25.01.2013 | 18:06
vrda08 - evo, ne znam. Službene informacije nemam. Neformalno sam od ljudi iz HAKOM čuo da su to bile eksperimentalne koncesije, da nemaju pravo komercijalnog rada s njima te da se komercijalne koncesije raspisuju na ex aTV frekvencijama.
No, tu je i drugi problem. Veliku brzinu LTE postiže korištenjem OFDMA multipleksiranja koje je jako osjetljivo na gušenje i šum. Dakle, efektivni domet baznih stanica je bitno kraći i baš zato je tehnički nepovoljno gurati LTE na jako visokim frekvencijama jer je na njima zbog fizikalne naravi rasprostiranja elektromagnetskih valova - domet još kraći. Baš zato i jest tehnički postavljen koncept korištenja LTE na 800 MHz. Zbog OFDMA ne treba biti širok kanal, pa ih može biti dovoljan broj čak i na manjoj frekvenciji nosioca, a manja je frekvencija puno povoljnija od veće.
Dakle, ti postojeći eksperimentalni odašiljači na 1800 (2100? jbg, ne znam točno...) MHz ne mogu (i vrlo vjerojatno nikad ni neće) pokrivati područje šire od ovog sad i teško da se isplati takvu mrežu širiti jer postojeći stupovi baznih stanica nisu dovoljno gusti za tu frekvenciju, a postojeći RTV odašiljači OIV-a jesu dovoljno gusti za LTE na 800.
Tako da - kakvu LTE uslugu mogu operateri ponuditi na postojećim LTE mrežama? Superbrzi mobilni download, ali samo ako se krećete u Zagrebu, između Savske, Branimirove, Draškovićeve, Vlaške i Ilice; u Rijeci Rivom, Korzom ili Adamićevom, itd... Ma daj...