Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

03.05.2022 | 08:47
Riba kaže:
Moja jedina teorija je da se tip ne zove tako i da nije jedan od zapovjednika u celicani Azovstal gdje drzi civile buduci, pogotovo sto na jednom od linkova koje si sam ostavio pise da je tip u Poljskoj (!)

Kažu da je pobjegao u Poljsku, vjerojatno nakon što je zagustilo. No, ok, barem smo demontirali da to nije neki random KKK hell-rider-biker iz Texasa koji se folira po webu svojim nazi tetovažama, nego je ipak netko iz ukrajinske priče, čisto po jeziku. Uzeo sam njega jer mi je bio prvi na Telegram lajni, a mogao sam i nekog drugog, pogledao si i druge linkove? Nisu pojavom ovakvi "filmski" nasilnici, ali ikonografija govori svoje.

No, zašto je to uopće bitno, tih "nebitnih samo par tisuća" nacista?

Jer ako imaš državu gdje vlast tolerira da takve organizirane skupine godinama glume nekakvu paravojsku i maltretiraju građane, onda je tamo nešto duboko trulo i ukazuje na to da je sadašnja vlast marionetska, a ne demokratska i svi ti ljudi (važno je reći - zapadni ljudi, ne Rusi!), daleko mudriji od nas ovdje na Jabučnjaku, a koji se bave politkom cijeli život, dobro govore da je to rat pogonjen od Amerikanaca od prvog trena. I sve što se zbiva treba gledati u tom kontekstu jer je sve teže zastupati tezu da to nije istina i da Amerika, a pogotovo trenutna vlast, s time nema veze.

Što je najžalosnije na kraju je ispalo da im je zemljačina Trump bio zadnja neplanirana prepreka i da je, kakavgod da je, dobro govorio kada je rekao "ne vidite pravog neprijatelja, a to nisam ja". Lutak na koncima Biden doveo je Ameriku u nikada gore stanje (inflacija i sve oko nje), a u vanjskoj politci na rub nuklearnog rata.
03.05.2022 | 09:21
dpasaric kaže:
smayoo kaže:
Meni se, s druge strane, ne čini vjerojatno da se takve vojnike može žive zarobiti. Prije bih rekao da su to ljudi koji bi sačuvali zadnji metak za sebe.

Evo, ovaj jedan u gornjem linku ne samo da nije sačuvao metak za sebe nego su ga natjerali i da govori "Slava Rusiji" - što je meni grozno bez obzira na okolnosti.

Osim, naravno, ako to uopće nije Azovac, nego Rus u azovskoj uniformi, zar ne?
03.05.2022 | 09:27
dpasaric kaže:
smayoo kaže:
Međutim, ni po kojim izvorima AZOV satnija ne broji više od 1500 ljudi. Kako to može biti relevantno u cijeloj slici stvari?

Mene tu više brine što je tih 1.500 nacista radilo u dotadašnjem miru.

U tom dijelu Ukrajine se ratuje već 8 godina. Ali to nema veze, tu se slažem s tobom. Oni su sigurno u cijeloj slici stvari više naškodili Ukrajini, nego što su joj pomogli. no i dalje ne možeš radi njih tvrditi da je cijela Ukrajina nacistička država, da je to zemlja od 40 milijuna nacista (1.500/40.000.000=0,00375%), a pogotovo ne možeš aktualnu ukrajinsku vlast s njima poistovjećivati, pa čak im niti predbacivati da su prešutno tolerirali to što su radili na istoku zemlje.
03.05.2022 | 09:50
dpasaric kaže:
Riba kaže:
Moja jedina teorija je da se tip ne zove tako i da nije jedan od zapovjednika u celicani Azovstal gdje drzi civile buduci, pogotovo sto na jednom od linkova koje si sam ostavio pise da je tip u Poljskoj (!)

Kažu da je pobjegao u Poljsku, vjerojatno nakon što je zagustilo. No, ok, barem smo demontirali da to nije neki random KKK hell-rider-biker iz Texasa koji se folira po webu svojim nazi tetovažama, nego je ipak netko iz ukrajinske priče, čisto po jeziku. Uzeo sam njega jer mi je bio prvi na Telegram lajni, a mogao sam i nekog drugog, pogledao si i druge linkove? Nisu pojavom ovakvi "filmski" nasilnici, ali ikonografija govori svoje.

Po drugi put, moj jedini problem je sto je caption uz sliku potpuni bullshit, pa drugi put barem to pokusaj izostaviti. 90% tako prezentiranog materijala online je lazno, neosvisno o temi i izvoru. Ne hrani to.

Ostalim se ne bavim jer kako rekoh, nemam bas nikakav utjecaj na to, kao ni ambicija ni vremena baviti se svjetskim geostrateskim problemima pa nemam ni misljenje o tome.
03.05.2022 | 10:19
smayoo kaže:

Opet, teoretski je moguće, ali je li vjerojatno s obzirom na sve što se zna o Azovcima već godinama? I s obzirom na cijeli širi kontekst priče. Ja bih se kladio da je "original".
03.05.2022 | 10:24
smayoo kaže:
dpasaric kaže:

U tom dijelu Ukrajine se ratuje već 8 godina. Ali to nema veze, tu se slažem s tobom. Oni su sigurno u cijeloj slici stvari više naškodili Ukrajini, nego što su joj pomogli. no i dalje ne možeš radi njih tvrditi da je cijela Ukrajina nacistička država, da je to zemlja od 40 milijuna nacista (1.500/40.000.000=0,00375%), a pogotovo ne možeš aktualnu ukrajinsku vlast s njima poistovjećivati, pa čak im niti predbacivati da su prešutno tolerirali to što su radili na istoku zemlje.

Nisam to niti rekao, nije to moja teza!

Moja teza je da nije laž kada Rusi kažu da su godinama malteretirani od Azovaca na istoku zemlje. Ako je vlast to tolerirala - ili pak možda nije, ali istovremeno nije bila u mogućnosti riješiti takav problem, onda to govori kakva je to vlast. Uostalom poslušao si onaj stari razgovor State Departmenta i američkog veleposlanika tamo, to najbolje govori tko tamo vodi igru, misliti da je u pitanju neka "demokratska volja naroda" mi se čini zaista naivno.
03.05.2022 | 10:24
Riba kaže:
Po drugi put, moj jedini problem je sto je caption uz sliku potpuni bullshit, pa drugi put barem to pokusaj izostaviti. 90% tako prezentiranog materijala online je lazno, neosvisno o temi i izvoru. Ne hrani to.

Može, dogovoreno!
03.05.2022 | 10:56
dpasaric kaže:
smayoo kaže:

Opet, teoretski je moguće, ali je li vjerojatno s obzirom na sve što se zna o Azovcima već godinama? I s obzirom na cijeli širi kontekst priče. Ja bih se kladio da je "original".

Ja, naprotiv, mislim da je to puno vjerojatnije od toga da se takav lik eto tako preda, jer može biti sasvim siguran da milosti ne može očekivati. Dakle, ja bih se kladio da nije "original". Šteta je što ne možemo to pouzdano provjeriti pa da se zaista i okladimo.
03.05.2022 | 11:02
dpasaric kaže:
smayoo kaže:
dpasaric kaže:

To je ono što ruski režim potencira i prikazuje, i time opravdava uništavanje gradova po cijeloj Ukrajini. Zato što je manje od 0,005% Ukrajinaca - neonacista (koliko takvih ima u Rusiji? u Americi? u Njemačkoj...?) - mi ćemo potaracat raketama i bombama sve ukrajinske gradove koje možemo dosegnuti.

A tvoji napisi ovdje podržavaju to.

Moja teza je da nije laž kada Rusi kažu da su godinama malteretirani od Azovaca na istoku zemlje. Ako je vlast to tolerirala - ili pak možda nije, ali istovremeno nije bila u mogućnosti riješiti takav problem, onda to govori kakva je to vlast.

To što se radi o nekoj prethodnoj vlasti, to nema veze, svejedno ćemo rokat raketama po gradovima koji su 1000 km daleko odande?

Na temu američkog utjecaja i tog općeg političkog konteksta se svakako slažemo, to sam napisao na samom početku ove teme. Ali NIŠTA od toga ne opravdava raketiranje gradova, a stvaranje slike "oni su nacisti" neće tu ništa promijeniti, jer nitko nije tu blesav. Pogotovo ovdje. Sve se to isto događalo kod nas pa su tamo neke televizije graktale o pijano-drogiranim ustašama itd.
03.05.2022 | 11:23
Ako smijem samo dometnuti da je Rusija ustrajna u svojem političkom samoubojstvu kad su danas izjavili (Ministartstvo vanjskih, ako se ne varam) da Izrael podržava neonacistički režim u Kijevu. Izrael s najboljom i najefikasnijom špijunskom organizacijom na svijetu (Mossad) ne zna tko je što i onda podržava, duboki uzdah, neonacistički režim u Kijevu?!
03.05.2022 | 12:11
Djuro genijalac kaže:
nitko nije komentirao izgled službenih odora na vježbama za mimohod povodom Dana pobjede

A što komentirati? Helga iz Allo, allo klonirana u 100 primjeraka. Ja više i ne obraćam pažnju na izjave Rusa jer su potpuno besmislene jer čak i kad prepoznajem sve riječi, čak i kad su sve rečenice istinite njihova zajednička poruka je izvan svake pameti. Lavrov pogotovo.
03.05.2022 | 12:11
Djuro genijalac kaže:
Za kraj ove teme, u kojoj se sve svodi na jednu fotku koja je vrlo upitne autentičnosti (ostat ću na toj formulaciji), nitko nije komentirao izgled službenih odora na vježbama za mimohod povodom Dana pobjede koja je 100% točna (dolje je i potpisana AFP/Getty images; AFP je ugledna novinska agencija, a Getty images je jedna od najvećih foto agencija na svijetu koja pokriva sve i ima arhivu koja seže unatrag valjda i 100 godina). Ah da, tu je i službeni nastup ministra vanjskih poslova Ruske federacije Sergeja Lavrova sa dosta zanimljivim stavovima oko (anti)semitizma, rekao bih, a to je nekako posve nezamijećeno prošlo i tu se glođemo oko tzv. Azov pukovnije kojoj se pripisuje sve i svašta kao da ih ima jedno 45000 pa da mogu značajno utjecati na ishod rata....

Djuro, meni izgledaju kao da ih je osobno skrojio Hugo Boss. Ovo što si napisao za Getty images stoji, mislim da u vlasništvu imaju još nekoliko stock photo site-ova (iStock)...
03.05.2022 | 12:53
Malo starija izjava nevinih Amerikanaca:

03.05.2022 | 16:01
dpasaric kaže:
Pod pritiskom novinara i nekih senatora State Department je morao vratiti na svoje web stranice dokumente o financiranju biolabova u Ukrajini. Naravno, lijepo se može iščitati da imaju deklaraciju da "rade s patogenima".

Jamačno im je to sve Putin podvalio putem svojih krtica u State Departmentu.

"The State Department caught up in a bizarre lie about the bio lab fact sheets that they removed from their website."

To ti je sve u rangu našeg imunološkog (nešto što košta samo 1,5 milijuna dolara ne može biti baš neka ozbiljna proizvodnja bojnih otrova), samo kreteni napuhuju ne bi li imali neki alibi za razaranje, ubijanje, silovanje, mučenje koje su napravili. Ali Hag čeka i čeka. A ruse i Rusiju treba izolirati u kameno doba da im nikad više ne padne na pamet da se ovako našepure. Laži samo laži. Postavlja se pitanje koji strateški cilj bi bio Amerikancima ili NATU organizirati proizvodnju bojnih otrova u Ukrajini na samoj granici s kretenom. Jebô te, Ukrajina puši punim a ti tražiš ispriku za to gnjusno rokanje jednog običnog seronje.
03.05.2022 | 16:12
Svenska.jpeg

Evo, sad su i Švedi nacisti. (Za one koji ne vladaju ćirilicom, ako ih ima piše: Mi protiv nacizma, a oni njet!
I onda ispod: Astrid Lindgren, Ingmar Bergman, režiser i Ingvard Kaprand, osnovatelj IKEA).

Čekam(o) da nađu Azov bojnu u Švedskoj (neki lokalni ogranak od barem 2850 članova) koji SUSTAVNO ugnjetava i maltretira rusku eksklavu koja tamo postoji od 1028. i uz prešutno odobrenje neonacističke vlasti u Švedskoj tj. aktivnu podršku od strane kraljevske obitelji.
03.05.2022 | 19:17
Pa rekli su ovi iz Azov-a, jebi te se tamo mi odosmo u Švedsku i tamo ćemo zakuhat sa svakim ko ne plješće našim pjevačicama na Euroviziji.
03.05.2022 | 20:10
Tipicno paranoicno preuvelicavanje. Oni su nacisti i toga se ne srame. Politika Ukrajine samo pokusava umanjiti stetu jer kukasti kriz lose izgjeda na TV-u.
03.05.2022 | 22:56
Licemjerje NATO-a još jednom, a sve iz usta zapadnih komentatora, što bi bilo da to Rusi pričaju?

04.05.2022 | 13:10
Carina na ruski plin i naftu bi bila puno bolja od embarga, polako početi sa 30% i dizati do de facto embarga. Sredstva bi se mogla upotrijebiti za traženje drugih izvora energenata i smanjenje cijena. Embargo je nešto što se mora dugo izdržati, a to sad ne mogu svi.
04.05.2022 | 17:20
Mos mislit. Kao da ce naftno-plinski lobi dozvoliti alternativu?
04.05.2022 | 18:00
Meni je fora kako Mađari kenjaju da nemogu bez ruske nafte, a preko JANAFA bi se mogli bez problema napajati od nas. I oni i Slovaci. Koliko se razumijem u to, JANAF ima dovoljne kapacitete da to opsluži, samo ne čujem našeg vrlog ministra da to nudi. Vjerojatno još čeka na zebri da se upali zeleno.
04.05.2022 | 18:52
K'o dan je jasno da alternativa postoji ali je pitanje po kojoj cijeni. Očito je ruski plin osjetno jeftiniji od arapskoga, a i lakše dođe do nas.
04.05.2022 | 19:48
dpasaric kaže:
smayoo kaže:
dpasaric kaže:

Moja teza je da nije laž kada Rusi kažu da su godinama malteretirani od Azovaca na istoku zemlje. Ako je vlast to tolerirala - ili pak možda nije, ali istovremeno nije bila u mogućnosti riješiti takav problem, onda to govori kakva je to vlast. Uostalom poslušao si onaj stari razgovor State Departmenta i američkog veleposlanika tamo, to najbolje govori tko tamo vodi igru, misliti da je u pitanju neka "demokratska volja naroda" mi se čini zaista naivno.

Davore reci mi, kako ti izgleda čišćenje Marijupolja od "oslobađanja" da bi se tamo mogao proslaviti 09.05. dan podbjede, jel ima tu imalo naive ?
04.05.2022 | 20:27
cariblanco kaže:
Davore reci mi, kako ti izgleda čišćenje Marijupolja od "oslobađanja" da bi se tamo mogao proslaviti 09.05. dan podbjede, jel ima tu imalo naive ?

Nisam pratio, o čemu se radi, Rusi čiste ulice od olupina i mrtvih? To mi se čini kao civiliziran postupak i nešto što se ionako mora učiniti prije ili kasnije.
04.05.2022 | 20:45
Eno ih kreče. Malo superfinoša plus i cvijeća koda ništa nije bilo.
04.05.2022 | 22:10
TinEye Reverse Image Search kaže da se čovjek zove - Aleksandar Sokolov.
Ja ne znam naći EXIF podatke fotografija na Macu, možda bi oni mogli pokazati gdje je slika okinuta ako ih se uopće i da pronaći...
04.05.2022 | 22:27
Ameri koji nisu na liniji s američkom vladom:

05.05.2022 | 05:44
Kloba kaže:
TinEye Reverse Image Search kaže da se čovjek zove - Aleksandar Sokolov.
Ja ne znam naći EXIF podatke fotografija na Macu, možda bi oni mogli pokazati gdje je slika okinuta ako ih se uopće i da pronaći...

WTF... šališ se, valjda...

Inače, fotke na internetu nemaju EXIF tag uglavnom, pa tako (očekivano) ni ova. A na Macu EXIF podatke (ako postoje) vidiš npr. u Previewu, otvoriš inspector (cmd-i, ili klik na Tools pa Show Inspector) i tamo klik na tab "i". Ako postoje EXIF podaci, naći ćeš podtab EXIF unutar taba "i".
05.05.2022 | 06:19
Ne šalim se.
Koliko sam puta ovdje rekao da ne znam ništa o tehnici?
Nisam znao kako to naći jer me nikada nije niti zanimalo.
Znao sam samo da ću to na fotki sa neta teško naći a i to sam saznao preko dokumentarca koji se bavio desetom temom (Don't fuck with cats).
I tamo sam vidio kako se "zna potrefiti" da jedna od stotinu internet fotografija ipak ima EXIF podatke.
Pa tako su našli antagonista tog dokumentarca koji je u početku napravio onaj snuf sa mačićima pa prešao na ljude.
Pomoću njegove internet fotografije.
Do toga dokumentarca niti sam znao da postoji reverse photo tracking, niti sam znao šta je EXIF.
Oprosti mi što to nisam znao.
PS:
No, u svom tom neznanju sam ipak dodao "ako ih se uopće da i naći" - što će dati naslutiti da sam shvatio koliko je teško naći EXIF na net fotkama.
Mogao si to primjetiti da si htio.
05.05.2022 | 06:37
"Šališ se" dio koji sam napisao se nije odnosio na to da ne znaš naći EXIF tag (kladim se da barem 80% ljudi koji prate ovaj thread ne znaju niti što je EXIF tag), nego na fotku koju si pronašao i popratni tekst uz nju.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 10 minuta
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO