22.04.2020 | 01:11
abancic kaže:
iTunes Store ne radi. Samo Apple Music. Znači, nema kupovanja pjesama, samo streamanje.
Toga me i bilo strah. Znači jedinu zaista konkretnu stvar oni nisu omogućili!
Generalno taj koncept plaćenog streaminga glazbe nije nešto što nalazim zanimljivim. Na kućnom digitalnom receiveru nudi se preko 43.000 digitalnih stanica, znači gomila kvalitetne glazbe po žanrovima i sve je besplatno na raspolaganju i malo koja stanica ima reklame. Zašto bih to plaćao? Ako želim nekog specifičnog glazbenika i album za koji mislim da je vrijedan - onda ga želim kupiti i imati uvijek, a ne samo privremeno dok sam na nekoj pretplati.
OK, mnogo digitalnih stanica nema baš vrhunsku kvalitetu, ali većina je prihvatljiva za ugodno slušanje. Vjerujem da jedan Apple nije audiofilski problematičan i vjerujem da u toj igri nude svoj Apple Lossless format i da barem to nije problem, ali nije mi to dovoljan motiv za korištenje takvog servisa.
Neki će (ne bez argumenata) reći da je streaming super za brzo konzumiranje mnogo smeća!
No, nije baš tako crno, recimo staviš YouTube da piči i tako otkrivaš novu glazbu (kao Pandora nekada), ali u konačnici, ako je nekome zaista stalo do glazbe, on ima svoju audioteku i želi stvari kupiti i imati. Baš onako kako je Jobs to rekao kada je pokrenuo iTunes Music Store.
Ono što mene smeta kod "ciljanog" streaminga je taj koncept gdje netko npr. voli grupu Bubuljičavi Groktleri i onda tjednima sluša njihov novi album "Lijepa Frutila Megamix" i jedni te isti podaci se ponovo i ponovo šalju po mreži, troše bandwidth i promet. Koliko sam do sada vidio caching svega toga je traljavo napravljen i sve je super dok ne poželiš slušati "baš to" - i onda opet krene cuclanje.
Konceptualno mi to ide na živce.
Ili npr. odeš malo na izlet u šumu i padneš na rub signala i odjednom tvoja glazba više nije dostupna. A onda ti se oni sa streamingom pokušaju uvući svuda, pa i u auto putem CarPlaya. A sve to mi još manje smisla ima danas kada je skladištenje glazbe na lokalnoj memoriji smiješno jeftino. Nije li jednostavnije imati svu glazbu fizički kod sebe uvijek i slušati je bez ikakvih ograničenja?
Streaming je za lijenčine, neorganizirane i neuredne!