16.03.2024 | 16:52
@Kloba:
Ja nisam niti dan proveo u HV, ali pomalo pratim situaciju i zakljucak je da "nema cega NEMA"
Sto god kupis neces pogrijesiti
Da sam ja neko, postrojio bih prioritete nekako ovako:
Hrvatska, kao i svaka drzava u biti, pod hitno treba moci cuvati svoje nebo. Rafali kad stignu pokrili su dio patroliranja ali nisu niti mogu biti zamjena za PZO. Ta obrana mora biti umrezena i slojevita, da bi sve to imalo smisla. Hrvatska nema NISTA i to je mislim najgori segment cijele armije.
S obzirom na tip ugroze i ono sa cim bi se HR mogla susresti, to bi bio hipoteticki rat sa Srbijom (Slavonija ili neki proxy rat kroz BiH). Tu bi najkorisniji bili raketni sustavi tipa HIMARS (preskupo i malo vjerojatno), kao i mobilne haubice 155mm kojih HV nema dovoljno.
Dokupiti jos Panzer haubica (malo teze izvodivo, jer velika je lista cekanja) ili eventualno se okrenuti juznokorejskom rjesenju. Vucna artiljerija ce u doba dronova i GPS vodjene municije otici jako brzo u povijest, jer ne moze dugo prezivjeti na modernom bojistu.
Vlazni snovi su eskadrila Apache helikoptera koji bi bili najucinkovitije rjesenje za bilo kakav oklopno mehanizirani napad na ravnicarskom prostoru. Svaki nosi do 16 neovisno vodjenih Hellfire raketa, pa ti vidi sta 4 helikoptera urade na terenu.
Naravno Rafale moze izvrsavati te zadace, ali ne nosi toliku kolicinu ubojnih sredstava i opasno se izlaze protivnickoj PZO, ulazeci u zonu sukoba (mogu ga gadjati i sa teritorije RS). Oni bi morali cuvati nebo od protivnickih MIG-29, jer HV nema nista drugo protiv njih. Na Madjarsku se ne mozes osloniti , jer oni trenutacno vise vole Rusiju i Srbiju od bilo koje EU/NATO drzave.
Hrvatskoj nedostaje i modernih tenkova, mada to nije kljucno, niti presudno. Ima sta ima. Po meni je sam tenk jako precijenjeno oruzje, i rijetko kad su bili odlucujuci faktor pobjede u nekom ratu. Mozda Hitler i njegov Blitzkrieg, dok nisu postojala ucinkovita protuklopna sredstva.
I najvaznije za sam kraj, okrenuti se dronovima. Masovna proizvodnja ili ulaganje u sve to vec danas. Naoruzani, izvidjacki, elektronsko ratovanje, kopneni, pomorski. Sve sto ima daljinski je izuzetno korisno i bice presudan faktor u svim sukobima koji dolaze u buducnosti.
P.S. Svako ljeto sam u Dalmaciji i vjeruj mi da gori non stop. Ti momci koji to gase su za svaki respekt.
Zar Hrvatska nema dovoljno Kanadera i Air Traktora za svoje potrebe?
Doduse dosta tih MI helikoptera su pomagali u gasenju sitnijih pozara, ali oni su zavrsili u Ukrajini, pa ne znam kako ce se to odraziti na terenu