Molim pomoć
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Molim pomoć

19.07.2007 | 17:26
Dobar dan svima,

Namjeravam vec duze vrijeme preci na mac-a (osx) ali nekako uvijek na koncu odustanem. Slicna situacija je i sada.
Kupio bi Mac mini 1,66, međutim muci me integrirana grafika koju ima. Zapravo kad bolje pogledam ona se pojavljuje u svim modelima koje si mogu priustiti kada bi i rastegnuo budget (pocetni imac, mini 1.8).
E sad, nisam ja neki zahtjevni korisnik niti namjeravam na stroju igrati igrice, ali citam po raznim forumima da je grafika upitna i za photoshop i nekoliko podignutih aplikacija istovremeno ...
Molim za savjet od iskusnijih mac-ovaca jer ja nisam imao iskustva rada na macu..., moze li mini zadovoljiti potrebe naprednije-prosjecnog korisnika ili je bolje uzeti za iste novce nekakav pc notebook, a ostaviti switch kad se bude moglo odvojiti konkretniju svotu.
Molim za iskren odgovor, osx je pre dobar i zavodi me odavno ali ne zelim ga pod svaku cijenu posebno ako ce rezultirati nezadovoljstvom zbog loseg stroja koji ga vrti.

Hvala u naprijed na odgovorima.
  • User
  • Posjetitelj
19.07.2007 | 18:00
Nije 100% al mislim da bi s minijem mogao bit zadovoljan ali bi mu trebao jedino memoriju podic na 1-2 GB, Bolje 2
19.07.2007 | 18:07
Da, upravo ovaj dio '' nije 100%'' me i brine.
Zato bi i volio da me netko s iskustvom rada na takvom miniju uvjeri ili razuvjeri.
19.07.2007 | 18:09
Mislim da ti je iMac puno bolja opcija,makar i polovni koji sad mozes nac za cijenu minija.
19.07.2007 | 18:13
Polovni bi jedino i mogao doci u obzir jer je novi pocetni imac na istoj grafickoj kao i mini.
Iako volio bi zaobici polovno...
19.07.2007 | 18:52
Ma Intel® Graphics Media Accelerator 950 ( ) okej vrti sve ako ti zagtjevi nisu prezestoki a sam si naveo da nisu, igrat bi se mogao isto, ne na maks rezolucijama ali sve vrti osim novih najnovijih zahtjevnih ihrica a i neke od tih vrti uz odredjene kompromise jel naci s fotosopom nemas problema nikakvih kao ni s jednom aplikacijom, ima par profesionalnih, sad neznam... instalirao sam si (sad vise neznam koji) pro program za editiranje videa pa mi javio da graf ne zadovoljava zahtjeve, al to jedino di zapelo do sad, vjerovatno i za ono ima rjesenja. inace imam macbook, ali taj GMA 950 unutra; stavi si hrpu rama i mislim da nebi trebao imat problema
19.07.2007 | 21:11
Ljepo je to cuti , nadao sam se potajice odgovoru da ce zadovoljiti.
E sad jos samo problem rama, ako ga uzmem odmah (1GB) uracunatog kod kupovine + monitor ispadne da se mini opasno priblizio cjeni macbooka.
Mozda bi se isplatiolo uzeti macbook koji odmah i ima 1gb rama, jedino ostaje pitanje da li je 13'' pre maleno?
Drugo pitanje, kako stoje stvari s garancijom i sl. ako sam dodam rama nakon kupovine baznog modela s 512???
19.07.2007 | 21:45
MacMini ima smisla ako vec posjedujes monitor,misa i tipkovnicu.....
iMac uzmi,novi ili polovni (jako dobri su se pokazali)
19.07.2007 | 22:17
Imam ja sve to, ali staviti minija kraj crt monitora
Ram je navodno must have tako da...
imac , neznam polovni bi zaobisao, novi, hm, mozda ipak macbook!!
19.07.2007 | 22:19
E da i jos nesto, da li bi se isplatilo cekati Leoparda ili ne??
Nije da mi se zuri s kupovinom...
19.07.2007 | 22:42
a sta ja znam, ako ti se ne zuri, cekaj 2 godine pa ces imat aktualne stvari u njemu i opet ces pitat dal da pricekas npr one modele s 6gb rama ne s 4, bolje pricekaj ak ti se vec ceka da skupis vise novaca za novi velikoincni imac nemoj tako razmisljat. a i neznam kad leopard u hr izlazi sta je nebitno jer cijena mu je isplativa i naknadno je nadogradiv pa se ne sekiraj oko toga. sto si rekao za imac nemoj polovni zaobic samo tako, odlicni su strojevi i aktualni modeli koje ces prepoznat po konfiguraciji i ako ti mobilnost nije bitna to je ono sto trazis s obzirom na cijenu, da skrenem na macbook, 13 incni displej je malenkast ali meni recimo odgovara potpuno jer volim biti mobilan uz nevelik laptop da ga furam svuda (torba laptopa stane u torbu ), a i prikopcam si veci displej po potrebi, zavisi za sta ti treba jel, al 13inca nije lose kad se naviknes za svakodnevne potrebe. eto, razmisli za sta ti treba, sta ti igra ulogu i po tom odluci, nevjerujem da ce ti neko uvalit pokvaren imac, pitaj za razlog zasto ga se rijesava i vidi koliko je plauzibilan, eto
19.07.2007 | 23:05
Ok hvala još jednom.
Sad bi ja svašta nešto pitao, veselim se ja svemu tome ko nekoj igrački u djetinjstvu
Nemojte zamjeriti na sto raznih nevezanih pitanja...

Pozdrav i jos samo neka netko pomogne vezano za Ram jel ga bolje ukrcat odmah ili naknadno otvarati pa po povoljnijoj tarifi??
19.07.2007 | 23:07
pogledaj i ovu stranicu prije nego se odlucis s kupovinom..

buyersguide.macrumors.com/

i dobrodosao u apple svijet, samo pazi imat ces previse vremena za kreatvne stvari jer se neces trebat mucit oko namistanja windowsa i borbe s virusima i ostalim nepotrebnim cudima cudima...

to je mene odusevilo kod mac-a cim sam ga ukljucija nisam zna sta radit.. cak mi je bilo dosadno jer sam navika da nakon instalacije win moram \"sredit komp\"
sad sam sretan sto nisam \"sredjiva\" komp zadnje 2 godine

i btw ako mislis kupovat priko grane u austriji mislim da se isplati riskirat.. ja sam riskirao i profitirao..prijavio porez i dobio povrat poreza.. kupio MBP isto tako moja kolegica je riskirala prije 2 tjedna i prijavila porez i beza problema dobila povrat na posti kupila MB .. dakle samo hrabro al na svoju odgovornost
19.07.2007 | 23:15
Hvala bezma na ovom siteu...
Odlucio sam se ja odavno za mac-a samo nikako da ga kupim he he
19.07.2007 | 23:37
ej bezma, kak to ide s povratom poreza, svoj sam uzeo u njemackoj i sam prenjeo preko bez ikome da sam sta prijavio, prije pol godine... sta sad, mogu dobit sta il kak to funkcionira, uvjek to zaboravim pitat
20.07.2007 | 00:55
Moj savjet:

- Mini bi ti bio dovoljan ako bi stavio RAM-a, ali sada nije najsretnije vrijeme za njegovu kupovinu, priča se o tome da će ga vrlo skoro unaprijediti ili ukinuti. Ako ga unaprijede - super, kupi taj. Ako ga ukinu - super, past će cijena polovnih.

- iMac je prava stvar, ali opet, nije najsretnije vrijeme jer se očekuje tijekom kolovoza ili najkasnije u rujnu novi aluminijski model. To bi bila sjajna prilika za kupiti polovan, a opet relativno nov prijašnji model.

- MacBook, da, mislim da je ekran ipak premalen.

Zašto ne bi uzeo polovni G5, baš ti trebaju Windowsi? G5-ice su robusna tegleća marva, kada uzmeš i polovnu nemaš beda.
20.07.2007 | 07:07
Sad kad podvucem crtu stvari izgledaju ovako:

Mini otpada jer uz njega trebam nadodati Ram ,a i monitor, cjena se penje do macbooka.

Ne trebaju mi windowsi, dapace...ali ne treba mi ni stroj performansi powermaca jer bi cucao debelo neiskoristen.

Macbook - vjerojatno cu uzeti njega osim ako se ne uvjerim da je 13'' zaista pre malo (iako to nije losa karakteristika bar sto se tice nosanja naokolo) ako je pre malen onda uzimam imac.

Eto hvala svima na pomoci, upozorite me jos ako sam u zabludi
20.07.2007 | 10:42
e pa pol godine mi nije premal, hoce postat?
20.07.2007 | 23:46
bezma, ja idem u ponedjeljak u njemačku vlakom i mislim si uzet macbooka. koja je procedura sa povratom poreza? ako ti je crnjak može i na PM
24.07.2007 | 00:31
U vezi povrata poreza, ako kupujes u nekom vecem shoping centru obicno imaju one saltere za toll free shoping, tamo treba samo predati racun i putovnicu, i dobijes papire koje onda kasnije predas na carini na izlazu iz EU. Ali naravno sakrijes od HR carine Kasnije mozes na posti podici povrat poreza, uz neku njhovu proviziju.
24.07.2007 | 06:04
Evo da Vas obavijestim, postao sam vlasnik svog prvog mac-a (macbook 1,86 dual 2 core). Hvala svima na pomoci i savijetima...

ps koji je shortcut za at iliti monkey
24.07.2007 | 06:53
dobrodošao u mac vode
@--> shift+alt+2 (2 na alfanurmeričkom dijelu)
24.07.2007 | 07:37
hvala andrej...

Pozdrav;)
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 11 sati
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...
  • accom: Ako često obradjuješ video, onda pro. Sam bi preferirao novije gen. CPU.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky Za sve DTP programe dosta ti je air:
  • kupus: protonvpn na 3 dolara mjesečno
  • drlovric: [link]
  • drlovric: Jako zanimljiva i pregledna lista korisnih Mac aplikacija.
  • zoranowsky: Znam, u pravu si. Imam thunderbolt 27
  • drlovric: Ako imas vanjski monitor u svakodnevnom radu, uzmi 14". Ja sam pogrijesio sa 16". Ogroman je to laptop :)
  • zoranowsky: Dilema je taj M2Pro ili odriješiti kesu i uzeti M4Pro ali s 14" ekranom (24GB/1TB)
  • zoranowsky: @accom - Affinity, Adobe CC, DaVinci Resolve. Imam trenutno 512GB u 2 MBPro-a tak da sam se navikao.
  • drlovric: Ja imam MBP sa 512 MB, nemam problem sa prostorom. Oko 300GB je puno mozda.
  • accom: @zoranowsky Sve ovisi o tome, što želiš radit s njim.
  • zoranowsky: Nije jedini stroj, to je neka donja granica, za sve ostalo imam externe ssd-e i synology
  • Yonkis: Ne nađoh jeftiniju cijenu (u RH) od toga.. A hoće li ti 512 biti dovoljno?
  • zoranowsky: Zaboravih napisati, trenutno je u HGShopu na akciji
  • zoranowsky: Jel se isplati uzeti MBPro M2pro 16" 16/512 za 2100eur?
  • gladhr2: zna netko neko rjesenje?
  • gladhr2: [link] problem sa bluetoothom i 4. uređajem :D
  • JOHN: Hvala na info
  • Yonkis: Imaš na adidas.hr ali do 28.11 stoga požuri
  • stefanjos: affinity je na 50%
  • JOHN: Ja jučer u CCOne kupio kćeri tenisice. Bile su čitavih 20% na akciji. :) Takva akcija je ustvari neka uobičajena koja se pojavi gotovo svaki mjesec tako da i ovaj put teški bulšit..
  • drlovric: Imal kakvih Black Friday popusta? :) Neko vidio nesto zanimljivo?
  • ^SuperUnknown^: Jel to samo meni potrgan layout Oglasnika? :)
  • smayoo: Nije to baš besplatan način. To sve tako radi kako si opisao, ali windowsi te upozoravaju da nisu aktivirani
  • ping: @VanjusOS ima. Downloadiraj DEMO version parallelsa za M procesrore. To će ti downloadirati windows for arm kao .iso file. Instaliraj UTM virtual machine i windowse koje si skinuo.
  • JOHN: izuzev telekom operatera i sl.
  • JOHN: to je sve ilegala
  • JOHN: Pazite se skime imate aranžamne
  • JOHN: Čini se da više neće biti IPTVa, za đabalesku ili ga više uopće neće biti u ponudi.
  • smayoo: [link]
  • stefanjos: podsjetnik svim dobrim ljudima za iparty :)
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.16 Seconds

Provided by iJoomla SEO