Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


08.07.2024 | 13:31
Gjuroo kaže:
Još malo nježnog taracanja ukrajinskih gradova izvan zone borbi - ALJAZEERA



Pa to je zato sto Ukrajince vole i smatraju svojima. I brane ih od zlih nacista i zapadnjaka sa malicioznim Excel tablicama. Kao i od genetski modificiranih komaraca.

Kako to ne mozes razumjeti i opravdati?
08.07.2024 | 13:41
Gjuroo kaže:
Još malo nježnog taracanja ukrajinskih gradova izvan zone borbi - ALJAZEERA



Možda osveta za ono skladište raketa, koje još uvjek gori i roka...sad će kepec opet morati u koreju po municiju, a možda su tamo bili NATO plaćenici i propaganda gura dječiju bolnicu. Mi kad smo osvojili bio-labove, tamo smo pronašli mirise rusa i nato. Sad smo taj nato miris ugradili u kinđale i treba ga samo ispaliti, jer on sa svojim senzorima mirisa sam nađe te plaćenike...miris je 10 k puta jači od psećeg
08.07.2024 | 13:54
cariblanco kaže:
Ok sad si nam lijepo objasnio kakvi su motivi zapada. Daj nam sad objasni kakvi su motivi Rusije, unaprijed zahvaljujem na odgovoru.


Minus, opet ne paziš na satu!
08.07.2024 | 14:04
Yonkis kaže:
Siguran sam da ukrajinci znaju "prave brojke" za svoje. Kao što si i ti vidio nesrazmjer u objavljenom i ono što si vidio na vlastite oči.
Da, moraju ginuti jer da ne ginu rusi bi već došli do Dnjepra i Kremenčuk rezervata. Kao i u Odesu. I Kijev.
Što bi se ti slagao sa time da su srbi samo trebali napredvati do obale i prema Osjeku itd..?



nema potrebe za whataboutizmom... mozda bi nam bilo bolje da smo pustili, samo sto to necemo nikad saznati...


ne mora nitko ginuti...
08.07.2024 | 15:30
dpasaric kaže:
cariblanco kaže:
Ok sad si nam lijepo objasnio kakvi su motivi zapada. Daj nam sad objasni kakvi su motivi Rusije, unaprijed zahvaljujem na odgovoru.


Minus, opet ne paziš na satu!


Snalažljiv odgovor, koji me nije zadovoljio. Bilo koja rasprava o bilo čemu ne može se voditi s negativnostima jedne strane, bez toga da se kažu prednosti druge strane. Uzmi samo raspravu o EV vozilima i onim drugim, neznam čemu strah ?
08.07.2024 | 15:53
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:
cariblanco kaže:
daj link!


O ljudi moji!

Pa je li tebi uopće zvuči zdravorazumski to što pričaš? Zar je tebi logično da su glupi i rastrošni Nijemci kupovali skupi ruski plin i da ih je trebalo oslobodite tog pritiska Rusije i sada to jeftinije nabavljati od Amera!?!?

Članak ti je na Spiegelu (kao što sam i rekao), ali to vjerojatno njemački novinari lažu sami sebe ili su zapravo i oni plaćenici Kremlja...

www.spiegel.de/wirtschaft/energiepreise-...26-af30-43c703ff8382

"Erdgas für Haushalte 84 Prozent teurer als vor der Krise" - u prijevodu: "Natural gas for households 84 percent more expensive than before the crisis"


Zar je tebi logično da su glupi i rastrošni Nijemci zatvorili tri (3!) nuklearke koje nisu bile ni na polovici životnog vijeka kako bi sad spaljivali ugljen u termoelektranama i istovremeno gurali električna vozila? Jer je plin čišći od nuklearke?!?! Ajde mi to objasni, ali kao da imam 6 godina, molim te.


Nijemci su nakon Fukushime odlučili izlazak iz Nuklearke (Angela Merkel). Da bi postigli CO2 neutralnost, mislili su spaljivati Ruski plin dotjeran NS 1 i NS 2. Postigli su dogovor o dugoročnoj isporuci plina s Rusijom (za dobru cijenu). To je čak išlo tako daleko da su prodali sva svoja skladišta plina Rusima. Kameni ugalj su mislili postepeno zamjenjivati obnovljivim izvorima.
Visoko energetsku industriju kao staklo, aluminij itd. su mislili odraditi plinom. A domaćinstva obnovljivim izvorima.
Pošto su izlazak iz nuklearki zaključili kad je bila Fukushima (zaboravio sam!) menadžment je naručio samo do termina izlaska gorive šipke i pripremio se na gašenje.
Osim toga su krenuli s Gridom od Vjetro elektrana u istočnom moru u mrežu, taj Grid bi trebao biti Smartgrids.
Onda je Rusija ispraznila sva svoja skladišta plina u Njemačkoj na nekih 16% i odmah po tom krenula ovaj kretenski rat.
Potrefilo se da je termin izlaska iz nuklearki i početak rata došao u isto vrijeme. Napravili inventuru plina i usrali se u gaće kad su vidjeli da ih je Rus zajebao, jer nije (kao po dogovoru) nadopunjavao u skladišta nego je vozio na rezervi.
Počeli su panično graditi LNG-ove. Cijena plina je, normalno, pod pritiskom straha od sljedeće zime narastao. Ali pokazalo se da su tijekom te godine uspjeli napuniti rezervate plinom preko 89 % i krenuo je padati.
Ali tijekom cijelog tog perioda su razmišljali dali da ostave 3 nuklearke (u jednoj od tih sam ja u ljetnom raspustu čistio prije uporabne), to pokazuje da su to novijeg datuma proizvodnje. Ali uspostavilo se da bi za ostaviti ih na mreži bilo puno skuplje nego ugasiti ih (skuplje i od tada skupog plina).
E sad, kad su se odlučili povući se iz Nuklearki tad su se dogovorili da će se naplaćivati neki Eco dodatak s kojim bi se financirala CO2 neutralnost. Ti dodatci i posebni porezi su uzrok rastu cijena prema potrošaču, dok je veleprodajna cijena pala u odnosu prije rata.


www.berliner-zeitung.de/wirtschaft-veran...rbraucher-li.2150283
08.07.2024 | 16:08
Gledao sam neki dan dokumentarac o nuklearki negdje u Austriji koja nije radili niti jedan dan. Trebala biti otvorena, dosao taj zakon i nikada je nisu niti pokrenuli.

Djeca i studenti ju sada obilaze kao tehnoloski muzej ili sta vec

Kako mudro utrosen novac poreznih obveznika
08.07.2024 | 16:19
Cariblanco, maltretiraš čovjeka novim pitanjima, a Davor već tjedan dana piše o tome što se dogodilo do 01.07.2024. Pusti čovjeka da prvo to dovrši.
Uspio sam doseći do cijelog svog komentara (ne samo onog dijela kojeg je Davor nedavno izvukao iz konteksta)... Ima se za listati do tamo. Negdje kraj 2. i/li početak 3. mjeseca. Elem...

1) Ukrajina će dobiti gomilu novog moćnog oružja i krenuti u protuofenzivu u kojoj će vratiti ključne oblasti.


Dobit će kitu. Svakako se pripremaju na novu protuofenzivu i svaki napredak će biti za pohvalu.

2) Nije bitno jer će do tada Rusija doživjeti gospodarski slom pod sankcijama zapada.


Do 01.07. Rusija se sigurno neće urušiti.

3) Francuska će poslati svoje sinove u Ukrajinu i zaprijetiti Putinu svojim nuklearnim oružjem i on će se povući.


Ovo je vjerojatno kao što su biolabovi i nacizam bili razlog napada Rusije na Ukrajinu.

4) Američki vojni AI će dosegnuti razinu superinteligencije i dati rješenje kako pobjediti Rusiju.


Američki vojni AI će dosegnuti razinu StarCrafta i sve će im sve biti jasno.

5) Sve će ostati slično kao sada +/- par km amo-tamo, stanje trajnog rata bez pobjednika.


Možda čak najvjerojatnije. Putler je žrtvovao priličan broj Rusa (i Nepalaca, ne bi vjerovao. Kod nas se voze na biciklima i dostavljaju pizze) za predizborne ratne pobijede. Kao da mu je to nužno potrebno s obzirom da likvidira svoje političke oponente.
Nisam baš išao u dubinu problematike, ali... Postoji li u Rusiji neka "druga opcija"? Po svemu do sada viđenom, Rusija je postala druga Sjeverna Koreja. S tim što Sjevernu Koreju boli dupe za nas.


6) Rusija je pobjedila i sada samo pomalo melje ostatke ukrajinske vojske.


Ako je Rusija pobijedila, onda nije više u pitanju samo Ukrajina. Moldavija je slijedeća. Da li ruska pobijeda znači okupaciju cijele Ukrajine ili samo ovo što su do sada zauzeli? Ako su zauzeli cijelu Ukrajinu, to znači da im do Rijeke treba samo koridor preko savezničke Mađarske. Može li Orban u nekom trenutku prevage moći reći da Mađarska izlazi iz NATO saveza? Ne znam, ali vjerojatno može, pogotovo u ovim nestabilnim vremenima. Zazivaš li mogućnost rata koji će Rijeku ponovo dovesti pod mađarsku upravu? Dok se Putler poziva na razne povijesne prolaznosti, tko ti garantira da se Orban neće pozvati na neke "povijesne krpice"?

7) Dogodit će se pregovori i uspostaviti mir.


Teško da će se do 01.07. dogoditi nešto tako drastično. Mir za Ukrajinu još uvijek znači opstojnost u svojim granicama, a za Rusiju to znači "Ruski mir". Pregovora nema jer Rusi ne pregovaraju već zahtijevaju. Po tom pitanju su već vjerojatno riješili svoje zahtjeve. Krim ostaje u ruskim šapama i državnost i suverenost su u toj situaciji nebitni.

Molim da se uzme u obzir da sam svoje viđenje dao po Candy Crush strategiji koja nije precizna kao StarCraft.
08.07.2024 | 16:34
tino1 kaže:
Da bi postigli CO2 neutralnost, mislili su spaljivati Ruski plin dotjeran NS 1 i NS 2.


Možda ja drugačije zamišljam CO2 neutralnost, ali ovo ne stoji...?
08.07.2024 | 16:38
Nekako je prošlo ispod radara ovdje:

Apple Removes VPN Apps from Russian App Store Amid Government Pressure

Rusija ide prema Kineskoj apsolutnoj cenzuri svega i rezanja svih alternativnih izvora informacija.
08.07.2024 | 17:47
Djuro genijalac kaže:
tino1 kaže:
Da bi postigli CO2 neutralnost, mislili su spaljivati Ruski plin dotjeran NS 1 i NS 2.


Možda ja drugačije zamišljam CO2 neutralnost, ali ovo ne stoji...?


U pravu si. Ali njihovi stručnjaci su tako zamislili i to samo kao prelazni energent dok ne bude obnovljive dovoljno a i grid ne bude u funkciji. Je li to izlobirano od Rusa, ne znam. Sigurno nisu investirali u NS1 i NS2, a da nisu lobiranjem osigurali tržište. Koje im je na kraju trebalo služiti kao sredstvo ucjene.

Tehnički niđe veze.
08.07.2024 | 17:49
drlovric kaže:
Gledao sam neki dan dokumentarac o nuklearki negdje u Austriji koja nije radili niti jedan dan. Trebala biti otvorena, dosao taj zakon i nikada je nisu niti pokrenuli.

Djeca i studenti ju sada obilaze kao tehnoloski muzej ili sta vec

Kako mudro utrosen novac poreznih obveznika


Znaš onu staru Bosansku: Ko masla ima i mude si maže.
08.07.2024 | 18:25
Cijeli dan sam u šoku oko ovih barbarskih napada Rusije na bolnice u Kijevu u kojima su djeca. I onda onaj vrhunac cinizma, ponovljeni napadi da dohvate i spasilačke službe.
Nisam mislio da ču to ikad reći, ali zbilja treba roknuti Kremlj da od njega ne ostane ni kamen na kamenu. Tamo sjedi ta kamarila koja zapovjeda ovakve stvari.
I uopće me ne zanima mogućnost da je u tim bolnicama u Kijevu bio i koji pripadnik AFU na liječenju; sigurno ih nema tamo 58.000 koji će biti otpušteni za dva tjedna i mogli bi na bojištu pregaziti ruske herojske obrambene snage te ostvariti prodor do St. Peterburga. Tamo su i djeca, kraj priče.

I onda Rusko ministarstvo vanjskih psolova još ima obraza ustvrditi da su to bile zapadne PZ rakete koje su porušile bolnice (i potom za par sati opet pogodile spasilačke službe!), a na slici i videima se jasno vidi Kh-101...
08.07.2024 | 21:01
Djuro genijalac kaže:
Cijeli dan sam u šoku oko ovih barbarskih napada Rusije na bolnice u Kijevu u kojima su djeca. I onda onaj vrhunac cinizma, ponovljeni napadi da dohvate i spasilačke službe.
Nisam mislio da ču to ikad reći, ali zbilja treba roknuti Kremlj da od njega ne ostane ni kamen na kamenu. Tamo sjedi ta kamarila koja zapovjeda ovakve stvari.


Nedvojbeno je užasno to što se tamo dogodilo, a tko je zaista odgovoran, to će vrijeme pokazati. No, jedan dio ne mogu nikako shvatiti - zašto jednako ovako nisi napisao poruku o Izraelu i Gazi?

"Cijeli dan sam u šoku oko ovih barbarskih napada Izraela na bolnice u Gazi u kojima su djeca. I onda onaj vrhunac cinizma, ponovljeni napadi da dohvate međunarodne spasilačke službe. Nisam mislio da ću to ikada reći, ali zbilja treba roknuti Tel Aviv da od njega ne ostane ni kamen na kamenu. Tamo sjedi ta kamarila koja zapovjeda ovakve stvari".

To je sve stavljeno na totalni ignore i okretanje glave, a upravo u tom licemjerstvu od WW II do danas leži uzrok i ovog sukoba. Dvostruka mjerila su i dovela do rata u Ukrajini.
08.07.2024 | 21:30
Dok Davor ne kaže da je to vjerojatno PVO projektil, da ga poštedim blama. Između 3 i 4 sekunde se jasno vidi projektil koji ogrmonom brzinom ide dole.

x.com/OstapYarysh/status/1810315155516850541
08.07.2024 | 21:54
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:
Cijeli dan sam u šoku oko ovih barbarskih napada Rusije na bolnice u Kijevu u kojima su djeca. I onda onaj vrhunac cinizma, ponovljeni napadi da dohvate i spasilačke službe.
Nisam mislio da ču to ikad reći, ali zbilja treba roknuti Kremlj da od njega ne ostane ni kamen na kamenu. Tamo sjedi ta kamarila koja zapovjeda ovakve stvari.


Nedvojbeno je užasno to što se tamo dogodilo, a tko je zaista odgovoran, to će vrijeme pokazati. No, jedan dio ne mogu nikako shvatiti - zašto jednako ovako nisi napisao poruku o Izraelu i Gazi?

"Cijeli dan sam u šoku oko ovih barbarskih napada Izraela na bolnice u Gazi u kojima su djeca. I onda onaj vrhunac cinizma, ponovljeni napadi da dohvate međunarodne spasilačke službe. Nisam mislio da ću to ikada reći, ali zbilja treba roknuti Tel Aviv da od njega ne ostane ni kamen na kamenu. Tamo sjedi ta kamarila koja zapovjeda ovakve stvari".

To je sve stavljeno na totalni ignore i okretanje glave, a upravo u tom licemjerstvu od WW II do danas leži uzrok i ovog sukoba. Dvostruka mjerila su i dovela do rata u Ukrajini.


Znači nije Putin odgovoran za rat nego Djuro genijalac?
08.07.2024 | 21:54
Pa ako je i ruska raketa, ja duboko vjerujem da su je ipak malo usporili. Cisto da udari u bolnicu sto njeznije, sa osjecajima.

A i onu drugu, po zlocinackoj "double tap" taktici...
08.07.2024 | 22:19
Ovo pak kaže ukrajinski kanal: "Ukrainian Channel RezidentUA":

"The Office of the President made a mistake by instructing propaganda to widely promote the video and compare it to Patriot in order to convince Ukrainians that the enemy struck the hospital. It’s easy to compare photos of the X-101 on the internet and then look at the NASMAS missile to understand the simple truth: our air defense hit Okhmatdyt. For Bankova, it is now important to use the tragedy for a new emotional wave before the NATO summit, but by comparing the video and photos, we will face a major scandal in the future when Western journalists write about it."

I zaista, zašto bi baš sada Rusi gađali dječju bolnicu, što bi imali od toga?



08.07.2024 | 22:54
Kladim se u klečanje na kukuruzu da je ovo ruska propaganda. Nemam pojma kako koji projektil izgleda ali se do danas nije desilo da nije bila ruska propaganda kad god si ovako brzo reagirao s "činjenicama" na neki važniji događaj.

Znači, šansa da je ovo istina je oko 5% i to je velikodušno a temelji se na stavu da je i pokvaren sat točan dva put u danu.
08.07.2024 | 22:55
Vidio sam taj post. Taj kanal je Ukrajinski koliko si ti neutralan u sukobu. Znači ne želiš pogledati video koji sam postao, gdje se vidi da projektil leti ogromnom brzinom a imaš i sliku gdje se jasno vidi da je X 101. Postoje i krhotine te rakete s slikama, ali eto ti si odlučio prikazati ovaj lažni Ukrajinski kanal, baš zanimljivo i normalno slučajno
08.07.2024 | 22:58
Zapeo je u krivim algoritmima
  • Air
  • Korisnik
  • 70
08.07.2024 | 22:59
Pokušati ću još jednom iz druge perspektive obrazložiti problem različitih stavova Davora i nas nekoliko ovdje na Jabučnjaku.

SAD i Rusija, obje istim žarom igraju istu igru od drugog svjetskog rata - svojim aparatima moći (kapitalom i špijunskim djelovanjima) petljaju se i utječu na mnoge zemlje Svijeta u kojima imaju neke svoje interese. Naravno, rezultati nisu uvijek isti i tu se SAD pokazao uspješnijim i svestranijim zbog veće profesionalnosti i veće gospodarske moći.

Ta igra je u rasponu od postavljanja svojih ljudi do vojnih intervencija.
Nije bilo jednom u povijesti da im je interes bila ista zemlja, kao danas Ukrajina.
Da napomenem kako SAD ima postavljenih svojih ljudi / spavača u mnogim zemljama a i Rusija isto tako ima svoje ljude / spavače u mnogim zemljama koje se "bude" prema direktivi iz vrha.

Jedina razlika je u tome što Rusija intervenira u svojim susjednim zemljama kako bi ih okupirala i prisvojila i uništila njihovu suverenost (što je najteži oblik kršenja međunarodnog prava), a SAD nema interes pripojenja neke zemlje SAD-u, odnosno uništenje njene suverenosti.

Desetljećima rade isto i jedna i druga.
U Ukrajini, suverenoj priznatoj državi su i jedni i drugi postavljali svoje ljude i promovirali svoje interese.

I sada dolazimo do problema u kojem Davor, gazeći po jednakom međunarodnom pravu svake priznate suverene države, opravdava vojnu okupaciju Ukrajine od strane Rusije sa licemjernim argumentima tipa:
- Ukrajina je njihovo dvorište (whf),
- zapad je preša crvenu liniju koju je Putim povukao (kao da je on jedini glavni mjerodavni sudac u nogometu koji je uzeo sprej da označi mjesto živog zida),
- zapad je inače licemjeran pa je ova vojna okupacija "pravedna" od Rusije, itd.
Licemjerno je u tome što i SAD i Rusija isto rade ali se Davor eto odlučio postaviti na stranu slabijeg - Rusije a nas proziva za licemjerstvo iako ne branimo niti jedno takvo djelovanje SAD-a.

Dodatna slika koja bi mogla opisati djelovanje Rusije i SAD-a u Ukrajini je:
Navedena dva suparnika su si u Ukrajini spominjala famijliju i naguravala i to se u međunarodnom pravu tolerira i "tumači" kao "slobodno tržište" ali je jedan suparnik izgubio živce vidjevši da u toj igri gubi uzeo je oružje i u okupacijskom činu ubio "protivnika" što se po niti jednom zakonu ne tolerira.
Ali tu se našao Davor, koji kaže da nije Rusofil, i za sebe je našao način kao da opravda taj čin ubojstva.

Naša sreća što Davor ne piše međunarodno pravo.
08.07.2024 | 23:31
t.me/nexta_live/79214
09.07.2024 | 01:05
IgorD kaže:
Kladim se u klečanje na kukuruzu da je ovo ruska propaganda.


Ja se više kladim u zdrav razum i to da niti jedan profesionalan vojni zapovjednik koje vodi rat, a ne ciljani genocid (kao što imamo u Gazi), ne bi trošio vrijedne rakete da gađa - ni manje ni više nego - dječju bolnicu! Niti bi mu itko nadređeni tako nešto dopustio jer zna kakav je to "bad press", a čista nula ikakve vojne i taktičke koristi. To bi bio potpuno iracionalan potez. Slično kao kada su provalili da su Rusi sami digli svoj plinovod.

S druge strane, da sam političar u Ukrajini, naravno da bih ovakav nesretni (i vjerojatno potpuno slučajan) događaj pripisao drugoj strani i tako dobio PR bodove pred NATO sastanak.

U svakom slučaju ovdje je moguće i jedno i drugo, a vidjet ćemo hoće li snimke biti dovoljno jasne da se vidi je li to bio Patriot ili X-101. Onako, iz ovoga što se do sada moglo vidjeti meni silueta više liči na Patriot.
09.07.2024 | 01:12
Air kaže:
Naša sreća što Davor ne piše međunarodno pravo.


Sve što si napisao je potpuno besmisleno jer međunarodno pravo ne postoji, to je tek jednostrana kulisa.

Da međunarodno pravo stvarno postoji, američka vojna lica bi bila jednako odgovorna na vojnom sudu u Hagu kao i svatko drugi, ne bi bili izuzeti. Jednako tako, onda bi se Americi sudilo po tom pravu za sve invazije do sada.

"Oni imaju oružje masovnog uništenja! Sada ćemo ih pregaziti!" - "Ups, zapravo smo sve legali, nisu ga imali."

I? Nikome ništa. To je tebi "međunarodno pravo"?

Uozbilji se i razmisli što je to zaista licemjerno.
09.07.2024 | 01:25
dpasaric kaže:
IgorD kaže:
Kladim se u klečanje na kukuruzu da je ovo ruska propaganda.




U svakom slučaju ovdje je moguće i jedno i drugo, a vidjet ćemo hoće li snimke biti dovoljno jasne da se vidi je li to bio Patriot ili X-101. Onako, iz ovoga što se do sada moglo vidjeti meni silueta više liči na Patriot.


Molim nekoga tko se kuži u te vojne tehnikalije, da mi objasni da li patriot može kad promaši cilj, da se spušta okomito brzinom od par mahova ne zemlju ? Ono moja seljačka logika govori, da patriot ide jako brzo u vis, da presretne neku raketu, ali ako je ne presretne, nema li logike da tom brzinom ide prema zamlji. Bolje mi je logika da ako fula da se sam uništi, to bi imalo smisla...ako se netko kuži u to kako radi patriot, možda Lovrić ?

btw. Davor je u opravdavanju nepostojanja međunarodnog prava, kao argument uzeo (što je istina ) da amerikanci ne odgovaraju tim sudovima pravde, ali nije rekao da niti Rusi ne priznaju taj sud i da ne mogu odgovarati...kak to da se nekad ne zaebe i spomene Ruse kao razlog što ne postoji međunarodno pravo, opet je sve slučajno

Da sam ti ja nadređeni, dobio bi ukor, zbog mogućeg razotkrivanja
09.07.2024 | 02:01
drlovric kaže:
Pa ako je i ruska raketa, ja duboko vjerujem da su je ipak malo usporili. Cisto da udari u bolnicu sto njeznije, sa osjecajima.
A i onu drugu, po zlocinackoj "double tap" taktici...


Ovo je tako očigledno usporeni projektil za nježni napad. Pravi mrziteljski, neusporeni projektil se ne može zamrznuti u jednom frameu.
09.07.2024 | 02:05
"Ja se više kladim u zdrav razum i to da niti jedan profesionalan vojni zapovjednik koje vodi rat, a ne ciljani genocid (kao što imamo u Gazi), ne bi trošio vrijedne rakete da gađa - ni manje ni više nego - dječju bolnicu! Niti bi mu itko nadređeni tako nešto dopustio jer zna kakav je to "bad press", a čista nula ikakve vojne i taktičke koristi. To bi bio potpuno iracionalan potez."

Znači Davor je siguran da to nisu bili profesionalni Ruski zapovjednici i čak se kladi u zdrav razum ? Kako to da tako dobro poznaje psihu Ruskih zapovjednika, koji htjeli ne htjeli nasljeđuju tradiciju crvene armije, kad su bitci za Staljingrad tjerali ljude na juriš bez oružja !!!

S druge strane je ciljani genecid u Gazi, koji također izvode profesionalni vojni zapovjednici, koji rokaju po bolnicama i po ostalim objektima gdje su civili ?

Sad mi više ništa nije jasno, osim da su ovi moji i dobri a ovi su s zlog zapada. Možda Đuro od šest godina ima neko bolje objašnjenje.
09.07.2024 | 03:18
dpasaric kaže:
I zaista, zašto bi baš sada Rusi gađali dječju bolnicu, što bi imali od toga?


Nećeš nikada naučiti, nećeš nikada shvatiti. Na svijetu postoje loši i zli ljudi kojima ništa nije sveto. Njima ljudski životi ne znače ništa, gubitak ljudskog života im ne znači ništa. I ne, ne govorim samo o licemjernom Zapadu već o cijelom svijetu. Razlikujemo se po tradiciji i kulturi, ali se ne razlikujemo po iskonskim nagonima. Patološki ubojica iz New Yorka, Moskve, Seula i Hararea vjerojatno imaju vrlo sličan psihološki profil.

Koliko god sam do sada iz tvojih komentara shvatio da nisi bogznašta naučio iz Domovinskog rata, još uvijek se začudim kako je to moguće. Ne znam koje si godište, ali pretpostavljam da nisi toliko mlađi od mene da bi to trebalo činiti neku razliku. Evo, istolerirat ću ako si rođen 1980. i poslije, pa si drugačije doživio taj rat i nikad nisi to analizirao unazad.

U Domovinskom ratu nisam bio vojnik niti sam na bilo koji način aktivno sudjelovao u ratu. Međutim, sa balkona obiteljske kuće gledao sam kako MiG-29 radi manevr iznad našeg vrta kako bi raketirao vojarnu u Našicama koju je hrvatska vojska netom zauzela. Čekajući tramvaj na Črnomercu, uživo sam gledao raketiranje RTV tornja na Sljemenu. Bogu fala, tada nije bilo mobitela. Da sam to eventualno snimio, danas bi se vodile polemike oko toga je li taj snimak autentičan. Ne znam koliko si ti u Rijeci doživio taj rat na takav blizak način. Najiskrenije, ne želim Rijeku ni na koji način umanjiti u ratu. Bogu fala, branitelja iz Rijeke je bilo po frontovima. Jednostavno se ne sjećam jeste li ili niste, u civilnom smislu, imali prilike vidjeti rat na tako blizak način.

Zašto sve ovo pišem..?

"Raketiranje Zagreba označava dva raketna napada kasetnim bombama kojega su počinili 2. i 3. svibnja 1995. pobunjeni Srbi na civilne ciljeve u Zagrebu. U napadu je ubijeno sedam, a ranjeno najmanje 200 hrvatskih civila.
Među poginulima je bio Luka Skračić, student prve godine filmske režije, a među ranjenima hrvatska primabalerina Almira Osmanović i još 17 drugih balerina i baletana koje je napad zatekao u baletnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta na Mažuranićevom trgu.
Baletne papučice Almire Osmanović tadašnje ravnateljice i prve balerine Hrvatskog narodnog kazališta koja je i sama bila ranjena, jednako kao i većina od 18 sudionika međunarodnog projekta koji su pripremali predstavu "Donau Balet" u baletnoj dvorani HNK na Mažurancu 3. svibnja 1995. godine.
Napad je proveden kao odmazda za vojni poraz pobunjenih Srba tijekom Operacije Bljesak. Zagreb je bio najveći u nizu od nekoliko hrvatskih gradova pogođenim raketnim napadima.
Projektili iz raketnog sustava Orkan pali su 2. svibnja na križanje Vlaške i Draškovićeve ulice, a dan potom i na Dječju bolnicu u Klaićevoj, pokraj Hrvatskog narodnog kazališta, na Zrinjevac te pokraj Doma umirovljenika Centar, na središte grada, ADU te zračna luka Pleso.
Napad je naredio Milan Martić, čime se kasnije hvalio pred kamerama. To je služilo kao dokaz koji je pomogao osudi je na Haškom sudu s kaznom od 35 godina zatvora. U presudi Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije iznosi se da su kasetni projektili iz VBR Orkan kojima je gađan Zagreb neselektivno oružje, gdje se zasipava elipsa površine 160 x 180 metara radi djelovanja protiv ljudi, pri čemu je - s obzirom na to da su rakete ispaljivane s krajnjeg dometa - odstupanje raketa od nominalnog cilja čak 1 km"


Tada sam bio u Frankopanskoj na predavanju. Štajaznam, oko 200m od udara. Sad zamisli elipsu od 160x180m i odstupanje od 1km. Ma čak i nebitno. Nama u Frankopanskoj je to doslovno palo "pod noge". Da ti je ikada takvo sranje palo 200 metara od tebe, znao bi što to znači. Niđe vojske, niđe PZO, samo civili. Djeca, balerine i studoši. ...i civili koji su se tamo samo prošetavali.

I sad ti u čudu i neznanju pitaš "Što bi ovi imali od toga?". WTF?! Ako u tim godinama, u kojima jesi, sa životnim iskustvom kojeg imaš, nemaš odgovor na to pitanje... Bato moj, ne bi shvatio taman da ti se sutra ukaže sam Bog sa zborom serafina (ma taman i kerubina ili arhanđela) i da ti daju jednoznačan odgovor.
09.07.2024 | 03:59
dpasaric kaže:
IgorD kaže:
Kladim se u klečanje na kukuruzu da je ovo ruska propaganda.

Ja se više kladim u zdrav razum i to da niti jedan profesionalan vojni zapovjednik koje vodi rat, a ne ciljani genocid (kao što imamo u Gazi), ne bi trošio vrijedne rakete da gađa - ni manje ni više nego - dječju bolnicu!


Nemaš blage veze. U ratnu doktrinu potpada napad na civilne ciljeve, a pogotovo na jako osjetljive civilne ciljeve. To služi demoralizaciji stanovništva / civila. Jbga, u StarCraftu nema civila, pa mi je jasno zašto to ne kužiš.
Genocid se provodi i u Ukrajini i u Gazi. Bez obzira koliko je to neopravdano, za genocid u Gazi postoji izravan uzrok, a to je besmislen i neisprovociran pokolj civila na teritoriju Izraela. Tu Izrael provodi svoju (nuklearnu) silu koju priznaješ Rusiji, a iz nekog razloga ne priznaješ Izraelu.
U Ukrajini se (opet) provodi genocid nad ukrajinskim stanovništvom, na teritoriju Ukrajine. Ni Rusi više ne briju na biolabove i denacifikaciju. Njima je bitan samo teritorij. Kad Rusija sebi pripoji sav zauzeti teritorij u Ukrajini, neće im smetati ni biolabovi ni naciji ni NATO na granici. Samo da imaju Krim i kopnenu vezu s istim. Izrael taraca teritorij kako im ne bi dolazila prjetnja s te strane, a Rusija zauzima teritorij zbog resursa i strateških interesa. Jednom riječju - eXcel.

Kako sam već u prethodnom komentaru napisao - (koliko god da ružno zvuči) dječja bolnica je legitiman cilj u ratu. I za Izrael i za Rusiju, pa i za Srbe onomad. Nije to od jučer, al, jbga, zbog PG guidance-a, Blizzard takve stvari ipak nije stavio u StarCraft.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 8 minuta
  • miomika: restartaj router. isto kao i Bonjour, nakon nekog vremena router se objesi i ne radi
  • big_mac: Nije nađen niti jedan airprint uređaj
  • big_mac: Pokušao sam sve navedeno ali uvijek isto
  • Kloba: Posljednji - baš za povezivanje inečega sa hp printerima: [link]
  • Kloba: Javi ako išta pomaže
  • Kloba: Ovo je troubleshoot sa stranica Applea: [link]
  • Kloba: Ovo? [link]
  • big_mac: Pokušao sam već tim putem ali ništa nisam našao sto je pomoglo.
  • Kloba: Ukucaj na Google ili YouTube, neko sigurno ima iste probleme i objavio je post kako to riješiti
  • big_mac: Jel zna netko kako rijesiti problem sa airprint na ios 18 a i prijašnjoj verziji ne mogu naći hp pisac
  • Kloba: Isprika, ipak je na kraju dobio 30 dana...
  • Kloba: Trifunović je navodno htio do Rijeke. Od tamo mu je žena s kojom se u međuvremenu oženio. I sad, poučen iskustvom (dobio je šest mjeseci uvjetno, ne 30 dana ja mislim), neće više vrijeđati preko X-a nego je hladno poručio: "uskoro postajem hrvatski državljan". I on i buraz oženili Hrvatice.
  • Yonkis: Ajme ovaj Photos u iOS 18 treba zasebni manual/priručnik.
  • JOHN: Smayoo što se mene tiče oderao bi i domaće
  • Zmay: Poz! Moguće napraviti da se oglasi sami brišu nakon nekog vremena npr.? Puno stvari je već prodano, a autori oglasa ih ne brišu...hvala
  • smayoo: Lik je dobio 30 dana zatvora uvjetno. I morao je platiti troškove. Što bi više? Kad pogledaš po internetu ima hrvatskih državljana koji pljuju po policiji svaki dan pa ih nitko nikad nije niti pokušao privesti, niti identificirati., a kamoli prekršajno goniti.
  • JOHN: Lik je dobio novčanu kaznu od 150 eura, a samo na transport je potrošeno više od toga. A gdje su plače policije ooja ga je privodila, tužitelja, odvjetnika, suca, režijskih troškova itd. Trebali su ga samo na ime tih troškova oderat 4000-5000 eura. Pa nek blebeće
  • JOHN: I mišljenja sam da mu je kazna preblaga. Ja bi za svako ponavljanje x10 od prethodne pa nek dogura do doživotnog ili neka ga opelješe do daske.
  • JOHN: Čovjek želi biti valjda novi Pernar ili šta ja znam recimo ADRI. Radi pizdarije a paralelno otvara kanal. Ili ga je jednostavno pojeo sustav, droga ili nešto treće :)
  • JOHN: a kamoli u tuđoj
  • JOHN: Nekih posljedica mora biti. Meni recimo ne pada na pamet u vlastitoj zemlji javno ponižavat
  • Kloba: Mada, nije mi baš ok da svako ko se pokenja na netu hapsimo. Pogotovo ako je Srbin. Baš ono. Jadno. Šta je to - pismeni delikt?
  • Kloba: Ali današnji post/vapaj - "Jel može razmena za Severinu?"
  • Kloba: I da, još jedna novost. Opet priveli Trifunovića. Sa Bajakova, gdje je došao i samo se približio našem cariniku da pita jel sada sve OK jer je godina dana prošla od zabrane ulaska u HR na godinu. I ovaj brže bolje, marica pa 800 km do Splita. Razlog, vrijeđanje na X-u od lani. Ustaše ovo ono
  • Kloba: Postoji razlog, čak je i logičan...
  • Kloba: Nego, tko zna zašto današnji mlađi nogometaši deru štucne?
  • Kloba: Tako da, to što je Jakirović očito isto htio poručiti "mlađem kolegi", mislim si da mu je ovaj samo kimuo i pomislio si "i trenersku diplomu ima svatko..." :)
  • Kloba: Oću reći, ovi mladi lavovi koji sada dolaze iz igračkih u trenerske uloge, pa to će gaziti klubove kao cipelarka deset na jednoga. Nema tu više "nema ponižavanja". Zna se ko je ko i ćao. A Dinamu je ovo velika lekcija i neka je
  • Kloba: I ovi su nas prešli ko plitak potok. Ima jedna anegdota sa SP-a u Brazilu da je isto to - nemojte ponižavati protivnika, navodno rekao Joakim Low Elfu na poluvremenu one utakmice s Brazilom, ali ovi ga nisu baš poslušali
  • Kloba: "..a sada hoću da ih zgazite!!!"
  • Kloba: Ma. A najbolji mi je Jakirović na kraju tekme koji 2očita bukvicu" Kompanyu. Ovaj mlađi od Modrića godina dana, doslovno smo kao repka igrali protiv njega (Belgijanac je), i kako je igrao u Manchester City-u čovjek je naučio okomiti nogomet do perfekcije. I to prenio radnišnim Švabama. Jer on im je na poluvremenu rekao (kada su naši izjednačili ili došli na gol razlike sa dva gola) "e,
  • drlovric: Dinamo se sinoc osjecao kao 70% HNL klubova kada igraju protiv njega. To samo govori koliko smo smijesna liga.
  • Kloba: IMa jedan kafić. Zove se Plavi devet. Nije zajebancija. Sada to koriste ko meme.
  • Kloba: Neka. Sada znamo koliko smo svjetosnih godina udaljeni od stvarnih prvaka liga petice
  • smayoo: Alo, dinamovci, šta se to igralo u Munchenu? Rukomet? :D
  • cariblanco: Rekorderi...iza dobrog konja se uvjek praši
  • drlovric: 9 komada. Ouch :)
  • cariblanco: Nova vrsta rata ?
  • cariblanco: The Death Toll from today’s Pager Attack in Lebanon has risen to 9, while the Injured has passed 3,000.
  • smayoo: Nažalost, da, Josip je zatvorio firmu i odselio u Njemačku :(. U Rijeci nema ništa drugo što je za preporučiti...
  • MacSlavko: To mi je zadnja opcija, ako nema ništa bliže Rijeci…
  • Yonkis: MacSlavko: iStyle?
  • MacSlavko: Off topic: Nisam znao da JM Elektronika više ne radi… Kamo sad odnijeti MBA 2020 na popravak?
  • Borisone: Dostupnost servisa i značajki po regijama: [link]
  • miomika: ne rade ni Live caption na Facetime-u ako je .hr primarni jezik :)
  • Zdravac: Inaće, upravo napravio update, i istina je, ne radi iPhone mirroring
  • Zdravac: Jebiga, to je osveta za usb-c, šteta, ali EU mora biti veća od jedne kompanije. Ja bi sigurno pronašao način da ih natjeram da omoguće to...
  • drlovric: A jbg ne moze ni vi europejci bas sve da dobijete :)
  • Yonkis: Apple today said that European customers will not get access to the Apple Intelligence, iPhone Mirroring, and SharePlay Screen Sharing features that are coming to the ‌iPhone‌, iPad, and Mac this September due to regulatory issues related to the Digital Markets Act. - June 21, 2024
  • dperec: Nadogradio MacMini i Iphone... I phone mirroring ne radi u našoj regiji :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Anonimci (671)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.54 Seconds

Provided by iJoomla SEO