rusheve i žrtvuju stotine života da bi napredovali 100 metara. Sad to više čak ne liči ni na
zerg rush već više podsjeća na Lemmingse (Oh, no! BUM!).
Koliko im sve ide "po planu" (a još uvijek ne znamo koji je točno plan. Netko..?) govori i činjenica da su ljudi u užim i širim krugovima oko Putina potpuno... khm... pogubljeni. Toliko su smušeni da zaboravljaju kako izaći iz kuće, pa umjesto kroz vrata izlaze kroz prozore.