Koji mrežni hard?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji mrežni hard?

10.07.2011 | 21:52
Finn kaže:
Vanjuška kaže:
Ti bi u biti jebal, al da ti ne uđe.

Dijelio bi multimediju i još backupao DVA kompa, a sve to sa externim NASom za 1000kn?
Nemoguća misija.

hm, samo malo - izgleda da se ipak može: www.lacie.com/products/product.htm?id=10520
ili sam propustio neku ključnu informaciju koja bi pokazala suprotno...

edit - i još može biti router!

kao što je rečeno, jebat za ispod 1000kn nećeš Link: www.lacie.com.hr/proizvodi.cfm?id=3783
10.07.2011 | 22:26
ko kaže da mora bit naša. ima jeftinijih strankinja, samo ih treba prošvercat
10.07.2011 | 23:33
uzmi prazni dlinkov nas i zabi tamo dva interna harda... ili jedan ako uzmeš kućište za jedan. Vjerovatno jeftinije a puno lakše ćeš hendlat stvari kad nešto rikne... plus garancija...
11.07.2011 | 16:42
Za 1000 neće jebat, osim ako ne odbijemo PDV

Imam World Edition seriju, OK je ako imaš kvalitetnu mrežnu opremu. Ako je SOHO, onda se vuče jednako kao i prijespomenuti D-Linkovi...
  • Sank
  • Moderator
  • 221
12.07.2011 | 06:13
Ja sam probao sa jeftinijim NAS rješenjima uglavnom WD-ovim premda su svi imali cijenu veću od 1000 kn, ali nisu se iskazali, naročito kad je brzina prijenosa u pitanju.

Prvi WD Book od 1Tb bijeli sa plavim prstenima i gigabitnim portom vukao se ko staro kljuse i nikad nije prelazio 6Mb u sekundi.

Drugi WD Book od 2Tb bijeli sa vertikalnim bijelim ledicama imao je prijenos do 18Mb/s maksimalno kod kopiranja, a uglavnom se vrtio oko 15Mb/s. Sve to na kućnoj mreži složenoj sa gigabitnim switcherima i CAT 5e kabelima. Ipak, bez problema je streamao SD video na nekoliko uređaja istovremeno.

Onda sam odlučio da se neću više time zafrkavati. trebalo mi je kvalitetnije rješenje sa mogućnošću povećanja kapaciteta s obzirom da imam poveliku biblioteku vlasitih video snimaka. Odlučio sam se za Promiseov SmartStor NS4600 u koji idu do 4 HDD od max 2Tb. Brzina prijenosa kod kopiranja dostiže do 100Mb/s, a istovremeni stream videa išao je glatko na četiri iPada i dva iPhonea preko WiFi i još žicom na iMac i PC. Video doduše nije bio full HD već 720p i u QT formatu. Naravno ne moram ni napisati da me ovo rješenje koštalo daleko iznad ovdje spominjanih 1000 kunelića, zapravo brojka i paše, ali ne i valuta.

Dakle, kad se već spominjao seks, bojim se da će ga malo biti ili skoro ništa u toj cijeni od 1k kunelića
12.07.2011 | 09:16
Ili, ako smijem opet probati krenuti u smjeru od traženog soma: da kupiš powermac G4 (sad se već poklanjaju za 100-200 kuna)u njega krkneš dva do četiri harda i onda ih shareas i s njima radiš sve kaj poželiš?
Ja imam jedan quicksilver (800 Hz) doma koji radi ko grom preko najobičnije kućne mreže. Bez problema mi streama Full HD film za VLC na iMacu, ali nisam probal da to čini prema dva kompa odjednom.
I onda taj komp može biti i print server i tko zna što sve ne.....
Samo ideja...
12.07.2011 | 10:26
Smisao je NAS-a da zauzima manje mjesta, troši manje struje i (možda) stvara manje buke od računala. Ovo što ti pišeš, naravno, radi, ali ima te spomenute minuse. Plus je taj da je jeftinije.
12.07.2011 | 11:17
Pa, dobih dojam da je lova na prvom mjestu, tj. da bude što je moguće jeftinije. A server uvijek može šutnut negdje pod štenge, u podrum ili kud već da ne smeta bukom i pojavom;)
Enivej, za još jeftinije rješenje tu su piceki kojih ima ko dreka, u njih nek ušteka hard(ove) po volji i onda ih može konfigurirati i kao Time mashine ako je sve pod linuxom.
Evo i threada na tu temu i što i kako...
www.bootc.net/archives/2010/11/07/apple-...achine-and-netatalk/
19.07.2011 | 18:14
našao LaCie Wireless Space 1TB za 800 kn. (!)

još da kupim "gumice", pa da je... ko veliki
19.07.2011 | 19:02
Preporučam Time Capsule, imam ga i prezadovoljan sam!
19.07.2011 | 19:30
Kaže da mu je preskupo. A vidim na eBayu ga ima 1TB za oko + - 150 eura, i vjerujem da bi mu se isplatilo. Mislim da može staviti unutra i veći hard. I ja ga imam i super radi, te bi mu sugerirao da razmisli. A i riješenje je naj elegantnije.
19.07.2011 | 22:41
ma i meni se sviđa TC. iskreno, nisam ju baš ni tražio po eBayu. gdje si to vidio, na nekom od europskih?
a šta je s onim crkavanjem? timecapsuledead.org/
19.07.2011 | 23:20
jzelko kaže:
A vidim na eBayu ga ima 1TB za oko + - 150 eura

ja sam očito nevješt u pretraživanju eBaya - nigdje ne nalazim ni približne cijene, odnosno one koje jesu tu negdje se ne šalju izvan dotične zemlje.
je li tih 150 eura s poštarinom ili bez? i jesu li to trenutne cijene aukcija ili finalne cijene? i kad se na to odere pdv i carina koliko to na kraju dođe?
20.07.2011 | 00:17
Nisam išao za porijeklom zemlje pošiljatelja, ali bilo ih je dosta. Za nas u Hr većinom još ne šalju, jedino ako se dogovoriš sa prodavateljem. U Sloveniju i okolne zemlje šalju. Valjda imaš nekog preko grane. Ako tražiš nađeš, samo treba biti uporan. Link za njemačkucgi.ebay.de/Apple-Time-Capsule-1-TB-TOP-...35094?pt=Apple_Zubehör&hash=item1c1d5a33f6#ht_735wt_1145
ali ima još. Meni je star preko 3 godine i šljaka OK. Ak budeš tako gledao slabo češ kupovat, a treba imati i sreće.
Evo još jednog , šalju u HR. Sa poštarinom je 200$.cgi.ebay.com/REPAIR-SERVICE-Apple-Time-C...2d522#ht_1872wt_1171
malo progruntaj.
20.07.2011 | 18:50
ovaj američki link nije Time Capsule nego popravak istih: lijepo piše i u naslovu aukcije "repair service".

njemački link: cijena je 155 €, poštarina za EU je 9 €, pa nađi nekoga u Sloveniji, Italiji, Austriji tko bi ti to proslijedio, pa plati na to 15€ poštarine + pdv + eventualno i carinu i sve na kraju dođe 220-240 € - uz dodatnu zajebanciju.
20.07.2011 | 19:33
Niš, oprosti kaj sam ti oduzel vrijeme !
20.07.2011 | 19:44
ma hvala na pomoći i savjetima, samo ne volim pričati o takvim stvarima načelno nego konkretno...
20.07.2011 | 20:26
Finn kaže:
ovaj američki link nije Time Capsule nego popravak istih: lijepo piše i u naslovu aukcije "repair service".

njemački link: cijena je 155 €, poštarina za EU je 9 €, pa nađi nekoga u Sloveniji, Italiji, Austriji tko bi ti to proslijedio, pa plati na to 15€ poštarine + pdv + eventualno i carinu i sve na kraju dođe 220-240 € - uz dodatnu zajebanciju.

Ili naruči to na poste restante adresu u tebi najbližem mjestu u Sloveniji (nama Riječanima su to Jelšane) pa odi sam podigni i prevezi te uštedi PDV (carine nema).
20.07.2011 | 20:37
da, ako šalju... često piše da ne šalju na poštanske pretince i sl.
jel treba za poste restante napraviti za to ugovor u pošti? znam da sam kod nas to morao. bilo je za pravnu osobu, doduše...
20.07.2011 | 20:46
Mogu pitati kolegu, on je vagone biciklističke opreme tako kupio.
07.08.2011 | 14:41
može još jednom za kraj vaše mišljenje: Time Capsule ili LaCie Wireless Space?
LaCie mi se čini "jači", da ima više toga, više mogućnosti... šta mislite?
07.08.2011 | 14:48
Ja se vodim onim, "što više mogučnosti, više komplikacija", pa mi je TC sasvim dovoljan za BackUp. Kako kome paše.
07.08.2011 | 15:25
Finn kaže:
može još jednom za kraj vaše mišljenje: Time Capsule ili LaCie Wireless Space?
LaCie mi se čini "jači", da ima više toga, više mogućnosti... šta mislite?

sve ovisi o tome kakav software kontrolira sve te "mogućnosti". Ako imaš prilike vidjeti to u akciji ili barem malo pročitati o tome što ljudi kažu onda super. U protivnom bi ti se moglo odbiti o glavu.

Osobno sam puno gledao i prvenstveno odabrao rješenje koje ima super software-sku podršku. Također mi je bilo bitno koliko često se radi na upgrade-u softwarea i kakav community stoji iza cijelog proizvoda (forum/wiki....). Najgore je kada se pojavi problem a nemaš gdje vidjeti ili pitati ikoga.
07.08.2011 | 19:06
pa zar je LaCie neka upitna marka, u softverskom smislu? ja sam stekao dojam da je on među najkvalitetnijima i jako Mac orjentiran...
07.08.2011 | 20:06
Pisalo se tu nedavno. Bilo je ljudi koji su imali velikih problema.
07.08.2011 | 22:46
Ja navijam za Time Capsule jer imam samo riječi hvale. U dvije i pol godine, koliko je već koristim, me (još) nije razočarala, a puno puta me spasila i dokazala da je bila vrijedna svake kune (tada 4000 kn za 1TB). Kao bežični ruter radi besprijekorno, ali je koristim preko etherneta zbog bržeg backupa i boljih performansi.

Izaberi mudro Finn. Što god izabrao zasigurno ćeš biti zadovoljan.
16.08.2011 | 18:45
dakle, stigao mi je nedavno LaCie Wireless Space, ali pošto nisam nikada koristio NAS-ove ne znam ga "upogoniti". zapravo, instalirao sam ga, postavio kao router i to sve radi, ali sad ne znam kako napraviti ono zbog čega sam ga i uzeo.
kao što sam na početku rekao, htio bih da mi koristi kao TM backup za dva Maca + zajednički/nezavisni storage (filmovi, serije i sl.).
mislio sam da se disk particionira, i svaku particiju koristi za određenu namjenu, ali nije ga moguće particionirati, pa ne uspijevam skužiti kako doći do željenog rezultata.
ima li tko iskustva s nekim sličnim modelom?
16.08.2011 | 21:35
Koliko se sjećam, između ostalog su se ljudi upravo na to žalili.

Možda možeš kreirati jednu jedinstvenu particiju pa na njoj tri ogromna DMG-a umjesto particija, pa onda imaš mountane DMGove kao virtualne diskove i onda u njih trpaš backupove. Iako, to bi moglo usporiti Maca, jer ako je DMG, onda Mac mora brinuti o filesystemu, a inače brine LaCie.
16.08.2011 | 23:54
Finn kaže:
dakle, stigao mi je nedavno LaCie Wireless Space, ali pošto nisam nikada koristio NAS-ove ne znam ga "upogoniti". zapravo, instalirao sam ga, postavio kao router i to sve radi, ali sad ne znam kako napraviti ono zbog čega sam ga i uzeo.
kao što sam na početku rekao, htio bih da mi koristi kao TM backup za dva Maca + zajednički/nezavisni storage (filmovi, serije i sl.).
mislio sam da se disk particionira, i svaku particiju koristi za određenu namjenu, ali nije ga moguće particionirati, pa ne uspijevam skužiti kako doći do željenog rezultata.
ima li tko iskustva s nekim sličnim modelom?

nemoj se truditi sa particioniranjem. niti nekakvim formatiranjem i slično. diskovi su particionirani sa ext3 ili ext4 formatom tako da budu kompatibilni sa svim sutavima (win/mac/linux).

definiranje prostora za backup će se definirati vjerojatno kroz user interface gdje ćeš definirati nekakav share folder i eventualno usera nad tim folderom. kada se to postavi onda bi se NAS trebao detektirati na mreži kroz TM postavke. Unese se username i pass definiran na NASu i to je to. Uglavnom većina NAS proizvođača radi na način da se definiraju share folderi i user prava i kao takvo se onda pristupa preko SMB ili AFP protokola. Ono što treba uzeti u obzir je dali postoji mogućnost definiranja kvote nad share folderima. To bi bilo jako dobro jer u protivnom postoji šansa da TM backup jednostavno s vremenom ispuni cijeli diskovni prostor. Ponovno to je opet pitanje softwarskog rješenja.

Ovisno od modela moguće je i koristiti iSCSI ukoliko je proizvođač to omogućio, ako primjerice SMB svojom brzinom ne zadovoljava ili postoji neki drugi razlog.

Kao što sam prije napomenuo, sofwere koji goni NAS, je najbitnija stavka.
17.08.2011 | 00:02
da, on ima svoj network assistant i stvorio je dva volumea: My Share i Open Share, gdje je prvi predviđen za backup, a ovaj drugi za neko zajedničko shareanje.
samo ova kombinacija ne pretpostavlja, ako dobro shvaćam, backup dva nego samo jednog kompa. šta s backupom drugog kompa?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, cariblanco, jura22, m@xym, Riba, Anonimci (510)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO