18.05.2023 | 15:16
dpasaric kaže:
Gjuroo kaže:
Aj, sad, kad si spomenuo pregovore, podsjetilo me da ponovo postavim pitanje-dva na koje mi još nitko ovdje nije dao odgovore...
1. - Zašto je Rusija napala Ukrajinu? (Ako je moguće da u startu preskočimo odgovore poput "denacifikacija" i "biolabovi". Ak ne, daj šta daš)
2. - Koji su bili krajnji ciljevi Ruske vojske u startu "specijalne operacije"?
Svi mi možemo nagađati što se sve tu ispreplelo, ali neke stvari su prilično očigledne (ne kažem da ih nema još).
1. Američke tajne službe su marljivo radile da uklone rusku marionetu s vlasti, pa su onda stavili svoju! Što rade i inače i to je kod njih redovna procedura u raznim stranim zemljama gdje imaju svoj interes, ali ne baš na ovaj način i u dvorištu Rusije. Rusi su na to frktali i upozoravali godinama, a NATO je dalje gurao svoje i financirao dio nazi ekstremista
koji su godinama izvodili incidente u istočnoj Ukrajini gdje prevladava ruska manjina. Tko to nije pratio, ima dokumentaraca i novinarskih izvješća o tome sve od 2014. do 2022., a raspravljalo se o tome i EU parlamentu. Kada ni to nije bilo dosta, počele su priče o ulasku u NATO i izgradnja vojnih biolaboratorija u blizni ruske granice. To nije ruska PR laž, o tome se javno raspravljalo u američkom Kongresu.
Samo zamislimo kako bi SAD reagirale da Rusi otvore vojne biolaboratorije u Meksiku. Imali su i sporazum koji je potpisala Merkelica, a ispada da je držala figu u džepu.
2. Koliko sam pratio cilj im je da Ukrajina bude neutralna zemlja, nikako članica NATO-a,
cilj im je da ruska manjina ima svoja prava, jezik i slobodu u pokrajnama gdje žive i neku vlast koja neće biti antiruska jer to ne bi na svojoj granici dozvolila niti jedna nuklearna velesila. I to su pravila igre. E sada, ima li tu i pohlepe za resursima, sigurno da ima, pogotovo sada kada su već krenuli u takav negativan scenario, ali i tu samo zrcale SAD koje to rade cijelo vrijeme, znači nisu baš različiti... Logika "ako možete vi, možemo i mi".
Prvo boldano. Zašto Rusija nije prijavila ama baš niti jedan takav zločin, ako je istina, nadležnim tjelima ? Nisu se valjda ufurali u spiku...tko to prijavljuje, to je za slabiće, mi smo ipak sila.
Drugo boldano je najveća zamka u koju se je upecala Rusija. Pa nemože se Rusija ama baš s ničim uspoređivati s USA. To bi bilo isto da ja svoj Dinamo uspoređujem s Manchester City.
Treće boldano je najobičnija laž i Ruska propaganda. Ljudi najnormalnije pričaju Ruski i u Kijevu, Harkivu i drugim mjestima širom Ukrajine.
Ali pustimo sve to na stranu, mi i dan danas nakon godinu i nešto dana, neznamo ciljeve tog rata...bar se Moskva nije po tom službeno oglasila. S druge strane već nam je pun kufer,
tih njihovih crvenih linija. Sjetimo se početka rata i priče Putina, da ako se netko umješa u SVO, da će dobiti zastrašujući odgovor, od kojeg se neće oporaviti...danas u Ukrajini; Patrioti,zapadni tenkovi, najmodernije haubice i ostala oprema ?
Sad si gruntam da je glup kao Gadafi, kojeg su Ameri nagovorili da okupira Kuvajt, pa su ga posle istjerali da popune excel tablice !
Ali mi to ne pije vode, jer ipak ne vjerujem da je Putin Američki igrač. Odgovor se krije u sistemu koji vlada u Rusiji. U bilo kojem pogledu ti ne smiješ reći istinu, ako ona može biti pogubna za tebe...tako je s s svim znanstvenicima koji rade na hipersoničnom oružju, do raznih generala, bilo kojeg roda, koji lažu da očuvaju svoju poziciju. Opet se postavlja pitanje, tko je stvorio takav sistem u kojem je kritika zabranjena, pa normalno da je on, sad nek kusa ono što je stvorio.
Za kraj, ostaje još pitanje obavještajnih službi. Da li su one radile s istom mantrom, da se caru dodvore ili je tu bilo zlouporabe da ga se navuče...ali to ćemo znati za jedno desetak godina.