22.04.2020 | 14:41
Borostef kaže:
Ne razumijem ovo što neki govore: "Tresla se brda, rodio se miš."
Niti su se ikakva brda tresla, niti se rodilo išta drugo nego Apple music u Hrvatskoj.
Svi smo znali bar otprilike što ta usluga nudi... Ne nudi nikakvu kupovinu zasebno pjesama ili albuma, što po meni u današnje vrijeme nije niti potrebno. Ovako za tu neku fiksnu cijenu imaš ponuđen ogroman katalog glazbe na raspolaganju i za stream i za lokalno slušanje ako ono što želiš skineš na uređaj.
Najave i objave po mreži su bile u stilu "Vodeći Appleov glazbeni servis konačno stigao u Hrvatsku!", a onda se i sam Plenky pohvalio, tj. Ministarstvo, na Twitteru itd. I čovjek može dobiti krivi dojam da su došle sve usluge. Drago mi je da ima mnogo onih koji nalaze smisao u plaćenom streamingu glazbe, ponuda treba biti takva da svi budu zadovoljni. Meni je to bemisleno jer volim imati svoju glazbu za stalno, a ne plaćati mjesečni najam i ovisiti o glazbi u oblaku.
Borostef kaže:
Čitao sam prije par mjeseci da je taj iTunes store model kupovine zasebno pjesama, albuma, TV serija ili filmova ionako na zalasku na globalnoj razini baš zbog toga jer ljudi više nisu spremni platiti desetak dolara za jedan album kad za cijenu manju od toga imaju na raspolaganju ogroman katalog medijskog sadržaja, bez obzira da li govorimo o Apple music, Deezeru, Netflixu, Amazonu ili nekoj sličnoj usluzi.
To je istina, da je sve više površnih "fast food consumer" korisnika, pa sada i za glazbu. Njih nije briga nešto čuvati, imati kvalitetnu nezavisnu kopiju kod sebe, lijepo organiziranu audioteku, glazbu u nekom lossless formatu da je mogu pustiti putem optike na kvalitetni DAC itd. Takvi, ja bih rekao "površni korisnici", samo žele "sad odmah" poslušati nešto što je sada hit i to se obično sluša na mobitelu i sa slušalicama - ili još gore putem nekog boom-boom Bluetooth zvučnika. I da, nažalost, takvih će biti sve više. No, mislim da će uvijek ostati dovoljno onih koji kupuju glazbu za svoju kolekciju, a ne samo da privremeno plaćaju najam za slušanje.