09.07.2024 | 07:08
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:
Cijeli dan sam u šoku oko ovih barbarskih napada Rusije na bolnice u Kijevu u kojima su djeca. I onda onaj vrhunac cinizma, ponovljeni napadi da dohvate i spasilačke službe.
Nisam mislio da ču to ikad reći, ali zbilja treba roknuti Kremlj da od njega ne ostane ni kamen na kamenu. Tamo sjedi ta kamarila koja zapovjeda ovakve stvari.
Nedvojbeno je užasno to što se tamo dogodilo, a tko je zaista odgovoran, to će vrijeme pokazati. No, jedan dio ne mogu nikako shvatiti - zašto jednako ovako nisi napisao poruku o Izraelu i Gazi?
I eto definicije whataboutisma, domaće izdanje.
Kad me već povlačiš za jezik, moj stav o Gazi je jasan i tu je napisan pa ga potraži.
Napisao sam da ne vidim rješenje tog sukoba koji traje otkako postoji Izrael u svojoj posljednjoj inkarnaciji. Kad god je bila prilika ili je arapski svijet mislio da je prilika, napali su Izrael s ciljem da ga unište. To su činjenice. Svaki put su izgubili NAKON što su napali i Izrael je proširio tampon zonu da to u budućnosti onemogući.
Drugi dio priče zbog kojeg zadržavam pravo na relativno neutralan stav po pitanju Gaze je to što ne znam koga bi se tamo priznalo kao državu. LJudi su dobili donaciju od EU koja im je izgradila vodovode i kanalizaciju da im se poboljša kvaiteta života tamo. I što oni naprave? Iskopavaju te cijevi da bi od njih napravili rakete koje ispucavaju na Izrael?! (jesam li spomenuo da je nuklearna sila, to je, navodno, jako bitan podatak)
Nemaju ništa, teško im je, ali imaju snage i sredstva za kopanje kilometara i kilometara tunela bez ikakve svrhe, osim da mogu napadati Izrael. Ponavljam: ne kao skloništa da se skrivaju od Izraela koji napada njih, nego da oni MOGU NAPADATI.
Za kraj, recimo da Izrael nije omiljen u tom dijelu svijeta. Sve okolišnje zemlje su muslimanske (da ne velim arapske), dakle reklo bi se da su braća u vjeri koja imaju zajedničkog neprijatelja. Pa ipak, NITKO od te braće ne želi pomoći Palestincima. Dapače, neki su ih kroz povijest primali na svoj teritorij da bi ih prvom prilikom PROTJERALI natrag. Jesu li te ti progoni (defacto etnička čišćenja) brinuli onda na isti način?
Smatram da vjerojatno Izrael pretjeruje s primjenom sile na području Gaze, ali
doista me ne peče savjest oko toga što taj sukob ne pratim tako detaljno kao ovaj u Ukrajini. Ima još kriznih žarišta po svijetu i nemam vremena pratiti sve. U Ukrajini sam bio, imam tamo poznanike i, najbitnije, ta agresija je preslik onog što smo mi prolazili '91. i zato sam ovako osjetljiv na to sve.
A ti sad dalje traži opravdanje za gađanje bolnice u Kijevu. Evo, rusko Ministarstvo VP tvrdi da je patriot PZ raketa pala na bolnicu i to dva puta s razmakom od nekoliko sati na isto mjesto. Ako to nije slučajnost, ne znam što je.
Ljudi samo žele živjeti na svojem, a ti im to pravo uskraćuješ, jer imaju idiotskog susjeda.