Koji mrežni hard?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji mrežni hard?

17.08.2011 | 00:15
mislim da nece biti problem jer TM definira svaki zasebni backup sa posebnom oznakom tako da kada se radi restore putem TM aplikacije onda se spaja na backup koji odgovara tom računalu.

Bitno bi bilo provjeriti dali se može definirati kvota
17.08.2011 | 00:23
da, to definiranje kvote je također važno. nisam dosad uspio to skužit, probat ću još...

nego, pošto je jedan komp zapravo "glavni", tj. na njemu je instaliran LaCie, network assistant i sve narihtano, znači li to da ovaj My Share volume predviđen samo za backup tog kompa, a backup onog drugog mora ići na Open Share volume? jer onda taj Open moram nekako "particionirati" da može primiti i backup i ostati share volume zapravo.
17.08.2011 | 00:37
moram priznati da nisam radio sa Lacie nas uređajima, ali sam upravo skinuo manual i malo gledam. kada sutra budem ima više vremena ću malo pregledati što bi se dalo tu napraviti ako u međuvremenu ne skužiš što i kako.

nemoj gledati niti jedan komp kao glavni. na njemu si stavio network assistant. to je software samo da kalibraciju i konfiguraciju. ovo je wireless router ili žičani kako god, koji je dostupan i ravnopravan prema svim računalima neovisno od network assistanta.
17.08.2011 | 00:42
ok, hvala ti. ja sam kopao po tom manualu i assistantu i nisam uspio skužit kako da izvedem to što želim.
22.08.2011 | 15:46
a kako ovo što mi treba funkcionira na Time Capsule? mogu li se na njoj napraviti tri particije ili je isto ovako komplicirano dobiti taj setup?
22.08.2011 | 19:05
mislim da nema ni tamo particioniranja. TM je namijenjen za jednu jedinu funkciju a to je backup. Tako da to je to, ali možda griješim
22.08.2011 | 19:56
Nema particija, ali se sjećam da se mogu napraviti mape, samo bi trebalo pretražiti apple support, šta oni kažu o tome. Nešto kao svaki korisnik ima svoju mapu. Meni nije trebalo kad sam instalirao, ali se sjećam da je tad to netko pitao. Malo proguglaj !
23.08.2011 | 19:45
našao sam sljedeće uputstvo za stvaranje dmg-a u svrhu storagea:

Open Disk Utility (in your Utilities folder)

Go to File -> New blank disk image

A "Save..." style dialog will pop up. Choose your Time Capsule as the save location and give the disk image a name ("Data on Time Capsule" or whatever you want)

Choose a volume size (there are several presets but in your case you'd choose Custom and pick your size. Leave Volume Format to default (MacOS Extended Journaled). Choose if you want it encrypted or not (you'll have to enter a password to access it, but it'll be safe from prying eyes). Leave Partition at its default and Image Format as read/write.

Click Create and it'll make a disk image on your Time Capsule of what ever size you've chosen (say, 200GB ). This will use 200GB on your Time Capsule, but that space will be safe from being used up by Time Machine backups.

To read/write data to this disk image, open the Time Capsule drive in the Finder just like any other drive and double click on the disk image icon with the name you've chosen. It'll mount on your desktop like any other drive of 200GB in size (or whatever size you've specified); you may then copy/save/create/delete/etc. any data you choose on it.

probao sam napraviti isto, ali ne otvara mi se tipka "create" nakon što ispunim sva polja. (?) šta bi trebalo u ono prvo polje "save as" napisati?

također, zašto ne mogu na info vidjeti format Time Capsule? bila je u PC okruženju, pa ne znam je li možda formatirana na ne-mac format...
23.08.2011 | 20:29
Sad sam išao pogledati, ali se ne usudim čačkati , da si nešto ne zeznem. Skini instalacijski manual za TC pa provjeri postupke. U Disc Utilitiju mi se uoće ne vidi. Kod prvog spajanja moraš ju podesiti preko Etherneta tj. žice. Dao si mi mislit, pa ću oprezno probat nači modus. Trebat ću vremena, pa dotle probaj ako šta uspiješ. Izgleda mi ko Pandorina kutija !
23.08.2011 | 21:35
mislim da ne bi trebalo biti problema niti straha... ni meni se ne vidi kapsula sama po sebi u Disk Utilityju, ali je dostupna za izradu disk imagea.

ne znam šta sam krivo napravio prvi puta, ali radi. ideš na "new image", pod "save as" napišeš naziv te "particije", pod "where" odabereš kapsulu, odrediš veličinu, sve ostalo ostaviš po defaultu i stisneš "create". ja sam odredio 500 GB, pa sam prekinuo jer jako sporo ide, trajalo bi cijeli dan. napravit ću sutra neku manju, pa javim jel sve dobro prošlo.

Screen_shot_2011_08_23_at_20.png
23.08.2011 | 21:39
nego, jel znaš može li se promijeniti ime i password wireless mreže ili same kapsule nakon što je sve postavljeno? dakle, prvo sam kapisli morao dati ime i password, a onda kad sam napravio (novu) wireless mrežu morao sam i tome dati ime i pass. može li se to naknadno mijenjati - i kako?
23.08.2011 | 22:02
Hm... meni je sin to napravio dok je imao TC a poslije je dao meni. Uvijek mi ostane prvi naziv koji je sin stavio i mislim da sam to pročitao kad sam sebi postavljao. Engleski mi nije jača strana, inaće bih to već prožvakao, a tu na otoku sam izoliran i nemam se baš na koga osloniti. Daj mi par dana, da probam doći k sebi jer mi je puna kuća, a meni treba i malo mira za koncentraciju. I ja bih tu temu htio dobro prožvakati.
25.08.2011 | 16:51
evo, napravio sam na kapsuli disk image od 200 GB i sve je prošlo ok. tu ću držati multimediju koju "trošimo" na svakodnevnoj bazi.
danas ću još napraviti inicijalni TM backup oba kompa i to je to. ovaj disk image TM ne bi smio dirati kad potroši za njega predviđen prostor, pa ćemo vidjeti...
25.08.2011 | 18:33
Koliko znam ne dira taj prostor, nego onaj za bekap. Sretno !
25.08.2011 | 20:04
Ne dira, nije destruktivan. LOL
27.08.2011 | 12:22
e, sad još moram skužiti kako napraviti backup...
pokrenuo sam TM, odabrao kapsulu za backup disk, pokrenuo backup i nije ga uspio napraviti.
zapravo, napravio je neki čudan disk image na kapsuli:
27.08.2011 | 12:25
(ne znam šta je sa slikom bilo)

Screen_shot_2011_08_26_at_22.png

ovaj "filmovi" dmg je particija koju sam napravio za storage, a ovo novo se stvorilo prilikom (pokušaja) backupa. mogu li obrisati taj novi dmg i kako da namjestim TM da napravi "normalan" backup?
27.08.2011 | 15:27
Kakav "normalan" backup? Ta datoteka jest backup.
27.08.2011 | 16:08
pa nije mi nikad TM radio backup u obliku nekakvog dmg bundlea nego kao običan folder s podfolderima, zato me ovo zbunilo.
znači to je to, takav će dmg napraviti i za drugi komp?
27.08.2011 | 16:50
tako je. a TM software će se onda sa maca spajati na odgovarajuću datoteku
27.08.2011 | 18:54
Normalno je. Ako je spojen s kabelom na komp onda ne radi dmg, ako je preko mreže onda da. Mene je to čudilo ispočetka, ali sam se naviknuo. Probaj Enter Time MAchine i vidjeti ćeš kako radi ispravno.
Doduše ja nemam Time Capsule, već Air port extreme i na njega spojeni WD disk, ali mislim da je to nebitno.
E da, ništa ti ne trebaš stvakati, nikakve image. TM sam napravi kaj mutreba.
27.08.2011 | 19:59
sve ok. upravo je završio inicijalni backup prvog kompa, sve ok.
nisam znao za to da bežično radi dmg. dosad sam imao backup disk spojen žično, pa me to zbunilo.

@zabac: ja sam posebni image radio kao "particiju" za zasebni storage koju backup ne dira.
27.08.2011 | 21:14
To smo konstatirali, backup postupak nije destruktivni. Kao što smo apsolvirali kako je nepotrebno stavrati višestruke particije. Koliko sam shvatio onaj drugi dmg nije fiksne veličine, već ga TM širi po potrebi, dok tvoji Filmovi.dmg imaju konstantnu veličinu.
Glavno je maknuti nedoumice. Uživajte.
06.09.2011 | 12:48
da se vratimo malo na LaCie... dakle, zamijenio sam ga s tatom za Time Capsule, pošto meni ona više odgovara zbog setupa, a njemu je svejedno u Win okruženju.
e, sad on ima problema s instalacijom - komp mu nikako ne prepoznaje LaCie. ja sam ga bio uspješno spojio na svoje Macove, a sad kod njega ne radi.

on ima T-comov bežični modem (ima i MaxTV, ne znam jel to bitno, ne kužim se u te njihove kombinacije) koji mu daje internet vezu za sve kompove u kući. tako je i njegov komp bežično spojen na net.

dakle, uključim LaCie u struju, pokrenem program za setup i kad ga spojim (u određenom trenutku setupa) s kompom (mrežnim kabelom na LAN ulaz) setup kaže da uređaj nije pronađen, neka probam restartati itd., no ništa ne pali.

on bi zapravo LaCie koristio samo kao eksterni hard, ali mislim da to nije moguće - bar ja nisam uspio skužit, ako je.
prema tome, u instalaciji sam odabrao opciju da se LaCie spoji bežično na postojeću mrežu kao posrednik, da on zapravo daje internetsku vezu kompjuteru na koji je spojen.
tako sam bio napravio i kad sam ga kod sebe instalirao, samo je bio žicom spojen na modem (jer nemam bežični modem).
u tom smislu moj je komp bio bez internetske konekcije prilikom instalacije, možda je u tome caka?
ako je u tome stvar, ne znam kako da komp od starog koji je bežično spojen na net "odspojim" za instalaciju - radi se o Windowsima.
17.04.2013 | 22:37
Kako nitko ne preporuči neki disk? Svi govore samo da je WD smeće i ništa više. Ja nisam siguran da bi se složio s tim, ali eto primit ću na znanje.
17.04.2013 | 23:14
U biti, u današnje vrijeme su svi HDDovi zapravo smeće. To je jednostavno tehnologija na zalazu, cijene su srokane do dna. Nema više prostora za kvalitetu, samo za masovku, dok se još da isisati nešto malo profita, prije nego se kompletno obustavi proizvodnja. Slično kao što se događalo s flopicama krajem devedesetih ili s optičkim medijima krajem 2000-ih. Problem je, međutim, što (slično kao i u tim drugim primjerima) nova tehnologija još uvijek ne pruža potpunu alternativu.

Ali WD su smeće par excellence. Kako sam već bio napisao. WD ti valja jedino za podložit pod nogu od stola kad se ovaj klima.
17.04.2013 | 23:33
Pored toga sto se govori daj je WD smece u iducih 2 tjedna slozit cu NAS od 10 WD Red 3TB diskova. Mislim da su danas svi desktop diskovi jednako smece. WD Red po specifikaciji je namjenjen za rad 7/24, ima 3 god. garanciju, ima fiksan TLER i trebao bi biti dobar za NASove. Vidjet cemo kako ce se diskovi ponasati.
18.04.2013 | 00:40
Aj uiš ju lak...
  • mileni
  • Posjetitelj
18.04.2013 | 00:52
U svom NAS-u imam 2x@D 3TB. Sve radi besprijekorno vec par godina. Necujni i efikasni.
18.04.2013 | 04:55
Ljudi tvrde da je WD smece, moja iskustva su drugacija :/

Mi smo u zadnja 3 mjeseca kupili najmanje 15 komada WD 2TB (portable), koji kruze okolo (za razmjenu sadrzaja). I evo niti jedan jos nije crkao, a imaju ispunjene sve predispozicije da im se to desi (non stop u pokretu, stalno se nesto kopira, bacaju se po torbama, vozilima, vrucina, prasina i sl.)
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, Gjuroo, m@xym, Riba, Anonimci (973)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO