OS X - problemi s pristupom datotekama
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

OS X - problemi s pristupom datotekama

22.08.2004 | 17:22
Molim za hitnu pomoc

Radim na PowerMac G4, OSX 10.1.5. podijeljeno u HD_1 i HD_2.
Nakon prisilnog Restart (izvinite, ali ne znam kako se zove na hrvatski), moj HD_1 se zakljucao, i ja u PERMISSIONS ne mogu da promijenim bilo sta kao administrator. tu stoji da je vlasnik: system i grupa: wheel, a u APPLICATIONS, vlasnik: system, grupa : admin. Na tom disku ne mogu da otvorim nista, pa sam se logovala kao gost i radim na HD_2, izmedju ostalog internet. Pokusala sam da cackam po Terminal, ali izgleda da nisam bas dobila valjane informacije.

Pocinjala sam i sa instalacionim CD-om s OSX, DiscUtility repair, ali tu nema repair permissions. Cak sam skinula program sa Apple.com/support koji bi trebalo da mi u tome pomogne bez da se logiram kao administrator, ali ne mogu da otvorim program.
Potpuno sam ocajna.

Da li itko moze da mi pomogne?
Unaprijed hvala
e-din@
22.08.2004 | 17:54
Kao prvo Edina, molim te da poštuješ pravila kuće i da uredno popuniš prijavu na Jabučnjak - baš kao i svi ostali. Nepotpune prijave se brišu.

Čudno je da DiskUtility na boot CD-u nema Repair Permissions opciju - ja se sjećam da ima, ali možda je to zato jer koristiš zaista jako stari sistem gdje se toga još nisu sjetili. Krjanje je vrijeme da taj G4 digneš na Panter. No, čak i taj CD ima opciju za reset admin passworda, pa pokušaj time.

Druga opcija ti je da uključiš root password (jer admin password na Macu nije root), to možeš napraviti u Netinfo Manageru s opcijom "Enable Root User". Tada garantirano možeš sve, ali oprez - tada možeš zaista sve, pa i obrisati ono što je inače nemoguće.

Treća opcija je koristiti neki od third-party programa za popravak - Disk Warrior je jedan od boljih.
22.08.2004 | 17:59
Ne znam zasto, ali nesto tu meni ne stima ... ako je tvoje racunalo, zasto se logiras kao "korisnik" uopce? Jer ako se tako logiras, normalno da nemas administratorske privilegije.
No njih si imala, jer je "sve radilo". Dakle, nisi radila kao "korisnik". No sad se racunalo resetiralo i najednom .. ne moze nista. Zasto se pobogu logiras kao korisnik?
Hmmm ...
22.08.2004 | 18:05
Hvala na savjetima, pokusacu da vidim da li se sto moze uciniti.
Cini mi se da sam bila na "enable Root user" i da sam stosta brisala, mozda mi se to sad osvecuje...

Resetirala sam admin Password, ali to kao da mi ni u cemu ne pomaze...

Panther treba da mi stigne za nekoliko dana, pa sam jos nervoznija. Da li da u potupnosti obrisem HD_1?

Samo jedno pitanje: sta podrazumijevate pod urednim popunjavanjem prijave? U cemu grijesim?

e-din@
22.08.2004 | 18:11
Odgovor Zvonimiru:

Malo sam podijelila podatke na HD_1 i HD_2, na prvom sam instalirala OSX, na drugom OS9.2 prije par godina. Rijec je o privatnom racunalu, koji koristim za freelance-projekte. Mogu se logirati kao administrator, ali mi to nista ne pomaze, jer kad oznacim HD_1 ShowInfo, na Permissions je sve 'zamagljeno' i ja nemam pristup.
Kao sto sam vec pisala, kao da udaram u zeljezni zid....

e-din@
22.08.2004 | 18:22
Novi odgovor Zvonimiru

Logiram se kao korisnik, jer u mom administrativnom log-u ne mogu uopce da dodjem na Internet ili da provjerim mail! Programi ne mogu da se 'ukljuce'. Sokirala sam se kad sam vidjela sta se dogodilo!
Malo mi je laknulo kad sam uspjela da se 'prikljucim' kroz korisnicki log.
Za divno cudo, to funkcionise u korisnickoj funkciji (koju sam osnovala, ako bi nekad neki gost zelio nesto malo da radi na masini, a da nema pristup mojim privatnim mapama!)

Nije rijec o ukradenom racunalu ili software-u, u to te mogu uvjeriti 100 %, jer ja sam casna osoba!!!
Kraj mene su moji originalni CD-ovi sa instalacijama, kako sistemskog software, tako i raznih programa koje koristim.

Mozda sve, na kraju krajeva, ima veze s tim sto sam instalirala dodatni RAM prije nekoliko dana, u ocekivanju Panthera (inace sam radila sa samo 64 Mb). Sad sam dopunila sa 2*512 Mb RAM, Kingston G4.

Pozdrav
e-din@
22.08.2004 | 18:23
Tvoja nemogućnost točnog opisa što si točno radila nam ne ostavlja mnogo mogućnosti za konkretan savjet. U takvoj situaciji u kojoj se ne zna tko pije, a tko plaća, najbolje što možeš napraviti je puknuti reinstall sustava s opcijom da NE brišeš podatke - tako će baš svi tvoji podaci i aplikacije ostati na disku, a imati ćeš gore svjež sistem.

Uredno popunjavanje prijave znači da se pročita ono što je jasno i nedvosmisleno napisano:

"Molimo Vas da prijavu pravilno popunite jer Jabučnjak vodi urednu bazu korisnika. Sve nepotpune prijave (bez imena, prezimena i važeće email adrese) se brišu. Inzistiramo na urednosti kako bismo lakše održavali Jabučnjak zdravim za sve korisnike!".

Također, kod upisa podataka jasno piše "Puno ime i prezime". Anonimici mogu koristiti vikalicu, ali ne i moderirane forume.
22.08.2004 | 18:34
Zadovoljni podacima? Nije bilo (zlo)namjerno!

Kako da napravim reinstall sustava?
Trenutno imam CD s instalacijom PowerMac G4, zatim OSX (sa starim sistemom 10.1.3), OS9.2. Koji od ovih trebam koristiti i kako da izbjegnem da ne brisem podatke???
Mogu li dobiti malo preciznije upute, posto ih sve moram prepisati (ne mogu printati), te imati sve upute precizno zapisane za cijeli proces.
Posto mi je OSX instaliran na problematicnom HD_1, da li samo taj dio trebam reinstallirati, ili se to odnosi na cijeli HD?
e-din@
22.08.2004 | 19:24
Ja cu sad pokusati da reinstalliram OSX, pa kako bude! Ako se ne javim, to je zato sto sam sve uprskala...

e-din@
22.08.2004 | 23:24
Bootaj stroj s OS X CD-a, odaberi, parafrazirat ću - "Archive old system and install clean copy" i to je to. On će postaviti novi, a sve staro će ti ostati. Čak ako si imala nekakve third-party stvari u starom sistemu to možeš lako uzeti iz foldera "Old system" u koji će se smjestiti sve iz bivšeg sustava. Kasnije sav višak baci u smeće - i to je to!
23.08.2004 | 01:31
ma ako ti je frka Edina, bootaj s CD-a (10.1-Puma) i izaberi "Install" i pod opcijama imaš "Archive and install". Nakon toga sve bi trebalo fercerat. Ali taj sistem je imaop VELIKIH sranja s permissionima i brisanjem nečega ako nisi taj user. Moj savjet, ako ti treba stić panter svaki čas, onda ne diraj ništa nego obriši obe partivcije zbog novog fie sistema (Journaling, koji je defaultna opcija prilikom formatiranja) i vozi!!!!!

akon Pume, kad staviš panter, preporodit češ se....stroj ti ubrzava oko 40-50 %
23.08.2004 | 21:18
Evo mene opet!
Prezivjela sam vratolomije!
Prvo sam sa apple.com/support skinula patch za Repair permissions, koji vazi za 10.1.5. Zatim sam boot-ala s OSX CD-a, time sto sam prvo totalno obrisala HD_1 (onaj prvi pokusaj da instaliram na vec postojece nije imao rezultate), instalirala 10.1.3, zatim napravila update i instalaciju 10.1.5, iskoristila patch Repair permissions, i - evo me!
Sve funkcionise kao u dobra stara vremena!!!

Hvala svima na podrsci i samo nastavite i dalje!

Srdacno
e-din@
23.08.2004 | 22:38
Eto super, a sada što prije skoči na Panter...
25.08.2004 | 15:22
..nemoj čekat..i podjeli s nama to "vantjelesno" iskustvo
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 11 sati
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...
  • accom: Ako često obradjuješ video, onda pro. Sam bi preferirao novije gen. CPU.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky Za sve DTP programe dosta ti je air:
  • kupus: protonvpn na 3 dolara mjesečno
  • drlovric: [link]
  • drlovric: Jako zanimljiva i pregledna lista korisnih Mac aplikacija.
  • zoranowsky: Znam, u pravu si. Imam thunderbolt 27
  • drlovric: Ako imas vanjski monitor u svakodnevnom radu, uzmi 14". Ja sam pogrijesio sa 16". Ogroman je to laptop :)
  • zoranowsky: Dilema je taj M2Pro ili odriješiti kesu i uzeti M4Pro ali s 14" ekranom (24GB/1TB)
  • zoranowsky: @accom - Affinity, Adobe CC, DaVinci Resolve. Imam trenutno 512GB u 2 MBPro-a tak da sam se navikao.
  • drlovric: Ja imam MBP sa 512 MB, nemam problem sa prostorom. Oko 300GB je puno mozda.
  • accom: @zoranowsky Sve ovisi o tome, što želiš radit s njim.
  • zoranowsky: Nije jedini stroj, to je neka donja granica, za sve ostalo imam externe ssd-e i synology
  • Yonkis: Ne nađoh jeftiniju cijenu (u RH) od toga.. A hoće li ti 512 biti dovoljno?
  • zoranowsky: Zaboravih napisati, trenutno je u HGShopu na akciji
  • zoranowsky: Jel se isplati uzeti MBPro M2pro 16" 16/512 za 2100eur?
  • gladhr2: zna netko neko rjesenje?
  • gladhr2: [link] problem sa bluetoothom i 4. uređajem :D
  • JOHN: Hvala na info
  • Yonkis: Imaš na adidas.hr ali do 28.11 stoga požuri
  • stefanjos: affinity je na 50%
  • JOHN: Ja jučer u CCOne kupio kćeri tenisice. Bile su čitavih 20% na akciji. :) Takva akcija je ustvari neka uobičajena koja se pojavi gotovo svaki mjesec tako da i ovaj put teški bulšit..
  • drlovric: Imal kakvih Black Friday popusta? :) Neko vidio nesto zanimljivo?
  • ^SuperUnknown^: Jel to samo meni potrgan layout Oglasnika? :)
  • smayoo: Nije to baš besplatan način. To sve tako radi kako si opisao, ali windowsi te upozoravaju da nisu aktivirani
  • ping: @VanjusOS ima. Downloadiraj DEMO version parallelsa za M procesrore. To će ti downloadirati windows for arm kao .iso file. Instaliraj UTM virtual machine i windowse koje si skinuo.
  • JOHN: izuzev telekom operatera i sl.
  • JOHN: to je sve ilegala
  • JOHN: Pazite se skime imate aranžamne
  • JOHN: Čini se da više neće biti IPTVa, za đabalesku ili ga više uopće neće biti u ponudi.
  • smayoo: [link]
  • stefanjos: podsjetnik svim dobrim ljudima za iparty :)
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, dpasaric, Maxxy, VanjusOS, velejaj, Anonimci (632)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.15 Seconds

Provided by iJoomla SEO