07.04.2018 | 11:17
Kloba kaže:
E, Bertone - kao roditelj - daj mi odgovori - kako je u današnjem školstvu (osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju) uređena informatika? U kojem razredu klinci počinju učiti o tome, i što ti kao ipak iznadprosječni znalac o toj temi kažeš na kvalitetu tog predmeta, da nedemo u širinu sveopćeg školskog sustava?
Kako je OŠ u koju mi idu klinci jedna od 800 OŠ u svijetu koja je u programu Microsoftovog osnovno školskog programa (čitaj M$ im je sponzor) jedan od 3 ili 4 prva razreda ima mogućnost odabrati kao izborni predmet informatiku od prvog razreda (ovo bi se navodno trebalo promijeniti od 2019., odnosno 2020. godine), ostali sa informatikom kreću kao obaveznim predmetom od petog razreda.
Što se tiče nastavnog programa, u petom kreću sa osnovama informatike (neke stvari nisam ni ja znao ili sam ih zaboravo, neke su po meni apsolutno nepotrebne no neke su i korisne na razini općeg znanja).
Dobra je stvar što se informatika (jedan dio) obrađuje i na tehničkom predmetu samo je loše što informatika i tehnički nisu vremenski usklađeni.
Da pojasnim, na tehničkom su krenuli sa dijelovima hardvera i osnovama M$ Windowsa da bi potom prešli na osnove programiranja pa su na mikrobitu radili jednostavne programe da bi potom tek mjesec-dva kasnije na informatici učili osnove programskog koda, dijagram tijeka i sl. ... bedasto, odnosno to je isto kao i kad u prvom razredu uče slova i prije nego što su došli do kraja abecede iz matematike moraju rješavati matematičke zadatke koji su postavljeni opisno (ono kao, Ana je imala pet jabuka, jednu je dala Marku, dvije Franji pa koliko je jabuka ostalo Ani?) - kako riješiti matematičku jednadžbu kad nisi naučio još sva slova da možeš pročitati zadatak.
Nadalje, i dio ostalih predmeta za izradu domaće zadaće traži od djece poznavanje rada na računalu (recimo izrada prezentacija za hrvatski, engleski ili njemački) ili korištenje web servisa (Flipgrid, Pedlet, Kahoot), a da klinci prije toga još nisu obradili ni osnove korištenja Windowsa, a kamo li PowerPointa i sl.
Uglavnom, mojima nije teško jer su od treće/četvrte godine počeli koristiti sva tri OS-a pa su imali podlogu (najstariji je prvu instalaciju Linuxa na laptop odradio samostalno uz malu verbalnu pomoć sa nekih devet godina), ali drugim klincima u razredu nije baš lako, a što će od svega na kraju pohvatati i koliko će im kasnije u životu biti korisno, nemam pojma.
I da, sva djeca od prvog razreda osnovne mogu besplatno koristiti Office 365 (on line i offline), ali im to nitko u školi nije rekao... toliko o kvaliteti školstva
Kloba kaže:
Evo. To je to o čemu sam pisao. Baterija je napunjena, munja je i dalje tu.
Nije da me to nešto posebno iritira, samo me zanima da li se ostalima makne kada se baterija napuni.
Ja sam to ugasio (isključio opciju prikaza) i stanje baterije vidim preko iStata. Inače to je uvedeno od Sierre (ako se ne varam) kad su izbacili mogućnost prikaza očekivanog vremena rada na bateriji (pisali smo na forumu o tome).