27.05.2019 | 00:00
Evo mene opet s novim, nadam se korisnim, informacijama u vezi BootCampa na Mac Pro 5,1.
Mnogi ne prelaze na Mojave zato jer se proširila informacija da Mojave više ne podržava BootCamp, ali to je samo djelomično istina. Pravo stanje stvari je to da samo BootCamp Assistent ne radi, ali on je zapravo potpuno nebitan. On služi samo kako bi downloadao potreban exe s driverima za PC i stavio ga na USB i kako bi particionirao disk na raznim cosumer Macovima koji imaju samo jedan (haha!) disk u sebi.
Zezam se jer trenutno imam u stroju 6 diskova, a imam interno prostora za još 3. A ako bih prešao na neke dual-kartice, mogao bih imati i 11. Naravno, to je većinom besmisleno, ali veseli tolika fleksibilnost. I dalje se ne mogu nadiviti tom stroju.
Ako imate BootCamp drivere na USB-u, ne treba vam ništa nego originalni bootabilni Windows medij. E sada, neke kvake ipak postoje i glavna razlika je idete li na Windowse 10 ili na Windowse 7.
- Windows 10 nije službeno podržan na "starim" Mac Pro, no svi bitni Mac driveri rade i uopće nije problem koristiti Windowse 10 na 5,1. No, kako BootCamp aplikacija na strani Windowsa onda ne radi, a ona služi da se odabere StartUp disk, to znači da se s Windowsa 10 ne možete skroz elegantno vratiti na Mac ako imate neku grafičku karticu bez boot screena, pa da se vratite na Mac s OPT. Ovako je potrebno napraviti CMD+P+R za reset PRAM-a u kojem se zapisano i koji boot disk se koristi. No, recimo da i to nije big-deal, a moguće da postoji i neki hack, ali ja sada govorim o službenom Appleovu rješenju. Tu je veći problem kako otići u Windowse ako nemate boot screen jer kako na Windowsima 10 ne radi BootCamp aplikacija, a ona, među ostalim, služi da "blagoslovi" taj disk na način da ga Mac vidi u svom startup panelu kao bootabilan, onda sve ovo možemo pokratiti na: "Ako imate grafičku s boot screenom, možete na Windowse 10 bez brige, ako nemate, dobro razmislite kako složiti konfiguraciju - ili korisite Windowse 7."
- Windows 7 je službeno podržan i to je super jer se onda možemo "šetati" između Maca i Windowsa samo klikajući kroz kontrolne panele, bez potrebe za boot screenom. Tu ima samo jedna caka - StartUp kontrol panel sa strane Windowsa ne vidi Macove diskove koji nisu na SATA sabrinici, a vjerujem i da se BootCamp disk ne vidi s Macove strane ako nije na "kućnom" kontroleru, ali to nisam mogao provjeriti jer iz istog razloga nije moguće instalirati Windowse na npr. NVMe SSD (može uz hakove, ali to je sve previše tlake) jer ga BootCamp vidi kao "eksterni" disk. Dakle, možete komotno imati Mojave i Windowse 7 na Macu s npr. RX 580, a ako koristite NVMe za Mojave, onda samo na nekom bezveznom SATA disku stavite neki sistem, npr. High Sierru, da je Windowsi mogu vidjeti i onda se vraćate nazad u dva skoka - Win 7 -> High Sierra -> Mojave NVMe.
Ako netko ima dodatna pitanje, shoot!