MacBook baterije crkavaju
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook baterije crkavaju

10.04.2018 | 18:41
I ljudi ako tko u zadnje vrijeme ima kakvih iskustava sa zamjenskim baterijama, napišite slobodno, koliko drže u odnosu na orginale, gdje su kupljene, cijene i sl.
Tko kod nas uopće prodaje orginalne baterije, okvirne cijene za non-removable baterije?
10.04.2018 | 18:53
U Petrinjskoj mijenjaju čelije u baterijama i jedn akošta oko 90kn, a zamjena je gratis. Nema garancije da li će sve zajedno raditi.
Tehnologija baterija je vrlo složena i malo tvornica ima vrhunski proizvod, a puno ih ima dobar proizvod.
Zamjenske baterije nisu ništa lošije od "originala" ali ne one najjeftinije, već neka srednja cijena.
Ako nova košta 100 novaca, onda ja ne bi zamjensku gledao ispog 50 novaca.
10.04.2018 | 19:29
Baterije od OWC-a su dobra "srednja" opcija.
macupgrade.eu
10.04.2018 | 19:50
strujic kaže:
smayo, može pojašnjenje vezano uz rečenicu "Elektronika baterije, naravno, ne može "izbaciti" neispravnu ćeliju jer je više ćelija spojeno u seriju."

Tvoj nick sugerira da si elektrotehničke struke. Nacrtaj shemu više baterijskih članaka u seriji i zamisli onda da je jedan od njih (A) u kratkom spoju i (B ) u prekidu pa reci kako bi ti takav neispravan članak "izbacio" iz baterijskog sloga, a da zadržiš nominalni napon baterije.

I kako misliš da si sje... jednu bateriju tako da si ju pregrijao, kako se to pregrije baterija, pa ne držiš laptop na vatri?

Meni se konkretno dogodilo da mi se laptop otklopio u torbi (jer ga nisam dobro zaklopio) te se probudio i radio zatvoren u tapeciranoj torbi dva sata prije nego sam primjetio.

Ali možeš bateriju uredno pregrijati i ako ganjaš laptop teškom zadaćom, a ne osiguraš mu propisno hlađenje (npr. držiš ga na stolu pod prozorom kroz koji prži zvizdan, držiš ga na nečem tapeciranom što mu zatvori usis zraka, držiš ga zaklopljenog i spojenog na vanjski monitor, tipkovnicu i miša (clamshell mode) satima intenzivno opterećenog...). Silicijski čipovi će se zagrijati na preko 100ºC i preživjet će to (odnosno, ako se zagriju još više, Mac će otići u thermal shutdown), ali baterija ti može otkazati već ako je trajno zagrijana preko 50ºC.

Svaki Macbook ima senzor(e) temperature baterije. Možeš vidjeti koja ti je temperatura baterije pomoću nekog programa koji očitava senzore. Npr. ja koristim iStat Menus. Meni trenutno oba senzora temperature baterije kažu 28ºC, CPU je 45, a izlaz toplog zraka 31.

Kakva je stvar kod drugih proizvođača, da li bi kod njih trebala biti ista stvar ili drugačija, kako oni uspijevaju izolirati neispravne ćelije i da li uspijevaju?

Naravno da ne uspijevaju. Otkud ti uopće ta ideja?

S drugim laptopima nisam imao takvih problema, neznam da li je slučajno ispalo tako ili to ipak nije slučajno?

Ako ti ne znaš, kako da mi to znamo? Jesi li sve laptope koristio na isti način? Koji je to način?

Npr. neki plastiše imaju usis zraka za hlađenje sa strane, a neki straga. MacBookPro ima usis zraka odozdo, a ispuh prema gore, kroz pregib između tijela i zaslona. Ako imaš naviku laptope držati na mekanoj tapeciranoj površini dok na njima radiš nešto više zahtjevno (to može biti i gledanje full hd filma pogotovo ako ga streamaš preko wifija), MacBook ti se sigurno zagrijava nepotrebno previše, a neki plastiša ne nužno (ovisi koji je i kako je izveden).

Možda sam se malo krivo izrazio, ni ne tvrdim da Apple uništava baterije namjerno,

Ne tvrdiš? Ono "nećeš, razbojniče, nećeš" nije baš zvučalo tako...

ali nekako nisam uvjeren da kod baterija kojima je otišla jedna od ćelije nije moguće nešto softverski tj. kroz firmware izvesti kako bi se zaobišla ta neispravna ćelija, upravo iz iskustva s drugim laptopima drugih proizvođača kod kojih nisam imao sličnih problema,

OK, idemo od početka. Koje si zapravo struke?

a s obzirom na veći broj koji mi je prošao kroz ruke bar poneki je morao prije ili poslije imati poneku pokvarenu ćeliju (bilo bi čudno da bar ponekom nije otišla koja ćelija). Imam dojam da Apple tu može nešto napraviti ali da namjerno ne radi, a da drugi rade.

Pogrešan dojam.
17.04.2018 | 15:38
Pisao sam samo iz svog iskustva i na temelju mog dojma, nisam neki stručnjak za baterije moguće da sam i u krivu i da su se neke stvari samo slučajno tako poklopile.

Ali, ako su sve te ćelije u bateriji spojene u seriju i crkavanje jedne ćelije praktično dovodi do neupotrebljivosti cijele baterije, zar ne bi bilo logičnije spajati te ćelije nekako u paralelu pa da crkavanje jedne ćelije ne utječe na rad svih ostalih ćelija u bateriji? Je li moguće da neki možda tako rade? Koja je svrha uopće da se neka baterija sastoji od 5 ili 10 ćelija umjesto od jedne ćelije, kada crkavanje jedne ćelije čini bateriju praktički neupotrebljivom?

Da li je nekom poznato kod iPhone i ostalih smartphone, da li su i kod njih mogući skokovi i padovi kod postotka napunjenosti baterije koja se prikazuje, da li se kod njih baterije sastoje od jedne ili više ćelija?
17.04.2018 | 17:47
Hm...
Oprosti, ja sam pretpostavio (assumption is mother of all fuck-ups ) da si elektrotehničke struke kad si si nadjenuo nick "strujić".
Baterija akumulira kemijsku energiju pa je pretvara u električnu. Dakle, jedna baterijska ćelija, ovisno o elektrolitu i elektrodama koje koristi ima napon kakav ima po svojoj kemijskoj naravi. Napon jedne ćelije dobiješ odabirom kemije baterije, to nije nešto što se proizvoljno bira. Npr. alkalne nepunjive baterije imaju 1,65 V neopterećeni napon (deklrariraju se kao 1,5 V jer cca toliko ispadne kad ih opteretiš nekim trošilom). Nekadašnje nikalske punjive baterije su bile 1,35V neopterećeno, ako se dobro sjećam. Litij polimerne su, čini mi se, oko 2,15V. Ne hvataj me za brojke, nemam ih sad vreemna provjeravati.
Uglavnom, *SVAKA* se baterija sastoji od više ćelija (članaka), osim ako nemaš uređaj koji radi na tako malom naponu da ti je jedna ćelija (2V) dosta.
Nema nikakvog smisla spajati ćelije u paralelu jer će napon i dalje ostati taj mali. Dobit ćeš veliki kapacitet baterije, ali s malim naponom. Naime, paralelni spoj znači da napon uvijek ostaje isti, a struje se zbrajaju, a serijski znači da struja uvijek ostaje ista, a naponi se zbrajaju (tj. množe).
17.04.2018 | 18:03
Paralelni spoj je lukaviji jer otkazivanjem jednog članka ne dolazi u pitanj ecijela baterija, samo se kapacitet smanji.
Gugle kaže 3,7V po članku ili 4,2V s aditivima za LiPolymer.
Isti Gugle kaže kako baterija u MBP ima 3,494V i 1,990V liniju. Dalo bi se zaključiti kaok su članci spojeni u paralelu.
17.04.2018 | 19:17
To mi zvuči kao napon koji bi mogao valjati jedino za komp u kojem uopće više ne postoji mogućnost ugradnje klasičnog mehaničkog HDD-a.
Očekivao bih da MBP koji još ima SATA interface ima bateriju od barem 7,nešto V.
17.04.2018 | 20:08
Zašto? Pa USB kutije u koje se gura 2,5" disk uredno radi na 5V. Ima mali chopper i diže napon na 12V koliko trab za napajanje. Nisu to velike potrošnje. Nekih 5W po disku.
Vjerojatno su interno riješili dizanje napona za pojedine potrošaće. Nisam se baš udubio u problematiku jer Apple takve podatke skriva k'o zmija noge.
EDIT
Opet sam našao kako one izmjenjiva imaju 10.8V.
Kako Apple ne dijeli podatke, dosta je teško bilo što komentirati.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, cariblanco, drpongrac23, Gjuroo, Riba, vicko, Anonimci (532)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO