Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

10.04.2022 | 00:43
Evo i profesora Mearsheimera, oglasio se i komentira situaciju:

Nema se tu što mnogo dodati, profesor je sve rekao.

Koga zanima moj stav o ovom ratu, poslušajte Mearsheimera i to je to.
  • Daddo
  • Posjetitelj
10.04.2022 | 07:11
cariblanco kaže:
dpasaric kaže:
Mnogo medija je danas bilo šokirano priznanjem američkih obavještajnih službi da LAŽU!

Naime, uhvaćeni su laži i onda su samo mrtvi hladni rekli: "Da, ali mi to radimo namjerno da zbunimo Putina!"

Nisam ziher jel ovo za smijati se ili plakati ? Da zamisli da obavještaci lažu, pa sram ih može biti. Jesi li svijesan koji si veliki gaf napisao, još si napisao da lažu, velikim slovima !!! Inače su ti ljudi svaku nedjelju ministranti na misi.

Zaglibio si u ovaj temi, kao Putin u Ukrajini i razumijem da se nije sad lako ih toga izvući.

Dragi Cariblanco, bojim se da nisi shvatio što je čovjek htio reći.

1. Mnogi mediji su šokirani (dakle, ne SVI). To valjda ovi koji nisu MSM, oni su naučili samo na istinu.
2. Američke obavještajne službe su priznale da lažu. (Ne bi one inače, al eto uhvatili su ih, morali su.)

E sad kad lažov prizna, to onda naravno mora bit istina, jer lažovi inače ne lažu ter im priznanje mora bit istinito.

Inače su ti ovi YT izvori skroz relevantni, taman fino dođu između dvije masmedijalne reklame, a ljudi u pravilu ne čitaju, al vole šareno s puno šljaštećih naslova i tipografijom stiliziranom uz prigodne bubnjeve ili gitare ili već neki eklektični ritam.

Ako mene pitaš, oti politički paNfleti po youtubetima budu ko moderna verzija gusli. Za pisat ipak moraš bit pismen. A za kameru i ne baš.

Al ja ti za to nisam stručan, molim da se provjeri.

Što reko meni drag kantautor - pre ih puštali za vikend, sad... pravo pred kamere. Masovno. U medije.
10.04.2022 | 08:35
Mearsheimer komentira?
A video traje dulje od 40 MINUTA???
Nemam ja toliko vremena, "ja ne znam čime se ti baviš u životu", ali ja nemam...
Kada počneš stavljati malo druge strane, možda mi se nađu i sati slodobni.
Prije ne.
Sada si idem pustiti Đoleta da se sjetim kako je to biti normalan i kritizirati nenormalno - baš stvar koju na koju je podsjetio Daddo - a onda idem potrošiti slobodnih sati i pol.
10.04.2022 | 09:03
dpasaric kaže:
A baš!

Zapravo jer najpametnije uopće se ne baviti ovom temom dok nama ne padaju rakete po glavama... oh wait...

Pa o tome se i radi. Upravo o tome. Ukrajina je sad antemuralis, ono kaj smo mi bili 400 godina. Misliš da bi Beč izgledao kako danas izgleda da mi nismo krvarili protiv Turaka 400 godina? Da nije bilo toga, danas bi nas bilo cca 9-12 milijuna (procjene se razlikuju od izvora do izvora).
Prouči malo recentniju ukrajinsku povijest i veze vlada Ukrajine od 1991. naovamo s Moskvom, pa i Putinom osobno, pa ćeš vidjeti da su to bili pripadnici iste kleptokracije.
A ovaj plin koji je otkriven u crnomorskom podmorju nije do kraja istražen; kako rekoh Shell je dobio koncesiju, a onda je Putin anektirao Krim i istraživanja su prestala; no neke optimistične procjene su govorile o količinama koje su dovoljne za kompletnu opskrbu Europe idućih 100 godina. Rusija ispada iz igre, Kinezi ne plaćaju ni izbliza kao EU i sasvim dovoljan razlog (prisjeti se strukture prihoda Rusije koja ne proizvodi NIŠTA) da se to spriječi prije nego postane kasno. Ako Ukrajina istisne Rusiju (ili samo konkurira i smanji prihode zbog manje količine prodaje i pada cijena) Rusija postaje velika, zaostala država na istoku koja više nije bitna. A kako je netko tu lijepo rekao, plin ne mogu jesti.
Dovoljno da se krene u rat, dok SE JOŠ MOŽE.
Što se tiče rakete i Kramatorska. Koliko su Ukrajinci zaplijenili ruske tehnike? Koliko su ruske snage osvojile teritorija na tom području? Sasvim sigurno su i ukrajinska skladišta i vojarne pale u ruske ruke. A tuđe oružje je puno jeftinije od tvojeg pa onda pucaš i iz njega, ne? Pa i mi smo padom VŽ korpusa zaplijenili izuzetno puno oružja koje je po papirima i skladišnim listama bilo u vlasništvu tadašnje JNA, s potpisanim primkama za skladište pa je netko mogao iz toga kasnije izvući serijske brojeve i zaključiti da JNA sama puca po sebi, ne?
10.04.2022 | 10:51
Vidim da i Kloba i ti mislite da je Putin u pohodu na Europu, a ja to ne mislim.

Zagovarate plemenitu ideju da Ukrajinci imaju pravo da u svojoj zemlji sami odlučuju s kime će biti u savezu - što je svakako lijepo, ali to je i utopistička ideja nekakve planetarne demokracije - koja NE POSTOJI. Postoje samo odnosi nuklearnih velesila, ostalo je naiva.

Evo Kloba za tebe novi kratki video - Mearsheimer vrlo detaljno objašnjava zašto si u krivu:

Između tebe i najiskusnijeg američkog geostratega, ja biram mišljenje tog profesora. A pazi, on je još na "našoj" strani, on je Amerikanac i govori sve ovo iz NATO perspektive.

Iz koje perspektive ti govoriš? Iz perspektive planetarne demokratske utopije?
10.04.2022 | 11:09
Djuro genijalac kaže:
Što se tiče rakete i Kramatorska. Koliko su Ukrajinci zaplijenili ruske tehnike? Koliko su ruske snage osvojile teritorija na tom području? Sasvim sigurno su i ukrajinska skladišta i vojarne pale u ruske ruke. A tuđe oružje je puno jeftinije od tvojeg pa onda pucaš i iz njega, ne? Pa i mi smo padom VŽ korpusa zaplijenili izuzetno puno oružja koje je po papirima i skladišnim listama bilo u vlasništvu tadašnje JNA, s potpisanim primkama za skladište pa je netko mogao iz toga kasnije izvući serijske brojeve i zaključiti da JNA sama puca po sebi, ne?

Evo šalju oni nove podatke o tome i pozivaju se na objave u ukrajinskim medjima:

"Supplement for the already published data on the tail number of the OTRK "Point-U" rocket (Š91579), which hit Kramatorsk yesterday, April 8.

The number of tails starting with Š915 was not limited to 9M79-1 rockets launched by VSU:
◾1. - 04.09.2014. years in Khartsyzsk (Š915622);
◾2. - 02.02.2015. years in Alchevsk (Š91565);
◾3., 4. and 5. - from 13.02.2015. in the vicinity of Logvinov (Š91566, Š915527, Š915328),
but also rockets launched from the beginning of b / d:
◾6. - until 19.03.2022 in Berdyansk, controlled at the time of arrival of the Armed Forces of the Russian Federation (Š915611);
◾ 7. - until 17.03.2022 in Melitopol, also under the control of the Armed Forces of the Russian Federation (Š915516).
◾8. As indirect evidence, we consider the "blurring" of the number in the photo of the Point-U rocket that fell on March 11, 2022. in Avdiivka, controlled by the Armed Forces of Ukraine. Why Ukraine is hiding the number of alleged Russian missiles?

"All together, this information removes even more doubts about the involvement of the Armed Forces of Ukraine in the rocket attack on the Kramatorsk railway station."
10.04.2022 | 11:22
Davore, pogledat ću i duži i kraći (zapravo kraći neću ako je samo skraćena verzija dužega, ako je nešto drugo i taj ću) - samo sam htio primjetiti kako kada želiš - odgledaš video identične duljine iako radiš, otac si, suprug, imaš još "pet" hobija o kojima ovdje ne pišeš toliko osim posla...
Na to sam ciljao kada sam u prošlom postu napisao tvoju rečenicu upućenu meni u navodnicima.
No, ja protiv svoje znatiželje ne mogu i kako je to on, ja ga od milja zovem "profa" - pogledati ću ga definitivno.
Dali danas ili sutra, e to ne znam ali ću ti javiti što mislim potom.
Inače, ne mislim da je Putin u pohodu na Europu, ali mislim da mu je plan bio anektirati Ukrajinu.
A da mu je to uspjelo, tko zna?
Ni ti ni ja, najiskrenije...
No čovjek je živio dvije godine izoliran od svih (klasično dvorski zapravo) i baš zbog te distance stradao je, kada razmisliš - od "svojih", nije li?
Mislim, upustio se u cijelu stvar bazirajući to na osnovi potpuno krivih podataka sa terena koje su mu podnosili njegovi FSB-ovci i SVR-ovci.
To je kada imaš autokratiju, čim popuste uzde granit autokracije počne pucati kao staklo od vjetrobrana.
Prvo mala točka koja se pretvori u crtu pa se razleti u tisuće komada.
Zato sam ti jučer spomenuo lovljenje bin Ladena kao neki drugi primjer specijalne vojne operacije.
I to je bilo pripremano mjesecima, možda i više - ali je pripremano "kako valja".
Pa su opet izgubili jedan od dva helikoptera kada je akcija krenula, jer jedno je planiranje a drugo stanje na terenu - zato se uvijek radi verzija A, verzija B, verzija C.
Ameri su morali žuriti full s akcijom jer su ju bili primorani izvesti u državi u kojoj se tehnički SAD-ovi vojnici nikako nisu smjeli naći.
Državi Pakistan.
Osama je tamo živio i tamo je okončao, sjeti se.
Ne u Afganistanu gdje je SAD imao vojsku te 2011. godine kada se to odvilo.
A pogledaj na šta je ovo počelo ličiti.
Koji je danas dan njihove "specijalne vojne operacije" - 47.-i?
Ja ne sumnjam da širenje NATO pakta ima utjecaja na Putinovu iziritiranost, no kako sam ti spomenuo - Ukrajina otvoreno želi u EU još od 2010.-e.
Pa zato je počeo protest milijuna ljudi na Trgu Neovisnosti, odnosno na ukrajinskom "Maidan Nezalezhnosti".
Trajao je više od 90 dana, rezultirao mlaćenjima, ubojstvima - znaš to sve ali si i ti to već zaboravio kao i ja.
Toliko se toga događa da čovjek jednostavno mora stare stvari odbaciti da bi se mogao koncentrirati na nove.
Ne znam Davore - najiskrenije.
Kako će se sve ovo danas završiti - pojma nemam.
Kada priložiš ovakav video, nije mi ga problem pogledati.
Samo držim da bi i ti mogao malo sagledati stvari iz nekog drugog kuta, Djuro je dao sasvim logično objašnjenje za Kramatursk.
Nije li?
10.04.2022 | 11:28
Davore, odakle vadiš informacije?
Mislim, pitanje nije da ti kontriram nego me čisto zanima.
Samo Telegram ili?
10.04.2022 | 11:53
@Djuro:

Ti stvarno vjerujes u to da su Ukrajinci neki ultra full cool decki koji se bore za vise dobro. Dajmo mi njima oruzje a oni ce ratovati za sve nas protiv zle Rusije

Da je Rusija napala Poljsku umjesto njih. Ili Madjarsku. Sigurno bi se svi Ukrajinci digli da ratuju protiv Rusije, jer takvi su u genetskom kodu

To je bas utopijsko razmisljanje, jbt :/ Ne ratuju oni za mene, ni za tebe, ni za nas, vec iskljucivo ZA SEBE! I to bi radili tudjim oruzjem koje nisu platili. Ja to tako gledam

Svoje naslijedje iz SSSR su rasprodali i pronevjerili. To su arsenali da se zaledis. Vojnu industriju i znanje imaju, pa nisu opskrbili ni svoju vlastitu vojsku a imaju potencijal i prirodne resurse da su mogli biti veliki svjetski izvoznik oruzja baziranog na tim sovjetskim tehnologijama.

Prilicno sam siguran da ukrajinci proizvode i motore za turske dronove (Baykar). Pa su i njih kupili (vjerojatno dobili dzaba ili u kompenzaciji) na kapaljku.

Znaci znamo napraviti motor za dron, znamo ga i prodati, znamo i uzeti pare al ne znamo sebi kupiti oruzje. Neprijatelj nam na granicama, okupirali nam dio teritorije a mi idemo ratovati na Twitteru i pozivati druge da nas brane (iako nisu ni u EU niti u NATO, znaci nikakve sporazumno/legane obveze ne postoje).

Ako je iko ikada imao dovoljno vremena da se pripremi za ovaj rat onda je to Ukrajina. Nista se tu nije desilo preko noci. Sve informacije su imali na dlanu.

I sad kad su ih Rusi napali, moli se svjetska sadaka i milostinja. Sutra kad se sve ovo zavrsi oni ce uredno nastaviti prodavati svoje proizvode i energente zemljama koje su im slale svoje oruzje besplatno kad je njima bilo najpotrebnije.
10.04.2022 | 12:09
Znaš li što sada gledam, Davore?
Povijest špijunaže.
Trenutno sam fasciniran nekim davnim ruskim prislušnim uređajem zvanim pasivni rezonator ili Stvar.
Izmislio ga je poznati ruski muzičar i znanstvenik Leon Theremin 1945. za KGB.
Stvar nije imala elektroničkih dijelova i dan danas u svojoj jednostavnosti fascinira ljubitelje takvih stvari.
Da bi to radilo, Sovjeti su imali odašiljač koji bi odaslao ultra visoki RF signal anteni pasivnog rezonatora.
Antena unutar Stvari bi pokupila signal, uključila bi nekakav mikrofon i oni su mogli čuti sve što se događa oko uređaja sakrivenog u - pazi sada - drvenom grbu SAD-a darovanom američkom diplomati u Moskvi.
To ti je to.
Sada primjenimo to na današnju tehnologiju i informatiku i zamisli šta si međusobno rade ti obavještajci.
Zato ti kažem - nemamo mi pojma šta se zapravo događa.
To možemo znati tek kada se ovaj rat završi, pa onda desetljeće nakon.
Sada tražiti istinu u svoj ovoj buci informacija mi je nalik na traženje igle u plastu sijena.
10.04.2022 | 12:52
dpasaric kaže:

Čovjek pokuša nastaviti normalno.
Ali ne, ne ide.
Odakle ti podatak da je baš Maersheimer najiskusniji američki geostrateg?
Koliko je znam, tu čast ima Zbigniev Brzezinski, ne profa.
I da ti odgovorim, pišem iz svoje perspektive, ničije druge.
A ta je da uvijek stajem na stranu slabijeg.
Za razliku od tebe.
Koji se držiš kao neki plašljivi miš kojemu će opasna crvena mačka otpuhati sve što je u životu sagradio, pa neka se 44 milje ljudi naguzi da se to ne desi.
I još se praviš pametan a postaje sve očitije da pojma nemaš ni šta je bilo, ni kako je počelo.
Kada te se pita šta je bilo na istom prostoru prije deset godina, šutiš.
Ajde nemoj.
Ako ti se svađa, nađi drugu metu.
Stvarno si se spustio na nivo da mi nisi prepoznatljiv više uopće.
Pa zato biram ne odgovarati više na ove tvoje provokacije maskirane u "upite"...
PS:
Gledaj si "najiskusnijeg" do prekosutra (čim ga tako zoveš vidim koliko znaš o geopolitici).
Ja ga sada eto, baš neću pogledati sve da traje jednu minutu.
A ti si - čestitam - postao pravi površni Amerikanac.
Dovoljno je da netko ima dr. sci. diplomu da se proglasi "NAJISKUSNIJIM".
Pojma ti nemaš šta je geopolitika, postaje sve očitije.
Što se provokacija tiče, Daddi pišeš da je bezobrazan pa mu se stavljaš u poziciju admina a sebi dopuštaš spuštati neistomišljenicima između redaka.
Ma jeli?
Tako ćemo?
E pa nećemo...
Za tu igru je potrebno dvoje, a ja izlazim ako treba iz kompetnog threada.
Pa se prepiri i nadmudruj sam sa sobom.
10.04.2022 | 14:30
drlovric kaže:
@Djuro:

Ti stvarno vjerujes u to da su Ukrajinci neki ultra full cool decki koji se bore za vise dobro. Dajmo mi njima oruzje a oni ce ratovati za sve nas protiv zle Rusije

Ne, ovo si skroz krivo, kako vi u Bosni volite reći, uferčio. Oni se bore primarno za sebe, ali posredno i za sve nas. Kad (primjeti, ne ako, nego kad) slome rusku vojsku, onda su obranili i sve zapadno od Ukrajine.
A nama svima koji smo zapadno od njih je jeftinije njima slati oružje da oni slome Ruse, nego ako njih pregaze onda se boriti s tim istim Rusima na SVOJEM teritoriju.
Kako su ostali bez svojeg arsenala vjerojatno trebaš pitati Janukoviča i one prije njega, ali za to Zelenski nije nimalo kriv, a ON se sada mora boriti s tim Rusima.
10.04.2022 | 14:32
Kloba kaže:
dpasaric kaže:

Odakle ti podatak da je baš Maersheimer najiskusniji američki geostrateg?
Koliko je znam, tu čast ima Zbigniev Brzezinski, ne profa.

Evo, daj nam link na video svježe analize tvojeg omiljenog geostratega, pa da vidimo gdje se on i Maersheimer razilaze!

To će biti zanimljivo usporediti.
10.04.2022 | 15:08
Evo i njegov savjet što bi Ukrajina trebala napraviti. I opet je sve super rekao.

10.04.2022 | 15:16
Kloba kaže:
Ajmo ovako probati. Zašto je konkretno počeo protest na Majdanu, Davore?

To uopće nije bitno. Ti i dalje u svemu tražiš neku pravdu?

Bitno je što Putin misli, a on misli da je ovo što radi ispravno i ima svoje razloge s kojima se možemo ili ne moramo složiti. Kraj priče.

S Rusima se treba dogovoriti, a ne huškati ranjenu Ukrajinu na dalji rat.
10.04.2022 | 16:09
@Djuro:

Ne postoje ni posredni niti neposredni dokazi da Putina zanima bilo sto osim Ukrajine. Niti da je bilo planiranja da se invazija siri na susjedne zapadne zemlje.

Oni Ukrajinu smatraju svojom. Pogresno je i nakaradno i ilegalno ali je u praksi tako. Koliko je Kuba daleko od USA, pa zamalo nuklearni rat izbi kada su Rusi poceli postavljati neke vojne baze tamo. Americi se to nije svidjelo, iako je zvanicno Kuba pozvala Ruse. Dodjite.

Velike sile jednostavno ne daju drugim velikim silama da im rovare po komsiluku

Danas cijela planeta zna da vojnicki Rusija nije u stanju pobjediti ni samu Ukrajinu. Mogu je sravniti sa zemljom, ali vojnicki pobijediti i zadrzati ne mogu. I ne znaju. I sad bi se zapadni svijet trebao bojati strasne Rusije da ce pokoriti zapadnu Europu

Rusija moze raketama i dalekometnim oruzjem nanijeti nezamislivu stetu cijeloj Europi. To je surova istina. Ali onda niti od njih nece nista ostati i gubi se cijeli smisao. Sve pokradene milijarde i Putinove i oligarske i sve ostalo sto su stekli ne vrijedi pisljiva boba. A to nije scenarij koji oni zele.

Oni su dosli u Ukrajinu da je popljackaju i osiguraju ekskluzivitet dobavljaca gasa. Nikakve druge ideologije tu ne postoje, osim para.

Ukrajinu nisu uspjeli zauzeti. Niti vladu smijeniti. Niti ukrajinsku vojsku unistiti. Tu su sve popusili. E sad ce skupit sve sto imaju na puno manjem teritoriju. Koncentrirat ce svoje snage na geografski manjem prostoru, gdje i logisticki puno bolje stoje, pa pokusati nesto tu napraviti. Cisto da zadrze pod kontrolom Donbas i prostore juzno do Krima u nekoj geografski smislenoj cjelini, kao idealnu poziciju za mirovne pregovore. I da kuci mogu predstaviti ovaj debakl i blamazu kao pobjedu.

Odesu mogu sravniti sa zemljom, to zauzeti tesko da mogu jer ce logisticki opet puci. To obojica znamo.
10.04.2022 | 18:22
drlovric kaže:
@Djuro:

Ne postoje ni posredni niti neposredni dokazi da Putina zanima bilo sto osim Ukrajine. Niti da je bilo planiranja da se invazija siri na susjedne zapadne zemlje.

Pusti priče, rado bi on svoju eksklavu u Kalinjingradu povezao s Majkom Rusijom....
10.04.2022 | 18:57
Rusija može biti što god, ali se drže dogovora. Ukrajina ga je prekršila.
To što Davor govori je upravo to.
Neki su zaluđeni medijima i pristrani su pa ne vide širu sliku, već "provjerene" izvore za koje su više puta dokazali da su lažni.
Vijesti iz Ukrajine su isto dokazano lažne (neke vijesti).
Informacijska blokada Rusije upravo daje taj fašistički štih svemu jer se cenzurira jadna strana, a gruga laže.
10.04.2022 | 22:03
Ima toga na Telegramu koliko hoćete, stvarni ljudi, na toliku količinu iskaza nije baš vjerojatno da je sve to laž i da svi obični ljudi sa suprotne strane lažu. Ali niti to nije važno, ovdje o samim Ukrajincima tužno malo toga ovisi. Ovo je bio i ostao konflikt SAD - Rusija.

Sada je jedino važno koju izlaznu strategiju može zapad dogovoriti da stvar deeskalira i da nemamo WW III. Ako se Ruse stjera u kut, neće imati što izgubiti, pa se možemo pozdraviti s Europom, a možda i planetom.

Meni nije jasno da i dalje mnogi ovaj rat gledaju kao nekakav konvencionalni sukob koji će završiti tako da će nekome ponestati streljiva.

Ne mogu se krize ovakve razine rješavati jednostrano, dva su puta ovdje: mudra diplomacija ili nuklearni rat.
11.04.2022 | 05:49
dpasaric kaže:
Ima toga na Telegramu koliko hoćete, stvarni ljudi, na toliku količinu iskaza nije baš vjerojatno da je sve to laž i da svi obični ljudi sa suprotne strane lažu. Ali niti to nije važno, ovdje o samim Ukrajincima tužno malo toga ovisi. Ovo je bio i ostao konflikt SAD - Rusija.

Sada je jedino važno koju izlaznu strategiju može zapad dogovoriti da stvar deeskalira i da nemamo WW III. Ako se Ruse stjera u kut, neće imati što izgubiti, pa se možemo pozdraviti s Europom, a možda i planetom.

Meni nije jasno da i dalje mnogi ovaj rat gledaju kao nekakav konvencionalni sukob koji će završiti tako da će nekome ponestati streljiva.

Ne mogu se krize ovakve razine rješavati jednostrano, dva su puta ovdje: mudra diplomacija ili nuklearni rat.

Neko ko se ovako ponaša kao Putin, nema baš neku budućnost u svijetu.
A za Ruse važi, jednostavno svrgnite kretena i počet ćemo opet raditi na povjerenju, trajat će to ali svaki put počinje s prvim korakom.
Kad god vidim neki razgovor s ljudima u Georgiji ili na Baltiku svi kažu da je ovo rat Rusa i da ne govorimo da je to Putinov rat, jer to su Rusi s Putinom. Tako da ako Rusi misle da se mogu i da imaju dovoljno za zajebanciju, onda bujrum i pozdravite mi svih u kamenom dobu. A Ukrajina je već sad pobjednik, ugurala se u poziciju u kojoj ju je nemoguće preskočiti.
I nakon drugog rata se nijemce u grupama vozilo od KZ-ta do KZ-a da im se pokažu gnjusnoće koje im je u njihovo ime priredio psihopata, tako da bi i Ruse trebalo provozati kroz Buču i Mariupol da ne mogu srtati da nisu znali!
  • Daddo
  • Posjetitelj
11.04.2022 | 06:27
drlovric kaže:
@Djuro:

Točno. Ali to nije zato što Putin ne bi nego jer - ne može. Ruska vojska u stanju u kojem je (a koje pokazuje u Ukrajini) ne bi mogla jednu "obojanu revoluciju" unutar vlastitih granica zaustaviti i spriječiti događanje naroda. U situaciji u kojoj imaš rat u vlastitom dvorištu taktičko i strateško nuklearno naoružanje nije opcija.

drlovric kaže:
Oni Ukrajinu smatraju svojom. Pogresno je i nakaradno i ilegalno ali je u praksi tako. Koliko je Kuba daleko od USA, pa zamalo nuklearni rat izbi kada su Rusi poceli postavljati neke vojne baze tamo. Americi se to nije svidjelo, iako je zvanicno Kuba pozvala Ruse. Dodjite.

Velike sile jednostavno ne daju drugim velikim silama da im rovare po komsiluku

Točno i pretočno. Rusi oduvijek smatraju sve sovjetske republike svojima, odnosno sebe gospodarima svih sovjetskih zemalja. Povijesno gledano, to gospodarenje nikad nije bilo uvjetovano nekom ekonomskom ovisnošću "zemlje mete" o ruskom gospodarstvu koje je "Amerika" za ono lokalno, nego je politika bila isključivo ognjem i mačem i brutalnim progonom svih "nesimpatičnih".

I išlo je, dok su divljaci imali luk, strijelu i tomahawke a krasnaya armija napadala ih tenkovima. Ali nije ni divljak blesav, i on uči. I taktiku i baratanje modernim oružjem. Kojeg ima koliko hoćeš na tržištu. Nije najnovije i najmodernije, ali je miljama ispred onog što su dotad imali, plus je sve jeftinije i dostupnije.

I onda dalje veliš ti ovo:

Danas cijela planeta zna da vojnicki Rusija nije u stanju pobjediti ni samu Ukrajinu. Mogu je sravniti sa zemljom, ali vojnicki pobijediti i zadrzati ne mogu. I ne znaju. I sad bi se zapadni svijet trebao bojati strasne Rusije da ce pokoriti zapadnu Europu

Rusija moze raketama i dalekometnim oruzjem nanijeti nezamislivu stetu cijeloj Europi. To je surova istina. Ali onda niti od njih nece nista ostati i gubi se cijeli smisao. Sve pokradene milijarde i Putinove i oligarske i sve ostalo sto su stekli ne vrijedi pisljiva boba. A to nije scenarij koji oni zele.

Oni su dosli u Ukrajinu da je popljackaju i osiguraju ekskluzivitet dobavljaca gasa. Nikakve druge ideologije tu ne postoje, osim para.

Svijet se dakle Rusije - ne boji. Jer Rusija, ma kako ogromna (površinski zaista jest) i moćna (hahaha kad makneš nekonvencionalno oružje koje NEĆE upotrijebiti na zapadu jer to nije odluka Putina nego cijelog sustava koji više nije jednopartijski pa da ne zna kako izgleda "život preko zida") bila je oduvijek "južna amerika sa plinom" i daleko oštrijom klimom ili, ako hoćeš "afrika s dijamantima koje sama vadit ne može".

drlovric kaže:
Ukrajinu nisu uspjeli zauzeti. Niti vladu smijeniti. Niti ukrajinsku vojsku unistiti. Tu su sve popusili. E sad ce skupit sve sto imaju na puno manjem teritoriju. Koncentrirat ce svoje snage na geografski manjem prostoru, gdje i logisticki puno bolje stoje, pa pokusati nesto tu napraviti. Cisto da zadrze pod kontrolom Donbas i prostore juzno do Krima u nekoj geografski smislenoj cjelini, kao idealnu poziciju za mirovne pregovore. I da kuci mogu predstaviti ovaj debakl i blamazu kao pobjedu.

Odesu mogu sravniti sa zemljom, to zauzeti tesko da mogu jer ce logisticki opet puci. To obojica znamo.

I opet, točno i pretočno.

Putin ima dovoljno sirotinje i unutar vlastitih granica. Ne treba mu još Donbas i Luhansk (od 2014. milijun i pol ljudi je iselilo s tih prostora) gdje je jednako tako sirotinja. Osim kao topovsko meso i teritorij s kojeg može maltretirat "puno bogatije" Ukrajince.
Ako mu to uspije (spajanje s Krimom) imat će otprilike nešto što je "Republika Šumska" danas u BiH unutar AVNOJ granica prijeratnih i poziciju pregovaračku za nekakav Z4 Rusa unutar Ukrajine.

Resurse radi kojih je sve pokrenuo (plin) i dalje vadit neće moći idućih 10-15 godina, a i tad neće imati čime bez zapadne tehnologije.

U međuvremenu, Tajland koji je daleko i koruptivniji i manje opasan i manje "sve" i više "Florida" za Australce, Novozelanđane, Europljane koji uredno tamo kao expati žive i rade na vađenju istog tog plina iz puno plićeg i toplijeg... postat će izvor plina. LPG terminali se naprave relativno brzo... i opet si energetski neovisan o šupljoj i neservisiranoj cijevi koja ide usred ničega po ruskim minusima, a kojoj nemaš pristup s vlastitim ljudima i opremom i još ti netko uvjetuje kad i kako.

I sve to bez toplinskih pumpi i OIE koji se subvencioniraju.

Ovo što se sad događa je labuđi pjev Rusije koja je postojala nekad. I koja će svoj politički sustav nakon ovog reformirati. Ne jer želi, nego jer mora. Inače će umirati, ne od NATO oružja i ne u Ukrajini ili Poljskoj, nego doma na vlastitim ulicama... od gladi i bolesti.
11.04.2022 | 22:22
Sve odavde nadalje izbrisano je. Ljudi, saberite se. Izađite malo na zrak i u šetnju. Popijte neku tabletu, ako ne ide drugačije. Rasprava. Argumentacija. Sukob mišljenja. Ako preraste u osobni animozitet, razmislite još jednom prije nego šaljete.
  • Dijete
  • Posjetitelj
11.04.2022 | 23:10
Zar i poeziju?
11.04.2022 | 23:33
Život mi je prekratak da takvu hrpu sranja brišem jedan po jedan post.
  • Daddo
  • Posjetitelj
12.04.2022 | 05:31
dpasaric kaže:

Podebljano...
Ima i na kurir.rs, pričaš o zemlji u kojoj demokracija ne postoji, a ono demokracije što ima riješilo se otrovom ko vrtni korov. Na sličnu foru je na Twitteru hrpa običnih ljudi pred ove izbore u Srbiji pričala kako nema šanse da gospodin koji izlazi iz frižidera dobije, and yet, here we are. I to onako, baš je te izbore odradio momački. Poanta, to što piše na telegramu je vrlo vjerojatno jednako istina ko i ono što piše na tviterima. (Tvoje omiljeno oružje u raspravi je relativizacija, eto ga sad koristim na isti način kao i ti, sam si naveo plavu kvačicu kao relevantan i pouzdan izvor.)

Nakošeno...

U pravu si, na globalnom planu, Ukrajinci, njih svih 40 milijuna minus ovo raseljenih (recimo 4 cca jer ih je milijun i pol izašlo iz Luhanska i Donjecka od 2014 + na Krimu ih je bilo 200k, ukrajinske oblasti po službenom popisu broje između 1 i 3 milijuna stanovnika, a oblasti zahvaćene ratom raseljene su od žena i djece, uzmi da ih je 20% samo, na bilo koje 3 regije imaš milijun) su totalno irelevantni i nebitni ikom od zapadnih zemalja (o Rusiji neću, jer Rusija je agresor koji ih ubija trenutno, pa je bespredmetno uopće to analizirati).

Ipak, o tim Ukrajincima ovisi sudbina - Ukrajinaca. A njima samima za sebe - nije svejedno. I opet ću te podsjetiti da su im upravo Rusi (a ne oni sami sebi) NAMJERNO, CILJANO I SMIŠLJENO PLANSKI priuštili 500 dana umjetno stvorene gladi kojom su ubili između 3 i 7 milijuna ljudi, u zemlji koja danas proizvodi 3% ukupne svjetske pšenice, a i te 1932-1933 je bila hranitelj "svih Sovjeta". Usporedbe radi u Jasenovcu je u 3 puta duljem razdoblju (15.4.1941-22.4.1945) ubijeno navodno 700 000 ljudi (brojka oko koje se većina različitih izvora složila je 100k) što je bar 4 puta manje.

Ne navodim ti ovo da bih relativizirao ili izjednačavao te dvije stvari, nego da bih ti objasnio da Ukrajincima kao narodu "nije problem nestati" i da im je to sigurno manje bolna opcija nego ponovo proživljavati Ruse i njihov teror. I zato...

Crveno...

To što si rekao za Ruse stjerane u kut, jednako tako važi za Ukrajince. Ili misliš da oni sami nisu u stanju "dići u zrak" svoj "nuklearni arsenal" jednom kad i ako budu morali izabrati ili Rusi i život pod njima ili smrt? Znanje o NE imaju, upravljaju sa njih 30-ak, većina ih je dovoljno blizu Rusiji da kao prljave bombe pobiju nekoliko generacija Rusa. Dodatno, tako nešto bi učinilo Ukrajinu "zauvijek neupotrebljivom" bilo kojoj strani. Tako da tvoji mokri snovi o nekakvom nuklearnom ratu su IMHO samo to - snovi.

Svu tu priču o taktičkom i strateškom nuklearnom naoružanju okači mačku o rep. Uz Putina koji ima krizu identiteta postoji još 140 milijuna drugih Rusa među kojima je priličan broj bezobrazno bogatih i moćnih - oni se neće tog bogatstva odreći zbog "neke ideologije". A u fallout scenariju, to bogatstvo im neće značiti apsolutno ništa. Naprotiv, vjerujem da su zajedno dovoljno moćni da zbog vlastitog zajedničkog interesa sami (s)maknu Putina ako stvari krenu jako nizbrdo.

Podcrtano...

Ma koliko tebi izgledalo ovo kao rat Rusije i SAD-a, ovo je Rusija protiv sebe same. Po principu "duobus litigantibus, tertium gaudet" (dok se dvojica svađaju...), Kina/Indija/Pakistan malo dolaze u fokus. Zbog ranije pandemije i količine novaca koja je spaljena u istoj, nikom nije u interesu niti si može priuštiti "rat punih razmjera" iz pozicije vođe i dirigenta. Ali svatko od njih može baš kao i na olimpijskim igrama - sudjelovati. Jer, važno je sudjelovati, a ne pobijediti. I pritom dakako nešto i zaraditi.

Mogu se složiti s tobom da Rusija nije imala drugog izbora, ali ne zato što se boji širenja NATO-a, nego jer su mentalno i momentalno sirotinja zarobljena u svijetu koji ne postoji već 30 godina.

Plavo...

Koliko god se ti trudio strašiti ne samo nas nego i sebe, ovo je još uvijek lokalni rat konvencionalnim oružjem. I takav će i ostati. Prije svega jer Rusi nisu u stanju vojnički osvojiti Ukrajinu i napraviti promjenu vlasti. Nije da nisu pokušali, ali su debelo podcijenili i motiv i snagu domaćina na čijem terenu trenutno gostuju. Premalo ljudi, ograničena sposobnost djelovanja zbog nedostatka tehnike i opreme, a o neuvježbanosti i nespremnosti da i ne pričamo. Ponavljam opet...

Rusija je ogromna (u smislu teritorija) i nije ni lako ni jednostavno dostaviti ljude i tehniku na vrijeme na ono mjesto koje ti treba prije početka operacije. Ideja je bila dobra. Krenuti sa "svojih" zemalja u opći napad na više mjesta, a istovremeno specijalce poslati po vrh civilne vlasti... samo eto, nije prošlo. Dapače, obilo se o glavu i dodatno homogeniziralo Ukrajince. Ako nisi postigao cilj u roku, izgubio si inicijativu i dalje sve što ti ostaje je branit to do kud si stigao. Ili se vratit nazad. Vraćanje nazad Rusima nije opcija. Naprijed više nema jer nema logistike. Cijeli plan je propao. Jedino još MES-a ima kojim možeš zasipat gradove i terorizirat ljude u njima.

A to osim što izgleda loše na van, garantira da će nekad netko odgovarati za takve odluke pred nekim.

Veliš kriza? Nije ovo kriza (osim identiteta, Putinu). Ovo je rat. U ratu ne pobjeđuje nitko, a ginu mnogi. Borba za bolji život. Svakako bez Putina u Rusiji za Ruse. Jer to je neminovno. Samo je pitanje - vremena. A tranzicijska multietnička zemlja od 140 milijuna ljudi sa puno premalo resursa i tehnologije za njihovo iskorištavanje - jednom kad se krene rušit bit će niz "lokalnih država u državi" sa manje ili više visokim predstavnicima.
12.04.2022 | 06:54
smayoo kaže:

Kume, jučer napisao analizu gubitaka u oklopu od strane Rusa, sad vidim da toga nema.... Fak, ne idem opet to pisat.....
12.04.2022 | 07:11
smayoo kaže:

A jbg smayoo, obrisao si Djurin sažetak koji nisam stigao pročitati, a to je jedino što me zanima
12.04.2022 | 07:52
Svima nudim sjajan uvid u razvoj ukrajinske vojske, timeline i sve ostalo što Davor voli potezati kao uzrok agresije Putina (tj. približavanje Ukrajine NATO-u). Iz prve ruke, od zapovjednika američkih snaga u Europi, od 1991. naovamo. Ono što je najbitnije u cijeloj priči je da su ISTE MOGUĆNOSTI nuđene i Rusima koji su ih ignorirali. Ali, da ne duljim, tu je pa pročitajte. Sjajan članak koji sad ipak razotrkiva agresiju kao čisti pljačkaški pohod. Naime, ako krenemo s narativom 'Putin je upozoravao što će se dogoditi' onda trebamo prihvatiti činjenicu da je Rusija još PRIJE PUtina imala iste mogućnosti sudjelovati u istim programima... www.thebulwark.com/i-commanded-u-s-army-...nd-ukrainian-armies/
12.04.2022 | 08:37
Djuro genijalac kaže:
smayoo kaže:

Kume, jučer napisao analizu gubitaka u oklopu od strane Rusa, sad vidim da toga nema.... Fak, ne idem opet to pisat.....

Stvarno mi je žao
Odmah na početku sam predložio da tvoje tekstove odvojimo od ostalog laprdanja, ali eto, jbg, svi se nešto snebivaju...
12.04.2022 | 09:26
Treba odvojiti Djurine tekstove, pretpostavljam da nas ovdje ima dosta koji upravo zbog njih pratimo temu. I meni je promakao jucer taj tekst...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 11 sati
  • Yonkis: Zašto nema Hrvatske kada se želi dati feedback na nešto Appleovo? [link]
  • Yonkis: iCloud (plus). Ne prikazuje znak “plus”. Hellou, 21st ovdje :))))
  • Yonkis: Ako imate iCloud onda možete koristiti [link] čak i sa Android korisnicima.
  • m@xym: @Zdravac, naravno da hoće.
  • Zdravac: Hoće li nam to Apple proizvodi drastično poskupiti?
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.39 Seconds

Provided by iJoomla SEO