17.05.2023 | 07:19
dpasaric kaže:
Dobro znam što je Patriot, ne treba mi domaća zadaća. Takav sustav je odličan da čuva vlastiti teritorij, od tuda mu i ime, ali kada ga imaš u zemlji gdje je dobar dio građana "s druge strane", brzo saznati gdje je instaliran unutar neke urbane sredine nije nikakav problem.
Svi boksači koji su stali u ring nasuprot Aliju su jako dobro znali gdje mu je brada, a gdje pleksus, ali ga svejedno nisu mogli pogoditi.
dpasaric kaže:
ne znam, čini se izuzetno ranjiv, čak u smislu kopnene diverzije, a štogod od njegovih dijelova pogodiš, van funkcije je.
Zaboravljaš vijest od prije negog vremena da je u Ukrajini zapovjedni sustav objedinjenog bojišta. Uopće ne sumnjam da su svi PZO sustavi umreženi (blagodati NATO standarda) i jedan uništeni radar ne izbacuje tu bateriju iz upotrebe sigurno, jer postoje drugi radari koji rade. Da nije tako, to bi bilo van pameti i suludo, posebno kod obrambenih sustava. Činjenica je da niti jedan projektil nije prošao kroz PZO, jer bi to znali. Kinžal ima preko 4 tone. Taman da ništa ne eksplodira, na cilju je to hrga željeza koja još uvijek ima preko dvije, dvije i pol tone i juri štajaznam 5-6 Macha, ako ne i brže. Da to SAMO udari, kinetička energija bi napravila krater vidljiv na satelitima. A na to još dolazi i eksplozija, ne?
dpasaric kaže:
Pogledao sam sada što svježe kažu Rusi na temu "oborenih Kinžala" i opet su ponovili da je to samo "wishful thinking" Kijeva. Naravno, moguće je da lažu, ali meni tu nešto drugo ne čini 2+2=4...
Pa gore ti je screen capture. Dimitrij Peskov, glasnogovornik je izjavio što je izjavio tj. priznao da su Kinžali barem lansirani, ako je njihovo obaranje 'malo vjerojatno'. Ako nešto NE lansiraš, onda ne vidim kako je malo vjerojatno da su oboreni? Onda je sigurno da NISU oboreni, ne?
dpasaric kaže:
Ako se radi o projektilu koji u zadnjoj fazi leta ide hipersoničnom brzinom i samim time je u omotaču užarene plazme, i još pri tome (tako se barem hvale) može izvoditi korekcije putanje, na koju foru ga ikakav mehanički sustav može agilno presresti? To jedino da ispaljuješ nekakve leteće mreže koje bi se otprilike našle na njegovoj putanji, pa da se detonira u zraku ili skrene s putanje. A kako uopće lociraš na radaru balistički projektil u plazmi?
Korekcije putanje sigurno nisu jako velike, jer nema aerodinamičnih površina da ih omogući (a i mogu zamisliti koje bi to sile bile i kako bi trebalo dimenzionirati te površine, pa koja snaga aktuatora je za to potrebna, pa energija za pokretanje itd...). Dakle, imaš samo eventualno thrust vectoring i hrgu od dvije i pol tone ili i više koju želiš skrenuti pri tim visokim brzinama. Good luck with that. Upravo iz tog razloga je putanja manje više zadana i PREDVIDIVA na isti način kako možemo pratiti i meteore koji padaju na tlo ili znamo gdje će se spustiti kapsula koja se vraća iz orbite u kojoj kruži brzinom od 7,9 km/s. A onaj E-3 Sentry koji nonstop kruži uz granicu Poljske nije tamo zato da bi posada uživala u panoramskom letu. Očekujem da će uskoro (ne znam od kojeg datuma je Finska u NATO-u službeno) jedan letjeti uz njihovu granicu s Rusijom.
A zaustaviš takav projektil na način da ga pogodiš, ne? Ili mu se ispriječiš na putu. PATRIOT sustavi su u Zaljevskom ratu obarali SCUD-ove koji u prilazu imaju 5 Macha za što NISU bili dizajnirani, ali su nakon osftverske prilagodbe (proximity fuse je podešen na ranije okidanje da eksplozivni udar zahvati SCUD jer širenje eksplozije traje neko vrijeme, a presretanje pri tim brzinama traje izuzetno kratko). To je bilo prije 30 godina i od onda je sve napredovalo pa ne sumnjam da su temeljem tih iskustva optimirali sustav i za tu vrstu djelovanja.
dpasaric kaže:
Znači ili je cijeli koncept Kinžala obična laž i ruski PR, a zapravo on ne postoji i nije stvarno upotrebljiv - ili ako ipak postoji, onda je gotovo nemoguće tako nešto neutralizirati.
Sasvim sigurno oko tog sustava ima puno mistike, primarno s ruske strane. Kad se samo sjetim prodavanja tople vode oko njihove tehnike oko S400 PZO sustava ili tenkova. Kad god se koji sustav nije pokazao najboljim u stvarnim uvjetima negdje na svijetu odgovor je bio d aje to eksportna verzija koja nema sve mogućnosti aktivirane. Pa sad gledamo na djelu najbolje verzije koje postoje.
BTW, onaj 'uništeni' sustav PATRIOT je oštećen prilikom ispaljivanja jedne rakete koja nije odradila svoj posao kako treba, nego je djelomično otkazala i sama je oštetila lanser. Dakle, Rusi ga nisu ni takli u ovom napadu. Što, naravno, ne znači da možda u idućem neće. Kao što možda i koji Kinžal prođe korz obranu negdje drugdje, jer uvijek nešto negdje prođe. Ali sigurno to nije baba-roga oružje kojem nitko ništa ne može. To smo sad vidjeli na dva primjera.