17.02.2010 | 04:33
Mislim da je problem podosta rasiren...sudeci po broju postova i foruma na tu temu.
Sto se tice zlatnih vremena. Ajmo ovako. Prije pet, sest godina kupio sam zadnju jednoprocesorsku G5 masinu. Mislim da je to bila ona 1.8 Ghz. Vratio sam ju za nekoliko dana. Ispostavilo se da je cijela serija bila vrlo bagovita. Neslavno je zavrsila i povucena je u potpunosti. Kupio sam je kod Ace, koji vishe ne posluje. Kome ju je uvalio, nemam pojma, vjerovatno je zavrsila kao donacija ili izlobeni primjerak ili...
Ajmo se sjetiti epizode s 64 bitnim aplikacijama. Apple ide debelo prije svih, pa i prije sebe sama. G5 je bio divan stroj i jos je uvijek. Sposoban za 64 sistem i aplikacije. I sto se dogadja? Masa ljudi, ukljucujuci i mene pokupuje masine koje se mogu prosiriti do 12 ili 16 Giga...ne mogu se sjetiti koliko tocno...dakle kupe se strojceki i ceka se Photoshop. Pa da ga napunimo s hrpom rama. I sta se desi?
Izbace CS4 koji je 64 bitni, ali samo za piceke, jerbo je Apple presao na Cocoa i napustio Carbon. I gle cuda Adobe sada najavljuje kako ce novi CS5 biti 64 bitni i za MAc...Konacno! Ali...samo sa Intel masine. Znaci svi ili naivna manjina je popusila, a sada Apple valjda od ljudi ocekuje da odmah prodaju stare jos uvijek dobre masine i kupe nove Intel masine. (Protiv kojih nemam nista)
Da ne ispada da samo kenjuckam. Sistemi su jako dobri, pouzdani. G5 toweri su uglavnom jako dobri i robusni...ali prije su masine trajale dugo. Danas te tjeraju da kupis novo, cim prije. Jednostavno stvari su se promijenile.
Imam osjecaj da neki ljudi naprosto sline na svaku stvar koja ima jabuku na sebi i ne dozvoljavaju kritiku.
Mac je prvenstveno alat ((nije zena kojoj se mozemo diviti i kojoj treba braniti cast, to je komad plastike i metala koji kosta "nekoliko" kuna)), motika je to koja je uvijek pouzdano sluzila, danas ta ista motika ima puno egzoticnih kinesko tko zna kojih dijelova koji se na brzinu sklepaju i onda svasta moze poci po zlu. Recimo famozni Apple MagSafe Power adapter - 85 Watt...koji je znao zaiskriti i otopiti se. Srecom sam dobio noviji model koji ne radi tu caroliju.
Nije Apple neka tako KOMINTERNA, tu nema idealizma.
Dok lovica kapa, decki lijepo papaju i miliju Stevea po glavici. Cim Steve nesto zezne, decki se naljute i Steve ode na poduzi odmor.
Danas je naglasak na zabavi, vishe nego ikad. I klincu je jasno da Apple siri pipke negdje drugdje. Mozda Steve to ne zeli, mozda to zele decki, a opet mozda i nije vazno.
Sve ovo s grafickom podsjeca na aktualnu epizodu Toyote.
Da pojednostavim . Eto zgodnog primjera. Velebitsko pivo. Bilo je odlicno dok su se punile male kolicine, cim se ukazala prilika za vecom zaradom, Licanin se sjetio da puni vishe i zajebe kvalitetu. To se dogadja u svakoj branshi. Ni Apple nije cijepljen od takve bolesti.
Mislim jasno mi je da sve ovo vishe nema veze s pocetnim postom, ali nisam mogao odoljeti.