11.07.2019 | 10:42
Idemo opet nešto korisno, ovaj put za hrabre DIY majstore kao što su naši Djuro genijalac i Stefanjos!
Nakon same promjene procesora kritična stvar za ispravan rad je pravilno pritegnuti hladnjake. Naravno, tu ima paranoje (s pravom) jer oni s teškom rukom lako mogu toliko pritegnuti hladnjak da napukne daughtercard s procesorima (CPU tray). Apple jasno kaže kojom silom to treba učiniti - s 0.94 Nm, ali malo tko će imati moment ključ te veličine. Ako se radi bez moment ključa, onda kažu da se pritegne rukom "dok lagano ide", a kada stane, onda još okrenuti 1/4 okreta. I to bi trebalo biti to. Naravno, vijke treba pritezati unakrsno, slično kao kod kotača automobila.
Lako može zavarati niska temperatura koju prijavi Mac - jer logično da sonda na hladnjaku neće javljati ispravnu temperaturu, ako sam hladnjak nije dobro montiran. Tada sve ovisi o senzoru na samom procesoru koja ima brze i visoke oscilacije. Stroj može raditi sasvim ok dok je idle, ali čim se počne vrtiti išta što ima snažan peak u CPU potrebama, stroj bi se mogao ugasiti. Termalne paste ne treba previše, ali nije dobro niti premalo, moje iskustvo je bolje da je mrvu više nego da je premalo, samo treba paziti da ne dođe gdje ne treba.
Srećom, ovi Mac Pro su izuzetno pametno konstruirani i imaju samozaštitni mehanizam koji gasi stroj kada osjeti da nešto nije ok, a za to ima dva glavna razloga: temperatura samih CPU dođe u kritičnu zonu - ili neki uređaj počne vući toliko struje da može oštetiti matičnu ploču.
Dakle, kada vam se Mac Pro ugasi sam od sebe, ne ljutite se, nego budite zahvalni što pazi sam na sebe i vjerojatno je spasio hardver od trajnog oštećenja.
Druga vrlo važna stvar za DIY majstore, a koju sam zaboravio spomenuti (a VAŽNO JE!), jest da Macov fan management koji je upisan u SMC firmware mora biti isti na matičnoj i daughtercardu. Strojevi će raditi i ako se upare različite verzije, ali će fan management biti zbunjen i onda će iz sigurnosnih razloga raditi na punoj snazi da se nešto ne ošteti. Nema načina za update SMC firmwarea, to izgleda može i zna samo Apple.
No, postoji dodatna kvaka:
Ako u stroj (npr. 4,1 koji je dignut na 5,1) stavljate procesor iz 5,1, njegov SMC neće skužiti koji je to procesor (kada skočite s npr. 4 na 6 jezgri) i može ga krivo interpretirati i odlučiti se na krivi mod hlađenja. Isto tako, kada u zadnju 2012 seriju (5,1) stavite procesor za koji nije bio predviđen (npr. X5690) on će biti previše osjetljiv, tj. sustav radi, ali preagilno i treba ga malo "primiriti" jer je stroj preglasan, a nema stvarne potrebe. Treća mogućnost je najbolja, a to je kada se slučajno "potrefi" da stari sustav neki nepodržani procesor prepozna kao "svoj" i onda slučajno sve radi točno kako treba!
To je npr. slučaj kada se u 4,1 dignut na 5,1 stavi X5690.
Dakle, izuzetno je VAŽNO da nakon dogradnje procesora provjerite kako se ponaša fan management! Treba instalirati Macs Fan Control, otvoriti širom prozor, otvoriti Activity Monitor i onda dignuti Power Fractal (staviti na visok broj iteracija da se dobro zagrije) i pratiti što se zbiva. Tako možete i vrlo fino "tunirati" sistem i podesiti ga da se super hladi, a da nije previše glasan.
Ne zaboravite da Macs Fan Control treba podesiti u svakom useru zasebno, ventilatore je najbolje vezati na pripadajuće senzore i onda se malo igrati s vrijednostima kada ih aktivirati i do koje mjere.
Upozorenje za Windowse: tamo o tome defaultno brinu Appleovi Boot Camp driveri. Nisam se time toliko bavio jer ja imam taman onu "sretnu" kombinaciju koja radi "sama od sebe", ali svakako bih upozorio da oni koji rade u Boot Campu i imaju kombinaciju u kojoj na Macu za to treba dodatna kontrola ventilatora, da provjere situaciju na Windowsima i ako ne radi kako treba, da se OBAVEZNO instalira i tamo - podržano je!
www.crystalidea.com/macs-fan-control