26.02.2023 | 14:03
Djuro svaka cast za opisanu proteklu nam godinu. U nacelu sa svime napisanim slazem, jer je to u biti, tako i bilo.
Uvijek si bio neko tko se oslanjao na cinjenice i javno dostupne podatke, a malo manje na osobne zelje, prognoze buducnosti i "analitiku". Trudis se biti sto je moguce vise objektivan i realan. Za razliku od mene, koji na dosta stvari imam nekakav navijacki stav
Ja sam nekako vise fokusirao na buducnost i sta bi bilo kad bi bilo.
Zelio sam da Ukrajinci dobiju moderno topnistvo (check). Da su ga imali odmah na pocetku, da razvale onaj zaglavljeni konvoj sjeverno od Kijeva, mozda bi ovaj rat do sada bio i zavrsen.
HIMARS sam totalno zanemario i smetnuo s uma. Nisam niti sanjao da je moguce da ce odigrati toliko bitnu ulogu u ovom ratu. Taj sustav ni Amerikancima nikada nije toliko vrijedan bio, niti u jednom ratu. Raketni bacaci su sovjetska prica, NATO nema tu doktrinu ratovanja. Ali eto, puno pogodak ocigledno
Nadao sam se zapadnim tenkovima kada se o tome nije niti pricalo (check). Stizu eto jako skoro i napravit ce darmar na bojistu. Prvenstveno iz razloga sto ce probiti utvrdjene bojisnice, a Rusi su razvuceni jako tanko cijelom duljinom fronta. Pricuvne polozaje nemaju. Tako da cim pukne prva crta, nastat ce bjezanija i Ukrajinci ce jako brzo napredovati po dubini. Prognoza, pocinje za 2-3 tjedna.
Sada tvrdim da ce dobiti i borbene avione ukoliko ovaj rat potraje dovoljno dugo. Prognoza, 6-9 mjeseci. Realno, jako je kompleksna tranzicija i obuka pilota. Americkom pilotu sa F-18 na F-16 recimo treba 70-80 dana zestokog treninga, samo za tranzicije sa jedne letjelice na drugu. A zamisli nekome tko je dosao sa ruske starudije, pri tome jos ne govori engleski jezik
Ovo sto Davor pise u nastojanju da ostane objektivan, vrijedja inteligenciju i granici se sa zdravim razumom. Bakhmut, vojno gledano, nema nikakvu stratesku vrijednost. To je trebala biti odskocna daska za dva puno vaznija grada, Kramatorsk i Sloviansk. Ali jbg ispao je daska na kojoj su zapeli
Danas, Rusija ga zeli samo zato sto se mjesecima o tom gradu prica, pa da imaju nekakvu pobjedu za domacu javnost. Nikakvu drugu vrijednost taj razoreni grad nema, osim medijske.
Obje strane tamo imaju strasne svakodnevne gubitke. Ukrajina zadnjih tjedana nesto manje, jer Rusi ne pucaju artiljerijok kao inace. Ponestaje im streljiva ili ga cuvaju za nesto drugo. Osobno znam ljude koji su i danas tamo, u kontaktu smo, pa imam nekakve info iz prve ruke.
Ono sto Davor ne zna o bilo kojem ratu (mozda nije programirano u Starcraftu) je da, po prirodi stvari, strana koja napada ima 3 do 4 puta vece gubitke, jer obicno napadaju utvrdjene polozaje.
Ti gubici u urbanim borbama su jos i veci, zato Rusi ne smiju niti da udju u centar grada. Zamisli sada Ruse koji mjesecima konstantno napadaju, trce preko nekih poljana kroz minska polja, poklopljeni artiljerijom na otvorenom terenu (jer napadaju i krecu se van zaklona), koliko samo ginu. Za nista. I onda Davor napise da to Rusi "sa lakocom odradjuju bez gubitaka i sa malo napora"...
Mrtvi vojnici im ko mravi leze po livadama, niko ne dolazi nit tijela da izuce i pokupi. Sreca pa je zima pa se tijela jos uvijek ne raspadaju.
Bakhmut sutra da padne, strateski se nista nece promijeniti. Ama bas nista. Gubitke koj se Rusi imali u tom gradu i ratu opcenito ce osjetiti generacije.
Vukovar je grad rupa. I dan danas je drzavi totalno nebitan i zaboravljen. Sluzi da se politicari fotkaju, jednom godisnje. U ratu je bila druga prica. Branili ga obicni mali ljudi bez ikakve velike potpore. Srazmjer sile koja je napadala Vukovar i momaka koji su ga branili, je kao da su NATO i Rusija i Kina udruzeno napali Kosovo ili Vatikan.
Na kraju je ocekivano pao, ali je poklonio vrijeme i omogucio nekim drugim gradovima da pripreme svoju obranu. Pao je, ali je ratni grad heroj. I uvijek ce biti... Tu je vrijednost i Bakhmuta, caki da padne, a ne nekakva strateska o kojoj Davor prica.
Poceo sam se nervirati, bolje da skratim. Ugodan dan vam zelim