29.06.2019 | 10:35
evo i mojeg iskustva. Pa Davore, ako hoćeš, izvuci to u temu ili nekaj, ako nekom bude trebalo...
Mac Pro u punoj snazi (zamjena procesora + delid)
Uvod je pohranjen ovdje, u threadu kojeg Davor dobro održava, a koji se odnosi na Mac Pro koji zaista, nakon svega što sam vidio, zaslužuje da ga se smatra najboljim Macom u povijesti. Da, bilo je iznimnih strojeva, bilo je iznimnih dizajnerskih strojeva, ali ovaj sa svojom promišljenošću, lakoćom i dostupnošću upgradea nadilazi sve.
Malom za faks (FSB) treba Solidworks. Koristio je macbook air (2012.) koji je mogao pod sedmicom pokrenuti Autocad za jednostavnije crteže, ali Solidworks nije dolazio u obzir. Budući da Autocad ionako njima kod oblikovanja zapravo ne služi ničem (Solidworks je zapravo uvod, iduće godine se radi Catia) trebalo je nabaviti jači komp. I ajde, postavio ja to pitanje što i kako i neke dobre duše rekle, složi neki PC i to je to. I tako i ja krenuo, bez predrasuda, klikat po linksu i sličnim mjestima. I ubrzo shvatio da ako ne koristim najjeftinije komponente, nego nešto bolje što bi moglo poslužiti i kao hackintosh, cijena se penje dobro preko 6000 kn. I onda doista nije bilo smisla kupovati nešto što izlaskom iz dućana ne vrijedi više ništa (PC, IMHO, ali i prema iskustvima, doista nakon što jednom napusti dućan, ne vrijedi ništa; uostalom, tko je ikad kupio rabljeni PC složenac u nekoj kanti?!).
Dakle, nabavih od Davora jedan Mac Pro 4.1 koji je flashan na 5.1. U njega je ugrađen NVm Samsung (250 Gb) kao primarni disk na kojem je Mojave i još jedan SSD na kojem je High Sierra i Windows Seven.
Kako komp ima 580-ku, nema bootscreena pa je prebacivanje između sistema malo komplicirano, ali sve radi. No, pojavio se problem kojeg nitko nije bio svjestan, ali kad me zadesio, otkrio sam da postoji.
Stock procesori 2.26 GHz s četiri jezgre imaju problem s Mojave sistemom od 10.14.3 na dalje u toliko da je zvuk trzav. Zastajkuje i prekida, kao kad je brzina prijenosa nedovoljna. Budući je na komp spojen TEAC 101AD pojačalo i DA konverter preko JM Lab zvučnika, onda je ovo bilo neugodno iznenađenje. Macbook air nije patio od tog problema, a uskoro se pokazalo, ni High Sierra, a ni Windowsi nemaju tih problema. Sve je upućivalo na problem kombinacije postojeći procesori i Mojave pa kad se pojavila opcija nabave novijih procesora na 2.66 Ghz sa šest jezgri, krenuo sam u to. No, postoji caka: ovi noviji procesori su imali integrirani hladnjak, dakle trebalo ga je skinuti tj. odraditi delid.
Na netu postoje dva preporučena načina. Jedan je pomoću škripca (naški šrafštuk), a drugi je pažljivim obrezivanjem pomoću žileta koji jamči krv, znoj i suze. Kako je korištenje škripca nepreporučljivo kod movijih procesora koji su tanki i mehanički nježni, prvo sam pogledao ove; debeli su i jaki i odluka je pala da idem na ‘šrafštuk’ varijantu. Imam jedan novi koji je ravan, lijepo ravno klizi i nema oštećena kliješta koja mogu lijepo i precizno dohvatiti procesor. Obljepio sam to zaštitnom trakom i krenuo polako.
Ako polako okrećete vreteno i polako unosite opterećenje u procesor, osjetite točno trenutak kad je onaj silikon popustio i možete lijepo sve primiti rukom. Na netu ima snimki gdje procesori lete u zrak i slično, ali prema mojem iskustvu to se neće dogoditi ako se upotrijebi samo malo zdravog razuma.
No, kad jednom maknete poklopac, pred vama je procesor koji na sebi nema toplinsku pastu nego neku vrstu lema. Iznimno je tvrd i nije ga moguće skinuti krpom ili maramicom ni uz alkohol ili aceton. Aceton nisam htio koristiti, samo sam probao da vidim ide li i ne pomaže. Nisam se usudio dalje s njim isprobavati da ne oštetim procesor. Dakle, ostala je mehanička varijanta. Obljepio sam opet procesor da ga zaštitim i krenuo s žiletom za čišćenje.
To je odmah dalo rezultata i ubrzo sam došao do procesora. Ostatke silikona sam očistio nekom plastičnom karticom (neki beskorisni loyalty card tipa Douglas ili nešto slično). Ok, procesori su spremni, vrijeme za zamjenu. Da biste to odradili, treba imbus ključ 3 mm, ali s dugom drškom.
Sama se ladica s procesorima i memorijom lako izvadi (Mac Pro je zbilja divno napravljen stroj) i onda je vrijeme za odvrtanje. Četiri vijka drže hladnjak, osam i pol krugova je uspon vijka dok ne oslobodi. Vijci, tj. matice, ostaju na hladnjaku, ali je potreban oprez kod njihovog zatezanja.
Samo zamjena procesora je iznimno jednostavna. Očisti se hladnjak od stare paste, nova pasta nanese na procesor, stavi s ona plastična podloška i sve natrag složi.
Zatezanje je kritični moment, pa sam držao ključ za osovinu, a ne za dršku (imam tešku ruku) da ne ‘ausdrajsam’ (još jedan lijepi domaći izraz) navoj.
Pritezanje kao kod felgi na auto, kris-kros raspored dok ne osjetite otpor. Sklopio kompjuter, pokrenuo ga. Boiiing! Dobar znak. Ali, odmah na matičnoj kod procesora A pali se crvena LED-ica, dakle, to ne radi. Komp se diže i javlja samo jedan procesor. Ekipa na netu kaže da se to dogodi ako hladnjak nije dobro pritegnut. Ok, ugasim sve, izvadim ladicu i pažljivo dotegnem hladnjak. I nakon toga, sve je proradilo kako treba!
Najvažniji test je bio zvuk. Zbog riječke veze čast je pala na Denis&Denis i Marina je zapjevala, prigodno, rekao bih, Program tvog kompjutera bez trzanja i zatrzavanja. Sve radi kako treba.
A kako radi Solidworks na ovom stroju s 20 GB rama? Ni ne osjeti se. 3D render okreće u realnom vremenu kako hoćeš, odzivno i bez problema.
Delid je manji problem nego sam mislio i može se odraditi bez problema uz samo malo zdravog razuma i pažnje.