Koji mrežni hard?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji mrežni hard?

06.07.2011 | 01:02
htio bih uzeti jedan mrežni eksterni hard od 1TB na koji bih mogao spojiti dva Maca, da im služi kao backup.
imate li kakve preporuke - i gdje to kupiti?
06.07.2011 | 20:07
Ja npr. imam od D-Link-a DNS-325. Možda je to malo overkill s obzirom na tvoje želje ali mogu reći da je ovo spram svih WD-a, Icy-Box-ova i inih stvari (koje isprobah) klasa za sebe. Moja topla preporuka. I da, sve, ali baš sve radi i to radi dobro Ne rekoh najvažnije, negdje oko 1400 dlakavih beštijica pa sad, jelte ...
06.07.2011 | 21:18
o ovoj temi se već raspravljalo, pa pogledaj malo tu.

Moja iskustava su samo pozitivna sa proizvodom koji sam uzeo. Kupljeno preko našeg veleprodajnog distributera u Zagrebu TecomTrade.

www.jabucnjak.hr/forum/hardver/61417-nas...e-usb-misljenja.html
09.07.2011 | 21:40
hvala na odgovorima i uputama. nisam uopće pretražio forum...
trebao bi mi, dakle, backup za dva kompa i storage za neku multimediju (filmovi, serije). kako bi to bilo najbolje organizirati? jedan hard s dvije particije za backup i jedan za storage ili...?
09.07.2011 | 22:48
Ako misliš na Time Machine backup, onda je to jedini mogući način. Ako misliš na neki klasični inkrementalni backup (ChronoSync ili nešto slično), onda ti je i jedna jedinstvena particija OK.
09.07.2011 | 23:11
Time Mashine, svakako. dobro, sad znam šta mi točno treba. još da nađem pravi hard...
hvala.
10.07.2011 | 00:14
Šta ti Time Capsule ne odgovara ?
10.07.2011 | 00:18
odgovara, ali je preskup...
10.07.2011 | 12:00
ukoliko se odlučiš za neko NAS rješenje onda je nepotrebno raditi particije ako bude dva diska ili više. Moje osobno mišljenje je napraviti RAID 1 polje kako bi zaštitio podatke ukoliko jedna od diskova krepa, a NASu se ionako pristupa definiranim share folderima, za razliku od direktno spojenog diska sa jednom ili više particija. Povrh toga TM će koristiti određeni dio diska ( GB ) na temelju usera koji je definiran, točnije koja je quota podešena nad tim userom. Ostatak diska se može koristiti kao storage za bilo što.

Ovo je pod uvjetom da NAS software podržava tako nešto. 1TB Time Capsule je u prosjeku u maloprodaji oko 2.222kn. Za otprilike 400kn više može se naći super NAS rješenje sa 2x2TB diska od kojeg možeš dobiti puno više nego samo TM backup i mali milijun opcija za konfiguraciju.

Nije jeftino, ali se definitivno na duge staze isplati. Ako je taj cjenovni rang previsok onda ne preostaje baš puno mrežnih rješenja već samo direct attach (USB/FireWire...) Nedostatak ovoga je što primarni razlog tvoje kupnje bi bio backup 2 mac-a a za to će ti onda jedan mac stalno morati biti upaljen kako bi se dobio pristup tom disku koji je spojen na njega.

Mrežno rješenje je puno kvalitetnije u ovom slučaju dali je to Apple ili neki drugi proizvođač
10.07.2011 | 13:48
dakle, ovako. u igri su dva Maca od kojih svaki ima spojen svoj eksterni hard za backup. na Macovima je dosta multimedije koju dijelimo, pa se stalno nešto "tramaka".

mene zanima sljedeće rješenje:
jedan zajednički eksterni hard koji će backupirati oba kompa i na kojemu ćemo moći uskladištiti svu tu multimediju koja nam je sada rasuta na dva kompa i kojoj onda možemo zajedno pristupati s oba kompa.

nije bitno hoće li to biti NAS ili ne. ako se tako nešto može riješiti sa standardnim diskom, još bolje. (nisam skužio ovo s jednim kompom stalno upaljenim.)

u svakom slučaju, više od 1000 kn mi ne dolazi u obzir, a bilo bi poželjno i manje ako je moguće.
10.07.2011 | 14:27
Finn kaže:
dakle, ovako. u igri su dva Maca od kojih svaki ima spojen svoj eksterni hard za backup. na Macovima je dosta multimedije koju dijelimo, pa se stalno nešto "tramaka".

mene zanima sljedeće rješenje:
jedan zajednički eksterni hard koji će backupirati oba kompa i na kojemu ćemo moći uskladištiti svu tu multimediju koja nam je sada rasuta na dva kompa i kojoj onda možemo zajedno pristupati s oba kompa.

nije bitno hoće li to biti NAS ili ne. ako se tako nešto može riješiti sa standardnim diskom, još bolje. (nisam skužio ovo s jednim kompom stalno upaljenim.)

u svakom slučaju, više od 1000 kn mi ne dolazi u obzir, a bilo bi poželjno i manje ako je moguće.

jedan komp stalno upaljen sam komentirao ako bi bio slučaj da postoji samo jedan disk za backup. U tom slučaju bi onda bio spojen samo na jednog od ta dva maca i taj mac bi morao biti upaljen kada bi se radio backup na navedeni disk. To sam mislio.

Postoje i NAS rješenja ispod 1000 kn kao recimo D-LINK DNS 320 (www.tehnomag.hr/Mre%C5%BEni-disk-ku%C4%8...k-DNS-320-50228.aspx)

D-LINK DNS 320 specs:
ShareCenter Pulse - NOVO! - Network storage kućište za 2 x 3.5" SATA diska, NAS. RAID 0, RAID 1, Diskovi nisu uključeni. 1x RJ45 Gigabit Ethernet port, 1x USB port (za disk, printer ili UPS), FTP server, BitTorrent klijent, UPnP Media server, Tool-less, Web file server, One-step backup, Green - ušteda energije, iTunes server, FTP server, NFS server, Peer-To-Peer download engine, Remote Access, Network Access Management, Syslog, Apple Time Machine, Email alerts, Yahoo! Widget, Power management.

D-LINK DNS 320 review: www.expertreviews.co.uk/network-storage/...center-pulse-dns-320

Prije bi preporučio NAS nego direct attach.
10.07.2011 | 14:56
da, vidio sam te d-linkove, ali to je skoro milju kuna samo za kučište, a šta je s diskovima? ne vidim računicu...
10.07.2011 | 15:27
Finn kaže:
da, vidio sam te d-linkove, ali to je skoro milju kuna samo za kučište, a šta je s diskovima? ne vidim računicu...

to sada ovisi o GB. ali ukoliko će se uzimati dva komada onda čak i sa 500GB se prelazi tvoja računica od 1000kn. Mislim da onda ne ostaje ništa osim klasičnog malo većeg diska koji će se spojiti na jedan od mac-ova i tamo centralizirati sve
10.07.2011 | 15:30
možeš mi malo objasnit kako to funkcionira? nisam znao da je moguće koristiti jedan klasični hard za dva kompa...
10.07.2011 | 15:48
A Airport Extreme + "obični" HDD?
10.07.2011 | 15:50
i kako to onda funkcionira?
10.07.2011 | 15:50
Finn kaže:

Ti bi u biti jebal, al da ti ne uđe.

Dijelio bi multimediju i još backupao DVA kompa, a sve to sa externim NASom za 1000kn?
Nemoguća misija.

Kao prvo, disk od terabajta je 500kn, a NAS kućište, malo bolje nećeš naći za samo 500kn.

Drugo: NAS je spor. Pokušaj nekoliko dana sve te video materijale cuclati sim tam, s kompa na komp, svakodnevno preko mreže - pa ćeš vidjeti na što mislim, samo, to će biti zericu sporije s NASom.

A kad krenete istovremeno s OBA kompa povlačiti materijal, tek onda ćeš osjetiti sporost

Toliko, žal mi je kaj sam te rastužil, al za 1000kn ništa od toga. pričeka još godinu dok ne padnu cijene.
10.07.2011 | 16:04
ne, ja bi jebal, al ne znam koliko to košta.

nisam znao da su ti nas-ovi toliko skupi, tj. nisam znao da su to uglavnom samo kučišta. sad malo više znam o svemu tome...

što se brzine tiče, radi se uglavnom o gledanju filmova/serija, nikad istovremeno. šta tu može bit nekih problema?
10.07.2011 | 16:21
Finn kaže:
ne, ja bi jebal, al ne znam koliko to košta.

nisam znao da su ti nas-ovi toliko skupi, tj. nisam znao da su to uglavnom samo kučišta. sad malo više znam o svemu tome...

što se brzine tiče, radi se uglavnom o gledanju filmova/serija, nikad istovremeno. šta tu može bit nekih problema?

ja osobno nemam nikakvih problema. Moja situacija je backup također 2 maca preko TMa te uglavnom stream muzike ili 1080 filmova preko NASa (putem Plex aplikacije). Sve radi savršeno i nema problema. Također se znaju i raditi u pozadini download-i direktno na NAS, ni tada nema nikakvih problema. Trebam još spomenuti da sve to ide i preko 100Mbit-a ne 1GBita .

I dalje mislim da je kvalitetan NAS puno bolje rješenje, ali da ćeš za 1000kn tako dobro j****, to nećeš.

pozz
10.07.2011 | 17:00
a kako ide to centraliziranje preko jednog Maca s klasičnim diskom?
10.07.2011 | 19:06
Finn kaže:
a kako ide to centraliziranje preko jednog Maca s klasičnim diskom?

pa ukoliko su ti oba maca u istoj mreži (subnetu) onda bi trebali jedni drugoga vidjeti dostupnog, kao i sadržaj koji je share-an na jednom odnosno drugom macu. Na isti način bi se onda na jednog od njih dvoje trebao dedicirati disk na kojem bi se sve skupa centraliziralo, i taj mac bi u biti glumio ajmo to nazvati "server" s time da bi morao biti upaljen i dostupan na mreži non stop. Tako bi drugi mac ili bilo koji drugi mrežni uređaj mogao doći do sadržaj diska spojenog na predefinirani mac.

Što se TMa tiče, mac na kojem je spojen taj disk bi ga koristio, a ostali macovi (u tvom slučaju još jedna) bi putem mreže radio backup također na taj disk. Ne bi bilo problema jer svaki TM backup file bi imao svoju oznaku i moglo bi se pristupiti backupiranim datotekama i jednog i drugog maca.

Ako bi se radila takva solucija onda bi definitivno taj disk trebalo particionirati kako bi svaka TM instanca (za svakog maca posebno) znala gdje točno raditi backup i koliko prostora ima slobodno.

Treća particija bi trebla biti zajednička tj. ostaviti je za share prostora za multimediju.

Nadam se da sam bio jasan.

pozz
10.07.2011 | 19:29
kužim. kompovi već jesu spojeni na mrežu i omogućen je sharing sadržaja.
kako i gdje se namjesti backup na tom jednom disku za onaj drugi komp koji će ga lovit samo preko mreže?
10.07.2011 | 19:46
Finn kaže:
kužim. kompovi već jesu spojeni na mrežu i omogućen je sharing sadržaja.
kako i gdje se namjesti backup na tom jednom disku za onaj drugi komp koji će ga lovit samo preko mreže?

Dakle prvo moraš omogućiti da HDD bude vidljiv na mreži (koristi Sharing opciju u Sys Pref). Nakon toga na drugom macu otvori finder i pod "shared" bi trebao vidjeti ime pod kojim je vidljiv disk na mreži. Napravi double click da se izvrši mount.

Sada otvori TM prefrences (kroz sami TM ili kroz sys pref) i odaberi "select disk" i trebao bi vidjeti share disk u popisu dostupnih destinacija za backup.

Dalje je sve isto kao i lokalni backup, odaberi eventualni exeption ili više njih i uključi backup koristeći "on/off" slider.

Preporučam ti da napraviš sekundarnu particiju koju ćeš napraviti vidljivu na mreži i nju stavi kao dostupnu za share. Tako da jedan backup od jednog maca ide na jednu particiju, a backup od drugog maca koji će ići putem mreže neka ide na drugu particiju.

Naravno da će backup preko USBa potrajati inicijalno dosta dugo, ali to je nužno.
10.07.2011 | 21:00
hvala, kužim.
a ona ranije spomenuta kombinacija airport + hdd, jel bi to bilo bolje/jednostavnije?
10.07.2011 | 21:06
Finn kaže:
hvala, kužim.
a ona ranije spomenuta kombinacija airport + hdd, jel bi to bilo bolje/jednostavnije?

to bi eleminiralo potrebu da jedan od macova bude stalno upaljen. Airport Extreme bi bio access point/router i na njega bi bio spojen disk u externoj ladici koji bi onda bio sharean na mreži. To je varijanta koja time automatski isključuje potrebu da disk bude spojen na jednog od macova. S Airportom još se onda dobije mogućnost i spajanja printra pa i to može onda biti prednost koja isključuje maca da bude spojen kako bi se moglo printati sa nekog drugo maca ili IOS uređaja

cijena: AirPort X bez diska cca 1.200kn
10.07.2011 | 21:20
samo da raščistimo ovo sa stalno upaljenim jednim strojem - to znači sljedeće:
ako je na stroj_a spojen disk, a stroj_b ga koristi preko mreže, onda dok je stroj_a ugašen (to podrazumijeva i sleep mode?) stroj_b ne može pristupiti onoj trećoj particiji (za storage zajedničkog sadržaja) niti koristiti "svoju" particiju za backup?
10.07.2011 | 21:22
Finn kaže:
samo da raščistimo ovo sa stalno upaljenim jednim strojem - to znači sljedeće:
ako je na stroj_a spojen disk, a stroj_b ga koristi preko mreže, onda dok je stroj_a ugašen (to podrazumijeva i sleep mode?) stroj_b ne može pristupiti onoj trećoj particiji (za storage zajedničkog sadržaja) niti koristiti "svoju" particiju za backup?

u got it. Sada nisam 100% siguran dali to podrazumijeva i sleep. Vjerojatno će se onda mac probuditi kako bi se pristupilo disku, ali sve u svemu definitivno ne smije biti ugašen (shutdown)
10.07.2011 | 21:36
dobro, ta "nepogodnost" mi je sasvim prihvatljiva.
hvala puno na instrukcijama oko svega ovoga.
10.07.2011 | 21:38
np
10.07.2011 | 21:42
Vanjuška kaže:
Ti bi u biti jebal, al da ti ne uđe.

Dijelio bi multimediju i još backupao DVA kompa, a sve to sa externim NASom za 1000kn?
Nemoguća misija.

hm, samo malo - izgleda da se ipak može: www.lacie.com/products/product.htm?id=10520
ili sam propustio neku ključnu informaciju koja bi pokazala suprotno...

edit - i još može biti router!
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Gjuroo, m@xym, Riba, Anonimci (708)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO