27.07.2024 | 12:00
smayoo kaže:
Ovo si više puta napisao, zapamtio sam već i ranije, i hvala ti na tome. Jedna od onih stvari koja je blatantno očita, ali ljudi je hotimično ignoriraju jer im se ne uklapa u sliku svijeta koju u glavi grade.
Ameri generalno imaju neobicnu potrebu da se prekompliciraju i da se preseravaju kada to nije potrebno. Cisto da bi nekome nesto pokazali i dokazali.
Par aviona poleti iz USA, par puta se tankaju gorivom u zraku, piloti lete misije od 18h+ sati, da bi bacili par bombi na Hutije. Iz Amerike
Puno efektnije su te ciljeve mogli pogoditi pritiskom na dugme u nekoj od podmornica ili krstarecim/balistickim raketama. Ili avionima iz obliznjih baza. Barem toga ima po komsiluku
Ali ovako je u njihovim glavama bilo efektnije. Iako je efekt na cilj bio ispodprosjecan.
Vise je Izrael stete napravio u jednom jedinom napadu neki dan. Polupao im luku, kranove i rezerve goriva. Gorila luka 3 dana i Hutiji evo ko bubice cute.
Amerima je medjutim bila bitnija predstava sa bombarderima od efekata na krajnjem cilju.
Kada su nama 2012. dosli Predatori u AFG jako je bilo bitno u svakoj recenici potencirati da piloti sjede u USA, da nisu u bazama u AFG. I na kraju kada je donesena politicka odluka o povlacenju, da ne kazem bjezaniji, vojska nije imala vremena odraditi to kako treba.
Ispalo je ruzno, neprofesionalno, smijesno i jadno. PTSP mi proradio kada sam vidio ljude da se vjesaju za teretne avione da spase zive glave od Talibana. Znali su sto ih ceka cim vojska ode.
Prodali smo ih, izdali, ostavili na cjedilu. Kao sto je i afganska vojska prodala i izdala nas. Predali i sebe i opremu Talibanima, te zavrsili rat za par sati. Dva desetljeca obuke i opremanja otislo u nista.
Zato su meni smijesna ova Davorova slijepa vjerovanja o Excelu i zaradi. Skuplje je USA financijski kostao dan rata u Afganistanu i Iraku nego ova vojna pomoc Ukrajini, pa su svejedno gurali to 20 godina. I na kraju, nikome nista...
USA Ukrajinu moze pomagati beskonacno dugo ali europske drzave ne mogu. I ne zele. Nisu navikle na tolike vojne izdatke jer su njihovi gradjani nauceni na to da imaju mirovinsko i zdravstveno osiguranje