09.04.2018 | 23:55
Laptopi kupljeni novi, od kupnje do pojave poruke Service Battery prošlo je možda nekih 3 godine. Unutra su orginalne baterije koje su došle prilikom kupnje. Za punjenje baterije korišteni orginalni punjači. Baterije kalibrirane tj. pražnjene do 0% nekih 3-4 puta godišnje, i to preventivno, prije pojave ikakve poruke "Service Battery", ali vidim da od toga očito nikakva korist.
tino1, zabac, rusty, stefanjos, koliko ciklusa imaju baterije u tim vašim macbookovima i koliki je battery health%?
Meni je jasno da se u mom slučaju kod obje baterije radi o tome da je jedna od ćelija riknula. Ali mi nije jasno da sam firmware baterije detektira da je ćelija neispravna, a onda nakon toga nije u stanju tu neispravnu ćeliju isključiti već mi bateriju pretvori u totalno neupotrebljivu bateriju samim time što krivo prikazuje postotak napunjenosti i što taj isti postotak divlja i skače gore-dolje svako malo i tjera laptop u standby ili u gašenje. Kad mi je prva baterija riknula na taj način mislio sam da je u pitanju slučajnost. Kada mi je druga baterija riknula na identičan način, više ne mislim da je u pitanju slučajnost.
Kod drugih proizvođača laptopa to nisam vidio, a prošao mi je veći broj njih kroz ruke, raznih proizvođača, od najjeftinijih do vrlo skupih, ako im je i riknula jedna ćelija, ostale ćelije baterije normalno nastavljaju raditi, samo što baterija drži razmjerno kraće vrijeme.
Čini mi se da Apple NAMJERNO kroz unaprijed programiran firmware uništava takve baterije kojima rikne jedna od ćelija, a evo i zašto to mislim. Baterije nisu postale neupotrebljive u trenutku pojave poruke Service Battery. Radile su još mjesecima nakon pojave te poruke bez ikakvih divljanja ili skakanja postotaka, a tek s protekom više mjeseci su postale neupotrebljive. Otkud poruka Service Battery u vrijeme kada baterija radi bez ikakvih problema? Odkud firmware baterije može znati 3-4-6 mjeseci unaprijed da će krepati neka ćelija baterije? Ako to može znati, kako nije u stanju isključiti tu neispravnu ćeliju i nastaviti koristiti sve ostale ispravne ćelije baterije bez ikakvih problema, teže bi trebalo biti detektirati tj. unaprijed predvidjeti da će neka ćelija krepati, nego što bi trebalo biti softverski isključiti upotrebu te crknute ćelije?
Nek me netko tko ima više znanja razuvjeri i demantira ovo gore. Čini mi se da je jedini cilj što prije natjerati vlasnike da masno plate novu orginalnu bateriju. E pa nećeš razbojniče, nećeš razbojniče jedan!