virusi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

virusi

31.05.2004 | 20:00
Poštovani, nedavno sam nabavio novi iBook s OS Panterom, pri kupnji me prodavačica uvjeravala da dobiti virusa na Mac-u, isto kao nači iglu u sijeniku.
Dali je to stvarno tako ili je samo trgovački trik?
31.05.2004 | 20:23
Igle u sijeniku mozda i ima, a virusa na Macu definitivno ne!
31.05.2004 | 21:20
Igle u sijeniku mozda i ima, a virusa na Macu definitivno ne!

necemo ipak pretjerivati...

postoji sansa da dobijes nekolicinu macro virusa... tj. virusa koji se lijepo skrivaju pod macro naredbama od worda... inace mozes biti 99% siguran da neces za sad dobiti neki virus...
01.02.2005 | 22:09
znam da na mac-u nema virusa,
ali WTF:
"McAfee virus protection software shields your Mac from more than 85,000 viruses"

- u .Mac reklami na apple.com
02.02.2005 | 02:18
Misle na 85000 makro virusa za Office za PC ili na neke PC viruse koje Mac korisnici nepažnjom mogu proslijediti dalje mailom, pa zaraziti kolegu s Wintelom.

Na Mac OS X-u do sada nije viđen niti jedan virus.
02.02.2005 | 05:25
Misle na 85000 makro virusa za Office za PC ili na neke PC viruse ...

- - -

McAfee laze na sav glas radi marketinga i prodaje. I obmanjuje Mac korisnike.

Na njihovom sajtu s arhivom dosadasnjih virusa (klikni ovdje) kazu da je trenutno registrirano nesto vise od 100,000 virusa.

Vecina danasnjih su email virusi ciljani na sigurnosne rupe u Outlooku, koje uz katastrofalne greske u dizajnu Windowsa omogucuju svakoj ludi da nekom zbrise disk. Dakle, Windowsi i njihovih 100,000+ virusa, a ne Mac.

Ako na gornjoj adresi boolean opcijama filtriras koliko je virusa aktivno na Mac platformi, dobit ces oko 579, koji su registrirani do sada, pod razlicitim verzijama Mac operativnog sustava.

Ako pogledas profil tih 579 virusa, vidjet ces da zapocinju sa WM/ ili XM/. O cemu je tu rijec? To su MS Word i Excel Macro virusi. Njih je oko 95% od ukupnog broja Mac virusa. Odnosno da to prevedemo: da nije Microsofta, danas na Macu ne bi imali niti tih 500+ virusa.

Od tih 579, oni koji mogu ugroziti Maca, a da nisu Macro virusi, brojem su .. samo 26! No i ti mogu djelovati samo i iskljucivo na Mac racunalima koja nemaju instaliran OS X, vec samo cisti stari, jednokorisnicki Mac operativni sustav.

Tako, za Mac OS X specificno, nema registriranog NITI JEDNOG virusa. Nijednog. Nula. 0. A Mac OS X je na trzistu vec dulje od 4 godine! Znaci li to da Mac nije zanimljiv piscima virusa? Ili zbilja jako malo ljudi koristi Maca pa se ne isplati pisati viruse?

Ne! Kvaka je u tom sto je nenormalno tesko napisati virus koji bi bio ucinkovit na Mac OS X-u. Na skali od 1 do 10, razina teskoce pisanja virusa za OS X je tu oko 10. Mislis da nitko to nije probao do sad? Vjeruj mi, programerima je veci izazov (a time i svjetska slava!) srusiti Unixoliki sustav nego napisati 500 virusa za Windowse -- jer je srusiti i onesposobiti Unix (onako kako i Windowse) ravno nemogucem.

Zato virusa i nema. Unix je desetljecima iskusani dizajn, koji je u temeljima pametno izgradjen. Otporan na gnjide i metke. S Mac OS X-om vise si nego siguran. Unixoliki i cvrsti dizajn Mac OS X-a ne dopusta havarije i idiotarije koje se dogadjaju na Windowsima, a da jadni korisnik jos i pojma nema sto se dogadja. I ne samo to -- za razliku od monolitskih Unixa, Mac OS X je za jos jednu stepenicu negostoljubiviji piscima virusa zbog svoje mikrokernelske strukture.

Sve da netko i napravi virus koji se uvuce u tvoj OS X sustav (recimo, zakacen na neku aplikaciju donosioca -- sto pak znaci da je aplikacija morta biti inficirana prije dolaska na racunalo), sve sto moze napraviti, (cak i teorijski) jest izbrisati tvoje podatke i tvoje datoteke ... a ne moze niti taknuti sistemske datoteke, te podatke i datoteke drugih korisnika na tvom racunalu.

Primjerice, ako na Macu radis ti i tvoj brat, i svatko ima svoj login, aktivirani virus ce unistiti samo tvoje podatke. Brat tvoj nece ni primijetiti sto se dogadja.

Kad je rijec o virusima, najbolje je provjeriti sto kazu eksperti o tom, a ne sto vicu McAfee i ostali prodavaci misomora i afrodizijaka smirenja jadnim Windows korisnicima.
06.09.2007 | 21:41
Pozdrav svima.

Prije dva dana sam postao ponosni vlasnik MacBook-a (bijelog) i poceo sam malo da istrazujem kako sve ovo funkcionira.

Jedan od razloga sto sam presao na Mac jeste i moja istraumiranost virusima i ostalim bajama kojima je bio izlozen moj pokojni Compaq WinPC.

Ovdje vidim da su ljudi apsolutno uvjereni da nema virusa, a na Apple-ovom download strani ima neki Intego anti-virus software.

Da li doista treba AV software ili kako se ovdje tvrdi da ne treba?

Hvala.
07.09.2007 | 06:27
NE ne treba ti AV software za mac jer ne postoji NITI jedan aktivni virus koji može inficirati Mac OS X.
07.09.2007 | 06:57
jel postoji mogucnost ako se instalira office 2004,da dodje do virusa ipak je microsoftov
07.09.2007 | 07:14
msabljo je napisao:
jel postoji mogucnost ako se instalira office 2004,da dodje do virusa ipak je microsoftov

Mudro zboris,ja ga neman instaliranog nit mi triba
07.09.2007 | 10:14
Nema virusa i zaboravi na anti-virusne programe. Koliko ćemo još u tome uživati - ne zna se, nadajmo se dugo...

Office koristim na Macu i nisam nikada imao nikakav problem. Generalno možeš isključiti automatsko izvršenje makroa, ali mislim da i ti makro-virusi za Office ne bi puno štete napravili na Macu.
07.09.2007 | 17:42
Hvala na odgovorima. Da li je ista situacija i po pitanju spyware-a i slicnog smeca kojem smo bili izlozeni na Windows-ima?
07.09.2007 | 17:58
Nema virusa, spywarea, hijackera, trojana i ostalih gluposti. Jednostavno - nema - Sad ti jedino preostaje uživati u radu i zabavi.
08.09.2007 | 05:39
Hvala svima. Doista mi je uzitak istrazivati MAC OS X.
08.09.2007 | 05:48
mujo bolan, nisi jedini
09.09.2007 | 22:26
uzzy sta onda koristis za pisanje,ako ne koristis word,koji program korsitis da je kompatibilan da ga saljes windows userima
09.09.2007 | 22:32
msabljo je napisao:
uzzy sta onda koristis za pisanje,ako ne koristis word,koji program korsitis da je kompatibilan da ga saljes windows userima

Ne koristim ni jedan
09.09.2007 | 22:46
ja koristim pages i pri snimanju odaberem export to .doc ili .pdf i nema greške, mada kod većih fajlova koji uključuju dosta slika i tablica izbjegavam exportirat u .doc već isključivo u .pdf
10.09.2007 | 00:15
hvala johhny boy
  • User
  • Posjetitelj
10.09.2007 | 05:45
msabljo je napisao:

NEO OFFICE je super. Verzija Open Office-a napravljena za MAC OSX. I mozes snimati dokumente u bezbroj formata, ukljucujuci i DOC.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 11 sati
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...
  • accom: Ako često obradjuješ video, onda pro. Sam bi preferirao novije gen. CPU.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky Za sve DTP programe dosta ti je air:
  • kupus: protonvpn na 3 dolara mjesečno
  • drlovric: [link]
  • drlovric: Jako zanimljiva i pregledna lista korisnih Mac aplikacija.
  • zoranowsky: Znam, u pravu si. Imam thunderbolt 27
  • drlovric: Ako imas vanjski monitor u svakodnevnom radu, uzmi 14". Ja sam pogrijesio sa 16". Ogroman je to laptop :)
  • zoranowsky: Dilema je taj M2Pro ili odriješiti kesu i uzeti M4Pro ali s 14" ekranom (24GB/1TB)
  • zoranowsky: @accom - Affinity, Adobe CC, DaVinci Resolve. Imam trenutno 512GB u 2 MBPro-a tak da sam se navikao.
  • drlovric: Ja imam MBP sa 512 MB, nemam problem sa prostorom. Oko 300GB je puno mozda.
  • accom: @zoranowsky Sve ovisi o tome, što želiš radit s njim.
  • zoranowsky: Nije jedini stroj, to je neka donja granica, za sve ostalo imam externe ssd-e i synology
  • Yonkis: Ne nađoh jeftiniju cijenu (u RH) od toga.. A hoće li ti 512 biti dovoljno?
  • zoranowsky: Zaboravih napisati, trenutno je u HGShopu na akciji
  • zoranowsky: Jel se isplati uzeti MBPro M2pro 16" 16/512 za 2100eur?
  • gladhr2: zna netko neko rjesenje?
  • gladhr2: [link] problem sa bluetoothom i 4. uređajem :D
  • JOHN: Hvala na info
  • Yonkis: Imaš na adidas.hr ali do 28.11 stoga požuri
  • stefanjos: affinity je na 50%
  • JOHN: Ja jučer u CCOne kupio kćeri tenisice. Bile su čitavih 20% na akciji. :) Takva akcija je ustvari neka uobičajena koja se pojavi gotovo svaki mjesec tako da i ovaj put teški bulšit..
  • drlovric: Imal kakvih Black Friday popusta? :) Neko vidio nesto zanimljivo?
  • ^SuperUnknown^: Jel to samo meni potrgan layout Oglasnika? :)
  • smayoo: Nije to baš besplatan način. To sve tako radi kako si opisao, ali windowsi te upozoravaju da nisu aktivirani
  • ping: @VanjusOS ima. Downloadiraj DEMO version parallelsa za M procesrore. To će ti downloadirati windows for arm kao .iso file. Instaliraj UTM virtual machine i windowse koje si skinuo.
  • JOHN: izuzev telekom operatera i sl.
  • JOHN: to je sve ilegala
  • JOHN: Pazite se skime imate aranžamne
  • JOHN: Čini se da više neće biti IPTVa, za đabalesku ili ga više uopće neće biti u ponudi.
  • smayoo: [link]
  • stefanjos: podsjetnik svim dobrim ljudima za iparty :)
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO