Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


09.06.2023 | 18:12
tino1 kaže:
Smayoo daj mi palac jer sam se suzdržao od, znaš ti dobro od čega.


Smayoo, ne moraš, ja sam dal
  • Daddo
  • Posjetitelj
09.06.2023 | 18:16
Djuro genijalac kaže:
tino1 kaže:
Smayoo daj mi palac jer sam se suzdržao od, znaš ti dobro od čega.


Smayoo, ne moraš, ja sam dal


+1
09.06.2023 | 18:17
dpasaric kaže:
Aha, znači Rusi su tjerajući naciste do Berlina trebali stati, razmisliti, a onda reći: "Dobro, sada je vrijeme za pravu demokraciju, po našoj demokratskoj tradiciji, i evo baltičke zemlje, recite nam želite li možda radije biti pod vlašću ex-nacista ili možda sasvim suvereni nakon što smo vas MI oslobodili?"


O kojima ti ex-nacistima govoriš? SSSR je doslovce okupirao Baltik 1940. i onda samo usisao k sebi nakon WWII. Raselili trećinu stanovništva (da, u Sibir).

Ajmo prestat s tom anti-nacističkom mantrom koju Rusija prostituira zadnjih 30-ak godina. Jesi li upoznat sa sporazumom Ribentropp-Molotov? ZNaš li da su nacisti bili na vojnim paradama na Crvenom trgu kao počasni gosti? O kojem antinacizmu mi tu govorimo?!?
09.06.2023 | 18:22
tino1 kaže:
Smayoo daj mi palac jer sam se suzdržao od, znaš ti dobro od čega.

Jašta! Evo tebi palac.
09.06.2023 | 18:24
dpasaric kaže:

Kao diplomirani ekonomist rekao bih da imam solidnu podlogu znanja o ekonomiji, a i volim pratiti i cijelu tu domenu, redovno pratim i blogove stručnjaka kao što je npr. Arhiv Analitika. Znači, držim da imam pravo iznijeti svoje viđenje situacije temeljem brojeva i izvora koje ja pratim. I meni to izgleda upravo tako. Naravno da je to sve "komprimirano" u nekakvoj forumskoj raspravi i onda se čini "paušalno" i naravno da i moji izvori mogu biti u krivu, ali to je moje viđenje situacije sada, a ovdje još nisam sreo nekoga da pruži konkretne brojeve, koji nisu propaganda, koji bi dokazali suprotnu tezu.

Što se tiče inflacije to nam može reći i lokalni burekdžija gdje vidimo da je cijena jedne takve životne trivijalnosti utrostručena zadnjih godina. Ili možda to možeš i sam izračunati ako si npr. kupio auto 2019. za 25.000 € i sada ga 4 godine kasnije prodaš za istih tih 25.000 €. To je bila "normalna" inflacija nekada u "staroj Jugi", ali čak u Hrvatskoj nije bila tolika. Trebamo li uopće zbrajati prosječnu potrošačku košaricu? Ono što je prije pandemije bilo 1.000 kn sada je 200 €. Kako bi jedan naš EU zastupnik rekao: "Dragi moji, ja još nisam u Briselu digao plaću s bankomata, a da sve do zadnje nisu bile nove novčanice." To je to, svedeno na narodnu razinu.


Opet relativiziras i pričaš nerelevantne stvari. Postoji način kako se inflacija mjeri, a to nije cijena bureka ili zadržavanje cijena rabljenih automobila na isto razini u 4 godine.
Dodatno - inflacija koja se događala prošle godine, a ove godine već je u značajnom padu, dominantno je posljedica čega po tebi?

To što si diplomirani ekonomist je tzv "appeal to authority" i kao takav je bezvrijedan argument i nema mjesta u argumenitranoj raspravi.

Dao sam konkretne brojke o rastu vojnog budgeta za vrijeme Busha, na to se nisi osvrnuo. To su lako provjerljive činjenice koje pobijaju tvoje tvrdnje o relativiziranju.

Dao sam konkretne brojke o inflaciji za US i za EU, na to se nisi osvrnuo. Postavio sam dirketno pitanje što je mega inflacija - na to se također nisi osvrnuo.
09.06.2023 | 18:34
Djuro genijalac kaže:
tino1 kaže:
Smayoo daj mi palac jer sam se suzdržao od, znaš ti dobro od čega.


Smayoo, ne moraš, ja sam dal


Idi, pa šta fali da dobijem 2.
09.06.2023 | 19:25
drlovric kaže:
Ne zelim iznositi neke ishitrene zakljucke, ali po meni ova ukrajinska ofanziva uopce ne ide kako je planirano. Razocaran sam, za sada.
Rusi su jednostavno imali previse vremena da utvrde svoje polozaje i da ih prije svega dobro miniraju.
S obzirom da su livade u Ukrajini toliko minirane, tehnika jednostavno mora da ide putevima. Te puteve Rusi imaju ucrtane pa su eto jucer artiljerijom unisteni i prvi Leopardi. Nisu ni dosli do bojista, niti imali sansu da okuse borbu. Uocio ih ruski drone na cesti, javio lokaciju, ovi raspalili po tom kvadrantu i unistili skoro cijelu kolonu.
Ne mogu da shvatim da kolona oklopnih vozila ide na metar-dva razmaka, kao da je svadba u pitanju a ne borbena formacija
I ovo pipkanje ukrajinskih snaga ce ih puno kostati. Elektricar ne dira prstom kabele da vidi ima li tu struje, za to postoje mjerni instrumenti. Tako i Ukrajina nekim probnim napadima pokusava otkriti ima li tu neprijatelja. Za to valjda sluzi izvidjanje i obavjestajno/sigurnosni podaci sa terena. Ne saljes najbolje jurisne formacije u smrt, da ti glume izvidjace i javljaju kakav je otpor.
Umjesto da imaju jasno definiran pravac napada (eventualno dva vektora) i da svom snagom udare na tom mjestu, probili bi Ruse 100%. Skupis 100-200 tenkova, uz pratece oklopne transportere i topnicko/zracnu potporu pa ces da vidis kako svaka crta obrane puca. Ukrajina je idalan teren za takav tip ratovanja.
Umjesto toga Ukrajinci salju par stotina vojnika i 15-20 vozila da kao nesto isprobaju, Rusi ih nabubaju, pola uniste, pola se vrati.
Pa sutra opet na drugom mjestu. Na koncu nista od toga. A gube i tehniku i ljude koje su toliko dugo skupljali za ovo.

Blijedo, anemicno, nedovoljno...


Daj im šansu, još su mladi
Svakako je gupo izgubiti par Leoparda za bezveze, al treba ih pustit neko vrijeme, pa vidjeti hoće li išta biti od ove kontre ili će pr*nuti u čabar kao i Rusi sa svojom ofanzivom.

Da se mene pita, ja bih išao na Melitopolj kao glavni pravac. No, nemam blage veze o strategiji niti tamošnjem terenu, pa ne znam koliko je to realno izvedivo.
Vidim samo po mapi da je Ukrajini to najkraći put do Azovskog mora. Ono, zračne udaljenosti
Doduše, od Vuhledara do Mariupolja je isto ta neka udaljenost... Možda i tu krenu, pa da barem presjeku dostavnu rutu prema Melitopolju.

Ne znam... Nadam se da će AFU svoju ofanzivu izvesti puno bolje nego Rusi
09.06.2023 | 20:46
Djuro genijalac kaže:
Davore, kad su AFU OTVORILE JEDNO okno na brani uzvodno od Kijeva lani, na početku ove ruske invazije, stavili su tonu eksploziva u to jedno okno. Nastao je krater, ali okno je držalo. Onda su u taj krater metnuli još 700 kila eksploziva i TEK ONDA je to jedno okno uništeno. Naglašavam, nije srušena brana, nego je samo jedno okno probijeno.

Nova Kahkovka je napravljena u jeku hladnog rata i jedan od kontrukcijskih zahtjeva je bio da mora izdržati američko strateško bombradiranje, tj. da ju se ne može srušiti iz zraka. Kad zbrojimo to i ovu gore priču o brani kod Kijeva, tu je korišteno barem 20 tona eksploziva.


Ok, da vam bude srce na mjestu - ako je istina da su Rusi kontrolirali branu i da je za nju zaista potrebno 20 tona eksploziva i ako je to instalirano tamo od prije, od trena kada su je zauzeli, onda se moram složiti s vama da je vjerojatnost da su je tada uništili Rusi svakako veća nego da su je uništili Ukrajinci.

Samo tu ima mnogo tih "ako", ali da ne kažete da uz logične i provjerive činjenice neću promijeniti mišljenje. Zato sam išao sada potražiti info na ruskoj strani - i zaista, i sami kažu da je brana pod njihovom kontrolom "od prvog dana" zajedno s nekim ključnim mostovima tamo.

No, Rusi kažu i ovo: "12. kolovoza 2022. AFU je gađao branu raketnom artiljerijom" i kažu da je to potvrđeno s ukrajinske strane, od Vladislava Nazarova, glasnogovornika južne operativne komande. Kažu i da je napad hvaljen u ukrajinskim medijima. E sada, vi koji ste to pratili, je li to istina? Ja znam samo za ono u Washington Postu na tu temu gdje je taj zapadni medij POTVRDIO da je korišten HIMARS za tu akciju s ciljem da se vidi mogu li se oštetiti otvori - ako za to bude potrebe.

Jer sada mi je to kontradiktorno - zašto bi Ukrajina 2022. pokušala srušiti branu, a sada odjednom više ne bi?

Kako vi to objašnjavate?

Rusi tvrde da nitko od ovoga nema koristi i da je oni nisu srušili, a njihova hipoteza koju iznose u medijima je ova:

"There’s currently no logical argument that the destruction of the Kakhovka HPP was directly beneficial for either side. The actions of the militaries on the Dnieper Delta islands and officials in coastal settlements indicate that the events took both Ukraine and Russia by surprise. These factors, along with the lack of any video footage depicting the explosions alleged to have destroyed the hydroelectric power plant on June 6, indirectly confirm the version that the disaster was the long-term consequence of Ukraine’s HIMARS strikes on the dam. This is supported by satellite images taken from May 31 to June 4, showing part of the dam having been damaged by water pressure."

"The only mystery remains as to why the Ukrainians raised the water level in the Kakhovka reservoir to a record high, thereby increasing pressure on the HPP, while maintenance personnel couldn't do their jobs properly due to strikes from Kiev's forces. One of the versions is that the entire Dnieper reservoir cascade has become worn out and the Ukrainians were attempting to save their hydroelectric power plants, since their destruction could lead to serious consequences for Kiev."
09.06.2023 | 20:52
tino1 kaže:
Smayoo daj mi palac jer sam se suzdržao od, znaš ti dobro od čega.


Djuro genijalac kaže:
Smayoo, ne moraš, ja sam dal


smayoo kaže:
Jašta! Evo tebi palac.


tino1 kaže:
Idi, pa šta fali da dobijem 2.


Nadam se da niste Ličani i da ne pričate o "ličkom rukovanju"
09.06.2023 | 20:58
Gjuroo kaže:
dpasaric kaže:
...niti Ukrajinicima niti Rusima ne odgovara uništena brana.


Ni Ukrajincima ni Rusima ne odgovara bacanje njuke na Ukrajinu, pa to još uvijek smatraš vjerojatnom mogućnošću.


Naravno, ako ih se dovede u situaciju da više nemaju izbora!

Iako će se ova moja paralela činiti daleko neprimjerena jer povezuje kvartovsku huligansku filozofiju s jedne strane, i nadmetanje nuklearnih velesila s druge, ja vjerujem da se u suštini svaki odnos prijetnje i sile može svesti na isto, samo je u drugom mjerilu.

I to ti je normalna životna škola koju prođeš ako odrasteš u nekom huliganskom kvartu, u Zagrebu su to Dubrava i Peščenica, a kod nas u Rijeci su bili Stari grad i Potok. Ako se sjećaš filma "Dan ludila" s Michaelom Douglasom u glavnoj ulozi - to ti je to, to je točno ta situacija u onoj sceni kada ga nazi-vlasnik trgovine oružja želi osakatiti do kraja. I to uvijek loše završi jer druga strane više nema što izgubiti i onda se počinju odvijati iracionalni scenariji.
09.06.2023 | 21:06
dpasaric kaže:
Ja znam samo za ono u Washington Postu na tu temu gdje je taj zapadni medij POTVRDIO da je korišten HIMARS za tu akciju s ciljem da se vidi mogu li se oštetiti otvori - ako za to bude potrebe.

Jer sada mi je to kontradiktorno - zašto bi Ukrajina 2022. pokušala srušiti branu, a sada odjednom više ne bi?


Nije ona ni 2020. pokušala srušiti branu, nego istjerati Ruse s nje. Oni su pucali da vide mogu li po brani tući (i natjerati Ruse da ju napuste), a da ju NE SRUŠE.
09.06.2023 | 21:12
> The only mystery remains as to why the Ukrainians raised the water level in the Kakhovka reservoir...

A izgleda, opet se vraćamo na to da je svaki Ukrajinski vojnik taj dan popio gajbu pive i zatim se ispišao u rijeku da bi joj podigli razinu a Rusi se nisu sjetili da oni kontroliraju otvore i tako, ode Vinča u vazduh.
09.06.2023 | 21:14
Bertone kaže:
tino1 kaže:
Smayoo daj mi palac jer sam se suzdržao od, znaš ti dobro od čega.


Djuro genijalac kaže:
Smayoo, ne moraš, ja sam dal


smayoo kaže:
Jašta! Evo tebi palac.


tino1 kaže:
Idi, pa šta fali da dobijem 2.


Nadam se da niste Ličani i da ne pričate o "ličkom rukovanju"


Moja punica bi rekla: "svak svašta voli"
09.06.2023 | 21:19
Gjuroo kaže:
Kolonijalističke sile su radile upravo ovo što danas (u kontekstu vremena) Rusija radi u Ukrajini. Nje mi jasno kako jedne osuđuješ (koje su u svoje vrijeme imali snagu današnje nuklearne sile), a današnju nuklearnu silu opravdavaš na sve moguće načine. Zar i to nije licemjerno?


Žao mi je ako još uvijek nisi iz ove epske rasprave pohvatao da uopće ne pravdam Ruse niti odobravam takvo nasilno ponašanje ijedne države u svijetu, a Putina gledam kao ubojicu svojih političkih suparnika i potpunog autokrata koji vlada tom zemljom putem svoje obavještajne službe, vjernih oligarha i sveukupnom doktrinom straha. Ruski način poslovanja i njihova mafija također mnogo govore o njihovoj civilizacijskoj razini. To je ono što ja mislim o Rusiji.

No, jednako tako ja sam u ovoj raspravi praktikant "realističke škole mišljenja", samo što je ispalo da kao vražji odvjetnik u toj priči moram biti na strani Rusa, jer realno činjenice idu njima u prilog i to ovdje tvrdim od prvog dana. Da su neke druge okolnosti i varijable na snazi, možda bih istom tom školom mišljenja bio na strani Amerikanaca. No, u ovoj situaciji nisam jer su varijable vrlo jasne od početka.

Ono što je licemjerno jest na američke agresije okretati glavu, a oko ruske moralizirati. I jedna i druga strana su zločinci - jer to je ono što nuklearne sile rade od kada su UN postale tek isprazna kulisa i formalnost. A znamo tko je prvi počeo takvu igru presedana. I tako jedan po jedan presedan, dok se nisu toliko osilili da se idu gurati drugom mafijašu pred vrata. I sada odjednom "ajme kako je ovo moguće, oni su jako zli". A zapravo se samo radi o tome da su u svojoj hegemoniji konačno naletjeli na suparnika koji nije siromašni borac u sandalama.
09.06.2023 | 21:28
Gjuroo kaže:
drlovric kaže:
Ne zelim iznositi neke ishitrene zakljucke, ali po meni ova ukrajinska ofanziva uopce ne ide kako je planirano. Razocaran sam, za sada.
Rusi su jednostavno imali previse vremena da utvrde svoje polozaje i da ih prije svega dobro miniraju.
S obzirom da su livade u Ukrajini toliko minirane, tehnika jednostavno mora da ide putevima. Te puteve Rusi imaju ucrtane pa su eto jucer artiljerijom unisteni i prvi Leopardi. Nisu ni dosli do bojista, niti imali sansu da okuse borbu. Uocio ih ruski drone na cesti, javio lokaciju, ovi raspalili po tom kvadrantu i unistili skoro cijelu kolonu.
Ne mogu da shvatim da kolona oklopnih vozila ide na metar-dva razmaka, kao da je svadba u pitanju a ne borbena formacija
I ovo pipkanje ukrajinskih snaga ce ih puno kostati. Elektricar ne dira prstom kabele da vidi ima li tu struje, za to postoje mjerni instrumenti. Tako i Ukrajina nekim probnim napadima pokusava otkriti ima li tu neprijatelja. Za to valjda sluzi izvidjanje i obavjestajno/sigurnosni podaci sa terena. Ne saljes najbolje jurisne formacije u smrt, da ti glume izvidjace i javljaju kakav je otpor.
Umjesto da imaju jasno definiran pravac napada (eventualno dva vektora) i da svom snagom udare na tom mjestu, probili bi Ruse 100%. Skupis 100-200 tenkova, uz pratece oklopne transportere i topnicko/zracnu potporu pa ces da vidis kako svaka crta obrane puca. Ukrajina je idalan teren za takav tip ratovanja.
Umjesto toga Ukrajinci salju par stotina vojnika i 15-20 vozila da kao nesto isprobaju, Rusi ih nabubaju, pola uniste, pola se vrati.
Pa sutra opet na drugom mjestu. Na koncu nista od toga. A gube i tehniku i ljude koje su toliko dugo skupljali za ovo.

Blijedo, anemicno, nedovoljno...


Daj im šansu, još su mladi
Svakako je gupo izgubiti par Leoparda za bezveze, al treba ih pustit neko vrijeme, pa vidjeti hoće li išta biti od ove kontre ili će pr*nuti u čabar kao i Rusi sa svojom ofanzivom.


Zapovjednik 47 motorizirane brigade AFU je danas izjavio: Bolje vam je svima da šutite, da se kasnije ne bi morali ispričavati...!

Nego: dolaze vijesti o napretku (quite a lot!) AFU u smjeru Tokmaka. Navodno je probijena prva crta obrane. I imamo dva potvrđena slučaja gdje su ruske postrojbe dezertirale i napustile svoje položaje. Jedna na ovom smjeru druga u smjeru Bahmuta tj. Luhanska. Rang nepotpunih satnija, ne 3-4 vojnika.
HIMARS je jako puno korišten da razvali ruske položaje koji su otkriveni tijekom onih pokušaja napada i povlačenja natrag u pozadinu AFU.
  • Air
  • Korisnik
  • 70
09.06.2023 | 21:30
Vezano za Leoparde...

Ukrajinci su se u ovom ratu pokazali izuzetno sposobnim, domišljatim i stručnim.

Slijedom toga sumnjam da su napravili takvu tešku grešku koju su Rusi radili, slali tenkove u koloni na brisanom prostoru kako slike pokazuju.

Prema njihovoj maštovitosti i dužem planiranju ove ofanzive imam misao da su napravili replike Laoparda na daljinsko upravljanje kako bi iz nekog njima znanog razlogs zavarali Ruse, jer zvuči mi nevjerojatno da bi oni tako servirali Rusima Leoparde.
09.06.2023 | 21:41
ZeljkoB kaže:
Opet relativiziras i pričaš nerelevantne stvari. Postoji način kako se inflacija mjeri, a to nije cijena bureka ili zadržavanje cijena rabljenih automobila na isto razini u 4 godine.
Dodatno - inflacija koja se događala prošle godine, a ove godine već je u značajnom padu, dominantno je posljedica čega po tebi?

To što si diplomirani ekonomist je tzv "appeal to authority" i kao takav je bezvrijedan argument i nema mjesta u argumenitranoj raspravi.

Dao sam konkretne brojke o rastu vojnog budgeta za vrijeme Busha, na to se nisi osvrnuo. To su lako provjerljive činjenice koje pobijaju tvoje tvrdnje o relativiziranju.

Dao sam konkretne brojke o inflaciji za US i za EU, na to se nisi osvrnuo. Postavio sam dirketno pitanje što je mega inflacija - na to se također nisi osvrnuo.


Evo, osvrnut ću se sada: kada je riječ o deflatorima u uvjetima značajne inflacije, odavno se zna da oni mogu sadržavati značajnu statističku pogrešku zbog velikih kolebanja relativnih cijena - do čega dolazi uslijed ubrzanja inflacije. Ukratko, inflaciju je teže točno izmjeriti kad je veća. Ključ prošlogodišnje inflacije je bio u rastu cijena energenata i sirovina koje se uvoze. Na to se nadovezao "padobranski novac" koji se u SAD-u mahnito tiskao, a i EU je u tome bila van redovnih okvira. Ne znam koliko pratiš američku dramu oko "financijskog kolapsa" zbog deficita US proračuna od preko jedan trilijun dolara? Na što se trošilo ako se nije trošilo na vojsku? Socijalna slika u SAD-u dugo nije izgledala tako loše.

No, vratimo se kod nas - našao sam podatak da su materijalni troškovi rasli po stopi od skoro 30%, troškovi rada po stopi od 14%, a ostali troškovi po stopi od oko 25%. Ja to slobodno zovem "mega inflacijom", jer neka normalna inflacija je 3 do 5%. To je bio moj neformalni naziv u forumskoj raspravi, ne postoji jasna klasifikacija inflacija, ono što smo na faksu slušali su bila nastajuća, puzajuća, rastuća i hiperinflacija, ali sve je to definirano više opisno. Hiperinflacija je kada se dođe do 50% u kratkom razdoblju i to je zaista rijetko.

To što sam po struci ekonomist nisam dao kao argumentum ad verecundiam, nego kao moju kartu da imam podlogu sudjelovati u takvoj raspravi, da nisam "pao s Marsa", da nisam neke druge struke koja s ekonomijom nema veze. Što si ti po struci?

Koji je onda tvoj stav, zašto imamo toliku inflaciju i odakle dolazi novac kojim se hrani industrija oružja?
09.06.2023 | 21:42
Air kaže:
Prema njihovoj maštovitosti i dužem planiranju ove ofanzive imam misao da su napravili replike Laoparda na daljinsko upravljanje kako bi iz nekog njima znanog razlogs zavarali Ruse, jer zvuči mi nevjerojatno da bi oni tako servirali Rusima Leoparde.


I onda meni kažete da izmišljam nemoguće scenarije za rušenje brane?
10.06.2023 | 07:10
Ovo je Girkin objavio sinoć, oko pola noći...

FyNmE6aXgAEzgyY.jpeg


FyNmFGWWcAM36gK.jpeg


A u međuvremenu, AFU su ušle u Bahmut i kreću na istok...

FyOLXdYWIAAQttB.jpeg
10.06.2023 | 11:00
dpasaric kaže:
ZeljkoB kaže:
Opet relativiziras i pričaš nerelevantne stvari. Postoji način kako se inflacija mjeri, a to nije cijena bureka ili zadržavanje cijena rabljenih automobila na isto razini u 4 godine.
Dodatno - inflacija koja se događala prošle godine, a ove godine već je u značajnom padu, dominantno je posljedica čega po tebi?

To što si diplomirani ekonomist je tzv "appeal to authority" i kao takav je bezvrijedan argument i nema mjesta u argumenitranoj raspravi.

Dao sam konkretne brojke o rastu vojnog budgeta za vrijeme Busha, na to se nisi osvrnuo. To su lako provjerljive činjenice koje pobijaju tvoje tvrdnje o relativiziranju.

Dao sam konkretne brojke o inflaciji za US i za EU, na to se nisi osvrnuo. Postavio sam dirketno pitanje što je mega inflacija - na to se također nisi osvrnuo.


Evo, osvrnut ću se sada: kada je riječ o deflatorima u uvjetima značajne inflacije, odavno se zna da oni mogu sadržavati značajnu statističku pogrešku zbog velikih kolebanja relativnih cijena - do čega dolazi uslijed ubrzanja inflacije. Ukratko, inflaciju je teže točno izmjeriti kad je veća. Ključ prošlogodišnje inflacije je bio u rastu cijena energenata i sirovina koje se uvoze. Na to se nadovezao "padobranski novac" koji se u SAD-u mahnito tiskao, a i EU je u tome bila van redovnih okvira. Ne znam koliko pratiš američku dramu oko "financijskog kolapsa" zbog deficita US proračuna od preko jedan trilijun dolara? Na što se trošilo ako se nije trošilo na vojsku? Socijalna slika u SAD-u dugo nije izgledala tako loše.

No, vratimo se kod nas - našao sam podatak da su materijalni troškovi rasli po stopi od skoro 30%, troškovi rada po stopi od 14%, a ostali troškovi po stopi od oko 25%. Ja to slobodno zovem "mega inflacijom", jer neka normalna inflacija je 3 do 5%. To je bio moj neformalni naziv u forumskoj raspravi, ne postoji jasna klasifikacija inflacija, ono što smo na faksu slušali su bila nastajuća, puzajuća, rastuća i hiperinflacija, ali sve je to definirano više opisno. Hiperinflacija je kada se dođe do 50% u kratkom razdoblju i to je zaista rijetko.

To što sam po struci ekonomist nisam dao kao argumentum ad verecundiam, nego kao moju kartu da imam podlogu sudjelovati u takvoj raspravi, da nisam "pao s Marsa", da nisam neke druge struke koja s ekonomijom nema veze. Što si ti po struci?

Koji je onda tvoj stav, zašto imamo toliku inflaciju i odakle dolazi novac kojim se hrani industrija oružja?


Kolega Davore, sigurno je da smo potrošili hrpu love braneći naše demokratske vrijednosti od kretena psihopatskog kojemu će se jednog dana (nadam se što prije) zatrtati sjeme.
Ali izraz "MEGA" si naučio od kojeg točno profesora, pusti ti to "ja to slobodno zovem" imaju izrazi koji su stručni i oni koji samo pokušavaju biti što strašniji. Taj podatak od 30% si bubnuo i ostao živ! Samo totalni diletanti (i to znaš sigurno) barataju tako s postocima jer misle da je to strašan podatak i da će se, što je veći postotak, ljudi više prestrašiti i početi raditi neke lude derneke kojim bi oni likovali i srali "evo vidiš, rekao sam vam dobro. A ja to znam jer ja sam ekonomista".
A "ekonomiju" studirao u sistemu i vremenu u kojem je najveći predikat za posao bio "super mi je na poslu, ništa ne radim". Kad malo bolje pogledaš statistiku naj većih inflacija svijeta, nameće ti se dojam da su prvih 10 iz tome sličnih sistema. Autokratski sistemi, gdje se nemilice pune džepovi voždova i gdje ljudi doslovno nemaju što jesti.
Tvoja Mega inflacija i Hyper inflacija su jedno te isto, samo što ti je falilo postotaka pa si ubacio među stopu od "Mega" što je Mega glupo. Jer bi bio MEGA provaljen da si fingirao i postotke.
Ne znam, iskreno, zašto je teže izračunati inflaciju kad je veća? To je glupost, postoji metoda po kojoj se to izračunava i sve jedno je koji rezultat, put do njega je uvijek isti. Uzima se index potrošačkih cijena prošle godine i index potrošačkih cijena ove po formuli: I = (IPC2 / IPC1 - 1) * 100, e a rezultat je stopa inflacije "I" u postotcima ma koliko ona bila velika. Nije, da se razumijemo, inflacija nikad dobra. Ali tako je kako je, sad imamo trošak rješavanja akutnog problema i pozicioniranja demokratskog svijeta prema autokratskim, to košta ali neophodno je.
Da ne želimo imati taj trošak, morali bi prepustiti Kini (koja je u k.... jer je autokratski provodila Corona mjere i time sjebala dobrano svoju ekonomiju) a i Rusiji koja je u kurcu jer bez veze s vezom ubija okolo po Europi.
Da, populisti imaju, ko i uvijek, jednostavno rješenje za vrlo kompleksne situacije.
Populizam je najveća opasnost demokracije a izjave sumnjivog informacijskog tereta su ključ za "pametnom dosta" i ako su informacije u najmanju ruku površne a i upitne.
Ti i tvoji influenceri ostajete uvijek dužni odgovore.
10.06.2023 | 12:04
Bertone kaže:
tino1 kaže:
Smayoo daj mi palac jer sam se suzdržao od, znaš ti dobro od čega.


Djuro genijalac kaže:
Smayoo, ne moraš, ja sam dal


smayoo kaže:
Jašta! Evo tebi palac.


tino1 kaže:
Idi, pa šta fali da dobijem 2.


Nadam se da niste Ličani i da ne pričate o "ličkom rukovanju"


10.06.2023 | 13:48
dpasaric kaže:
Air kaže:
Prema njihovoj maštovitosti i dužem planiranju ove ofanzive imam misao da su napravili replike Laoparda na daljinsko upravljanje kako bi iz nekog njima znanog razlogs zavarali Ruse, jer zvuči mi nevjerojatno da bi oni tako servirali Rusima Leoparde.


I onda meni kažete da izmišljam nemoguće scenarije za rušenje brane?


Moram reći da je i meni ovo palo na pamet, i nije zaprvo uopće komplicirano za izvesti A takve su stvari već radili prije, samo bez daljinskog upravljanja...
10.06.2023 | 14:00
Evo, osvrnut ću se sada: kada je riječ o deflatorima u uvjetima značajne inflacije, odavno se zna da oni mogu sadržavati značajnu statističku pogrešku zbog velikih kolebanja relativnih cijena - do čega dolazi uslijed ubrzanja inflacije. Ukratko, inflaciju je teže točno izmjeriti kad je veća. Ključ prošlogodišnje inflacije je bio u rastu cijena energenata i sirovina koje se uvoze. Na to se nadovezao "padobranski novac" koji se u SAD-u mahnito tiskao, a i EU je u tome bila van redovnih okvira. Ne znam koliko pratiš američku dramu oko "financijskog kolapsa" zbog deficita US proračuna od preko jedan trilijun dolara? Na što se trošilo ako se nije trošilo na vojsku? Socijalna slika u SAD-u dugo nije izgledala tako loše.

E ovo je najbolji primjer kako se nešto može prodavati sa strahom.

Americi je to jedan od standarnih procedura kad moraju dizati kredite, to se dešava svako toliko.

Inflacija je sve opće povećanje cijena a ne samo jednog ili više segmenata - Deflator BDP. Što tu treba biti traljavo statistički da se ko nešto ne može precizno.
Ali vidim da si zamijenio deflaciju sa deflatorom. Deflacijom kolabiraju cijene i padaju. Razlog je smanjena potrošnja i sveopća ne sigurnost, tako da se pokušava cijenom boriti protiv inflacije što je: "grize zmija sama sebi rep". Ali jebi ga to su dinamike tržišta.
10.06.2023 | 14:15
Vanjuška kaže:
dpasaric kaže:
Air kaže:
Prema njihovoj maštovitosti i dužem planiranju ove ofanzive imam misao da su napravili replike Laoparda na daljinsko upravljanje kako bi iz nekog njima znanog razlogs zavarali Ruse, jer zvuči mi nevjerojatno da bi oni tako servirali Rusima Leoparde.


I onda meni kažete da izmišljam nemoguće scenarije za rušenje brane?


Moram reći da je i meni ovo palo na pamet, i nije zaprvo uopće komplicirano za izvesti A takve su stvari već radili prije, samo bez daljinskog upravljanja...


Na žalost, postoji i snimak tog nemilog događaja tako da nema potrebe teoretizirati o tome
10.06.2023 | 14:19
Inflacija od 30% na godišnjoj razini nije nešto što bi se trebalo označavati posebnim prefiksom, pogotovo ako se ne radi o trendu inflacije u dužem periodu, nego jednokratnoj promjeni cijena.

Hiperinflacija je "formalno" definirana kao rast cijena od 30% ili više, na mjesečnoj bazi, a karakteristična je po tome da je vlasti više ne mogu kontrolirati uobičajenim mjerama jer inflacija počinje hraniti samu sebe (cijene se formiraju na način da se u njih unaprijed "ugradi" očekivano povećanje cijena uslijed inflacije, što onda dodatno potiče ubrzani rast inflacije).

Ali, kad uspješno sam sebe uvjeriš da "znaš" koliko novca Amerikanci ili EU "štancaju" i na što ga troše (a "dokazi" za to su ti, probijanje praga zaduženja Amerike, i rat u Ukrajini), onda i inflacija od 30% na godišnjoj razini može biti megainflacija.
10.06.2023 | 17:17
m@xym kaže:
Ali, kad uspješno sam sebe uvjeriš da "znaš" koliko novca Amerikanci ili EU "štancaju" i na što ga troše (a "dokazi" za to su ti, probijanje praga zaduženja Amerike, i rat u Ukrajini), onda i inflacija od 30% na godišnjoj razini može biti megainflacija.


Netko je dobio i nove novcanice eura na bankomatu (btw ja se ne sjecam da sam ikada dobio koristene u banci, bilo na bankomatu ili na salteru).
10.06.2023 | 18:28
tino1 kaže:
Kolega Davore, sigurno je da smo potrošili hrpu love braneći naše demokratske vrijednosti od kretena psihopatskog kojemu će se jednog dana (nadam se što prije) zatrtati sjeme.
Ali izraz "MEGA" si naučio od kojeg točno profesora, pusti ti to "ja to slobodno zovem" imaju izrazi koji su stručni i oni koji samo pokušavaju biti što strašniji. Taj podatak od 30% si bubnuo i ostao živ! Samo totalni diletanti (i to znaš sigurno) barataju tako s postocima jer misle da je to strašan podatak i da će se, što je veći postotak, ljudi više prestrašiti i početi raditi neke lude derneke kojim bi oni likovali i srali "evo vidiš, rekao sam vam dobro. A ja to znam jer ja sam ekonomista".


Evo ne znam! Trudim se naći najbolje izvore! Osim što još uvijek redovno viđam profesora kojem sam bio demonstrator (slažem neki projektić za njega), pa ćakulamo o tim temama, skužio sam da najbolji pregled ekonomske situacije kroz brojeve kod nas mogu dobiti kod, koliko znam vrlo cijenjenog stručnjaka kod nas, a to je Velimir Šonje. Slušao sam ga prije par godina na Kampusu u Rijeci, vidio koliko je lucidan i da uvijek kritički razmišlja, pa sam tada zapratio njegov web. Njegov tim je solidan: Hrvoje Serdarušić, Mario Gatara, Ivica Brkljača, Stipe Kljaić, Tomislav Globan i ostali. Ne kažem da su oni uvijek u pravu, ali sigurno nisu bezveznjaci. Brojeve sam našao kod njih.

Koji izvor ti preporučuješ kao kvalitetan?
10.06.2023 | 18:37
Nego vratimo se malo na Leoparde...

Znači, vrag je odnio šalu - jer to što se dogodilo stvara opasnu nelagodu. I to ne mislim u kontekstu Ukrajine, nego u kontekstu europskog triježnjenja koliko je glupo biti bahat i provocirati drugog, jačeg siledžiju.

Europska kruna vojnog oklopa je taj glasoviti Leopard, dokaz tehničke superiornosti, zapadnog hi-techa i moći europske vojske. I onda dobijemo hladni tuš kada se to čudo od 8(!!!) milijuna € u trenu pretvori u gomilu krša i dima i prije nego li je uopće moglo doći do bojnog polja. A to je najbolje što imamo, zar ne?

Što onda zapravo ostaje kao donekle upotrebljivo s NATO strane? HIMARS i to je to?

A probajmo samo zamisliti kako bi prošli zastarjeli F-16 u toj priči... to je avion iz 1978. godine, mogu biti konkurencija samo našim MiG-ovima 21 iz 1959. godine!

Ispada da je bolja taktika uzeti 8 milijuna € i ponuditi ruskim vojnicima kao mito ako prebjegnu i jamčiti im imunitet i promjenu identiteta, nešto kao u programu zaštićenih svjedoka...

Vi koji negirate utjecaj toga da se 8 po 8 milijuna € koji se u sekundi pretvore u ništa nema nikakav utjecaj na inflaciju, ne znam... probajte složiti kalkulaciju o "zanemarivosti" toga temljem brojeva koliko je do sada novca spaljeno tamo.
10.06.2023 | 19:09
Razumijevanju situacije u taktičkom smislu pomažu mape koje prikazuju ruske linije obrane. Konkretno, u oblasti Zaporožje su prve linije obrane ponegdje udaljene i 17 km od linije dodira.

Osvajanje nekog sela u području dodira sukobljenih strana, ne znači apsolutno ništa. Sve što sada gledamo su prolazi ukrajinske "kontraofenzive" kroz sivu zonu (ničija zemlja), te ulazak u "buffer" zonu ruske obrane.

Imate na Telegramu snimak ukrajinskog odreda koji odbija izvršiti naredbe svojih pretpostavljenih, jer su poslani u "buffer" zonu gdje nema nikoga, ali su bili izloženi jakoj minobacačkoj vatri i smatraju se žrtvovanima. Ljudi su razumni i ne žele biti topovsko meso bez plana, a zapadni mediji u propagandne svrhe, te ulaske u "buffer" zonu označavaju "probijanjem ruske linije obrane".
10.06.2023 | 19:16
@Riba,

To što je netko negdje na bankomatu dobio friško otisnute novčanice, nije nikakav dokaz da Amerika "štanca" dolare, a EU eure, bez pokrića (što Davor implicira izrazima "mahnito tiskanje"), pogotovo ne da je to tiskanje novca prouzročeno velikim trošenjem na vojsku.

Iskreno, ne sjećam se kada sam zadnji put bio na bankomatu, otkad je uveden EUR-o, možda jednom ili nijednom, ali, prije dok sam redovito išao na bankomat, najčešće sam dobivao friško otisnute kune, a tada je inflacija, u dužem periodu, bila u uobičajenim granicama (3 do 5 %).
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati, 34 minuta
  • miomika: restartaj router. isto kao i Bonjour, nakon nekog vremena router se objesi i ne radi
  • big_mac: Nije nađen niti jedan airprint uređaj
  • big_mac: Pokušao sam sve navedeno ali uvijek isto
  • Kloba: Posljednji - baš za povezivanje inečega sa hp printerima: [link]
  • Kloba: Javi ako išta pomaže
  • Kloba: Ovo je troubleshoot sa stranica Applea: [link]
  • Kloba: Ovo? [link]
  • big_mac: Pokušao sam već tim putem ali ništa nisam našao sto je pomoglo.
  • Kloba: Ukucaj na Google ili YouTube, neko sigurno ima iste probleme i objavio je post kako to riješiti
  • big_mac: Jel zna netko kako rijesiti problem sa airprint na ios 18 a i prijašnjoj verziji ne mogu naći hp pisac
  • Kloba: Isprika, ipak je na kraju dobio 30 dana...
  • Kloba: Trifunović je navodno htio do Rijeke. Od tamo mu je žena s kojom se u međuvremenu oženio. I sad, poučen iskustvom (dobio je šest mjeseci uvjetno, ne 30 dana ja mislim), neće više vrijeđati preko X-a nego je hladno poručio: "uskoro postajem hrvatski državljan". I on i buraz oženili Hrvatice.
  • Yonkis: Ajme ovaj Photos u iOS 18 treba zasebni manual/priručnik.
  • JOHN: Smayoo što se mene tiče oderao bi i domaće
  • Zmay: Poz! Moguće napraviti da se oglasi sami brišu nakon nekog vremena npr.? Puno stvari je već prodano, a autori oglasa ih ne brišu...hvala
  • smayoo: Lik je dobio 30 dana zatvora uvjetno. I morao je platiti troškove. Što bi više? Kad pogledaš po internetu ima hrvatskih državljana koji pljuju po policiji svaki dan pa ih nitko nikad nije niti pokušao privesti, niti identificirati., a kamoli prekršajno goniti.
  • JOHN: Lik je dobio novčanu kaznu od 150 eura, a samo na transport je potrošeno više od toga. A gdje su plače policije ooja ga je privodila, tužitelja, odvjetnika, suca, režijskih troškova itd. Trebali su ga samo na ime tih troškova oderat 4000-5000 eura. Pa nek blebeće
  • JOHN: I mišljenja sam da mu je kazna preblaga. Ja bi za svako ponavljanje x10 od prethodne pa nek dogura do doživotnog ili neka ga opelješe do daske.
  • JOHN: Čovjek želi biti valjda novi Pernar ili šta ja znam recimo ADRI. Radi pizdarije a paralelno otvara kanal. Ili ga je jednostavno pojeo sustav, droga ili nešto treće :)
  • JOHN: a kamoli u tuđoj
  • JOHN: Nekih posljedica mora biti. Meni recimo ne pada na pamet u vlastitoj zemlji javno ponižavat
  • Kloba: Mada, nije mi baš ok da svako ko se pokenja na netu hapsimo. Pogotovo ako je Srbin. Baš ono. Jadno. Šta je to - pismeni delikt?
  • Kloba: Ali današnji post/vapaj - "Jel može razmena za Severinu?"
  • Kloba: I da, još jedna novost. Opet priveli Trifunovića. Sa Bajakova, gdje je došao i samo se približio našem cariniku da pita jel sada sve OK jer je godina dana prošla od zabrane ulaska u HR na godinu. I ovaj brže bolje, marica pa 800 km do Splita. Razlog, vrijeđanje na X-u od lani. Ustaše ovo ono
  • Kloba: Postoji razlog, čak je i logičan...
  • Kloba: Nego, tko zna zašto današnji mlađi nogometaši deru štucne?
  • Kloba: Tako da, to što je Jakirović očito isto htio poručiti "mlađem kolegi", mislim si da mu je ovaj samo kimuo i pomislio si "i trenersku diplomu ima svatko..." :)
  • Kloba: Oću reći, ovi mladi lavovi koji sada dolaze iz igračkih u trenerske uloge, pa to će gaziti klubove kao cipelarka deset na jednoga. Nema tu više "nema ponižavanja". Zna se ko je ko i ćao. A Dinamu je ovo velika lekcija i neka je
  • Kloba: I ovi su nas prešli ko plitak potok. Ima jedna anegdota sa SP-a u Brazilu da je isto to - nemojte ponižavati protivnika, navodno rekao Joakim Low Elfu na poluvremenu one utakmice s Brazilom, ali ovi ga nisu baš poslušali
  • Kloba: "..a sada hoću da ih zgazite!!!"
  • Kloba: Ma. A najbolji mi je Jakirović na kraju tekme koji 2očita bukvicu" Kompanyu. Ovaj mlađi od Modrića godina dana, doslovno smo kao repka igrali protiv njega (Belgijanac je), i kako je igrao u Manchester City-u čovjek je naučio okomiti nogomet do perfekcije. I to prenio radnišnim Švabama. Jer on im je na poluvremenu rekao (kada su naši izjednačili ili došli na gol razlike sa dva gola) "e,
  • drlovric: Dinamo se sinoc osjecao kao 70% HNL klubova kada igraju protiv njega. To samo govori koliko smo smijesna liga.
  • Kloba: IMa jedan kafić. Zove se Plavi devet. Nije zajebancija. Sada to koriste ko meme.
  • Kloba: Neka. Sada znamo koliko smo svjetosnih godina udaljeni od stvarnih prvaka liga petice
  • smayoo: Alo, dinamovci, šta se to igralo u Munchenu? Rukomet? :D
  • cariblanco: Rekorderi...iza dobrog konja se uvjek praši
  • drlovric: 9 komada. Ouch :)
  • cariblanco: Nova vrsta rata ?
  • cariblanco: The Death Toll from today’s Pager Attack in Lebanon has risen to 9, while the Injured has passed 3,000.
  • smayoo: Nažalost, da, Josip je zatvorio firmu i odselio u Njemačku :(. U Rijeci nema ništa drugo što je za preporučiti...
  • MacSlavko: To mi je zadnja opcija, ako nema ništa bliže Rijeci…
  • Yonkis: MacSlavko: iStyle?
  • MacSlavko: Off topic: Nisam znao da JM Elektronika više ne radi… Kamo sad odnijeti MBA 2020 na popravak?
  • Borisone: Dostupnost servisa i značajki po regijama: [link]
  • miomika: ne rade ni Live caption na Facetime-u ako je .hr primarni jezik :)
  • Zdravac: Inaće, upravo napravio update, i istina je, ne radi iPhone mirroring
  • Zdravac: Jebiga, to je osveta za usb-c, šteta, ali EU mora biti veća od jedne kompanije. Ja bi sigurno pronašao način da ih natjeram da omoguće to...
  • drlovric: A jbg ne moze ni vi europejci bas sve da dobijete :)
  • Yonkis: Apple today said that European customers will not get access to the Apple Intelligence, iPhone Mirroring, and SharePlay Screen Sharing features that are coming to the ‌iPhone‌, iPad, and Mac this September due to regulatory issues related to the Digital Markets Act. - June 21, 2024
  • dperec: Nadogradio MacMini i Iphone... I phone mirroring ne radi u našoj regiji :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.47 Seconds

Provided by iJoomla SEO