13.05.2019 | 11:27
dpasaric kaže:
@kupus - Xeoni kojima se dograđuju (5,1) jesu stariji, ali nisu "stari 10 godina", a i da jesu, kakve veze ima ako i dalje nude vrhunske performanse jer su to tada bili najskuplji serverski procesori. Takvi procesori bez problema konkuriraju najnovijem iMacu Pro po snazi obrade (znači stroju od 70.000 kn), a još uvijek su brži od najnovijeg 2019 iMaca sa 6-core 3.8GHz procesorom koji izgura 79.3 gigaflopsa (znači stroj od preko 20.000 kn), a bolji rezultat od najnovijeg iMaca ima čak i nedograđeni Mac Pro 2009 s 8-core Xeonom 2.26 GHz... da, slažem se da je to sramota za Apple, ali tako je i treba biti pragmatičan.
- Znaš li koliko se Mac Pro u mojoj okolini do sada pokvarilo? A opskrbio sam valjda sve prijatelje njima, samo ja ih doma imam tri komada! Pokvarilo ih se - NULA. Čak onaj prvi-prvi iz 2006. radi kod frenda, a jedan moj (2,1) koji radi kao server u arhitektonskom studiju 24/365 i danas radi! Ne kažem da i oni nemaju rok trajanja, ali očigledno traju duže od bilo kakvog iMac i sličnog hardvera jer je sve predimenzionirano. Pokvarit će se RAM, grafička kartica i slično, ali bitne stvari su natprosječno pouzdane.
- Što misliš što je trajnije - novi novcati Mac Pro valjak s 2 x D700 ili Mac Pro star 10 godina s RX 580? Kladim se na tower... Nadalje, ako Mac Pro tower krepa - možeš ga sam popraviti, lako dobaviš ono što je riknulo. To ne važi za Valjak i većinu drugih Macova.
- Windowsi 7 na tom stroju divno rade, baš me zanima koji se to Xeon PC s ECC RAM-om dogradiv do 128 GB može složiti za cijenu polovnog Mac Pro towera?
- Da, ako se radi o stroju SAMO za Solidworks, ima smisla kupiti PC, neću reći da nema, ali ako netko želi PC, ne bi ovdje niti pitao za Mac, zar ne? Znači da ima tu još varijabli zašto bi netko tražio Mac. A tko želi snažan Mac kojeg lako može konfigurirati, na kojem radi zadnji macOS, nove grafičke, novi NVMe SSD-i i slično, i dalje mislim je Mac Pro tower sjajna kupnja, a sve to u klasi cijene jačeg Mac minija.
Sada kada me još uhvati luna, pa napravim onu modifikaciju napajanja da može hraniti Vegu VII i slično... mislim da bi (5,1) komotno mogao poživjeti i do (7,2), taman kada (7,1) preboli dječje bolesti.
Stari su 9 godina, evo sad su desetoj.
ark.intel.com/content/www/us/en/ark/prod...-gt-s-intel-qpi.html
Launch Date Q1'10
To sto ti navodis je samo teoretska snaga racunala, to nije bas tocno u realnom svijetu. 95% i vise aplikacija ne zna iskoristit drugi procesor. Velika vecina aplikacija ne koristi vise od 4 jezgre, za neke je bitan takt vise od svega i sl. Pitanje je zna li osx iskoristit drugi procesor sa svojim aplikacijama, recimo unzipanje foldera. Imao sam ja X5660 prije nego sto sam se prebacio na mp2.1 (8core), po teoretskoj snazi koju ti navodis moj sustav bi trebao biti tu negdje, a svi znamo da to nije tako.
Naravno, slazem se da je kutija bolja od valjka, sve je bolje od valjka
imac i slicni proizvodi za mene uopce nisu relevantni, to je samo sminka. sto ce ti i9 u tankom ekranu kad throttlea
Evo, kad bas hoces:
www.njuskalo.hr/pc-racunala/hp-proliant-...3-ram-oglas-28489170
2500kn (i manje), trpas unutra ECC ram (isti kao i mp5.1), grafu koju hoces, procesore iste stavis za 20dolara, itd...
To je zapravo mp5.1 u drugom kucistu
Za 5-6 tisuca kuna slozis PC (od rabljenih komponenata, tako da bude usporedivo) koji sisa mp5.1 u 95% aplikacija. Ne kazem da mp 5.1 nije iskoristiv danas, naravno da je, ali da postoje i puno jaca racunala za manje novca - postoje.
Ako je OSX uvjet da radi nativno onda nema rasprave, u tom slucaju bi i ja svakom preporucio 5.1