iPhone 5
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone 5

06.11.2012 | 00:33
Mda. Kako rekoh, to mi je najmanje loš izbor. Što god da sam nabavio, sve mi je to s konja na magarca, i to u odnosu na ono što sam imao prije 2 godine! Otprilike kao što više nigdje ne mogu kupiti tenisice koje su iznutra kožne, a ne od neke usr... sintetike. I uvijek slušam gnojenje kako je to superspecijalan svemirski materijal i ne znam što. Ali činjenica je da sve užasno smrde u odnosu na one kožne. Heto.

Daleko sam od oduševljenog novog korisnika i očekivanja su mi prilično nisko, zapravo. Ali, možda baš zato na kraju ispadnem zadovoljan. Eto, vidiš kako je sve relativno...
06.11.2012 | 01:43
Pa sto si to imao prije dvije godine a da je toliko bolje od i5 i drugih? Sad imam osjecaj da sam nekaj propustio...
06.11.2012 | 10:49
Ne kažem da je apsolutno bolje, ali meni je za moje potrebe bilo bolje. Neusporedivo bolje. Sony Ericsson P1i. Blagopokojni. Nažalost.
06.11.2012 | 10:59
Ma, već smo bili u ovim diskusijama desetak puta. Ne znam zašto se nisam savladao da ne pokrenem opet istu priču. Sad će desetak vas krenuti nabrajati što je sve bolje na iP u odnosu na bilo što drugo. Stvar je jednostavna - odite na App Store i poklikajte filtre da vam *ne* prikazuje aplikacije koje spadaju u kategorije:

- igrice (kuglice u labirintu, angry birds pa sve nadalje)
- kojekakve za*ebancije i zgubidane (light sabre, ispijanje piva, slične piz...)
- multimedia (gledanje filmova, TV, radija, ne znam čega)
- razne beskorisne i polukorisne info-aplete (moj menstrualni ciklus, vremenska prognoza za Ognjenu zemlju, stanje na cestama u Uzbekistanu...)
- razne možda ponekad korisne info-aplete koji možda jesu nice-to-have, ali sigurno nisu must-have (najbliži bankomat, najbliža benz. pumpa, i tome slično)

To jest, svedeš izbor na nešto što služi neposredno obavljanju neke konkretne zadaće, koja opet služi obavljanju svakodnevnog posla (managerskog ili inženjerskog, u mom slučaju) i najedamput se broj ponuđenih aplikacija svede s nevjerojatnih desetaka tisuća na - 14.

Kad tome dodam da je za mene UI lošiji nego onaj stari (jer ne podržava prepoznavanje rukopisa), to je sasvim dovoljno da je meni ovaj prijelaz "s konja na magarca". Eto.
06.11.2012 | 16:09
Ok, evo započetak daješ konkretni argument. Samo evo ja na svom mobu imam toliko aplikacija za "konkretne zadaće", a znam da ih ima još i više koje nemam. E sad il sam ja lud ili se mi nekaj ne razumijemo... I ne želim raspravu, ak ti misliš da ih je 14, ok.

Ovo s rukopisom neznam za što bi ti služilo al ajde nek i je to minus iz nekih tvojih specifičnih potreba za time.

Samo nisi rekao što si to konkretno imao prije 2 g. a da je bilo baš toliko bolje od iphona 5?

Jer ja sam osim ovih iPhonea imao i symbiane Nokie i smartphone sonyericcsone i sad cura ima blackberry i mogu samo reći kad zbrojim sve + i - da samo još odgovornije sam 100% siguran koliko je iphone (ali i androidi) sjajan koncpet mobitela u real life primjeni. Naravno ako znaš to izvuć iz njega a da pritom uopće ne moraš biti neki guru user.

Nije mi namjera uopće ići u raspravu, samo me zanima kaj je to tebi osobno bilo prije 2 g. toliko bolje od ovog danas da si s konja na magarca?
06.11.2012 | 16:18
Hm, imao sam P1 i moram priznat da mi je to bio najgori telefon Dobro, mozda ne najgori, ali najneprakticniji. Male tipke, na QWERTY tipkovnici su mi odmah riknuli j i m (cini mi se). Vjerujem ti da ti je bio dobar, ali malo mi ova komparacija djeluje preekstremno. Konkretno; P1 je bio rekorder po komplikaciji oko pisanja SMS-a. Ne znam jel bilo nespretnije s olovcicom (koja je ispadala stalno pa sam dvije promijenio), ili sa sitnim tipkama i sitnim slovima na ekranu. Ako si imao zauzetu jednu ruku bio je jedva upotrebljiv s jednom. Ne mozes do olovke pa moras bit Maksim Mrvica ne bi li s vrhom nokta pogodio na ekranu ono sto sam htio. Poklopac od baterije je bio skripav i nije ulijevao povjerenje od prvog dana i tako to.

Kad sam ga uzeo bio mi je drag jer je bio kao jako napredan i s puno mogucnosti. Ali s vremenom sam sam sebi s puno muke morao priznati da je nepraktican i vrlo lose ergonomije. Al zanimljivo mi je tvoje razmisljanje.
06.11.2012 | 16:57
QWERTZ nisam nikad koristio na P1, osim za utipkati prvih par slova imena kod biranja broja iz imenika. Uvijek rukopis. Olovčica je bila super. Nikad nije ispadala, nikad ni jednu jedinu nisam izgubio. To se događalo na P800 i P910. Ako je tebi ispadala na P1, nešto ti je unutra bilo puknuto, trebao si to reklamirati pod garancijom. Poklopac baterije apsolutno nije bio škripav. Bio je čvrst i solidan. Meni se čini da je taj tvoj P1 nekom ispao na pod ili nešto slično, prije nego je tebi došao u ruke.

mruzic kaže:
Ok, evo započetak daješ konkretni argument. Samo evo ja na svom mobu imam toliko aplikacija za "konkretne zadaće", a znam da ih ima još i više koje nemam.

Daj neki primjer. Ili evo, ja tebi:

- vođenje projekata, po mogućnosti sync sa PM softverom na desktop platformi (može čak i MS Project ako baš mora, ali nije bitno)
- brzinsko skiciranje (ali ne prstom, naravno, jer nisam neandertalac iz pećine) u kombinaciji s bilješkama (ali ne tipkanjem po sličicama slova jer nema šanse da mi je to brže i točnije nego rukopisom)
- pregledavanje nacrta s ucrtavanjem primjedaba i bilježaka (ovo sam vidio proljetos da se nudi u verziji za iPad, s tim što je neki besmisleni tarifni model - naplaćuje se mjesečno i to neku suludu cifru)
- evidencija putnih naloga (tj. kilometara na putu te ostalih putnih troškova)
- evidencija utroška vremena (s alociranjem po projektima)
- pretraživanje i cross-referenciranje adresara po bilo čemu, a ne samo imenu i prezimenu, tagiranje adresara (tag za svaki projekt, daj mi popis svih ljudi s kojima sam surađivao na tom-i-tom projektu)
- tagiranje obavljenih razgovora, one-touch-followup obavljenih razgovora s tagiranjem

E sad il sam ja lud ili se mi nekaj ne razumijemo... I ne želim raspravu, ak ti misliš da ih je 14, ok.

"14" je bilo figurativno. Činjenica je da je >90% svega što se nudi na App Storeu namijenjeno igri, razbibrizi, dangubi i sl. Deklarativno je, ponuda aplikacija ogromna i neusporedivo veća nego je ikad bila na Symbianu, a de facto, kad odbaciš beskorisno, ispadne 3x manje izbora nego je bilo na Symbianu.

A to je sve posljedica filozofije "app za $1" i "bolje prodaj 1000000 beskorisno govno za $1, nego 3000 puta profi alat za $50".

Ovo s rukopisom neznam za što bi ti služilo al ajde nek i je to minus iz nekih tvojih specifičnih potreba za time.

Moja specifična potreba je - "pisanje". Znaš - ono - duguljasti predmet koji se zove "olovka" uzmeš među prste pa radiš čudne pokrete nad papirom tako da vrh olovke ostavlja po papiru tragove koji se zovu "slova"? E, isto tako, samo ne po papiru, nego po mobitelu, ali tako da onda on to pretvara u tekst.

I da - to je (meni) brže i točnije, nego tipketanje po minijaturnoj tipkovnici, k tome još virtualnoj. Naravno, ne za napisati knjigu (po tipkovnici normalne veličine tipkam s 10 prstiju, naslijepo, vjerujem brže od 90% današnjih korisnika), nego za kratke bilješke iz ruke, a pogotovo za bilješke koje se kombiniraju sa skicama.

Samo nisi rekao što si to konkretno imao prije 2 g. a da je bilo baš toliko bolje od iphona 5?

Jesam, rekao sam. Sony Ericsson P1i.

Jer ja sam osim ovih iPhonea imao i symbiane Nokie i smartphone sonyericcsone i sad cura ima blackberry i mogu samo reći kad zbrojim sve + i - da samo još odgovornije sam 100% siguran koliko je iphone (ali i androidi) sjajan koncpet mobitela u real life primjeni.

S tim se posve slažem. iPhone je sjajan i sigurno najbolji koncept smartphonea uopće. Tim me više ljuti što se sve kompletno orijentira tome da ga se koristi kao igračku, a ima toliki potencijal.

Naravno ako znaš to izvuć iz njega a da pritom uopće ne moraš biti neki guru user.

Pa evo, molim te, pouči me. Ozbiljno. Ne podbadam, ne podrugujem se, bez cinizma. Zaista bih želio znati kako da izvučem iz iPhonea to što znam da može s lakoćom odraditi, a ne vidim da itko omogućava.
06.11.2012 | 17:07
smayoo kaže:
Otprilike kao što više nigdje ne mogu kupiti tenisice koje su iznutra kožne, a ne od neke usr... sintetike. I uvijek slušam gnojenje kako je to superspecijalan svemirski materijal i ne znam što. Ali činjenica je da sve užasno smrde u odnosu na one kožne. Heto.

Dakle, ovo sa iPhonom i to da prelaziš na peticu je tak slatko da to neću komentirati. A ovo sa tenisicama bih ipak mogao za promjenu. Dakle, prvo moraš reći kakve tenisice želiš, da li kao modni dodatak ili za određeni sport. Onda, gledaš samo one tenisice koje su preštepane i đon je zašiven a ne ljepljen. Onda pređeš rukom preko njih i vidiš da možda koža nije lakirana. Ako ti je to sve komplicirano, odi u dućan i kupi ne najskuplje već srednje skupe MIZUNO tenisice. One najskuplje su komibinacija kože i ultrasmeće materijala a ove srednje jeftine su ti o klokanove kože. Na kraju krajeva dobre stare startasice se vraćaju u modu.
06.11.2012 | 17:42
smayoo kaže:
Firma mi uplatila danas za crni 16GB, vipnet bez limita 222. Jbg, ove nove Lumie nikad dočekat, a i kad izađu, tko zna koliko će još dječjih bolesti biti u tom WP8. Tako da, jebg, ispada iP5 najmanje loše rješenje...

Zar i ti sine brute. Smayoo iznenadjujes me. Pa nije te valjda firma mogla natjerati na iPhone ja bih dao otkaz
06.11.2012 | 17:55
Imam osjecaj kako @smayoo ima averziju prema iDjidjama i mozda formirani stav koji ce se vjerujem mijenjati s vremenom. Meni isto nekad fali olovcica jer s prstim stvarno nije gust pisati.
Nacrti se mogu pregledavati, ali na onako malenom ekranu cisto sumnjam da je gust. iPad je nesto drugo (a mozda ti i njega uvale )
  • mileni
  • Posjetitelj
06.11.2012 | 18:48
Imao sam takodjer P1. Odlican mobitel za ono cemu je namjenjen. No olovka mi ni malo ne fali, dapace, nisam nikad morao nista crtati, a pisati istom po mobitelu mi nikad nije uspjelo uci u praksu, koliko god se trudio. I da, imam averziju prema iDjidjama, kao i Android/WP djidjama. Sve manje su kompovi u igri, sve vise i vise se pise o "obicnim" gadgetima. No jbg, valjda se vremena mijenjaju, ali ja bas i ne
06.11.2012 | 18:57
samo da vam javin koliku san speed ja uvatio. lokacija žnjan, split

osta sam PAF.

brze mi je doma na iphone kada san na 3g nego wifi :/
IMG_1156.PNG
06.11.2012 | 19:22

ubija!

nego da se vratim na ovu raspravu P1 vs ip5... jednostavno se ne mogu usporediti jer su generacijski previse udaljeni, ali ovo sa taganjem u imeniku donekle stoji. nekako se to moze rijesiti da u samom kontaktu u polje notes ubacis neki keyword (moze i nekoliko njih) pa se tako mogu pretrazivati kontakti.

osobno se nisam mogao naviknuti na tipkovnicu kod P1 i bilo mi je krivo kada su izbacili mogucnost otklanjanja fizicke tipkovnice kao sto je to bilo na P900.
olovcicu isto nisam nikada savladao kako treba i puno brze pisem na virtualnoj nego sto sam olovcicom na P1 (prepoznavanje rukopisa). ali pretpostavljam da je to vec stvar koja varira od osobe do osobe.

ono sto pamtim kod P1 a da mi je bilo frustrirajuce, bio je update OS-a. zanam da sam u jednom trenutku nakon jedno 10 odradjenih koraka , morao izvuci bateriju iz telefona, zadrzati je vani par sekundi, pa vratiti, pa stisnuti dugme, odspojiti kabel...
06.11.2012 | 19:26
Ja sam ima P1 samo jedan dan, drugi dan sam ga poklonio. Nikako mi nije odgovarao.
06.11.2012 | 19:36
Za 3 stavke aplikacija koje tražiš znam da ih ima jer ih moj šef koristi, ja ne nemam tih potreba. Kažem pola, ostalo neznam. Ovo je sad u grubo da ne cjepam taksativno osim ako bas ne moram. Google u ruke a ne pričati da ne postoji. I da, podršku aplikacija s Microsoftovim alatima na PC-u nemoj baš očekivati, mislim da je svakom pametnom to jasno.

Ovo za 90% aplikacija se slažem ali onih 10 % je zato vrijedno hvale.

P1?!?!? Pa baš takvo smeće sam ja zadnje imao (cca 8 mjeseci) prije iPhone 1. generacije. Sve što mogu reći je dok ne radiš update OS radi još kako tako radi al updaterinja je takav šou... meni sjebalo pol funkcija OS-a, ono ko kada windowsi dožive svoje nadahnuće pa odu u tri pm. Riješenje? Je...i reinstall u ovlaštenom uz samo 300kn!!!!! Mamu im, iPhone spojim i sve sam napravim, na prvom iPhoneu! Stylus sam i ja jedan izgubio i ne nisam jedini rijetki su koji to nisu uspijeli O aplikacijama i njihovim bugovima mogao bi danima... iPhone uz zve svoje manjkavosti 1. iPhonea već bio miljama ispred, Space shuttle doslovce.

Pisanje rukom i olovčicom umjesto tipkanja po "virtualnoj tipkovnici"? E ovo da nije smiješno bilo bi tragično. Apple je itekako istraživao taj koncept i davno shvatio da je to potpuni promašaj u načinu pisanja naspram onog što su ponudili. To je čak SJ jednom objašnjavao negdje.

Ovim da je P1 bio bolji meni si sve rekao. Možda je u nekim iznimnim slučajevima bio bolji od iphonea ali sveukupno krama. Ne mogu ti objasniti kako da "pišeš" po iPhoneu to je ko da tražim od Mercedesa da mi da prednosti u parkiranju i održavanju kakve su imali jugići, jezi ga al nemoguće.

I za kraj nemoj ovo shvatiti osobno, ovo je čisto moje mišljenje dodatno potkrpljeno iskustvima s P1.
06.11.2012 | 19:37
Daleko od toga da je to bio idealan telefon. Veći problem s updateom je bio taj da nije mogao napraviti update, a da ti ne pobriše sve instalirane programe i sve podatke i datoteke, pa je sve to trebalo nakon updatea restaurirati s backupa. Ali stvar je u tome da je na tom mobitelu bilo ukupno 2 updatea. Ja sam ga počeo koristiti kad je već bio dobro odmakao tako da sam mu stavio zadnji update prije nego sam ga i počeo koristiti. I dalje nije više ništa falilo. Imao je sve što mi je trebalo i radio je skroz stabilno. Meni je isto smetalo što se mehanička tipkovnica nije mogla maknuti kao na ranijim modelima, ali po svemu drugom je bio puno puno bolji od njih.

Ali nisam sad želio da svi pišemo o P1. On je ionako pokojni. Mruzic me povukao za jezik jer je stavio naglasak na nebitnu stvar. Nije uopće poanta u P1, nego u tome da su prije 2 (pa i prije 4, 5) godine smartphoneovi imali bolje riješene funkcije za potrebe poslovnih i profesionalnih korisnika, nego danas. Danas je sve to ispalo masovka za za*ebanciju. Ajde, dobro, neka je. Ali zašto je posljedica toga da više nikog nije briga za profesionalne i poslovne korisnike?
06.11.2012 | 19:45
Ajde kad si baš bio super brz Ma lako za brisanje, al kad se sam sjebe pa moraš u servis jer pola funkcija više ne radi... E to je već za pi pi pi pi pi pi. Uff još imam traume od toga...

A gle mislim da je pumo logočnije imati za to laptop ili tablet i jednostavno sve ide u tom smjeru. Ja tablet ne bi nikad kupio, rađe mob i laptop. A inače podrška za poslovnjake je bolja prema Mac OS alatima nego prema PC svijetu. To je tak i gotovo.

JA tvoje prijašnje rasprave fakat nisam pratio pa sorry. I ne želim to potezati. Imaš svoje navike i mišljenja s nekim se ne slažem al sad mi je jasno zašto tako zboriš i sve 5. Ali mislim da ti je koncpet malo zastario i sad ti to fali, jezi ga. Možda se kaj popravi po pitanju aplikacija.
06.11.2012 | 19:55
Koncept mi je zastario? Čekaj... zašto? Zato što želim imati mogućnost pisanja i skiciranja?
Jer je virtualna tipkovnica sooooooooooo cooooooool?

A što ako u nekoj bilješci moram napisati nešto s nekim grčkim slovom ili s nekim matematičkim znakom? Ili izraz booleove algebre? Ili trebam neku mini-tablicu?

Kužiš... ono... ako imam neke drugačije potrebe? Ako nisam marketinški konzultant, političar, student prava/ekonomije ili gimnazijalac pa da me standardnih 30 slova abecede zadovoljava?

Jbt... koncept mi je zastario. Što to znači? Svi koji se ne bavimo mainstream poslovima smo zastarjeli?
06.11.2012 | 19:56
Imao sam P800, P990, P1 prije iPhona 3G. U svoje vrijeme su bili solidni mobiteli (2005).

Al pola toga sto su imali je bilo za baciti. Ako ti stvarno stylus treba, za tebe je Samsung Note. Mislim da je iPhone 5, necu reci 6, vise jednu 10 godina iznad P1.

Smayoo, jesi li ikad razmisljao o tome koliko je iCloud donio napretka za nas, ako koristis Mac i dokumente u cloudu onda znas na sto mislim. Defitivno jedna od najboljih stvari u zadnje vrijeme. Kako iPhone služi poslovnim korisnicima? Čuj, eno ti AppStore (koji naravno ima smao 10% aplikacija koje tebe zanimaju, ostalo je za neke druge ljude, svijet je otvoren za sve).

iCloud, LTE, Push Mail, AppStore za sve ostalo. Možda nema tvoj stylus, al ionako se brže piše sa qwerty tipkovnicom. Ako moras crtati, bad luck - uzmi si Samsung Note.

Ljudi su počeli previše očekivati od smartphona... što manje očekuješ, manje se razočaraš.
06.11.2012 | 19:59
smayoo kaže:

- vođenje projekata, po mogućnosti sync sa PM softverom na desktop platformi (može čak i MS Project ako baš mora, ali nije bitno)
- brzinsko skiciranje (ali ne prstom, naravno, jer nisam neandertalac iz pećine) u kombinaciji s bilješkama (ali ne tipkanjem po sličicama slova jer nema šanse da mi je to brže i točnije nego rukopisom)
- pregledavanje nacrta s ucrtavanjem primjedaba i bilježaka (ovo sam vidio proljetos da se nudi u verziji za iPad, s tim što je neki besmisleni tarifni model - naplaćuje se mjesečno i to neku suludu cifru)
- evidencija putnih naloga (tj. kilometara na putu te ostalih putnih troškova)
- evidencija utroška vremena (s alociranjem po projektima)
- pretraživanje i cross-referenciranje adresara po bilo čemu, a ne samo imenu i prezimenu, tagiranje adresara (tag za svaki projekt, daj mi popis svih ljudi s kojima sam surađivao na tom-i-tom projektu)
- tagiranje obavljenih razgovora, one-touch-followup obavljenih razgovora s tagiranjem

Nekako mi se čini da bi ti kod gore navedenog osim skiciranja i pregledavanja nacrta, rješenje moglo biti Filemaker na računalu i Filemaker Go 12 na iPhonu koji je besplatan. Nije gotovo rješenje, ali baš zato ga možeš prilagoditi svojim potrebama.
  • mileni
  • Posjetitelj
06.11.2012 | 20:01
Smayoo, slozio bih se sa phantomom
mob.hr/recenzija-samsung-galaxy-note-2/

Procitaj recenziju. Meni osobno preglomazan telefon, no imao sam prilike note1 vidjeti na djelu. Fluidan, brz i jako dobar mobitel. Za ekipu koja se moze naviknuti na tu velicinu. Note2 je samo bolja verzija jedinice. Ima cak i split screen koliko citam. Za crtanje i ono sto tebi treba nema boljeg. A lako rijesis sve dileme u tom slucaju. iP5 lako prodas, jos lakse kupis Note2
06.11.2012 | 20:05
Sve bolje i bolje. Počeo sam previše očekivati jer očekujem ono što sam mogao superefikasno raditi prije 2 (pa i prije 4) godine. Bez iClouda i ne znam čega. Reality distortion field na djelu.
Pregledavam ja App Store već zadnjih nekoliko mjeseci. Ne da tamo nema 10% aplikacija koje mene zanimaju. Nema gotovo *uopće* aplikacija koje mene zanimaju. Ima nekih. Nekoliko. 2007. na Symbianu sam imao 10x veći izbor. Ali jbg. Očito za mene svijet više nije otvoren.

Ali da. Problem je u meni. Jer previše očekujem od smartphonea. Očekujem da vrati svoju cijenu kroz povećanje produktivnosti. Da na njega gledam kao na skupu igračku i da očekujem preko njega gledati filmove i slušati muziku, igrati Angry Birds i mahati "svjetlosnom sabljom"... onda bi bio oduševljen.
06.11.2012 | 20:08
Ping, hvala na sugestiji, znam za to i razmišljam o tome, ali puno vremena to košta. A nemam ga baš...

Samsung Note ima jednu bitnu manu - Android. Googleu ne vjerujem ni kad darove nosi. Točka.
06.11.2012 | 20:13
Da ne pričam o ciganskom ponašanju Samsunga. Supruga je nedavno uzimala novi službeni mob. Među ponuđenima ja sam joj preporučio Samsung GT-C3520 zato što u Specs na www.samsung.com lijepo piše da sync radi preko Samsung Kies softvera i ponuđeni linkovi Kies for Win i Kies for Mac.

Naravno, Kies for Mac odbija raditi s tim mobitelom. Kies for Win radi. Samsungov support lakonski odgovara kako je njihova specs stranica "samo načelna" i za takve "detalje" treba proklikati kroz 35 linkova do neke liste supportiranog softvera za ovaj ili onaj model. I jebeimse. Tako da, što se mene tiče, Samsung je prekrižen zauvijek.
06.11.2012 | 20:22
smayoo kaže:
. Danas je sve to ispalo masovka za za*ebanciju. Ajde, dobro, neka je. Ali zašto je posljedica toga da više nikog nije briga za profesionalne i poslovne korisnike?

Zato jer takvih ima sve manje i manje, a šefovi smatraju kako takvima ni ne trebaju cool điđe jer oni iz uprave nemaju namjeru trošiti novce na "one dolje", već iPhonove kupuju međusobno. LOL
Eto zato.
  • mileni
  • Posjetitelj
06.11.2012 | 20:23
Smayoo, opcenito nisam ljubitelj gadgeta, nije vazno iz cijeg su tabora. Kao ni samog Stevea Jobsa.
No ovdje ne prevladava nikakav reality distortion field, niti ista slicno. Olovke su neprakticne velikoj vecini korisnika. I samo trziste je istima presudilo. To sto tebi osobno olovka odgovara, i sto ti je potrebna nije vazno, jer u velikoj si manjini. A za takve stvari nije kriv ni Jobs, ni Apple, google, ms, niti bilo tko drugi osim krajnjih korisnika. Njima (nama) ne treba olovka. A onda kad dodje jedan uredjaj koji istu ima, i koji ju odlicno koristi, tebi ni to ne odgovara, jer google ne valja. Svi drugi su "krivi" osim tebe?
06.11.2012 | 21:11
Jbg, olovka je bila odlicna stvar, prevladao je prst i to onaj s kojim se kopa nos jer je to i namjenjeno takvima. Kapacitivni ekran je mozda precizniji, ali olovke su katastrofalne. Imam jedan tablet star 10 godina i ekran lezi na Wacom-ovom senzoru i to je ono kaj je pravo. Kad uhvatim prilike, poslikal bum ga, jedino kaj je baterija otisla vrit nazalost.
06.11.2012 | 21:15
smayoo kaže:
Nije uopće poanta u P1, nego u tome da su prije 2 (pa i prije 4, 5) godine smartphoneovi imali bolje riješene funkcije za potrebe poslovnih i profesionalnih korisnika, nego danas. Danas je sve to ispalo masovka za za*ebanciju. Ajde, dobro, neka je. Ali zašto je posljedica toga da više nikog nije briga za profesionalne i poslovne korisnike?

Potpis na sve sto je smayoo napisao, i to ko kuca. Pogotovo na ovo sto sam ga citirao. Da, telefoni su imali lose rezistivne ekrane, da nekad su se vukli ko krepane macke, ali si mogao cuda za njih isprogramirat.

Osobno znam hrpu ljudi koji su navikli pisat rukopisom po telefonu i to *ebeno brzo, za iznenadit se.

Osobno imam dojam da sve ide konzumerizaciji a da se jako malo paznje posvecuje poslovnim korisnicima. Trenutni alati (iPad, iPhone) idu na ruku npr... Webdizajnerima, marketingu, fotografima, a za ostatak, vrlo nezgodno.
06.11.2012 | 21:21
Civicar, hvala na podršci. Da ne ispadne da sam stvarno posve poludio.

Mileni, ti, dakle, smatraš da sam ja nešto "kriv"? Za što sam kriv? Što za novac želim vrijednost natrag? Olovka nije jedini kriterij. Kakav ti je sad to argument? Analogno onom kako ljudi misle da će gay ići u krevet s bilo kojim drugim gay muškarcem, samo zato jer su se, kao, "našli". I onda, ako ovaj neće (isto kao što npr. neka žena ne želi u krevet s bilo kojim muškarcem samo zato što je hetero), onda je stav "pa dobro, što sad on hoće? Je l' peder il' nije?"

Što sad, dakle? Zato što je meni olovka važna, trebao bi kupiti bilo što s olovkom, samo radi olovke, bez obzira na bilo što drugo? Zašto?

Reality distortion field je to što su moja očekivanja u rangu onog što sam pod normalno mogao raditi prije 2, 3, 4 godine, a netko mi kaže da previše očekujem. Pa tko je tu lud???

Uostalom, lijepo sam napisao na početku - konačni zaključak je da je iPhone 5 - najmanje loš izbor za mene. I da su moja očekivanja prilično nisko, jer sam se već ionako odavno razočarao. I onda je mruzic pitao kako zašto čemu i ja sam se (budala, opet) upustio u objašnjavanje.
06.11.2012 | 21:23
Ok,hajde sada da malo spustimo loptu.Ovo nije tema iPhone 5 vs SE P1,tako da se debelo otislo u off.Ako imate zelju raspravljati koji mobitel odgovara za Smayoo onda pokrenite takvu temu.Danas sutra ce neko traziti vise informacija o iPhone 5 i satima citati da li je bolji ili ne od SE P1.
Moderatori: jupi, Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 3 sati
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?