10.06.2023 | 11:00
dpasaric kaže:
ZeljkoB kaže:
Opet relativiziras i pričaš nerelevantne stvari. Postoji način kako se inflacija mjeri, a to nije cijena bureka ili zadržavanje cijena rabljenih automobila na isto razini u 4 godine.
Dodatno - inflacija koja se događala prošle godine, a ove godine već je u značajnom padu, dominantno je posljedica čega po tebi?
To što si diplomirani ekonomist je tzv "appeal to authority" i kao takav je bezvrijedan argument i nema mjesta u argumenitranoj raspravi.
Dao sam konkretne brojke o rastu vojnog budgeta za vrijeme Busha, na to se nisi osvrnuo. To su lako provjerljive činjenice koje pobijaju tvoje tvrdnje o relativiziranju.
Dao sam konkretne brojke o inflaciji za US i za EU, na to se nisi osvrnuo. Postavio sam dirketno pitanje što je mega inflacija - na to se također nisi osvrnuo.
Evo, osvrnut ću se sada: kada je riječ o deflatorima u uvjetima značajne inflacije, odavno se zna da oni mogu sadržavati značajnu statističku pogrešku zbog velikih kolebanja relativnih cijena - do čega dolazi uslijed ubrzanja inflacije. Ukratko, inflaciju je teže točno izmjeriti kad je veća. Ključ prošlogodišnje inflacije je bio u rastu cijena energenata i sirovina koje se uvoze. Na to se nadovezao "padobranski novac" koji se u SAD-u mahnito tiskao, a i EU je u tome bila van redovnih okvira. Ne znam koliko pratiš američku dramu oko "financijskog kolapsa" zbog deficita US proračuna od preko jedan trilijun dolara? Na što se trošilo ako se nije trošilo na vojsku? Socijalna slika u SAD-u dugo nije izgledala tako loše.
No, vratimo se kod nas - našao sam podatak da su materijalni troškovi rasli po stopi od skoro 30%, troškovi rada po stopi od 14%, a ostali troškovi po stopi od oko 25%. Ja to slobodno zovem "mega inflacijom", jer neka normalna inflacija je 3 do 5%. To je bio moj neformalni naziv u forumskoj raspravi, ne postoji jasna klasifikacija inflacija, ono što smo na faksu slušali su bila nastajuća, puzajuća, rastuća i hiperinflacija, ali sve je to definirano više opisno. Hiperinflacija je kada se dođe do 50% u kratkom razdoblju i to je zaista rijetko.
To što sam po struci ekonomist nisam dao kao argumentum ad verecundiam, nego kao moju kartu da imam podlogu sudjelovati u takvoj raspravi, da nisam "pao s Marsa", da nisam neke druge struke koja s ekonomijom nema veze. Što si ti po struci?
Koji je onda tvoj stav, zašto imamo toliku inflaciju i odakle dolazi novac kojim se hrani industrija oružja?
Kolega Davore, sigurno je da smo potrošili hrpu love braneći naše demokratske vrijednosti od kretena psihopatskog kojemu će se jednog dana (nadam se što prije) zatrtati sjeme.
Ali izraz "MEGA" si naučio od kojeg točno profesora, pusti ti to "ja to slobodno zovem" imaju izrazi koji su stručni i oni koji samo pokušavaju biti što strašniji. Taj podatak od 30% si bubnuo i ostao živ! Samo totalni diletanti (i to znaš sigurno) barataju tako s postocima jer misle da je to strašan podatak i da će se, što je veći postotak, ljudi više prestrašiti i početi raditi neke lude derneke kojim bi oni likovali i srali "evo vidiš, rekao sam vam dobro. A ja to znam jer ja sam ekonomista".
A "ekonomiju" studirao u sistemu i vremenu u kojem je najveći predikat za posao bio "super mi je na poslu, ništa ne radim". Kad malo bolje pogledaš statistiku naj većih inflacija svijeta, nameće ti se dojam da su prvih 10 iz tome sličnih sistema. Autokratski sistemi, gdje se nemilice pune džepovi voždova i gdje ljudi doslovno nemaju što jesti.
Tvoja Mega inflacija i Hyper inflacija su jedno te isto, samo što ti je falilo postotaka pa si ubacio među stopu od "Mega" što je Mega glupo. Jer bi bio MEGA provaljen da si fingirao i postotke.
Ne znam, iskreno, zašto je teže izračunati inflaciju kad je veća? To je glupost, postoji metoda po kojoj se to izračunava i sve jedno je koji rezultat, put do njega je uvijek isti. Uzima se index potrošačkih cijena prošle godine i index potrošačkih cijena ove po formuli: I = (IPC2 / IPC1 - 1) * 100, e a rezultat je stopa inflacije "I" u postotcima ma koliko ona bila velika. Nije, da se razumijemo, inflacija nikad dobra. Ali tako je kako je, sad imamo trošak rješavanja akutnog problema i pozicioniranja demokratskog svijeta prema autokratskim, to košta ali neophodno je.
Da ne želimo imati taj trošak, morali bi prepustiti Kini (koja je u k.... jer je autokratski provodila Corona mjere i time sjebala dobrano svoju ekonomiju) a i Rusiji koja je u kurcu jer bez veze s vezom ubija okolo po Europi.
Da, populisti imaju, ko i uvijek, jednostavno rješenje za vrlo kompleksne situacije.
Populizam je najveća opasnost demokracije a izjave sumnjivog informacijskog tereta su ključ za "pametnom dosta" i ako su informacije u najmanju ruku površne a i upitne.
Ti i tvoji influenceri ostajete uvijek dužni odgovore.