Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

27.04.2022 | 09:51
smayoo kaže:
lucija kaže:
Svaka cast iznimkama no ovaj argument je

Zašto? Smatraš da je Iran bio naprednija zemlja za vrijeme vladavine Šaha, zato što su žene nosile zapadnjačku odjeću?

Pročitao sam što si citirala s Wikipedije i nemam razloga sumnjati u to, ali ne vidim kako se to odnosi na ono što sam ja napisao (a napisao sam da smatram da je Iran ipak naprednija zemlja danas, nego što je bio prije islamske revolucije, i to u smislu da zapadnjački stil odijevanja i zabave ne znači nužno napredne društvene odnose).

Nisam bila u Iranu i nemam doticaja no ovo sto sam citala i gledala dokumentaraca je da, kao sto si rekao, visoka klasa je uzivala u povlasticama zapadnjacog nacina zivota. Je li danas Iran razvijeniji nego pod Sahom, ne znam jer s druge strane cijeli cijeli svijet je vecinom napredovao. Ono sto znam je da zene tamo nisu nimalo zadovoljne svojim pravima niti mogucnostima te su jako ovise o ocevima i muzevima za najbanalnije odluke. Prije su svakako imale vise mogucnosti. Za men, kao zenu je to neprihvatljivo i automatski smatram takvo drustvo zaostalim (smatram se sretnom sto sam rodena u Hrvatskoj). Iran ima veliki postotak mlade populacije (preko 60% ima ispod 30 godina) stoga ne vjerujem da je trenutni sustav odrziv i doci ce do nove revolucije. No ono sto si napisao za Ameriku i sijanje demokracije po Bliskom istoku se nacelno slazem.

Par meni zanimljivih linkova na tu temu:
www.cbc.ca/radio/ideas/the-stolen-revolu...en-of-1979-1.5048382
www.bbc.com/news/world-middle-east-47032829
27.04.2022 | 15:36
Na temelju mojih osobnih profesionalnih kontakata (nisam bio tamo, ali imao sam poslom projekata koji su imali veze s Iranom), rekao bih da se zapadnjačke medije na temu iranskog društva danas ipak treba uzeti s dozom rezerve. Opet - ne kažem da tamo nema što biti itekako bolje nego što jest - ali smatram da nisu tako nazadna zemlja kako ih zapadni mediji prikazuju. U svakom slučaju, po mom iskustvu i kontaktima, Saudijska Arabija je neusporedivo nazadnija (o Afganistanu da i ne govorim), ali po njima neće baš ni BBC, a kamoli američki mediji, oplesti, jer su oni "prijatelji" SAD-a, a Iran je "neprijatelj" i "pripadnik osovine zla". Ma hajde...

Ovo što si napisala da žene jako ovise o očevima i muževima za najbanalnije odluke, puno, puno je više izraženo u Saudijskoj Arabiji. Dovraga... do prije 2 godine ženama u SA nije bilo uopće dozvoljeno upravljati autom, a sad im je dozvoljeno u pratnji muškarca. WTF?? Koliko ja znam, u Iranu takvog ograničenja nikad nije ni bilo.
28.04.2022 | 07:42
Predviđanje o Hersonu se pokazuje točnim. Sinoć je pogođen TV toranj u Hersonu, par dana nakon što je počeo emitirati program ruske TV. Naime, Putin planira tamo izvesti neku vrstu 'referenduma' gdje bi se stanovništvo izjasnilo za, mislim da je to pravi izraz, tko ga se sjeća, 'prisajedinjenje s maticom' pa onda malo propagande ne može škoditi. Elem, Ukrajina je tome stala na kraj ovim udarom koji je samo još jednom pokazao ranjivost Rusije na tom području. Da je toga Rusija itekako svjesna pokazuje pomicanje mornaričkih snaga koje imaju u Azovskom/Crnom moru prema tom području kako bi se pojačao pritisak na ukrajinske snage. No, istovremeno, to čini i taj plovni sastav ranjivim i sad možemo samo čekati ukrajinski odgovor.
Inače, (prek)jučer je objavljeno od strane SAD da oni cijelo vrijeme aktivno prosljeđuju operativne informacije prema Ukrajini koja ih onda jako dobro koristi te da je URZ spasilo svoje avione i ostalu tehniku zato jer im je SAD točno dojavila gdje i kad ide prvi ruski udar koji je pao na prazne piste i stajanke, jer su avioni i sve ostalo na vrijeme sklonjeni na sigurno. Osobno, mislim da tu ima istine, ali i da je tu i jako puno band-wagoninga s američke strane, jer treba sad pokupiti i koliko god se može zasluga za ovaj uspješni otpor Ukrajine. Ovo spominjem zato jer kruži informacija da su Ameri dojavili točnu lokaciju krstarice Moskva što je onda Ukrajina iskoristila da joj se približi Bayraktarom (turski dron koji oni vrlo uspješno koriste i kojemu su podigli ugled i cijenu na međunarodnom tržištu do te mjere da im sad Amerikanci šalju i svoje najnovije dronove da ne bi svijet došao do zaključka da je jeftiniji Bayraktar jednako dobar izbor) u svrhu odvlačenja pažnje dok su se dva Neptuna probližavala Moskvi i pogodili ju u uništavajućem udaru. BTW, posada s Moskve koja je preživjela je već preraspoređena u pješačke snage na teritoriju Ukrajine, ako se netko pita što je s njima; toliki je nedostatak ljudstva u ruskim snagama.
Za kraj o području Hersona uopće nije dvojbeno da u pozadini ruskih snaga djeluje nekoliko iznimno mobilnih ukrajinskih grupa koje im rade dar-mar i izmaraju ih dok ih s druge strane napadaju domaće snage Ukrajine.
Nizozemska i Australija su poslale svoje haubice od 155 mm u Ukrajinu kao dodatnu vojnu pomoć. Nitko to ne spominje, ali svi primjećujete da su te haubice od 155 mm sad dio arsenala koji se šalje Ukrajini u, ajmo reći, trećoj fazi vojne pomoći. U prvoj su dobili PZ i PO oružje, u drugoj fazi su stigli oni switchblade mikrodronovi, a sad dolaze tenkovi i haubice. Trend je posve jasan. U prvom naletu je trebalo zaustaviti rusko napredovanje pješaštva i oklopa te istjerati RZ iz pozicije da im pruža podršku. To je uspješno odrađeno. Nakon toga dolazi nova faza u kojoj se Ukrajina oprema i sprema za aktivno oslobađanje teritorija i daljinsko djelovanje po utvrđenim snagama Rusije. Kod ovih se haubica pojavio problem granata za njih koje se proizvode u Švicarskoj, ali podrška praktičnih Švicaraca ima svoje granice i zasad je ograničena na financijski sektor i zamrzavanje sredstava oligarsima. Problem je riješio Brazil koji će u sklopu pomoći isporučiti 300.000 komada streljiva za ove haubice. To daje i dobar uvid u potrošnju tih sredstava u ratnim uvjetima (za vrijeme I. svjetskog rata je na onim vječnim frontama preko godine i pol bilo ograničenje potrošnje od 3-4 zrna dnevno, jer ih nije bilo dovoljno, a proizvodnja nije mogla slijediti potražnju).
Vratimo se malo oligarsima. Primjećen je trend samoubojstava osoba koje su vrlo visoko na hijerarhijskoj ljestvici u Rusiji i to po sličnom obrascu: otac bi pobio svoju obitelj i onda sebe te se sve čini kao samoubojstvo. No, (prek)jučer je potpredsjednik Gazprom banke (banka plinskog diva Gazproma) prebjegao iz Rusije u Ukrajinu i pridružio se teritorijalnoj obrani. Također, on tvrdi da je smrt izvršnog predsjednika Gazprom banke Vladislava Avejeva koja se odigrala po gore opisanom obrascu izrežirana i da je on ubijen. To znači da je na djelu preslagivanje centara moći u Rusiji. Također, nije nikakva tajna da su oružane snage (u državnoj hijerarhiji ODUVIJEK ispod FSB-a) sad u defacto otvorenom sukobu s FSB-om kojeg krive za katastrofalne sigurnosne procjene pred početak operacije Z u kojoj vojska trpi izuzetno teške gubitke. Da puno toga tamo ne štima jasno je svima, a curenja vrlo povjerljivih informacija imaju izravan utjecaj na stanje na terenu (pored svega ostalog o čemu je bilo govora; loše opremljenosti, neobučenosti i nedostatka snaga na terenu te očajne logističke pozadine).
Za kraj procjena zapadnih službi koja je vrlo realna: ruska vojska je od početka agresije na Ukrajinu izgubila ČETVRTINU svoje ukupne moći (ljudstvo i tehnika) i uz sankcije koje su na snazi neće biti moguće nadoknaditi te gubitke u doglednoj budućnosti. Tako da ispada da Operacija Z nije rat protiv Ukrajine, nego rat Rusije protiv same sebe.
28.04.2022 | 10:01
Rusi pak tvrde da je to rat Rusije protiv svih i, u neku ruku, to i jest tako, samo što "svi" šalju oružje, šupački sjede u svojim udobnim foteljama, jedu sladoled i na TV gledaju kako Ukrajinska sirotinja gine i skriva se po podrumima i podzemnoj željeznici.
Iznenađuje me ovo što pišeš da je Brazil otvoreno podržao Ukrajinu slanjem (skupog?) streljiva. Mislio sam da, u kontekstu BRICS, to nećemo vidjeti...
28.04.2022 | 11:07
Mislim da to streljivo nije skupo (relativno govoreći). Gotovo sigurno je riječ o običnim granatama. Haubice mogu ispucavati i one s dodatnim raketnim pogonom za dodatni doseg, a postoji i mogućnost navođenih označavanjem cilja za precizan prvi udar.
28.04.2022 | 12:32
Meni samo nije jasno kako se sva ta tehnika tako jednostavno transportira na istok zemlje. Logisticki (tj geografski) gledajuci, Rusija je sad u ogromnoj prednosti u odnosu na zapad.

Iskreno, ocekivao sam da ce puno tog doniranog oruzja biti unisteno a da nece ni doci do prve crte. Ipak Rusi imaju i svoje pristase i spijune na tlu Ukrajine, i satelite, i dronove, i sigurnosne sluzbe. Al ispada da imaju jedno veliko NISTA

Jedno je prebaciti Javeline ili Stingere, to mogu i civilna auta odraditi, ali potpuno druga dimenzija je prijevoz tenkova, samohodnih ili vucnih haubica.

Lupam napamet, ali od poljske granice do Dombasa je sigurno debelo preko 1000km. Kako prevesti 300000 artiljerijskih zrna, svako tesko 50+ kg?

To sve govori u prilog da Rusi ne kontrroliraju ni nebo ni ceste ni zeljeznice. A ni ruski teritorij bgm, zanimiljive eksplozije im se desavaju
28.04.2022 | 13:28
Od Užgoroda do Dnjepropetrovska cca 1200 km. Odatle do ruske granice na istoku još cca 400.
28.04.2022 | 14:08
drlovric kaže:
Meni samo nije jasno kako se sva ta tehnika tako jednostavno transportira na istok zemlje. Logisticki (tj geografski) gledajuci, Rusija je sad u ogromnoj prednosti u odnosu na zapad.
Iskreno, ocekivao sam da ce puno tog doniranog oruzja biti unisteno a da nece ni doci do prve crte. Ipak Rusi imaju i svoje pristase i spijune na tlu Ukrajine, i satelite, i dronove, i sigurnosne sluzbe. Al ispada da imaju jedno veliko NISTA

Nemaju zračnu prevlast nad Ukrajinom i to ih užasno puno košta. Ne smiju se pojaviti dalje od prve linije bojišta, jer im ruše avione u zabrinjavajućim brojevima. Satelit ima svoju putanju i određeno vrijeme prolaska koje je poznato svima i sukladno tome se može sinkronizirati transport da to nije vidljivo satelitu u prolasku pa onda niti daljinski udar nekim krstarećim projektilima nije moguć.

Zato je URZ tako bitno u cijeloj ovoj priči. I što vrijeme dalje odmiče, sve je bitnije baš iz ovog razloga, jer onemogućuje Rusima uvid u situaciju u ukrajinskoj pozadini u realnom vremenu.
28.04.2022 | 20:26
Da vam malo javim što ima "s druge strane", na Telegramu:

- Rusi pokazuju svu silu uništenog i zaplijenjenog oružja iz zapadnih donacija. Naravno, svaka ta snimka može biti laž i propaganda, ali obit će se to njima o glavu, ako to sve izmišljaju, zar ne?

- Kažu da Ukrajina pomalo prihvaća realnu mogućnost da će ostati bez Odese. Rusi su tamo poslali ratne brodove i čini se da imaju ozbiljne namjere.

Pratimo dalje i ne ubijte glasnika!
28.04.2022 | 22:49
dpasaric kaže:
Da vam malo javim što ima "s druge strane", na Telegramu:

Primjetio sam zadnjih par dana da "strani" izvori govore i dalje slično kao Đuro, Ukrajini ide nabolje itd. Dok "domaći", kakti lokalni pričaju ovo što ti kažeš. Sad, vrijeme će pokazati koliko je tu lažne ruske propagande, a koliko ukrajinske...
29.04.2022 | 00:22
Zanimljiv pogleda na to kako se pripremaju lažne priče u svrhu vojne propagande:

29.04.2022 | 00:49
A ovo je pogled iz francuske perspektive...

Čini se da je Anna-Laure Bonnel novinarka s "velikim mudima" kada ovako govori kontra "službenog narativa".

29.04.2022 | 08:34
Ove analize i predviđanja tipa ako nastavimo ovako, može se dogoditi to i to sam prestao pratiti i čitati. To je čisto alibi gledanje u budućnost da kasnije netko može reći I told you so. Razmisli malo, to je pokrivanje svih mogućnosti. Ako nastavimo može se dogoditi. A možda neće. I onda kasnije se može mudrovati da sam upozoravao, a ako se ne to ne dogodi, nikom ništa...

Nego, ajmo mi na razvoj situacije. Krenimo od Harkiva. Ukrajina je tamo prije 4 dana pokušala proboj u području Kozača Lopana, ali su ju dobro ukopane ruske snage odbile. No, sinoć je Ukrajina ostvarila napredak na tom mjestu čime im je u dosegu cesta od Ruske Lozove prema Belgorodu što je dodatni pritisak na logističku liniju dobave za ruske snage. Rusija je pokrenula po prvi puta integriranu ofanzivu u kojoj se koordiniraju (koliko je to moguće) sve snage koje ima na području Donjecka. Za to je prikupila dodatne snage i to je, u čemu se svi slažu, zadnja ofanziva koju je Rusija sposobna pokrenuti u ovom ratu uzimajući u obzir gubitke koje trpi. Primjer koji to prikazuje je baš snimka iz gore spomenutog Kozača Lopana.
twitter.com/JulianRoepcke/status/1518661...a4cE2Qk54jP4NZWQ8AVw
twitter.com/JulianRoepcke/status/1518661...a4cE2Qk54jP4NZWQ8AVw
Tu su dva videa (jedan se nastavlja na drugi) koji prikazuju gubitak četiri ruska tenka u periodu od 4 minute. Dakle, to držanje položaja je jako skupo plaćeno da bi ih nekoliko dana kasnije Rusi svejedno izgubili.
Rusi su promijenili taktiku na području Donjecka i sad napadaju uz koncentrirane snage i uz manje napretke kako bi logistika mogla držati korak s njima. Lekcije iz Kijeva su na djelu, ali problem je što je realnost na bojištu danas puno drugačija, nego u vrijeme napada na Kijev. Ukrajina na tom području zasad drži položaje ili uzmiče koliko je neizbježno da spriječi vlastite gubitke dok za to vrijeme Rusija napreduje, ali uz vrlo visoke gubitke koje za to plaća (vidi ova dva videa gore kao predložak obrasca) posebno noću, jer Ukrajina ima vrlo izraženu sposobnost borbenih djelovanja noću koja Rusiji nedostaje (o tome smo već pričali još u vrijeme onog čuvenog konvoja od 60 km sjeverno od Kijeva). Rusija ulaže puno napora i polako napreduje u području Zaporožja u pokušaju da stvori prirodnu barijeru prema području Donjecka.
Marijupolj je ruska strana već nekoliko puta proglasila oslobođenim, ali i dalje nije napravila ništa u kompleksu Azovstala. Dapače, sad se pokazuje da u Marijupolju postoje još lokacije na kojima postoje aktivni branitelji. To objašnjava obnovljena bombardiranja Marijupolja od strane ruskih snaga pri čemu je, navodno, opet korišten bijeli fosfor.
Tu je sad iznimno bitno spomenuti i Elona Muska i njegov Starlink koji je sigurno značajno utjecao na rat u Ukrajini, a prema mojem skromnom sudu, i skrenuo njegov tijek u za Rusiju neželjenom smjeru. Naime, nakon što je Rusija pokušala uništiti sve komunikacije na teritoriju Ukrajine, Musk je poslao opremu za Starlink, a to je sustav koji Rusija ne može isključiti nikako. Ukrajina komunicira prema svijetu i svi vidimo što se ondje događa, ali komunicira i interno pa tako čak i sad branitelji u Marijupolju imaju kontakt sa svima.
Bitan detalj u ovom ratu je slanje zapovjednika ruske vojske Gerasimova osobno na liniju bojišta da vodi operacije. Vjeruje se da je on negdje u području Izijuma. Ako ga ukrajinska (kontra)obavještajna služba locira, sasvim sigurno će krenuti u akciju. Ono što je zanimljivo je da je Gerasimova osobno poslao Putin i to, koliko, dva tjedna?, nakon što je Dvornikov postavljen kao zapovjednik ove ruske operacije. To nudi dva moguća zaključka. Dvornikov nije odradio što se od njega očekivalo (moguće da nije dorastao izazovu?), i sad dolazi osobno Gerasimov srediti stvar ili, nastavno na ovu prvu točku, pripremu da Dvornikov bude Pedro koji je kriv za dosadašnji tijek rata u Ukrajini.
I idemo sad na jug gdje se događaju velike stvari. Posljednjih nekoliko dana upozoravam na ranjivost Krima i vrlo moguću i izvjesnu ofanzivu Ukrajine na području Hersona. Ovu noć je u Melitpolju dignut u zrak željeznički most čime je prekinuta jedina željeznička pruga prema jugu koja povezuje područja pod ruskom kontrolom. Pored njega, čini se da su uništeni i ostali mostovi na tom potezu pruge čime je pruga efektivno neupotrebljiva na dulje vrijeme. To znači da je logistička opskrba ruskih snaga sad nemoguća vlakom i mora se preseliti na cestu u kamione, a njih, to smo već odavna ustanovili, Rusija nema dovoljno. Osim toga, za njihovu zaštitu mora odvojiti dodatne snage čime slabi svoj napadački potencijal. To sad otvara dodatnu mogućnost za hit&run taktiku Ukrajine koja se pokazala izuzetno efikasnom u Bitci za Kijev.

Stugna.jpg

Ovakve buggy-e koristi Ukrajina. Na njima je Stugna PO oružje s kojim je moguće uništiti i tenk, kako su ona dva videa gore pokazala. Udare, i onda odjure, najčešće u noć. Nevjerojatno su pokretni (buggy ovakvog tipa može juriti preko 100 km/h po makadamu) i to je noćna mora za Rusku vojsku. Da ne bi bilo zabune, Rusi unište poneki, ali svaki bi zapovjednik dao jedan ovaj buggy za uništeni tenk.
Kako Rusija vodi ofanzivu na istoku Ukrajine, na jugu nedostaje ljudstva što su dosad kompenzirali vojnom silom koja će sad ostati bez streljiva. Rusija će pokušati krenuti s juga iz Pridnjestrovlja gdje kuha sranje posljednjih tjedan dana do te mjere da je Moldavija jučer i službeno stala na stranu Ukrajine. Ruska tzv. Pridnjestrovska republika je zabranila izlazak iz 'zemlje' svim vojno sposobnim muškarcima. To će biti novi moment, jer će u rat uvući Moldaviju. Ovo uništenje mostova je bio zadnji razmještaj figura na ploči. Ofanzivu Ukrajine na jugu možemo očekivati svaki dan. A onda će sudbina Krima kao dijela Rusije postati vrlo upitna.

BTW, australske M777 haubice su već stigle u Poljsku i sad su na putu prema Ukrajini. Vrlo lako moguće baš prema ovom područje prema Odesi i Hersonu.
29.04.2022 | 21:30
Rusi, kako prepisuju naši mediji; na njihovoj televiziji razglabaju koliko treba ICBM-ovima Son of Satan odnosno Satan II (kako ih već zovu na zapadu) - da dostignu redom Berlin (106 sekundi), Pariz (200 sekunde), London (202 sekunde).
ICBM.jpg

Izvor nije neki - ali slika ne laže (valjda)...
29.04.2022 | 22:04
Pusti sad Berlin, Pariz, London,... šta se priča, koliko im treba do Jaruna?
29.04.2022 | 22:46
A to ne znam.
Nemam Telegram.
30.04.2022 | 11:16
Rusi se ponasaju ko na Snickers reklami: "Kad si gladan nisi sav svoj"

Zaboravljaju da nemaju samo oni nuklearno oruzje, te da postoje arsenali i na drugoj strani. To je scenarij u kojem niko ne moze pobijediti.

Al eto domaci ljudi se ocigledno primaju na te price, pa rezimska propaganda radi punom parom. Imamo nuklearke pa smo velika sila, a to sto ne znamo busilicu napraviti ili mobitel ili kuglicni lezaj, to nema veze

Natjerali su ucjenama (pljenidba opreme, masina, novca na racunima i sl) neke zapadne tvrtke da obnove proizvodnju u Rusiji. Continental je jedan od prvih. Jedva su docekali ocigledno. Pokrenuli su prije dan-dva proizvodnju guma nedaleko od Moskve, tako da se nesto preko 1000 radnika vratilo na posao.

Uradili su to, kao, iz brige prema svojim radnicima koji bi snosili velike posljedice po ruskom zakonu da proizvodnja nije obnovljenja. Profita nece biti i nije im kao ni bitno. Moguce da ce stancati gume za rusku vojsku, ko zna o kakvom se dogovoru tu radi.

Postujem njihovu poslovnu odluku, ali pisem minus i preskacem Continental gume u buducnosti
01.05.2022 | 00:23
Današnji hit je već zaboravljeni telefonski razgovor između Viktorije Nuland (Secretary of State for Political Affairs of the United States) i američkog ambasadora u Ukrajini:

Toliko o nezavisnosti Ukrajine, "borbi za demokraciju", "pravu na odbir" i neumješanosti Amerike u sve ovo od početka. Nemojte promašiti godinu, ovo je iz 2014-te!

Bottom line je, da citiramo uvaženu gospođu, "Fuck Europe!"
01.05.2022 | 01:19
Talijanski novinar Vittorio Rangeloni otišao je u Mariupol i ljudima tamo postavljao jednostavna pitanja. Mnogi tvrde da su Azovci došli u njihove stanove i od tamo pucali, a kasnije sve zapalili prije svog odlaska.

01.05.2022 | 08:37
Dobro jutro svima, evo vijesti i trendova na bojištu. Ruska ofanziva u Donbasu usporava tj. nije polučila nikakve opipljive rezultate.
No, prije nego to pogledamo, idemo malo do Harkiva gdje obrambene snage nastavljaju potiskivanje ruskih snaga prema istoku te su oslobodile još 4 naselja i pomaknule crtu bojišta nekoliko km.
Idemo sad na Donbas. Ruske snage su i dalje najjužnije u području Izijuma pa je tako tamo područje ukrajinskih snaga koje bi teoretski moglo ostati u okruženju, ali kako Ukrajina uspješno odolijeva svim napadima to se neće dogoditi ako ne dođe do potpunog kolapsa obrane na tom području što zasad nije ni izbliza izvjesno.
Skačemo odmah prema jugu i području Hersona. Govorili smo o onom željezničkom mostu. Sad je postalo jasno da su ukrajinske snage uništile i sve cestovne mostove osim jednog čime su dodatno usmjerili lanac logističke dobave za ruske snage na taj jedan jedini most. O implikacijama tog poteza neću dalje, jer je sve jasno i o tome sam već pisao. Na Krimu bi na kartama moglo pisati luster; samo je pitanje vremena, kako stvari stoje.
UN je uspio iz Marijupolja uzvući neke civile (30-ak, ako se ne varam) koje je odveo u Ukrajinu. Nisam o tome pisao, ranije, ali sad je sasvim sigurno i provjerena informacija da je Rusija civile koje je 'spasila' na okupiranim teritorijima odvela protiv njihove volje u Rusiju u raselila po tko zna kojim vukojebinama. Još strašnije: djeca su odvajana od roditelja i poslana drugim udomiteljskim obiteljima. Ovo zastrašujuće podsjeća na Danak u krvi i novu razinu etničkog čišćenja tj, zatiranja bilo kakvog ukrajinskog identiteta. Radi se o preko 100 tisuća ljudi i to je odgovor na tvoje pitanje, Davore, zašto se ti ljudi ne predaju, nego čame u katakombama Azovstala s obrambenim snagama koje ti uporno etiketiraš nacistima. Baš me zanima koji je naziv za ovo što Rusija radi koja je došla na teritorij druge suverene države i čiji se ljudi samo brane?
Ja ću odgovoriti: pljačka, razbojstvo, ubojstvo. Naime, osim tih nesretnih ljudi koji su oteti, u Rusiju se vozi u kamionima, pored rabljene bijele tehnike (nota bene, karma is a bitch: preko 80 posto one pokradene robe koji je ruska vojska pokrala u Ukrajini pa slala kući je onda njima pokradeno od strane djelatnika u pošti i dostavnim službama . Nema zabavnije situacije, nego kad lopov drugom lopovu ukrade - ukradeno; jedini je problem inicijalna akumulacija kapitala i što joj je prethodilo) i žito iz Ukrajine. Cijeli konvoji vuku natrag u Rusiju žito iz Ukrajine. Toliko o denacifikaciji i ostalim bullshit opravdanjima za ovu agresiju.
Vratimo se na situaciju na bojištu. Došli smo, ili mu se ubrzano približavamo i pitanje je (tje)dana (kao 14 dana, da ne bude zabune) trenu kad ruske snage više neće moći napredovati niti malo. I ovo što su dosad napravile je zanemarivo (kilometar tu, kilometar tamo; što uzmeš na mostu, daš na ćupriji otprilike), a gubici koje trpe su strahoviti.

gubici_2022-05-01.jpeg

Graf prikazuje ruske gubitke u tenkovima i oklopnim vozilima pješaštva (APC - Armored People Carriers) prema navodima ukrajinske strane. Prije nego netko skoči da je to propaganda, vizualno je potvrđeno i uz mikrogeoliciranje oko dvije trećine ovih navoda pa čak i ako se tu pretjeruje, govorimo o manjim odstupanjima, ali trend je jasan. Dakle, ako se ravnamo po ovom prikazu, od početka bitke je Rusija izgubila 217 tenkova i 404 APC-a. Čak i uz koeficijent optimizma ukrajinske strane (skraćeno pretjerivanje) od 20% (podsjećam da je 2/3 vizualno potvrđeno!) to su gubici na razini 20 oklopnih bojni i to uz pretpostavku da su bojne bile potpuno opremljene u startu, a već smo ustanovili da to od samog početka rata u Ukrajini NIJE slučaj. Ako bojne nisu bile kompletne, onda su ovi gubici utjecali na još veći broj postrojbi.
Napredak (s ruske strane gledišta) je spor i zapravo nepostojeći zbog logističkih problema o kojima tupim od samog početka agresije na Ukrajinu i nedostatne zračne potpore koju RRZ nije u stanju pružiti. Kad smo kod avijacije, spomenut ću sramotu stranih medija, ali i naših koji prepisuju pa su proglasili da je poginuo pilot URZ poznat kao Ghost of Kijev koji srušio preko 40 aviona. Jasno je kao dan da nitko od njih nije gledao Valter brani Sarajevo. Da jest, znao bi da je izraz Ghost of Kijev skovan za sve pilote URZ-a, a ne odnosi se samo na jednog pojedinačno (i da niti jedan pilot nije oborio više od 40 aviona). Osoba na koju konkretno misli je poginula još polovicom ožujka.
Vraćamo se na situaciju na bojištu koja ne ide na ruku Putinu i želji za proglašenjem pobjede 9. svibnja, a postaje sve gora. Ona lebdeća municija (switchblade, pisao sam o tome) stigla je do prvih crta i počela raditi dar-mar. To u akciji izgleda ovako:
twitter.com/UAWeapons/status/15201017276...HzS2vZfiP9rLmbrfzprA

Switchblade 600 ima u sebi punjenje kao i PO projektila Javelin i, kako ova snimka dokazuje, bez problema uništava tenk. Na snimci od minute su uništena dva tenka. Podsjećam na neki dan i onu dvominutnu snimku u kojoj su 4 tenka pretvorena u hrpu izgorjelog željeza za manje od dvije minute i odjednom ovi navodi ukrajinske strane o gubicima Rusa djeluju itekako istinito.
Drugi problem za Ruse o kojem sam već pisao su sve češći dalekometni artiljerijski udari Ukrajinaca koji su iznimno precizni. Ukrajinski obavjšetajci rade odličan posao pa su tako dojavili da se u okolici Izijuma nalazi(lo) zapovjedno mjesto koje je potom izbrisano s lica zemlje. U tom je procesu eliminiran još jedan ruski general. Jako je uznemirujuće za Ruse, i indikativno za sve ostale, da je Ukrajina osim snimke objavila i ime generala: Andrej Simonov.
twitter.com/JimmySecUK/status/1520479287...1KIWyPs7BLfwfAA3LNkw
Ušli smo u fazu rata u kojoj gubitke u borbi treba nadoknađivati iz pričuve dok logistika treba držati korak s potrošnjom svega. Rusija je snage koje je povukla iz Bitke za Kijev preraspodijelila na novu frontu. To su snage koje su umorne, demoralizirane i nemotivirane, a posebno je pitanje koliko su uopće takve sklepane postrojbe uspješno integrirane. No, čak i ako to sve skupa ostavimo po strani, osnovni ruski problem je brojnost. Da bi bilo kakva ofanziva polučila uspjeh, povijest uči da je potreban omjer napadača prema obrani barem 3:1. U ovom trenutku Rusija na bojištu nema niti 2:1 (i opet, prisjetimo se Bitke za Kijev i nepostojećih vojnika koji su postojali samo na papiru) te je stvarni omjer eventualno 1,5:1. Tu je važno napomenuti da Ukrajina redovito rotira svoje snage koje šalje na odmor u pozadinu gdje su tretirani poput kraljeva od strane lokalnog stanovništva (razumljivo). Nisam uspio saznati koji je ritam rotacije, ali po svemu sudeći, radi se o dvotjednim ciklusima. To je bitno iz dva razloga: pored neporecive motivacije koju imaju u startu, te su snage odmorene i bitno efikasnije od Rusa. Druga činjenica je da zapravo Ukrajina na samoj liniji bojišta drži manje od polovice ukupnog broja dostupnih snaga da ako Rusi navale u većem broju (zasad posve neizvjesno) i Ukrajina ima dodatni kontigent vojske da se tome suprotstavi.
Povrh toga svega dolazi i vojna pomoć koja je sad vrlo konkretna o čemu sam već pisao. Poljska je donirala 200 tenkova (otprilike četvrtinu svoje oklopne moći), haubice M777 (vrlo vjerojatno odgovorne za onaj uništavajući udar iz gornje snimke) dolaze sa svih strana i ruska pozicija svakim danom sve više slabi.
Za kraj, Englezi predviđaju da bi, slijedom svega što se događa na fronti, Putin na paradi proslave Dana pobjede mogao objaviti rat Ukrajini što mu onda omogućuje opću mobilizaciju bez koje nema dovoljno ljudi za bilo što. No, čak i ako to napravi, strukturni i ideološki problemi koji su najveća prepreka napredovanju njegovih snaga ostaju. Ta vojska bi bila brojnija, ali ništa bolje opremljena, niti efikasnija.
01.05.2022 | 15:17
Djuro genijalac kaže:
Ukrajinski obavjšetajci rade odličan posao pa su tako dojavili da se u okolici Izijuma nalazi(lo) zapovjedno mjesto koje je potom izbrisano s lica zemlje. U tom je procesu eliminiran još jedan ruski general. Jako je uznemirujuće za Ruse, i indikativno za sve ostale, da je Ukrajina osim snimke objavila i ime generala: Andrej Simonov.
twitter.com/JimmySecUK/status/1520479287...1KIWyPs7BLfwfAA3LNkw

Novi zaplet koji je umalo otkazao proslavu Dana pobjede za Ruse. Ova je akcija bila pokrenuta temeljem informacije da je glavni zapovjednik Ruske vojske Valerij Gerasimov također u tom zapovjedništvu. On je doista i bio tamo, ali se izvukao s ozljedama. Ukrajinski obavještajci rade sjajan posao, to nije sporno, ali ovakve deep level informacije kojima raspolažu sugeriraju da u samom vrhu ruske strane postoji Duboko grlo koje dojavlja ključne informacije. Ako ne postoji, onda su procesi prijenosa infromacija u ruskoj vojsci nevjerojatno aljkavi i nesigurni.
Glede proslave Dana pobjede, održana je proba. Neću reći na što me ova slika baš napadno vizualno podsjeća...
parada.jpeg

Usputno, zabilježeni su konvoji pokradenih poljoprivrednih strojeva koji uz pratnju ruske policije voze iz Ukrajine prema Rusiji. Krađa u organizaciji države.
Za kraj, u oblasti Kursk (uz granicu s Ukrajinom, oko visine Harkiva) se srušio most za što Rusija optužuje Ukrajinu. Oni nisu uopće reagirali na optužbe, ali se par sati kasnije opet počelo dimiti u okolici Belgoroda. Skladište municije je otišlo u zrak.
01.05.2022 | 20:52
Svijet kakvog znamo se zaista izokrenuo - doživjeli smo i da jedan totalno lijevi intelektualac ide hvaliti totalno desnog političara po pitanju rata u Ukrajini:

"Noam Chomsky, in an interview this week, says "fortunately" there is "one Western statesman of stature" who is pushing for a diplomatic solution to the war in Ukraine rather than looking for ways to fuel and prolong it.

"His name is Donald J. Trump," Chomsky says."

02.05.2022 | 00:13
Kanadska novinarka je otišla na teritorije pod ruskom kontrolom iz prve ruke vidjeti situaciju. Stanje na terenu nije onakvo kakvim ga prikazuju naši vodeći mediji. E sada, gdje kvaka, je li zaista to sve namještena ruska propaganda ili situacija s tim Azovom i nije baš tako ružičasta. Amerikanci i Kanađani uglavnom imaju problem što se velik novac šalje za potporu Azovcima, a istovremeno se ne rješavaju njihovi domaći problemi.

02.05.2022 | 14:26
Čim vidim riječ truth (istina) u nazivu nekog YouTube videa, odmah znam da tu nema ni "i" od istine
02.05.2022 | 15:32
Tomislav Jakić bio mi je direktor na regionalnoj TV negdje 2005. - 2006. godine. Bio je jedan od rijetkih suvislih na toj poziciji. Pamtim ga i kao savjetnika RH za vanjsku politiku i višegodišnjeg urednika informativnog programa HRT-a. Mislim da ga nikada nisam "uhvatio" u razmišljanju koje je bilo nerazumno.

Evo kako on razmišlja:

www.tacno.net/novosti/samoubojstvom-do-pobjede/
02.05.2022 | 17:08
Inače, za one malo mlađe, Tomislav Jakić je bio redoviti vanjskopolitički komentator u Dnevniku RTZ (Radio Televizije Zagreb) u prošloj državi.
02.05.2022 | 18:16
dpasaric kaže:
Talijanski novinar Vittorio Rangeloni otišao je u Mariupol i ljudima tamo postavljao jednostavna pitanja. Mnogi tvrde da su Azovci došli u njihove stanove i od tamo pucali, a kasnije sve zapalili prije svog odlaska.

Znaš što mislim o Azovcima i njihovim idejama (isto kao i HOSovcima).
Ovo je u rangu HOSove borbe za "oslobođenje" stanova u Splitu u našem ratu. S time da ih nisu zapalili već prisvojili.
Da su bili u Kninu, vjerojatno bi se ponašali kao Azovci.

Ali oni su branitelji domovine, jel tak?
02.05.2022 | 18:28
dpasaric kaže:
E sada, gdje kvaka, je li zaista to sve namještena ruska propaganda ili situacija s tim Azovom i nije baš tako ružičasta.

Paralela AZOVcima su HOS u Hrvatskoj. Šačica debila koji kvare ugled i prosjek svim ostalima koji su tu u priči iz jednog i jedinog razloga, da oslobode svoju zemlju od neprijatelja. Domoljubi i patrioti.

Niti je 90% Hrvatske vojske u ratu bilo za Pavelića i ZDS, niti je 90% ukrajinske vojske nacističkih simpatizera. Kad pogledaš iz te perspektive sve je jasno, možemo prestati trubiti o tome.

Zašto ne spominjemo ruske neonaciste koji su posijani u ruskim jedinicama? Ima ih.
02.05.2022 | 18:29
Vanjuška kaže:
Znaš što mislim o Azovcima i njihovim idejama (isto kao i HOSovcima).
Ovo je u rangu HOSove borbe za "oslobođenje" stanova u Splitu u našem ratu. S time da ih nisu zapalili već prisvojili.
Da su bili u Kninu, vjerojatno bi se ponašali kao Azovci.

Ali oni su branitelji domovine, jel tak?

Donekle je slična situacija, da, ali meni se naši HOS-ovci čine kao dobroćudni domoljubi i simpatični mirotvori prema onome što se može vidjeti kod Azovaca.

45e2c52c5917f9ec8e7f9c97f95da7f6499be37c878de5310e515325463b30ea.jpg
02.05.2022 | 18:45
Pao mi je na pamet pokojni Ivica Čuljak, aka Satan Panonski, ali to je potpuno suprotan karakter. Samo je prva površna vizualna sugestija, čak ne bih rekao slična, nego "u istom registru".
Međutim, ni po kojim izvorima AZOV satnija ne broji više od 1500 ljudi. Kako to može biti relevantno u cijeloj slici stvari?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 21 minuta
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO