Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


11.06.2023 | 13:54
smayoo kaže:
cariblanco kaže:
Znam ja, ali ne kao u onoj priči iz jna...kad je starješina pitao vojnika kako da se orjetnira prema sjeveru u Mađarskoj...po mahovini...ali je noć...po zvjezdi sjevernjači...ali je oblačno itd. dok jedan nije rekao znam ja, reci vojniče. Ja znam mađarski


Priča nije iz JNA, nego iz epohalnog, jedinstvenog, antološkog romana Ranka Marinkovića, "Kiklop". Jedan Tenžera kao što si ti - to bi morao znati.

youtu.be/8tAR-LyLGas?t=2994

Ako ti ne radi vremenski marker, vrijeme je 49:54.


Hvala ti što si me podsjetio, ipak sam ja prvo bio u jna a tek nakdnadno sam postao Tenžera
11.06.2023 | 14:07
cariblanco kaže:
Nakon svega imamo cca 300 000 manje naših državljanja, od kojih više nego pola, žali što nisu ostali u domovini.



Da kvotam sam sebe, mislim da je ovo boldano glavni okidač rata i da je se car VVP najviše bojao tog scenarija.
11.06.2023 | 15:20
dpasaric kaže:
ZeljkoB kaže:
Narativ da se novac printa da bi se financirao rat i da to onda stvara inflaciju pada u vodu. Smisli neku drugu tezu, potkrijepi je argumentima (ne novinara koji zele zastrasivati, ne nešto što si čuo negdje, ali nisi provjerio) pa cemo pricati.


Jako smo se udaljili od teme, a dokazivanje tvoje ili moje hipoteze je toliko široko i zahtjevno da vjerujem da nema smisla na ovom mediju, niti je tome mjesto ovdje, na jednom neformalnom forumu u rubrici "Razno". To može biti tema za neki okrugli stol, ali koji bi obuhvatio i širi raspon stručnjaka i struke - jer cijela situacija koja je dovela do ovog rata sigurno se ne može svesti samo ne neke društveno-ekonomsko-političke aspekte koji se mogu gledati izolirano. Treba gledati najširu moguću sliku.


Pa bas i nismo, tema je bila hipoteza da se printa novac radi financiranja vojne industrije i rata u Ukrajini. U paraleli je bila i teza o povećanju budgeta koje demokratki US predsjednik to radi s istom svrhom.

Pokazao sam ti brojevima u vremenskim okvirima da ne postoji osnova za taj zaključak, odnosno da hipoteza ne stoji.
Rasprava o zavjerama i sl. u ostatku tvog posta me ne zanima. Kad budeš mogao svoje zaključke i hipoteze potkrijepiti nekim dokazima a ne samo pričama onda ćemo opet pricati

Nije moja originalna misao, i mozda je ne prenosim 100% vjerno originalu, ali mi bas fitta ovdje - If all you have is just opinions, then lets go with mine
11.06.2023 | 15:32
dpasaric kaže:
ZeljkoB kaže:
Od nekoga tko jako često spominje kritičko razmišljanje nisam očekivao da će svoj odgovor doslovno prepisati, ili ste oboje prepisivali od nekog trećeg?]


Gdje je problem? Čitam ih redovno, a ponekad i retvitam njihove članke, to sam zapamtio i prepoznao kao dobru misao. S kojim dijelom napisanog se ne slažeš?


Ja ih isto čitam redovito i da imam potrebu iskoristiti misao, onda bih je citirao i naveo izvor, odnosno autora. Ovo je skoro u riječ prepisano.
Ta misao u konteksu naše rasprave nema smisla, evo je:
Kada je riječ o deflatorima u uvjetima visoke inflacije, desetljećima je poznato da oni uistinu mogu sadržavati značajnu statističku pogrešku zbog iznimnih kolebanja relativnih cijena do čega dolazi uslijed ubrzanja inflacije. Drugim riječima, inflaciju je teže točno izmjeriti kad je veća.


Ključni dio je da "uzrok možebitnog težeg izračuna je iznimno kolebanje relavitnih cijena" (nekad se koristi i termin volatilnost), zbog čega kreatori cijena često tu volatilnost uračunavaju u cijene što za sobom povlači ubrzavanje rasta inflacije i gubljenje kontrole nad istom što može dovesti do tkz. galopirajuće inflacije.

Da si išao analizirati misao (to je onaj dio s kritičkim razmisljanjem koji sam spomenuo), vjerojatno bi i sam došao do istog zaključka i onda bi shvatio da je prenošenje te misli nerelevatno jer se nije dogodilo, ne događa se niti postoji opasnost da se dogodi.
11.06.2023 | 19:40
U velikom sam iskušenju da napišem da je krenulo, ali zasad se suzdržavam. AFU su oslobodile Storoževe i Levadne. Također Makarivku i Urožane.
Do ruske fortifikacijske linije je ostalo još cca 8 km.

FyWz55FXsAAeEGp.jpeg


I u smjeru Bahmuta AFu napreduju na istok, prema Soledaru. Na Krimu se opet dimi od eksplozija (ovaj put saboteri digli u zrak prugu)...
11.06.2023 | 19:43
Djuro genijalac kaže:

Do ruske fortifikacijske linije je ostalo još cca 8 km.


Rek'o bi ti Davor:"Ništa od toga, još su probijaju kroz "ničiju zemlju".

:o)
11.06.2023 | 21:09
Djuro genijalac kaže:
Skrećem pozornost, dok svi gledaju prema jugu, na područje Svatova u Luhansku.

Svatove.jpg


Tu se nešto događa, tvrde ruski izvori.


Ruski izvori javljaju da je AFU upravo otvorila novi pravac prodora na istok na ovom području. Kako rekoh, Harkiv-Luhansk.
11.06.2023 | 21:28
m@xym kaže:
Djuro genijalac kaže:

Do ruske fortifikacijske linije je ostalo još cca 8 km.


Rek'o bi ti Davor:"Ništa od toga, još su probijaju kroz "ničiju zemlju". :o)


Čitate Index kao relavantni izvor? Naslovi tipa "Ukrajina vratila prva tri sela u protuofenzivi"...

Vi zaista nikada niste igrali Starcraft, ja ne znam drugačije objasniti ova vaša razmišljanja! Ovo je tipična "Canyon" mapa, zar ne vidite to?

Sada samo treba brojati dane ili sate da ih ovi opet resetiraju na početne pozicije, a onda opet slijedi zlokobna tišina. To je čak iz vrlo naivne perspektive jednog Starcraft igrača tako očigledno - ovo je recept za dugotrajno krvarenje, ovo je još gora verzija onoga što su Rusi prakticirali u Bahmutu. Razvukli su im "ulaz" toliko usko i duboko da će to u praksi izgledati kao samoubilački ulaz u tunel zamku.

Rusi čim vide jaču formaciju, napuštaju prve položaje i penju se na lokalne uzvisine dok artiljerija s prve linije čisti nadiruće kolone. Ukrajinske snage se tada moraju povući i Rusi se ponovo spuštaju na prijašnje položaje. To je sada već klasika.

Uostalom USA vojni krugovi smatraju Ruse velemajstorima obrane. Što očekivati?
11.06.2023 | 22:04
dpasaric kaže:
Rusi čim vide jaču formaciju, napuštaju prve položaje i penju se na lokalne uzvisine dok artiljerija s prve linije čisti nadiruće kolone. Ukrajinske snage se tada moraju povući i Rusi se ponovo spuštaju na prijašnje položaje. To je sada već klasika.


Vidi se da si učio strategiju iz kompjuterske igre.

Misliš da Ukrajina nema artiljeriju i ne može taracati Ruske vojnike koji se po čistini penju na lokalne uzvisine?!
Misliš da bi se Ruski vojnici dobro proveli na tim lokalnim uzvisinama, ako nisu dobro ukopani i zaštićeni od artiljerijske vatre?!
Misliš da Ukrajinska dalekometna artiljerija neće oplesti po Ruskoj artiljeriji kad ovi odaju svoje položaje?

Uostalom, koja to budala će utvrđivati položaj u dolini, ako u pozadini ima uzvisinu s koje može pokrivati puno veće područje.
I, koji bi uopće bio smisao utvrđivati se u dolini, da bi se onda brže-bolje povukao na uzvisinu kada vidiš da je napad već počeo?!

Po tvojoj priči ispada da se Ruske trupe sastoje isključivo od vrhunskih specijalaca koji ubijaju neprijatelje efikasnošću jednog filmskog lika tipa Ramba, dok je Ukrajinska vojska sastavljena od srednjoškolskih skauta, nenaviklih na duži boravak u prirodi.

Da je to doista tako, sada ne bi pričali o Ukrajinskoj protu-ofanzivi, istoj onoj za koju si posprdno pitao prije mjesec dana, kada će početi, nego bi pričali o tome što napraviti sa milionima Ukrajinskih izbjeglica, nakon što su Rusi istjerali sve "naciste" iz Ukrajine.

Uostalom USA vojni krugovi smatraju Ruse velemajstorima obrane. Što očekivati?


Slabi su mi oni velemajstori kada su morali kopirati Ukrajince sa potapanjem teritorije, a i to su napravili tipično Ruski "suptilno" (Rusi su digli u zrak branu da bi osujetili napad Ukrajinaca na pravu Hersona, slično kao što su Ukrajinci na početku rata potopili područje kojim su Ruski tenkovi trebali doći do Kijeva).
12.06.2023 | 01:19
A vidimo iz prakse kako je to "taracanje" do sada bilo uspješno. U drugoj godini smo rata, Rusi i dalje kontroliraju što ih zanima u ovom trenu, samo Ukrajina ima još jedan grad manje i nove tisuće mrtvih.

Ali sjajna mi je ta američka diplomacija; dali su zahtjev da se Kina prikloni zapadu u osudi ruske intervencije! Zaista imaju obraz kao džon! To je novinarka CGTN-a (kineski državni medij koji emitira i na stranim jezicima) preformulirala ovako:

"Can you help me fight your friend so that I can concentrate on fighting you later?"

Indija također ni da čuje: "NATO template doesn't apply to India" - Jaishankar, Indian FM

A u Briselu su zabrinuti jer se u Austriji i Slovačkoj pojavio novi politički val koji shvaća da je ova politika kriva i da samo vodi u dalju eskalaciju: "Anti-Ukraine war wave in Austria & Slovakia Spooks EU".

Rusija je oponiranjem Zapadu u Ukrajini, omogućila mnogim državama, na koje se do sada gledalo s visoka, da na valu ideje multipolarnog svijeta, istupe i izraze svoj stav o svijetu kakvog žele bez tutorstva SAD-a ili Europe. Događa se ono što je spominjao Putin, polako se budi i afrički div. EU još uvijek njeguje kolonijalni odnos prema Africi, doduše umiven, ali je duh kolonijalnog odnosa itekako prisutan. Obnavljaju se umjetno potrgane veze između zemalja zaljeva, riječju - mnogi žele svijet oslobođen USA dominacije, a sve ovo je okidač.

To sve govorim radi šire slike kako se gleda na ovaj rat van naše umišljene i samodopadne Europe, a ta globalna slika ne ide u prilog Ukrajini.
12.06.2023 | 02:19
Nisam prije čitao ovaj hrvatski portal za geopolitku, ali vidim da ta zagrebačka ekipa dosta široko i svakako zanimljivo analizira trenutnu situaciju. Vidim i da se trude biti neutralni pri tome, što je svakako dobro.

www.geopolitika.news/analize/z-meter-tje...asna-britanska-igra/
12.06.2023 | 07:14
dpasaric kaže:
A vidimo iz prakse kako je to "taracanje" do sada bilo uspješno. U drugoj godini smo rata, Rusi i dalje kontroliraju što ih zanima u ovom trenu, samo Ukrajina ima još jedan grad manje i nove tisuće mrtvih.


U par dana AFU je oslobodila sad već 70-ak km2 teritorija. To su, otprilike, 2 Bahmuta za kojeg je (nepotpuno!) cijeloj Rusiji trebalo 10 mjeseci. Kad smo već kod brojki, evo za tvoj excel. Znaš koliko ukrajinskih brigada sudjeluje u ovom napadu do sad? Dvije. Još jednom, ali brojkom: 2. Za njima idu postrojbe teritorijalne obrane koje osiguravaju pozadinu.
Ok, a koliko je još brigada AFU spremno, tj. u pripremi? 35. Slovima: trideset i pet. Od toga je 16 oklopnih, onog što bi se smatralo čekićem. Još nigdje nisu viđeni Challengeri, Abramsi, Marderi u igri.
Zasad je najveći problem proći kroz minska polja kojih ima bezbroj, kako je Dr. Lovrić napomenuo. No, isto tako je istina da je AFU u smjeru Azovskog mora od potrebnih 103-104 km već prevalila 16. I što dalje bude prodirala, napredovanje će biti brže. Kad dođu do fortifikacija, onda će biti jako teško, o tome nema zbora. Do Hersona su napredovali mjesec dana. Bilo je puno pokušaja, puno odbačenih napada, ali na koncu su probili linije i onda je dalje sve išlo samo od sebe.
Taj isti Herson je Rusija proglasila svojim teritorijem i na njemu 'održala' famozni referendum, pa se s njega povukla. Tako da ne bih baš rekao da Rusija kontrolira sve što ih zanima u ovom trenu, ali to sam samo ja.
Na to ide problem sa svim ruskim streljivom 122 i 155 mm iz ove godine. Postoji velika mogućnost samozapaljenja i izdana je zapovjed da se ono ne koristi, tj. da se uništi. Očito je Rusija izgubila sposobnost proizvodnje koju je imao SSSR, jer je ovo nanovo pokrenuta proizvodnja; dosad se koristilo streljivo iz sovjetskih zaliha.
  • Air
  • Korisnik
  • 70
12.06.2023 | 09:14
Djuro genijalac kaže:
Na to ide problem sa svim ruskim streljivom 122 i 155 mm iz ove godine. Postoji velika mogućnost samozapaljenja i izdana je zapovjed da se ono ne koristi, tj. da se uništi. Očito je Rusija izgubila sposobnost proizvodnje koju je imao SSSR, jer je ovo nanovo pokrenuta proizvodnja; dosad se koristilo streljivo iz sovjetskih zaliha.


Ne mogu se ne pitati da li postoji ovaj scenariji u Starcraftu?
Isto tako pitam se da li postoji scenarij u kojem Zergi i Mengovi napuštaju / dezertiraju svoje položaje kao što to rade Rusi?

Ako ne postoje ovakvi scenariji u Starcraftu kako se onda ta igra može uspoređivati sa realnim stanjem u Ukrajini? Pogotovo, kako se može predviđanje što će se desiti / dešavati u Ukrajini na osnovu igrice nazvati "realno"?
12.06.2023 | 09:33
Air kaže:
Djuro genijalac kaže:
Na to ide problem sa svim ruskim streljivom 122 i 155 mm iz ove godine. Postoji velika mogućnost samozapaljenja i izdana je zapovjed da se ono ne koristi, tj. da se uništi. Očito je Rusija izgubila sposobnost proizvodnje koju je imao SSSR, jer je ovo nanovo pokrenuta proizvodnja; dosad se koristilo streljivo iz sovjetskih zaliha.


Ne mogu se ne pitati da li postoji ovaj scenariji u Starcraftu?
Isto tako pitam se da li postoji scenarij u kojem Zergi i Mengovi napuštaju svoje položaje kao što to rade Rusi?


Indirektno ima, i to vam cijelo vrijeme govorim, ali mnogo od vas drži da je takav scenarij šala i nešto što nije moguće u stvarnosti. Nažalost itekako jest i volio bih da sam u krivu i da do toga ne dođe niti u vrlo crnom razvoju ove tragedije. Držimo palčeve da bude tako i da će netko na zapadu, prije svega mi u EU, a nas se to najviše tiče, doći do razuma na vrijeme i krenuti u pregovore.

Starcraft je, kako što vjerojatno znate, inspiriran prije svega drugim dijelom "Alien" serijala, njegovim drugim, ratnim dijelom, "Aliens". Vojna tehnika, vizualni stil, vojni ustroj i hijerahija u borbi, pa čak su doslovno citirane poznate rečenice iz filma. Kada naši heroji jedan po jedan izginu u "pješačkoj borbi" prsa o prsa s tuđincima, ostaje samo jedno rješenje, kako u filmu kažu: “I say we take off and nuke the entire site from orbit." I to je paradoks za Ukrajinu koji naš bliži zapad za sada uporno ignorira, a Amere boli briga jer je daleko od njih, to je ono poznato "Fuck Europe!" preko telefona velposlaniku u Kijevu. Ako se Ruse dovede u poziciju da ozbiljno počnu gubiti u pješakoj borbi na terenu, da ih se zaista počne tjerati prema granicama, onda nam slijedi upravo to. I onda će biti "ajme kako smo bili glupi, pa Rusi ovo misle ozbiljno". Da, oni od početka misle ozbiljno i ne misle vratiti istočne pokrajne, oni u ovom ratu idu do kraja.

Meni je fascninatno da vi to ne vidite i da pod našom medijskom propagandom prije razmatrate sve druge manje vjerojatne mogućnosti od te. Npr. "Ma ne, prije će se Rusija raspasti!", "Ruski partizani će svrgnuti vlast!", "Putin ima rak, samo što nije umro", "Kinezi to neće dozvoliti i Rusi će ih poslušati", "Njihove nuklearne bojne glave su neodržavane i neispravne" ili "Rusi kradu čipove iz frižidera, industrija im je pred slomom"...

Stavite te opcije na stol, pa čistog uma razmislite što od toga ima smisla i tehnički se može brže i lakše dogoditi.
  • Air
  • Korisnik
  • 70
12.06.2023 | 09:45
dpasaric kaže:
Air kaže:
Djuro genijalac kaže:
Na to ide problem sa svim ruskim streljivom 122 i 155 mm iz ove godine. Postoji velika mogućnost samozapaljenja i izdana je zapovjed da se ono ne koristi, tj. da se uništi. Očito je Rusija izgubila sposobnost proizvodnje koju je imao SSSR, jer je ovo nanovo pokrenuta proizvodnja; dosad se koristilo streljivo iz sovjetskih zaliha.


Ne mogu se ne pitati da li postoji ovaj scenariji u Starcraftu?
Isto tako pitam se da li postoji scenarij u kojem Zergi i Mengovi napuštaju svoje položaje kao što to rade Rusi?


Indirektno ima, ....


Ni si odgovorio na pitanja ima li tog scenarija u Stracraftu ili nema?

Drugi dio priče je da tvrdiš na osnovu igrice da Rusija ne može izgubiti konvencionalni rat u Ukrajini i da sve što vidimo da se dešava su prividi, te da je to dio strategije Starcrafta i da je samo pitanje vremena kada će Rusija ponovo vratiti izgubljene teritorije.
12.06.2023 | 10:50
dpasaric kaže:
Meni je fascninatno da vi to ne vidite i da pod našom medijskom propagandom prije razmatrate sve druge manje vjerojatne mogućnosti od te. Npr. "Ma ne, prije će se Rusija raspasti!", "Ruski partizani će svrgnuti vlast!", "Putin ima rak, samo što nije umro", "Kinezi to neće dozvoliti i Rusi će ih poslušati", "Njihove nuklearne bojne glave su neodržavane i neispravne" ili "Rusi kradu čipove iz frižidera, industrija im je pred slomom"...


Tezu o mogućem raspadu Rusije, i shodno tome, potencijalnoj opasnosti od gubitka nadzora nad nuklearnim naoružanjem, nismo iznijeli mi, nego Henry Kissinger, kojega si upravo ti predstavio kao relevantnog sugovornika.

Možeš li nas podsjetiti, kada je itko sa foruma napisao sve te ostale "parole" koje si poskidao sa raznih portala na kojima razni "experti" pišu senzacionalne naslove da bi privukli što više čitatelja?!

Da, Ruski partizani su (uz nesumnjivu pomoć Ukrajinaca) napali Rusku vlast na Ruskom teritoriju. To je činjenica, i istovremeno, velika sramota za jednu svjetsku velesilu.
Da, objavljeno je da je Putin (onaj pravi, ne oni "klonovi") bolestan i da se vjerojatno radi o smrtonosnoj bolesti.
Da, otkad su Kinezi javno rekli da nije baš previše pametno spominjati nuklearno oružje, Putin ga više nije spominjao.
Da, Rusko nuklearno naoružanje je vjerojatno slabo održavano, i postoji mogućnost da znatan dio tog oružja nije operativan.
Da, sasvim je jasno da proizvodni kapaciteti Rusije, uslijed sankcija Zapada, nisu u stanju proizvoditi modernu opremu koja ovisi o dijelovima koji se proizvode izvan Rusije.

Ali, nitko ovdje na forumu nije tvrdio da će bilo koja od tih činjenica, ili sve one zajedno, dovesti do toga da Rusija naprasno zaustavi ovaj rat. Ali će svakako doprinijeti tome da Rusija dođe u situaciju u kojoj ovaj rat ne može dobiti.

Naravno, kada se nađu u pat-poziciji, uvijek mogu razmisliti o upotrebi nuklearnog naoružanja, ali takva odluka onda može izazvati jednaku reakciju, ne samo Zapada i Amerike, nego i drugih velikih igrača koji imaju nuklearno naoružanje i osjete se ugroženima, a posljedice svega toga ne bi bile najpoželjnije ni po samu Rusiju (kao niti po cijeli svijet).

A, izazvati nuklearnu katastrofu, ne zato što je ugrožena opstojnost tvoje države, nego zato što ti je povrijeđen ego, jer, eto, ne želiš biti gubitnik u svojoj "specijalnoj vojnoj akciji ograničenih razmjera" bi bila stvarno jako glupa odluka.


Stavite te opcije na stol, pa čistog uma razmislite što od toga ima smisla i tehnički se može brže i lakše dogoditi.


Probaj i ti to napraviti, pa nam reci, u svjetlu sadašnjih događanja, što je više vjerojatno:

1. Da su Ukrajinski specijalci digli u zrak branu na Dnipru, i tako sami sebi onemogućili jedan od pravaca protu-napada?

2. Da su Rusi sami digli branu u zrak kako bi poplavili veliku površinu, i onemogućili brzi prodor Ukrajinskih snaga?
12.06.2023 | 11:55
Zamislimo dva brata blizanca. Razveli se roditelji, jedan zivio u Rusiji, drugi u Ukrajini. Isto jaki, brzi, pametni, sposobni. Imaju identicno oruzje i vjestine.

I sretnu se njih dvojica negdje na ukrajinskom frontu. Jedan brani selo u kojem su mu zena i dijete, dok je ovaj drugi iz Rusije pokupljen sa radnog mjesta, mobilisan i natjeran u rat.

Sta mislite koji ce pobijediti? Koji ce izvuci ono zivotinjsko iz sebe jer zna kakvu svetinju cuva iza ledja?

To je ono sto niti jedna vojna strategija (a kamoli video igra, bazirana na jako retardiranom filmu) ne moze uspjesno predvidjeti. Za kompjuterske modele simulacije bitaka ne postoji ponos, prkos, inat, nacionalni naboj, roditeljski instikt, kao parametar.

Uvijek je u prednosti onaj koji brani svoje, jer izvuce iz sebe nesto nije niti znao da ima.

Rusija ovaj rat ne moze dobiti. Nesposobni su vojnicki, izolovani politicki, a i presiromasni ekomonski. To su parametri kojima se dobijaju ratovi u 21. stoljecu. Oni nemaju nista od toga...

Najbolje sto im se moze desiti (ako budu imali srece) je da dio ukrajinske teritorije na istoku zemlje dobije neki specijalni status (ala Kosovo, Republika Srpska) gdje bi rusko stanovnistvo uzivalo neka specijalna prava.

I to dok sami ne skontaju da ih siromasna Majka Rusija ne moze ni hraniti ni financirati, jer nemaju niti za svoj narod u Rusiji, pa ce se i oni sami vremenom okrenuti Ukrajini.

Kada vide svoje razvaljene gradove, skole, puteve, industriju, minska polja, a Rusiju boli neka stvar za njima (jer su i sami sirotinja), onda ce im doci iz guzice u glavu.
12.06.2023 | 13:34
Prodor AFU na jug se nastavlja. Borbe su stigle do Staromajorske, a Urožajne je u poluokruženju. Sve ovo prema ruskim izvorima.

Fyai6TiXsAA2g8b.png


Fyai66rXgAAz-wn.jpg



FyaU3wbX0AA3vdq.png


FyaU5E2XsAISoF5.png


FyaUGczXoAkXETP.png


Mislim da smo vrlo uskoro pred fortifikacijskom linijom...
12.06.2023 | 14:23
Ako sam dobro shvatio, imamo dva "šiljak" pravca (jedan prema Melitopolju i drugi prema Mariupolju), a istovremeno se lupa po "trbuhu" između ta da pravca.
12.06.2023 | 14:38
dpasaric kaže:
Indirektno ima, i to vam cijelo vrijeme govorim, ali mnogo od vas drži da je takav scenarij šala i nešto što nije moguće u stvarnosti. Nažalost itekako jest i volio bih da sam u krivu i da do toga ne dođe niti u vrlo crnom razvoju ove tragedije. Držimo palčeve da bude tako i da će netko na zapadu, prije svega mi u EU, a nas se to najviše tiče, doći do razuma na vrijeme i krenuti u pregovore.


U pregovore će se krenuti kada obje strane budu spremne za pregovore. Ni prije ni kasnije.
Rat je počeo i razum možemo objesiti mačku po rep.

Meni je fascninatno da vi to ne vidite i da pod našom medijskom propagandom prije razmatrate sve druge manje vjerojatne mogućnosti od te. Npr. "Ma ne, prije će se Rusija raspasti!", "Ruski partizani će svrgnuti vlast!", "Putin ima rak, samo što nije umro", "Kinezi to neće dozvoliti i Rusi će ih poslušati", "Njihove nuklearne bojne glave su neodržavane i neispravne" ili "Rusi kradu čipove iz frižidera, industrija im je pred slomom"...


Meni nije jasno kako tako olako sve nas etiketiraš kao zombije pod utjecajem propagande. To je ista metoda kojom su me nedavno etiketirali kao antivaksera, ravnozemljaša, zatucanog seljaka... Takve metode ne donose ništa dobro i ne koriste ni komunikaciji ni diskusiji.

Stavite te opcije na stol, pa čistog uma razmislite što od toga ima smisla i tehnički se može brže i lakše dogoditi.


Kako rekoh, razum mačku o rep. Meni razum ne dopušta da zamislim razaranje brane i uništavanje svega nizvodno, a, eto, dogodilo se.
Moje opcije su da promatram što se događa na terenu i da imam spakiranu torbicu s neophodnim stvarima u slučaju da moram begati glavom bez obzira.
12.06.2023 | 15:27
Gjuroo kaže:
Ako sam dobro shvatio, imamo dva "šiljak" pravca (jedan prema Melitopolju i drugi prema Mariupolju), a istovremeno se lupa po "trbuhu" između ta da pravca.


Svi smo nekako logicki ocekivali da ce se to desiti. Jako je bitno presjeci taj "kopneni most" sa Krimom, koji onda ovisi iskljucivo o Kerchu i nekim lokalnim brodovima.

Time Rusima definitivno padaju u vodu svi vlazni snovi o Khersonu, pa Odesi i spajanju onog nakaradnog dijela Moldavije.

Ukrajina danas ima tehnicke mogucnosti da rokne taj most (kada procijeni da je to korisno i pametno) te na taj nacin potpuno izolira cijeli Krim.

Medjutim, za sada sada ga ne treba rusiti jer to je izlazni koridor za sve one koji odluce napustiti poluotok. Ukoliko ova ofanziva uhvati zamah kakav ocekujemo, vidjet ces uskoro preko mosta kilometarske kolone na putu za Rusiju...
12.06.2023 | 17:48
m@xym kaže:
Naravno, kada se nađu u pat-poziciji, uvijek mogu razmisliti o upotrebi nuklearnog naoružanja, ali takva odluka onda može izazvati jednaku reakciju, ne samo Zapada i Amerike, nego i drugih velikih igrača koji imaju nuklearno naoružanje i osjete se ugroženima, a posljedice svega toga ne bi bile najpoželjnije ni po samu Rusiju (kao niti po cijeli svijet).

A, izazvati nuklearnu katastrofu, ne zato što je ugrožena opstojnost tvoje države, nego zato što ti je povrijeđen ego, jer, eto, ne želiš biti gubitnik u svojoj "specijalnoj vojnoj akciji ograničenih razmjera" bi bila stvarno jako glupa odluka.

Probaj i ti to napraviti, pa nam reci, u svjetlu sadašnjih događanja, što je više vjerojatno:

1. Da su Ukrajinski specijalci digli u zrak branu na Dnipru, i tako sami sebi onemogućili jedan od pravaca protu-napada?

2. Da su Rusi sami digli branu u zrak kako bi poplavili veliku površinu, i onemogućili brzi prodor Ukrajinskih snaga?


Već sam odgovorio Djuri i drlovricu da prihvaćam argumentaciju za taj dio s branom i napisao sam da zaista izgleda vjerojatnije da su to sami digli u zrak kako bi otežali kontraofenzivu. To kažem uvjetno ako je istina sve ono što su naveli kao činjenice. No, ovaj put te činjenice mi se čini logične i zato sam promijenio mišljenje.

A ovo za nuklearni odgovor zapada na takav ruski napad u Ukrajni mislim da je zanemarivo vjerojatno. Da Rusi roknu jednu tamo sve bi stalo uz velike osude, ali niti Francuska niti Velika Britanija ne bi reagirali jer bi to bilo sasvim očigledno samoubojstvo. No, možda bi tada sjeli za stol.
12.06.2023 | 18:02
dpasaric kaže:
.

A ovo za nuklearni odgovor zapada na takav ruski napad u Ukrajni mislim da je zanemarivo vjerojatno. Da Rusi roknu jednu tamo sve bi stalo uz velike osude, ali niti Francuska niti Velika Britanija ne bi reagirali jer bi to bilo sasvim očigledno samoubojstvo. No, možda bi tada sjeli za stol.


A reci nam jel priželjkuješ to ?

btw. jedan hint, svima koji prate ovu ofenzivu. Ja pratim cca 5-6 Ruskih blogera i kad nema svježih slika uništene tehnike, znam da ofenziva dobro ide. Valjda je i njih sram stalno stavljati te video zapise, samo iz drugih uglova, pa ih se brzo skuži.

Što reći za najnoviju izjavu cara VVP !!!

"Predsjednik Ruske Federacije, komentirajući akcije Oružanih snaga Ukrajine da udare na stambena područja, rekao je da "nije jasno zašto se to radi, nema vojnog smisla u tome"

Inače osim stvarnih Ruskih profesionalaca, tamo je mobilizirano pretežito stanovništvo iza Urala i red godina je od 35-55. Oni jesu dobro plaćeni za taj posao cca 2-3 K$ ali kakve koristi Rusi imaju od njih ? Vidim mnoge video priloge gdje se oni predaju i spašavaju svoje živote...a vidjeli smo i kako pravi Ruski vojnici pucaju na one koji se povlače i silom ih tjeraju natrag...od toga nema ništa.

Ide još jedna noć, a nje se Rusi naviše boje, jer baš ne vide najbolje po noći, vid Ukrajini je omogućio truli zapad, koji će se konačno ove zime smrznuti i bankrotirati
12.06.2023 | 19:59
dpasaric kaže:
A ovo za nuklearni odgovor zapada na takav ruski napad u Ukrajni mislim da je zanemarivo vjerojatno. Da Rusi roknu jednu tamo sve bi stalo uz velike osude, ali niti Francuska niti Velika Britanija ne bi reagirali jer bi to bilo sasvim očigledno samoubojstvo. No, možda bi tada sjeli za stol.


Ovdje se slazemo 100%.

Takticko nuklearno oruzje nije kraj svijeta. Ukrajina je, s druge strane, toliko velika drzava da cak niti radioaktivne cestice ne bi direktno ugrozile okolne drzave.

Zamislimo da Ukrajinci skupe kriticnu masu vojske na malom prostoru, Rusi to vide i opale 2-3 takticke nuklearke. Ne bi to po automatizmu aktiviralo NATO nuklearni odgovor.

Uzajamno unistenje vrijedi samo u slucaju strategijskog nuklearnog oruzja. Ove male nemaju tu tezinu niti znacaj, zato se i zovu TAKTICKE jer im je zona utjecaja limitirana.
12.06.2023 | 20:29
dpasaric kaže:
m@xym kaže:
Naravno, kada se nađu u pat-poziciji, uvijek mogu razmisliti o upotrebi nuklearnog naoružanja, ali takva odluka onda može izazvati jednaku reakciju, ne samo Zapada i Amerike, nego i drugih velikih igrača koji imaju nuklearno naoružanje i osjete se ugroženima, a posljedice svega toga ne bi bile najpoželjnije ni po samu Rusiju (kao niti po cijeli svijet).

A, izazvati nuklearnu katastrofu, ne zato što je ugrožena opstojnost tvoje države, nego zato što ti je povrijeđen ego, jer, eto, ne želiš biti gubitnik u svojoj "specijalnoj vojnoj akciji ograničenih razmjera" bi bila stvarno jako glupa odluka.

Probaj i ti to napraviti, pa nam reci, u svjetlu sadašnjih događanja, što je više vjerojatno:

1. Da su Ukrajinski specijalci digli u zrak branu na Dnipru, i tako sami sebi onemogućili jedan od pravaca protu-napada?

2. Da su Rusi sami digli branu u zrak kako bi poplavili veliku površinu, i onemogućili brzi prodor Ukrajinskih snaga?


Već sam odgovorio Djuri i drlovricu da prihvaćam argumentaciju za taj dio s branom i napisao sam da zaista izgleda vjerojatnije da su to sami digli u zrak kako bi otežali kontraofenzivu. To kažem uvjetno ako je istina sve ono što su naveli kao činjenice. No, ovaj put te činjenice mi se čini logične i zato sam promijenio mišljenje.

A ovo za nuklearni odgovor zapada na takav ruski napad u Ukrajni mislim da je zanemarivo vjerojatno. Da Rusi roknu jednu tamo sve bi stalo uz velike osude, ali niti Francuska niti Velika Britanija ne bi reagirali jer bi to bilo sasvim očigledno samoubojstvo. No, možda bi tada sjeli za stol.


Ne znam ko je to odradio, pokazat će se kad se sve bude istražilo.

Ali mene u ovom ratu zgražava da je postao rat "no limit”, da i ekološka katastrofa nije crvena linija! Tu se neko grčevito bori za stolicu.
12.06.2023 | 22:17
cariblanco kaže:
dpasaric kaže:
.

A ovo za nuklearni odgovor zapada na takav ruski napad u Ukrajni mislim da je zanemarivo vjerojatno. Da Rusi roknu jednu tamo sve bi stalo uz velike osude, ali niti Francuska niti Velika Britanija ne bi reagirali jer bi to bilo sasvim očigledno samoubojstvo. No, možda bi tada sjeli za stol.


A reci nam jel priželjkuješ to ?


O ljudi moji, naravno da ne!

Znam da se to možda može tako iskonstruirati ako čitate moje poruke izolirano i "navijački", ali ja uopće ne navijam, ja sam samo praktikant "realističke škole mišljenja" i pokušavam bez emocija dati što realnije stanje situacije. Kako sam već objasnio, mogao sam jednako tako biti "vražji odvjetnik" američke strane da sam varijable na početku ocijenio tako.

Priželjkujem UN koje stvarno funkcioniraju i nisu tek kulisa, UN koje sve države jednako poštuju i gdje nema izuzetaka. I onda da u Ukrajinu uđu UN-ove "plave kacige" i da stane uništenje i ubijanje. I onda ponoviti referendum ljudi koji tamo zaista žive pod strogom kontrolom UN-a i neka oni odluče kakvu vlast žele, a preduvjet bi bilo da ta zona/pokrajina/država mora ostati vojno neutralna.
12.06.2023 | 22:17
Air kaže:
Prema njihovoj maštovitosti i dužem planiranju ove ofanzive imam misao da su napravili replike Laoparda na daljinsko upravljanje kako bi iz nekog njima znanog razlogs zavarali Ruse, jer zvuči mi nevjerojatno da bi oni tako servirali Rusima Leoparde.



Nije Leopard ali je fake:

twitter.com/Teoyaomiquu/status/1668328776630177794

Sad se već zna da je ono bilo istinito, stvarno je razvaljeno desetak oklopnih vozila od kojih su neka nepopravljiva ali bitno je da su se ljudi spasili i da koliko vidim, sad skupljaju GoFundMe donacije da poprave što se da.

Povrh toga, sutra ide nova tranša američke pomoći, zamjena za onesposobljene Bradleyje. Poruka je jasna, Biden podržava Ukrajinu jednako i dalje.
13.06.2023 | 04:57
dpasaric kaže:
Nisam prije čitao ovaj hrvatski portal za geopolitku, ali vidim da ta zagrebačka ekipa dosta široko i svakako zanimljivo analizira trenutnu situaciju. Vidim i da se trude biti neutralni pri tome, što je svakako dobro.

www.geopolitika.news/analize/z-meter-tje...asna-britanska-igra/


www.geopolitika.news/vijesti/rusija-otku...a-indiji-i-mjanmaru/

takodje sa istog portala.
13.06.2023 | 10:14
Evo još jedna analiza s istog portala s osvrtom na stanje, primirje, pregovore i sl:

www.geopolitika.news/analize/m-stefanov-...ijecio-globalni-rat/

(kad me već tjerate da čitam po portalima)
13.06.2023 | 11:51
Evo vam opet Tomislav Jakić, jako zanimljivo:

www.tacno.net/novosti/cijena-rata/
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 45 minuta
  • miomika: restartaj router. isto kao i Bonjour, nakon nekog vremena router se objesi i ne radi
  • big_mac: Nije nađen niti jedan airprint uređaj
  • big_mac: Pokušao sam sve navedeno ali uvijek isto
  • Kloba: Posljednji - baš za povezivanje inečega sa hp printerima: [link]
  • Kloba: Javi ako išta pomaže
  • Kloba: Ovo je troubleshoot sa stranica Applea: [link]
  • Kloba: Ovo? [link]
  • big_mac: Pokušao sam već tim putem ali ništa nisam našao sto je pomoglo.
  • Kloba: Ukucaj na Google ili YouTube, neko sigurno ima iste probleme i objavio je post kako to riješiti
  • big_mac: Jel zna netko kako rijesiti problem sa airprint na ios 18 a i prijašnjoj verziji ne mogu naći hp pisac
  • Kloba: Isprika, ipak je na kraju dobio 30 dana...
  • Kloba: Trifunović je navodno htio do Rijeke. Od tamo mu je žena s kojom se u međuvremenu oženio. I sad, poučen iskustvom (dobio je šest mjeseci uvjetno, ne 30 dana ja mislim), neće više vrijeđati preko X-a nego je hladno poručio: "uskoro postajem hrvatski državljan". I on i buraz oženili Hrvatice.
  • Yonkis: Ajme ovaj Photos u iOS 18 treba zasebni manual/priručnik.
  • JOHN: Smayoo što se mene tiče oderao bi i domaće
  • Zmay: Poz! Moguće napraviti da se oglasi sami brišu nakon nekog vremena npr.? Puno stvari je već prodano, a autori oglasa ih ne brišu...hvala
  • smayoo: Lik je dobio 30 dana zatvora uvjetno. I morao je platiti troškove. Što bi više? Kad pogledaš po internetu ima hrvatskih državljana koji pljuju po policiji svaki dan pa ih nitko nikad nije niti pokušao privesti, niti identificirati., a kamoli prekršajno goniti.
  • JOHN: Lik je dobio novčanu kaznu od 150 eura, a samo na transport je potrošeno više od toga. A gdje su plače policije ooja ga je privodila, tužitelja, odvjetnika, suca, režijskih troškova itd. Trebali su ga samo na ime tih troškova oderat 4000-5000 eura. Pa nek blebeće
  • JOHN: I mišljenja sam da mu je kazna preblaga. Ja bi za svako ponavljanje x10 od prethodne pa nek dogura do doživotnog ili neka ga opelješe do daske.
  • JOHN: Čovjek želi biti valjda novi Pernar ili šta ja znam recimo ADRI. Radi pizdarije a paralelno otvara kanal. Ili ga je jednostavno pojeo sustav, droga ili nešto treće :)
  • JOHN: a kamoli u tuđoj
  • JOHN: Nekih posljedica mora biti. Meni recimo ne pada na pamet u vlastitoj zemlji javno ponižavat
  • Kloba: Mada, nije mi baš ok da svako ko se pokenja na netu hapsimo. Pogotovo ako je Srbin. Baš ono. Jadno. Šta je to - pismeni delikt?
  • Kloba: Ali današnji post/vapaj - "Jel može razmena za Severinu?"
  • Kloba: I da, još jedna novost. Opet priveli Trifunovića. Sa Bajakova, gdje je došao i samo se približio našem cariniku da pita jel sada sve OK jer je godina dana prošla od zabrane ulaska u HR na godinu. I ovaj brže bolje, marica pa 800 km do Splita. Razlog, vrijeđanje na X-u od lani. Ustaše ovo ono
  • Kloba: Postoji razlog, čak je i logičan...
  • Kloba: Nego, tko zna zašto današnji mlađi nogometaši deru štucne?
  • Kloba: Tako da, to što je Jakirović očito isto htio poručiti "mlađem kolegi", mislim si da mu je ovaj samo kimuo i pomislio si "i trenersku diplomu ima svatko..." :)
  • Kloba: Oću reći, ovi mladi lavovi koji sada dolaze iz igračkih u trenerske uloge, pa to će gaziti klubove kao cipelarka deset na jednoga. Nema tu više "nema ponižavanja". Zna se ko je ko i ćao. A Dinamu je ovo velika lekcija i neka je
  • Kloba: I ovi su nas prešli ko plitak potok. Ima jedna anegdota sa SP-a u Brazilu da je isto to - nemojte ponižavati protivnika, navodno rekao Joakim Low Elfu na poluvremenu one utakmice s Brazilom, ali ovi ga nisu baš poslušali
  • Kloba: "..a sada hoću da ih zgazite!!!"
  • Kloba: Ma. A najbolji mi je Jakirović na kraju tekme koji 2očita bukvicu" Kompanyu. Ovaj mlađi od Modrića godina dana, doslovno smo kao repka igrali protiv njega (Belgijanac je), i kako je igrao u Manchester City-u čovjek je naučio okomiti nogomet do perfekcije. I to prenio radnišnim Švabama. Jer on im je na poluvremenu rekao (kada su naši izjednačili ili došli na gol razlike sa dva gola) "e,
  • drlovric: Dinamo se sinoc osjecao kao 70% HNL klubova kada igraju protiv njega. To samo govori koliko smo smijesna liga.
  • Kloba: IMa jedan kafić. Zove se Plavi devet. Nije zajebancija. Sada to koriste ko meme.
  • Kloba: Neka. Sada znamo koliko smo svjetosnih godina udaljeni od stvarnih prvaka liga petice
  • smayoo: Alo, dinamovci, šta se to igralo u Munchenu? Rukomet? :D
  • cariblanco: Rekorderi...iza dobrog konja se uvjek praši
  • drlovric: 9 komada. Ouch :)
  • cariblanco: Nova vrsta rata ?
  • cariblanco: The Death Toll from today’s Pager Attack in Lebanon has risen to 9, while the Injured has passed 3,000.
  • smayoo: Nažalost, da, Josip je zatvorio firmu i odselio u Njemačku :(. U Rijeci nema ništa drugo što je za preporučiti...
  • MacSlavko: To mi je zadnja opcija, ako nema ništa bliže Rijeci…
  • Yonkis: MacSlavko: iStyle?
  • MacSlavko: Off topic: Nisam znao da JM Elektronika više ne radi… Kamo sad odnijeti MBA 2020 na popravak?
  • Borisone: Dostupnost servisa i značajki po regijama: [link]
  • miomika: ne rade ni Live caption na Facetime-u ako je .hr primarni jezik :)
  • Zdravac: Inaće, upravo napravio update, i istina je, ne radi iPhone mirroring
  • Zdravac: Jebiga, to je osveta za usb-c, šteta, ali EU mora biti veća od jedne kompanije. Ja bi sigurno pronašao način da ih natjeram da omoguće to...
  • drlovric: A jbg ne moze ni vi europejci bas sve da dobijete :)
  • Yonkis: Apple today said that European customers will not get access to the Apple Intelligence, iPhone Mirroring, and SharePlay Screen Sharing features that are coming to the ‌iPhone‌, iPad, and Mac this September due to regulatory issues related to the Digital Markets Act. - June 21, 2024
  • dperec: Nadogradio MacMini i Iphone... I phone mirroring ne radi u našoj regiji :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, m@xym, Maxxy, Riba, supermac, Yonkis, Anonimci (761)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.54 Seconds

Provided by iJoomla SEO