LTE & iPhone 5
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

LTE & iPhone 5

25.01.2013 | 15:42
izjava Tim Cook-a ovaj tjedan je glasila:

“Today we have 24 carriers around the world that provide LTE for iPhone 5,” Mr. Cook said. “Next week, we’re adding 36 more carriers for LTE support. These carriers will be in countries that were previously not supporting LTE.”

While Tim Cook did not provide the names of the carriers who will be offering LTE, he did mention that they are in regions like Italy, Denmark, Switzerland, the Philippines, and the Middle East.

Možda se desi čudo pa da su i naša dva operatera na tom popisu
25.01.2013 | 16:31
Ne brini, neće.
HAKOM je raspisao trajne koncesije za LTE na 800 MHz (nekadašnji UHF analogna TV), ali ovi baš ne trzaju. A eksperimentalne koncesije su im istekle (na 1800, ili 2100, koliko li već MHz) - one što su imali po centrima 4 najveća grada.
Jednostavno - oligopolno su sjeli oko janjetine i dogovorili da neće nitko raditi ni ulagati u LTE. Ionako im nitko ništa ne može.

Uostalom, ni 3G nisu razvili kako treba. Čim se makneš kilometar od centra nekog većeg grada, evo te na EDGE-u. A po nekim zaboravljenim kutovima HR nema nego GPRS (ako i to).
25.01.2013 | 16:53
imaš pravo što se tiće 3G-a, no mislim da griješiš s ovim o LTE-u.
U vipnetu su počeli nuditi opciju LTE za trenutne preplatnike, što znaći da im nije ukinut trenutni frekvencijski rang,što se jasno vidi i na Hakomovim stranicama,odnosno da je uveden novi i na 800 ali i zadržan stari na 1800.
www.vipnet.hr/tarifne-opcije#panel_5
www.hakom.hr/default.aspx?id=474
25.01.2013 | 17:21
Neznam koliko je ovo pouzdano ali sam to pročitao u nedjelju

www.smartphonehrvatska.com/2013/01/19/lu...hone-5-lte-hrvatska/
25.01.2013 | 18:06
vrda08 - evo, ne znam. Službene informacije nemam. Neformalno sam od ljudi iz HAKOM čuo da su to bile eksperimentalne koncesije, da nemaju pravo komercijalnog rada s njima te da se komercijalne koncesije raspisuju na ex aTV frekvencijama.

No, tu je i drugi problem. Veliku brzinu LTE postiže korištenjem OFDMA multipleksiranja koje je jako osjetljivo na gušenje i šum. Dakle, efektivni domet baznih stanica je bitno kraći i baš zato je tehnički nepovoljno gurati LTE na jako visokim frekvencijama jer je na njima zbog fizikalne naravi rasprostiranja elektromagnetskih valova - domet još kraći. Baš zato i jest tehnički postavljen koncept korištenja LTE na 800 MHz. Zbog OFDMA ne treba biti širok kanal, pa ih može biti dovoljan broj čak i na manjoj frekvenciji nosioca, a manja je frekvencija puno povoljnija od veće.

Dakle, ti postojeći eksperimentalni odašiljači na 1800 (2100? jbg, ne znam točno...) MHz ne mogu (i vrlo vjerojatno nikad ni neće) pokrivati područje šire od ovog sad i teško da se isplati takvu mrežu širiti jer postojeći stupovi baznih stanica nisu dovoljno gusti za tu frekvenciju, a postojeći RTV odašiljači OIV-a jesu dovoljno gusti za LTE na 800.

Tako da - kakvu LTE uslugu mogu operateri ponuditi na postojećim LTE mrežama? Superbrzi mobilni download, ali samo ako se krećete u Zagrebu, između Savske, Branimirove, Draškovićeve, Vlaške i Ilice; u Rijeci Rivom, Korzom ili Adamićevom, itd... Ma daj...
27.01.2013 | 18:51
Toliko o tome da LTE neće nikad biti moguć u HR, updateao sam 6.1 i LTE je sada tu (iphone 5 naravno)
IMG_0435.PNG
27.01.2013 | 19:31
Ajde, molim te, probaj napraviti speedtest, da vidimo kolike su stvarno ostvarive brzine preko LTE?
27.01.2013 | 19:37
napravio bih ga da vip netraži uključenje LTE opcije za 30kn, što mi nikako nije u planu
27.01.2013 | 19:47
Pa imaš valjda neku podatkovnu tarifu za iP5? 30 kn i nije neki novac. Dvije pive u zadnjem bircu:)
27.01.2013 | 20:01
Ma imam tarifu 222, 1GB, nego sam u Splitu (predgrađe) u kojem po njihovim kartama pokrivensoti nema LTE-a, tako da mi je ta opcija totalni promašaj.. Valjda će biti bolje s vremenom
27.01.2013 | 21:13
I onda, dakle, efektivno, kakvo je stanje LTE u Hrvatskoj...?
Naime, mobilna internetska veza podrazumijeva da se možeš *kretati* i koristiti je. S obzirom da je pokrivenost takva da iz zone pokrivanja izađeš za 10 minuta ako pješačiš, a za 2 ako voziš, to baš i nije neki mobilni internet, zar ne?

A ovi iz Vipneta, ako još traže da im netko plati da bi koristio tu tzv. mobilnu uslugu - hm... kako da to kažem, a da ne zvuči uvredljivo...?
27.01.2013 | 21:26
Ne možeš reči ništa neuvredljivo, a da nije istina, pa prema tome nije uvredljivo. U Krapini 3G je u krugu 300 m od centra. Dva km od središta grada je carinska ispostava sa bar sto kamiona dnavno. Večina vozača ima prijenosni komp i htjeli bi ga koristiti, ali šipak. Nema 3G signala ( ni na jednoj mreži) a kamoli LTE.
28.01.2013 | 00:14
ja planiram uskoro na ip5 (obnova ugovora). Probati ću LTE čak i ako budu tražili neku jednokratnu aktivaciju. Meni su i trenutne brzine više nego dovoljne za korištenje, samo da skinu ono rezanje brzine nakon X GB prometa, to bi bilo super.
28.01.2013 | 07:47
Rezanje przine je odmazda za Skype, Viber i ostale načine jeftine/besplatne komunikacije koje su svojevremeno operateri htjeli zabraniti i/ili ekstra naplačivati.
T-Com ti veču brzinu naplati po zahtjevu.
28.01.2013 | 11:28
u centru rijeke gubim 3G signal izmedju dnevnog boravka i spavace sobe. moje iskustvo je takvo da se 3G stalno bori izmedju ima me/nema me. u takvoj situaciji djaba brzina. neka LTE bude upola sporiji samo da ga barem u gradu ima svugdje.
28.01.2013 | 11:40
Mo'š mislit. Može ti biti samo još gore, nego s 3G. T-mobile "napumpana" karta pokrivenosti za LTE u Rijeci izgleda ko hrvatski državni grb , a Vipnet ima toliko dobru pokrivenost da nisu čak niti objavili kartu takvog mjerila, nego imaš samo smeđu točkicu na karti Hrvatske, kod "j" od "Rijeka"
28.01.2013 | 13:32
Ja imam software na 6.0.2 , i5, na vipu. Zasto nemam ovu opciju
-omoguci LTD - kao kolega iz prijasnjeg posta sto je updatao sliku?

Hvala na odgovoru.
28.01.2013 | 13:53
kolega je na 6.1 verziji iOS-a (beta)koja bi sluzbeno trebala izaci kroz mjesec ili dva.
28.01.2013 | 14:03
6.1 beta5 od 26.01 je navodno GM verzije, tako da postoji šansa da to ovaj tekući tjedna bude službeno vani. Vidjet ćemo. Naravno ovo je neslužbena informacija. Malo se bore sa JB zajednicom hehe
28.01.2013 | 14:06
Da, 6.1 b5(GM), kod vipneta je opcija tu, dok sam načuo po netu da kod Tmobile-a još nema podorške, možda će u finalnoj biti. Još jedna stvar je ovo da će izaći za mjesec ili dva, to nikako, po svemu sudeći mogla bi izaći i ovaj tjedan, dva maximalno.
Problem se sad kod nas hrvata može stvoriti zbog gubljenja opcije 3G, sada kada isključite LTE ostaje vam 3G. A znamo da je lijepa naša i sa 3G na vi, a sa Edgom na ti.. A sad kakva je sa LTE-om mislim da je sve jasno.
28.01.2013 | 14:30
nisam nigdje procitao da se radi o GM-u. ali vi ste u tome, znat cete bolje! ja samo rekreativno citam po IT portalima sta se zbiva.
28.01.2013 | 20:32
Evo ga www.apple.com/iphone/LTE/
28.01.2013 | 21:01
bome, iznenadili su.
ali sto se mene tice, sranje! sada ne mogu iskljuciti 3G.
28.01.2013 | 21:07
kinsif kaže:
bome, iznenadili su.
ali sto se mene tice, sranje! sada ne mogu iskljuciti 3G.

Možda se 3G gasi zajedno sa LTE?
Bar se nadam.
28.01.2013 | 21:09
ne! probao.
28.01.2013 | 21:23
Koji fail.
Još jedan razlog za JB.
28.01.2013 | 21:41
Bok,

Dal netko mozda zna zasto mi je na iP5 brzi mobilni internet nego na iP4, oba kod istog operatera, oba na 3g, jedan pokraj drugoga. Razlika je 3-4 puta, oba su na 6.0.2.
Print screen sa iP5:
image-1f93196adb51e6b3893c39bdaebf818d.jpg
28.01.2013 | 21:43
Ja nisam cuo da postoji 6.0.2 za iPhone 4 ????
28.01.2013 | 21:45
www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=4910&idPhone2=3275
iPhone 5-HSDPA, 42 Mbps; HSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
iPhone 4-HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
Moderatori: jupi, Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

florijan, jura22, MacSlavko, Riba, smayoo, Anonimci (352)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO