16.08.2011 | 23:54
Finn kaže:
dakle, stigao mi je nedavno LaCie Wireless Space, ali pošto nisam nikada koristio NAS-ove ne znam ga "upogoniti". zapravo, instalirao sam ga, postavio kao router i to sve radi, ali sad ne znam kako napraviti ono zbog čega sam ga i uzeo.
kao što sam na početku rekao, htio bih da mi koristi kao TM backup za dva Maca + zajednički/nezavisni storage (filmovi, serije i sl.).
mislio sam da se disk particionira, i svaku particiju koristi za određenu namjenu, ali nije ga moguće particionirati, pa ne uspijevam skužiti kako doći do željenog rezultata.
ima li tko iskustva s nekim sličnim modelom?
nemoj se truditi sa particioniranjem. niti nekakvim formatiranjem i slično. diskovi su particionirani sa ext3 ili ext4 formatom tako da budu kompatibilni sa svim sutavima (win/mac/linux).
definiranje prostora za backup će se definirati vjerojatno kroz user interface gdje ćeš definirati nekakav share folder i eventualno usera nad tim folderom. kada se to postavi onda bi se NAS trebao detektirati na mreži kroz TM postavke. Unese se username i pass definiran na NASu i to je to. Uglavnom većina NAS proizvođača radi na način da se definiraju share folderi i user prava i kao takvo se onda pristupa preko SMB ili AFP protokola. Ono što treba uzeti u obzir je dali postoji mogućnost definiranja kvote nad share folderima. To bi bilo jako dobro jer u protivnom postoji šansa da TM backup jednostavno s vremenom ispuni cijeli diskovni prostor. Ponovno to je opet pitanje softwarskog rješenja.
Ovisno od modela moguće je i koristiti iSCSI ukoliko je proizvođač to omogućio, ako primjerice SMB svojom brzinom ne zadovoljava ili postoji neki drugi razlog.
Kao što sam prije napomenuo, sofwere koji goni NAS, je najbitnija stavka.