10.04.2018 | 19:50
strujic kaže:
smayo, može pojašnjenje vezano uz rečenicu "Elektronika baterije, naravno, ne može "izbaciti" neispravnu ćeliju jer je više ćelija spojeno u seriju."
Tvoj nick sugerira da si elektrotehničke struke. Nacrtaj shemu više baterijskih članaka u seriji i zamisli onda da je jedan od njih (A) u kratkom spoju i (B ) u prekidu pa reci kako bi ti takav neispravan članak "izbacio" iz baterijskog sloga, a da zadržiš nominalni napon baterije.
I kako misliš da si sje... jednu bateriju tako da si ju pregrijao, kako se to pregrije baterija, pa ne držiš laptop na vatri?
Meni se konkretno dogodilo da mi se laptop otklopio u torbi (jer ga nisam dobro zaklopio) te se probudio i radio zatvoren u tapeciranoj torbi dva sata prije nego sam primjetio.
Ali možeš bateriju uredno pregrijati i ako ganjaš laptop teškom zadaćom, a ne osiguraš mu propisno hlađenje (npr. držiš ga na stolu pod prozorom kroz koji prži zvizdan, držiš ga na nečem tapeciranom što mu zatvori usis zraka, držiš ga zaklopljenog i spojenog na vanjski monitor, tipkovnicu i miša (clamshell mode) satima intenzivno opterećenog...). Silicijski čipovi će se zagrijati na preko 100ºC i preživjet će to (odnosno, ako se zagriju još više, Mac će otići u thermal shutdown), ali baterija ti može otkazati već ako je trajno zagrijana preko 50ºC.
Svaki Macbook ima senzor(e) temperature baterije. Možeš vidjeti koja ti je temperatura baterije pomoću nekog programa koji očitava senzore. Npr. ja koristim iStat Menus. Meni trenutno oba senzora temperature baterije kažu 28ºC, CPU je 45, a izlaz toplog zraka 31.
Kakva je stvar kod drugih proizvođača, da li bi kod njih trebala biti ista stvar ili drugačija, kako oni uspijevaju izolirati neispravne ćelije i da li uspijevaju?
Naravno da ne uspijevaju. Otkud ti uopće ta ideja?
S drugim laptopima nisam imao takvih problema, neznam da li je slučajno ispalo tako ili to ipak nije slučajno?
Ako ti ne znaš, kako da mi to znamo?
Jesi li sve laptope koristio na isti način? Koji je to način?
Npr. neki plastiše imaju usis zraka za hlađenje sa strane, a neki straga. MacBookPro ima usis zraka odozdo, a ispuh prema gore, kroz pregib između tijela i zaslona. Ako imaš naviku laptope držati na mekanoj tapeciranoj površini dok na njima radiš nešto više zahtjevno (to može biti i gledanje full hd filma pogotovo ako ga streamaš preko wifija), MacBook ti se sigurno zagrijava nepotrebno previše, a neki plastiša ne nužno (ovisi koji je i kako je izveden).
Možda sam se malo krivo izrazio, ni ne tvrdim da Apple uništava baterije namjerno,
Ne tvrdiš? Ono "nećeš, razbojniče, nećeš" nije baš zvučalo tako...
ali nekako nisam uvjeren da kod baterija kojima je otišla jedna od ćelije nije moguće nešto softverski tj. kroz firmware izvesti kako bi se zaobišla ta neispravna ćelija, upravo iz iskustva s drugim laptopima drugih proizvođača kod kojih nisam imao sličnih problema,
OK, idemo od početka. Koje si zapravo struke?
a s obzirom na veći broj koji mi je prošao kroz ruke bar poneki je morao prije ili poslije imati poneku pokvarenu ćeliju (bilo bi čudno da bar ponekom nije otišla koja ćelija). Imam dojam da Apple tu može nešto napraviti ali da namjerno ne radi, a da drugi rade.
Pogrešan dojam.