09.04.2022 | 18:26
Prvo sam naletio na opis intervjua sa Čankom, uz priloženi intervju.
Sa stranice 34:
“Tko ne shvaća da se u Ukrajini trenutno vodi rad za budućnost Europe, taj ne shvaća ništa.” - citat upućenog političara is susjedstva Nenada Čanka u jednom intervjuu kojeg ću priložiti.
Pa nastavlja:
“Putinova priča sa NATO savezom i bliženjem istog na istok odnosno ka zapadnim granicama Rusije je toliko prozirna da bi već samom ilustracijom kako bi aneksija Ukrajine izgledala svakome trebalo biti sve kristalno jasno.”
“U tom bi slučaju”, nastavlja Čanak, “Rusija, koja mrzi graničiti s NATO paktom i moš misliti kako im smeta što bi ih raketa mogla pogoditi za četiri umjesto sadašnjih šest minuta imala još dulju granicu s Poljskom ali i nove granice sa Mađarskom i Slovačkom; redom tri članice NATO saveza?!” - cinično se smije pa predviđa dalje:
“Mislim da do nuklearnog rata neće doći jer smo tada svi mrtvi i pobjednika nema. Putin, koliko god živi poput cara u svome mjehuru odvojeno od realnosti ipak nije toliko naivan. Osim toga, kćer mu živi u Parizu pa bi praktički jedna od nuklearki čije je bacanje započeo on ubrzo sletila i na Pariz. A da želi ubiti vlastitu kćer, toliko lud valjda nije.” - zaključuje pa podsjeća koliko Putin može izgubiti ovim sankcijama i koliko će zapravo oštetiti rusko gospodarstvo: “države EU Rusiji na dnevnoj bazi, ovisno o kretanju cijena prirodnog plina plaćaju između 500 milijuna i milijardu eura za taj energent. DNEVNO… Što mislite da će se desiti kada nestane tih silnih eura ka Rusiji?” - pita Čanak.
Zatim daje vlastita predviđanja oba ishoda ruske agresije na Ukrajinu: “ukoliko u ovome ratu pobijedi Rusija, legitimizirati će se pretenzija jače države na teritorij slabije što nikako nije dobro. Ukoliko pak pobijedi Ukrajina (što im želim od sveg srca); bajka o Putinu koji pliva sibirskim jezerima, tuče se s medvjedima, jaše gol do pasa - ukratko bajka o izuzetno jakom vođi brižno građena dva desetljeća u trenu propada jer ga je snagom volje pobjedio narod države za koju tvrdi da nema povijest i čije stanovnike posprdno naziva malim Rusima”.
Potom podsjeća na moral i stanje u ruskoj vojsci: "Zapovjednik jedne od ruskih tenkovskih divizija pucao si je u glavu kada je shvatio da mu je na svakih deset tenkova tek jedan operativan. To je već sedmi ili osmi visoki časnik ruske vojske koji je izgubio život u ovom besmislenom ratu.”
Pa predviđa dalje: “neki misle da sam Putin eventualni gubitak rata politički neće preživjeti. Po meni, niti zaslužuje." - mršti se...
"A da je EU dokazala da nije samo skupina briselskih birokrata, što sam nekako i sam držao do ovoga rata - dokazali su to u nepuna 24 sata. No, pravo je pitanje zašto?” - retorički pita Čanak pa odmah odgovara:“Pa upravo zato jer se radi o Rusiji."
"Glavni unutarnji podrivači politike EU", objašnjava: "Mađarska, Poljska i Slovačka; i dalje živo pamte stisak ruske čižme" - podsjeća pa nastavlja: "Poljaci se sjećaju Katinske šume, Mađari upada Sovjeta 50-ih, Slovaci iste stvari 60-ih, pa koliko god pljuvali EU ipak im je daleko draže pripadati tamo nego se vratiti pod ruski stisak. A kako je to rekao japanski admiral svome caru Hirohitu za Ameriku nakon što mu je dotični car čestitao na uspješno izvršenom napadu na Pearl Harbour - Nažalost, bojim se da smo ovime samo probudili uspavanog lava”.
“Sada će u vojsku; kao i tada vojno slaba SAD, početi ulagati i EU kao cjelina. Krajnje je vrijeme da taj ekonomski div postane isto i u vojnom smislu pa da se ovakve idiotarije u 21. stoljeću na Starome kontinentu prestanu ponavljati.”
Da je u pravu to smo ovih dana mogli pročitati svi (inicijativa za stvaranje vojske EU) a dokazuje to i potez Grčke star par dana; odlučili su povećati kupovinu Rafalea i naručili još dva nosača aviona od Francuza.
A svima koji “pasu priče o biolabaratorijima i ruskom pravu na ovo ili ono u Ukrajini", Čanak poručuje da "i dalje slobodno drže kako su u pravu".
Na koncu konca, poentira, i danas u Srbiji ima izuzetno puno ljudi koji su i dalje čvrsto uvjereni da su Vukovar srušili - Hrvati.
Za sam kraj moja osobna usporedba - u devet godina sovjetskog rata u Afganistanu poginulo je 15000 vojnika tadašnje Crvene Armije.
Isto toliko je ruskih vojnika poginulo (prema podacima NATO-a, istina) u mjesec dana Putinove invazije na Ukrajinu.
Po kojoj logici se ovo gleda kao uspjeh Rusije ili neuspjeh EU zaista mi nije jasno.
Koga zanima, stvarno zanimljiv razgovor od kojeg nisam očekivao previše iako sam bio svjestan da je Čanak hodajuća enciklopedija.