04.11.2007 | 01:08
Ovo bi mogao biti prijedlog za kreiranje jednog guide-a ilitiga vodica za ljude koji prvi (drugi, treci, ...) puta otkrivaju svijet drugacije upotrebe racunala.
Dobro sad, nije to nista spektakularno drugacije, ali dobro zvuci...
Zamislimo situaciju u kojoj cu naravno sebe opisati da nebi rekao netko da se bavim hipotetskim mastarijama. Ajmo zaboravit ono sta je bilo prije 5 godina i ranije...
Mac Mini, idealan za switchera. Monitor si svatko kupi vec prema zelji i potrebi. Kako je bilo dosta prituzbi na apple tastature, odlucio sam za tu svrhu iskoristiti ono cega doma imam dovoljno, a i na trzistu postoji dobar izbor prilicno kvalitetnih USB PC tastatura i mishonja. Dodatnu tezinu toj odluci daje program Sinergy2 koji omogucava da se preko mreze shera jedna tastatura i mis izmedju vise kompjutera, pa cak i windoze i mac mogu razmjenjivati i tekstualni sadrzaj clipboarda.
Moj je plan jednostavno zamijeniti/dodati slova Z i Y kako bi dobio QWERTY raspored (koristim ga na poslu), sto mozda ostali switcheri cak i nemoraju raditi, no ostali znakovi koji su vec odstampani zahtjevaju intervenciju, kako bi se [] ili @ strpali tamo gdje se nalaze odstampani. Ako nemoze brdo muhamedu... Dakle treba alternativni keyboard layout (spominjao ga je netko) ili program za to napraviti za one koji misle da mogu ili znaju bolje, vise, dalje...
Citao sam i o fontovima pod X-ima... Cijeli me zivot ucili da je T1 onaj pravi izbor, a da je TT pushiona koja na belihterima ne izlazi onako kako se ima na ekranu, pa bi i to trebalo stavit crno na bijelo (tamno zeleno na svjetlo zeleno), da se ljudi ne mrcvare... Koji su fontovi pogodni za koju namjenu i cime ih je najlakse organizirati...
Ostale stvari vise manje nisu nesto bitno razlicite i samo je pitanje vremena dok ne legne sve na svoje mjesto...